Connect with us
Winter in My Town

Divertisment

Povestea tânărului din Lugoj care creează parfumuri. Merge în Franța să studieze domeniul

Publicat

în

Lugojeanul Andrei Agache, creează parfumuri sub brandul Séntsire. A fabricat până acum patru parfumuri: Coco Divine, Europe’s Sky, Noblesse și Kashmir și nu vrea să se oprească aici. Are 23 de ani, a studiat inginerie și are un master în management. Nu știe, deocamdată, dacă această cale îi va putea asigura în viitor și existența, dar este foarte sigur că în sufletul său va rămâne întotdeauna această chemare spre căutarea parfumului sublim. Acum studiază limba franceză, pentru că dorește să se perfecționeze în Franța, la un institut unde se studiază parfumeria. Ca o răsplată a muncii sale creative, și-ar dori ca, trecând pe stradă, pe lângă o persoană oarecare, să simtă mirosul unui parfum creat de el.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Istoria parfumului este aproape la fel de veche ca cea a omenirii.  Termenul ”parfum” vine din limba latină ”per” însemnând ”prin” și ”fumus” fiind ”fum”. Mai târziu, francezii au dat denumirea de ”parfum” mirosului plăcut care provenea de la arderea de tămâie. Primele dovezi ale existenţei parfumului datează din Egiptul Antic, Mesopotamia şi Cipru. Desigur că parfumul era folosit doar de oamenii cu o situație materială înfloritoare. Regii Franţei foloseau parfum în exces, pentru a ascunde lipsa de igienă, iar doamnele din înalta societate a Angliei foloseau mirosurile frumoase pentru a seduce. Parfumurile se bucură astăzi de utilizarea pe scară largă, şi nu doar în rândul femeilor.

Pentru a deveni creator de parfumuri, trebuie în primul rând să înveţi să miroşi în mod corect. Apoi să recreezi mirosuri, să le analizezi, să creezi parfumuri, să recompui miresmele din natură și să le reașezi  într-o formă originală, aidoma unui compozitor care pune mereu aceleași opt note pe portativ, compunând un nou cântec. Această îndeletnicire este o artă. E muzică și poezie în același timp.

,,Se spune că simțul olfactiv este singurul simț care acționează direct asupra memoriei de lungă durată. Prăjiturile, casa părintească. sărbătorile de iarnă petrecute la lumina unui șemineu – fie că aceste amintiri evocă nostalgie, bucurie sau iubire, toate au un lucru în comun, anume, mirosul. Parfumul este arta de a face memoria să vorbească. Așadar, dorința de a crea marca Séntsire este de a oferi o experiență olfactivă memorabilă oricărui pasionat al eleganței invizibile. În piața actuală a producerii în masă a unor parfumuri lipsite de caracter, Séntsire își găsește nișa prin dorința de a oferi o trăire personalizată oricărei persoane. Urmărind principiul care ne arată că frumusețea este dată prin simplitate, miresmele noastre au la bază o formulă minimalistă, elegantă, care are potențialul de a se asorta oricărui tip de piele”, spune Andrei Agache.

RETIM

Tânărul creator povestește că a simțit încă din copilărie că a fost înzestrat cu un miros foarte fin.

„Trebuie să vă spun că de mic copil mă deranjau anumite mirosuri, chiar ale parfumurilor, și poate că din această cauză am încercat să obțin mirosuri pe placul meu. Chiar parfumurile mamei mă iritau, ce să mai vorbesc de cele pe care le folosea în mașină! Mi se făcea rău pur și simplu. Nu le suportam. Eu sunt o fire introvertită și doream să fac ceva pentru a evada din ermetismul meu. În liceu am început să mă informez despre cum se obțin parfumurile și, încet-încet, această ocupație m-a captivat. Mi-am dat seama că majoritatea oamenilor te percep și după felul în care răspândești în jurul tău un miros plăcut. Așa a început călătoria mea în lumea parfumurilor. Mirosul era ca un scut de protecție în jurul meu, care mă ajuta să capăt încredere în mine. Ani de zile am colecționat parfumuri care m-au ajutat să îmi dezvolt simțul mirosului. Cunoscând mirosurile parfumurilor de pe piață și neregăsindu-mă în ele, mi-am zis că trebuie să creez singur un parfum”, povestește Andrei.

A început să studieze tehnica producerii parfumurilor, a intrat pe site-uri de specialitate, pe forumuri, s-a documentat despre materialele necesare și am început să experimentez singur.

„Experimentul este mama învățăturii în acest domeniu. Am urmat un curs de legislație cosmetică, ca să fiu sigur că formulele mele se încadrează în reglementările europene. De exemplu, uleiul de trandafir are peste 5o de compuși diferiți, dintre care unii pot avea o anumită toxicitate. Florile nu au fost create ca noi să le stoarcem și să aplicăm lichidul pe piele. Florile conțin substanțe de apărare contra dăunătorilor sau animalelor care ar vrea să le consume. Nu toate produsele obținute dintr-o plantă frumos mirositoare  fac bine pielii sau organismului, în general. Există credința în comunitate că produsele naturale sunt bune. Iată deci, că nu este chiar așa. După ce am făcut cursul de legislație cosmetică, sfătuiesc pe toată lumea să nu consume orice produs, numai pentru că e sută la sută natural”, afirmă tânărul creator.

Studiul experimental  l-a  început  în  urmă cu  doi ani și jumătate.  Atunci și-a comandat primele molecule.

„Experimentul pleca de la o idee.  Întrebam o persoană ce ar vrea să-i evoce un parfum, ce stare, ce anotimp și de aici eu fac mai multe încercări de variante de formulă. Apoi le las să se dezvolte la maturat, le analizez și stabilesc dacă voi continua pe această cale sau nu. Acum am  un  parfum care mi-a fost inspirat dintr-o melodie,  care de fapt, îi poartă  și  numele. M-a inspirat videoclipul, evocându-mi un miros. Am un mic laborator,  în care am strâns cam două sute de molecule. Un produs finit se poate întinde de la patru molecule la două sute de molecule individuale. Parfumului creat trebuie să i se facă un test de stabilitate, apoi eu trebuie să îi fac fișa de produs, care conține procentele ingredientelor sub confidențialitate, apoi să încarc anumite date pe portalul european al produselor cosmetice”, spune Andrei.

Lugojeanul spune că creat deja câteva parfumuri, dar nu sunt foarte prezente pe piață. În momentul de față, Andrei lucrează la o pagină web, unde își va prezenta produsele.

„Deocamdată, mă bazez pe reclama prietenilor, cunoscuților și rețelelor de socializare. Cred că e cea mai bună cale de a testa piața și de a mă face cunoscut. În momentul de față, ofer un discovery chit și două sticluțe mai mari. Discovery chit înseamnă câte o mostră din fiecare parfum produs până acum. Am mai multe formule create dar pe piață sunt doar patru”, povestește tânărul din Lugoj.

Brandul sub care produce se numește Séntsire, iar produsele, așa cum le descrie Andrei, sunt următoarele:

Coco Divine

Conceput pentru persoana care este întotdeauna în centrul atenției, Coco Divine provoacă o primă impresie copleșitoare, printr-un miros puternic de migdale și cocos. Parfumul se face în permanență simțit printr-un cântec continuu al acordului principal de tuberoză, cocos și vanilie. Coco Divine rămâne împregnat pe pielea purtătorului, emanând un siaj de-a dreptul divin.

Europe’s Skies

Inspirat din melodia căreia îi poartă numele, Europe’s Skies este un parfum dedicat sufletului tânăr, care se află în permanentă căutare a aventurii. Parfumul debutează printr-un acord de lavandă proaspătă, îmbinată cu nota de Hedione, care reprezintă singurul afrodisiac cercetat în parfumerie. Europe’s Skies se așază pe piele printr-un acord de moscuri curate, reușind să acapareze întreaga încăpere printr-un miros proaspăt, albastru, precum cerurile îmbrățișează întreg ținutul Europei.

Noblesse

Un miros proaspăt, însă totuși dulce. Un miros contemporan, dar totuși clasic. Un miros sigur, dar totuși îndrăzneț. Acestea au fost ideile de la care s-a pornit în căutarea formulei perfecte pentru Noblesse. Debutând cu un miros efervescent, reminescent unui odor al ierbii proaspăt tăiate, parfumul se așază pe note calde de tabac, vanilie, vetiver și piele. Noblesse este creat pentru persoana care cauta să-și exprime caracterul elegant atât prin ținută, gesturi, cât și prin alegerea parfumului.

Kashmir

Trăirile care stau la baza procesului creativ al lui Kashmir sunt seducția, opulența și misterul. Kashmir este un parfum dens, dulce, care are în deschiderea sa un acord de oud oriental, interpretat după stilul parfumeriei franțuzești. Parfumul se așază delicat pe piele prin note de lemn de cașmir, mosc și caramel ars. Kashmir este parfumul de seară, care va acționa precum un magnet pentru toate lucrurile interzise, pe care dorim să le simțim.

DAN TIMARU

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

loading...

Divertisment

Iulius Town îți urează „Sărbători Nemaipomenite” și te răsplătește cu super premii!

Publicat

în

Cea mai efervescentă perioadă din an se apropie cu pași repezi, iar tu trebuie să te asiguri că ai cumpărat daruri pentru toți cei dragi. Anul acesta, Iulius Town joacă rolul lui Moș Crăciun și îți oferă șansa de a câștiga un premiu care te va ajuta să te relaxezi după agitația de sărbători – un scaun de masaj Komoder! Până la extragerea marelui premiu, te poți destinde și cu o „terapie prin shopping” cu ajutorul voucherelor pe care le poți câștiga pe loc!

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Sărbători Nemaipomenite”, cu dulciuri, cadouri sub brad și premii atractive, din partea Iulius Town! Până pe 23 decembrie 2021, ai șansa de a câștiga unul dintre cele 5.000 de premii instant: cecuri cadou și vouchere cu valori de până la 100 de lei pentru sesiuni de shopping la magazinele din Iulius Mall, băuturi răcoritoare, ursuleți de pluș sau bilete la Roata Panoramică, pentru a vedea orașul de sus! Pentru a putea câștiga aceste premii, trebuie să faci cumpărături în valoare totală de minim 300 de lei din Iulius Mall și să te prezinți, în aceeași zi, la Centrul de Premiere situat în zona Centrului Informațional din Iulius Town, unde vei învârti Roata Cadourilor, în variantă digitală.

Moș Crăciun le oferă în fiecare an cadouri persoanelor cuminți și răbdătoare, iar Iulius Town îi urmează exemplul! Pe 24 decembrie are loc extragerea pentru premiul cel mare: un fotoliu de masaj Komoder, cu 12 programe de masaj, comandă vocală și multe alte caracteristici speciale, care te va ajuta să te relaxezi după toată agitația sărbătorilor! Vodafone, Coca-Cola și Komoder sunt printre ajutoarele de nădejde, care aduc magia sărbătorilor de iarnă!

„Sărbători Nemaipomenite” și cumpărături fericite, la Iulius Town!

RETIM

Citiţi mai departe

Divertisment

A început goana după cadouri! Târgul de Moş Nicolae din Iulius Mall şi târgul „Winter in My Town”

Publicat

în

3, 2, 1, Start! A început goana după cadouri! Târgul de Moş Nicolae din Iulius Mall şi târgul „Winter in My Town” din parcarea VIP a ansamblului Iulius Town sunt destinaţiile de cumpărături unde moşul îşi va umple, cu siguranţă, desaga. 

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Moş Nicolae este primul bătrânel simpatic şi mărinimos care ne va răsplăti în luna decembrie, iar Iulius Mall îi vine în ajutor cu multe idei interesante de cadouri. Până luni, 6 decembrie 2021 inclusiv, în zona Iulius Expo de la etajul mall-ului are loc Târgul de Moş Nicolae. Clienţii vor descoperi aici 20 de expozanţi, care s-au pregătit cu daruri diverse şi inspirate, pentru sărbătoriţii zilei sau numai bune de pus în ghetuţe.

 

Cei care vor să păstreze haioasa tradiţie a nuieluşei pentru copiii năstruşnici, vor găsi la mall o varietate inedită de beţe de Moş Nicolae, colorate şi ornate în fel şi chip. Oferta târgului este completată cu decoraţiuni, aranjamente şi coroniţe de sărbători, migălos şi creativ realizate, jucării din lemn, bijuterii, lumânări parfumate, genţi, parfumuri, cosmetice şi multe altele.

RETIM

Dacă cel mic îşi doreşte să îi mulţumească lui Moş Nicolae în persoană pentru darul primit, o poate face sâmbătă, 4 decembrie, în intervalul orar 12:00 – 14:00. Şi Moş Crăciun, celălalt bătrânel generos şi mult adorat de copii, va fi prezent în Iulius Town, în acest weekend. Întâlnirile cu cei mici vor avea loc sâmbătă, între orele 17:00 – 20:00, iar duminică, între orele 12:00 – 14:00 şi 17:00 – 20:00, lângă bradul de Crăciun din Iulius Mall, zona Atrium.

La târgul „Winter in My Town” din parcarea VIP distracţia şi voia bună continuă. Vei găsi aici Roata Panoramică pentru plimbări la înălţime, caruselul cu lanţuri, food trucks cu mâncăruri apetisante, căsuţe cu bunătăţi tradiţionale şi multe cadouri, dar şi o piaţă de brazi. În plus, în fiecare weekend, în intervalul orar 17:00 – 21:00, te aşteaptă multe surprize. Sâmbătă, de pe scenă vor răsuna cele mai îndrăgite melodii de Crăciun şi colinde, interpretate de artişti locali. Duminică, cei mici sunt invitaţi la teatru de păpuşi, de la ora 12:00, dar şi la momentele muzicale şi de dans care vor urma, cu şi pentru copii. Iar personaje de poveste, precum spiriduși, Crăiasa Zăpezii, Omul de Zăpadă, Crăciunița și Mascota Iulius Town, sunt nerăbdătoare să îi întâlnească şi să se distreze cu cei mici.

Citiţi mai departe

Divertisment

VIDEO Vloggerul “Îmi Place Să Mănânc”, despre shaorma din Lugoj: “Îi păstă medie!”

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Ionuț Lenghel, cunoscut pe YouTube sub porecla “Îmi Place Să Mănânc”, a ajuns la Lugoj pentru a încerca shaorma din oraș. Renumit pentru clipurile cu mâncare în care face recenzii la restaurantele din România și din alte țări, vloggerul a ajuns și la Iskender Kebab, una dintre singurele shaormerii autentice din orașul de pe Timiș.

În clipul postat pe YouTube, Îmi Place Să Mănânc comandă o shaorma cu de toate, fiind surprins de faptul că, pentru doar 17 lei, primește și suc gratuit la preparat. După ce o gustă, creatorul de conținut spune despre shaorma de la Lugoj că este “peste medie”. Conform stilului său de notare a mâncării, calificativul este unul bun, semn că shaorma de Lugoj l-a impresionat.

Cu peste 210.000 de abonați și aproape 43.000.000 de vizualizări pe canalul de YouTube, Ionuț Lenghel, de origine din Oradea, este una dintre senzațiile conținutului video din România. A colaborat cu artiști de talie națională, dar și cu restaurante din România și nu numai. În afară de clipurile cu shaorme și alte mâncăruri din țară, Lenghel a ajuns și în țări precum Turcia, Italia, Grecia sau Moldova, acolo unde a filmat clipuri cu și despre mâncare.

RETIM

Citiţi mai departe

Divertisment

Cum se face păstrăvul rulat, cu spanac, nucă și sos mediteranean

Publicat

în

Ingrediente: Păstrăv file 200g; Spanac 150; Nucă 80g măcinată; Unt 50g

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Condimente: Usturoi 2 buc; Sare; Piper alb; Salvie 3 frunze;

Pentru sos mediteranian: Smântâna dulce 100ml; Piper alb; Sare; Vin alb sec 100 ml; Unt 50g; Ardei colorat 50g; Rozmarin 1 crenguta; Lamaie 1 buc;

Mod de preparare: Fileul de păstrav îl condimentăm cu sare, piper alb, salvie tocată fin. Spanacul îl tragem 2 minute la tigaie, în unt și usturoi, adaugăm și nuca macinată. Îl așezăm peste pește și îl rulăm. Băgăm la cuptor 13 minute la 175 grade.

RETIM

Sos mediteranian: Topim untul, punem rozmarinul pe care îl lăsam 1 minut apoi îl scoatem, adaugăm ardei colorat, vin alb sec, smântâna dulce, sare, piper alb, zeamă de lamâie. Amestecăm la foc mic până devine cremos.

Pofta bună!

Cu respect,

Cu respect,

Chef Bogdan Corduneanu

Bogdan Corduneanu este un maestru în arta culinară. Câștigător al mai multor concursuri naționale și internaționale, dumnealui concepe meniuri pentru restaurant sau catering, meniuri pentru diverse evenimente dar și meniuri personalizate pentru persoanele cu diverse afecțiuni. Bogdan Corduneanu, Executive Chef la Restaurantul Gloria din Timișoara a oferit  publicației Lugojeanul.ro. mai multe  rețete culinare delicioase,  pe care vă sfătuim să le încercați  în bucătăria dumneavoastră.

 

Citiţi mai departe
Publicitate
Publicitate

Cele mai citite