Connect with us

Actualitate

Proiect de buget local, la Lugoj. Pentru ce se cheltuie cei mai mulți bani în acest an

Publicat

în

S-a conturat proiectul de buget pentru acest an și au fost stabilite prioritățile orașului. Cei mai mulți bani, vor fi cheltuiți pentru rezolvarea problemelor cu presiunea și calitatea apei, pe care Lugojul le are în momentul de față. Primăria așteaptă votarea bugetului la nivel și județean, după care, în luna aprilie, va propune consilierilor lugojeni votarea bugetului local.

Meniul zilei Octavian

„Anul acesta ne concentrăm pe achiziția de echipamente și utilaje, care ne sunt necesare activității de curățenie, întreținere a spațiilor verzi, apă și canal. Vom aloca sume foarte mari pentru branșamentele la rețeaua nouă de apă. În momentul de față, apa ajunge la lugojeni pe două rețele și sunt pierderi foarte mari, pentru că pe rețeaua nouă doar 5% din branșamente sunt realizate. Dacă facem branșamentele vom elimina din pierderi, vom încasa corect de la populație și vom crește calitatea apei și presiunea. Un element de noutate este faptul că am decis să montăm în zonele de case, câte două contoare. Unul pentru consum și unul pentru udatul grădinilor. Pentru udatul grădinilor apa va fi mai ieftină, pentru că nu mai trece prin procesul de epurare”, a declarat primarul Claudiu Buciu.

Utilajele achiziționate vor rămâne în proprietatea Primăriei, iar lucrările în oraș se vor executa cu echipele administrației locale. Primarul Claudiu Buciu spune că, în acest fel, se economisesc foarte mulți bani.

„Reducem costurile, creștem calitatea lucrărilor și reducem și timpul de execuție. O să lucrăm etapizat: În primul rând pe zona centrală, apoi pe cartiere, în așa fel încât lucrările de refacere a carosabilului să fie făcute cât mai eficient și rapid după ce intervenim. Vor fi niște ani destul de grei, din acest punct de vedere, pentru că totul se face din banii de la bugetul local, deoarece linii de finanțare nu mai există. Administrația trecută a pierdut acestă șansă”, a mai spus Buciu.

RETIM

Proiecte pentru finanțări europene

A doua prioritate pentru acest an, este întocmirea de proiecte și studii pentru obținerea de finanțări europene.

„Din păcate, suntem total descoperiți din acest punct de vedere. Fosta administrația ne-a lăsat un singur proiect, pentru modernizarea Uzinei de apă 3, pe care l-am finalizat și depus deja la CNI. În rest, nu avem nimic pregătit, pentru măsurile previzibile deja cu doi trei ani în urmă. Anul acesta va fi dedicat întocmirii acestor studii, pentru ca anul viitor să putem aplica pentru cât mai multe proiecte. Sunt primării care au deja 60-70 de proiecte pregătite. Noi nu avem nimic”, a spus Buciu.

Primarul Lugojului spune că, cel mai probabil, săptămâna viitoare va face publică lista proiectelor pentru care administrația locală vrea să obțină finanțări.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

La 16 ani, un tânăr beat și fără permis a pus pe jar polițiștii din Lugoj și Făget

Publicat

în

Meniul zilei Octavian

La data de 09 aprilie, în jurul orei 00:30, polițiștii Biroului Ordine Publică din cadrul Poliției Municipiului Lugoj, au efectuat semnal de oprire unui autoturism,care circula pe strada Huniade din municipiu,însă conducătorul auto, nu s-a conformat semnalelor polițiștilor, și-a continuat deplasarea, aceștia pornind în urmărirea autoturismului. A fost solicitat sprijinul celorlalte echipaje, autoturismul fiind oprit de către polițiștii din orașul Făget pe DN 68 A.

În urma legitimării și a verificarilor în baza de date, polițiștii au constatat că este vorba despre un tânăr de 16 ani, care nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, iar autoturismul l-a sustras de la o rudă fără încuviințarea acesteia. Întrucât emana halenă alcoolică , acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o valoare de 0,57 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infractiunilor de furt în scop de folosință, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul fără a deține permis de conducere și conducere sub influența alcoolului. Totodată, acesta a fost sancționat cu amendă în valoare de 500 de lei, conform Legii 55/2020 pentru nerespectarea interdicțiilor privind libera circulație.

RETIM

Citiţi mai departe

Actualitate

Lugojenii nu au încredere în vaccinul realizat de compania engleză Astra Zeneca

Publicat

în

Meniul zilei Octavian

Doar 60 de doze de vaccin se administrează în medie pe zi, la Lugoj, la singurul centru de imunizare de pe raza municipiului. Motivul? Folosirea vaccinului Astra Zeneca, despre care s-a decis recent că într-adevăr poate provoca tromboze. Oamenii, chiar dacă pericolul este infim de mic, refuză astfel să se imunizeze cu dozele producătorului englez.

În medie, în jur de 60 de doze de vaccin Astra Zeneca se administrează la centrul de pe strada Caransebeșului pe zi. Lugojenii care vor să se vaccineze o fac la Făget sau Buziaș, la centre unde au găsit doze din vaccinul celor de la Moderna, sau Pfizer.

Vineri dimineața, la centrul de la Făget, erau disponibile 155 de locuri pentru vaccinarea cu Moderna, iar la lista de așteptare pentru vaccinul Pfizer erau 138 de persoane înscrise. La Lugoj, pentru Astra Zeneca erau disponibile 748 de locuri, iar pentru Pfizer, 1624 de oameni erau pe lista de așteptare, vineri dimineața.

RETIM

Citiţi mai departe

Actualitate

Incendiu la un restaurant din Piața Drăgan din Lugoj

Publicat

în

FOTO Arhiva

Un incendiu la unul dintre restaurantele din Piața “I.C. Drăgan” din Lugoj a pus în mișcare pompierii lugojeni joi dimineața. S-a întâmplat în jurul orelor 9 dimineața, când în incinta unui restaurant din apropiere de sediul poliției, un obiect din bar fi luat foc.

Meniul zilei Octavian

Pompierii sosiți la fața locului au eliminat imediat pericolul. Potrivit acestora, nu a fost vorba despre pagube materiale, ci mai mult despre o sperietură și fum. Nimeni nu a fost rănit în urma evenimentului.

foto: arhiva Lugojeanul

RETIM

Citiţi mai departe

Actualitate

Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării poate să judece plângerea de discriminare a oltenilor

Publicat

în

Meniul zilei Octavian

Aproximativ 15 producători locali din județul Olt au aflat în urmă cu aproximativ o lună că, primarul Lugojului nu mai vrea să-i primească în piața din oraș. Administrația piețelor din Lugoj i-a anunțat că nu le-au fost reînnoite contractele pentru mesele unde vând produse de circa 25 de ani, motivul fiind că noul primar dorește să dea mesele în piață doar producătorilor din zonă.

Producătorii din Olt care se consideră discriminați pentru că nu mai sunt primiți în piața din Lugoj au depus mai multe petiții. Un dintre ele urmează să ajungă la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Astaloș Csaba, președintele acestui organism, afirmă că nu se poate antepronunța pe această situație, dar așteaptă plângerea producătorilor.

„Au posibilitatea să depună o plângere la noi. Din punctul meu de vedere pot depune o plângere inclusiv la Primărie, la Consiliul local, în care să solicite acces la piață. Dacă vor depune o plângere la CNCD, vom cita Primăria, vom face audieri și în funcție de constatările noastre, colegiul, în componență de nouă, va decide dacă suntem într-o situație de discriminare sau nu”, spune președintele CNCD.

RETIM

Momentan decizia primarului rămâne neschimbată, iar la piața din Lugoj vor putea să vândă doar producătorii din Banat, mai exact din Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara. Claudiu Buciu a explicat că a dispus această măsură din cauza lipsei de spațiu și pentru a sprijinii producătorii din zona de vest a țării.

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite