Connect with us

Social

Povestea pâinii și a produselor de panificație care se vând la Băcănia Lugojeană, făcute după rețete tradiționale

Publicat

în

Povestea Brutăriei Moara Maria, de la Chizătău, cea care furnizează pâinea de la Băcănia Lugojeană, s-a născut acum 25 de ani, din dragostea unui om pentru grâne și pentru sărbătoarea numită „pâine”. Ardelean Constantin a scris o poveste despre omenie, despre familie, despre bucuria de a munci pământul și de a-i culege roadele pe care mai apoi, le-a transformat în motiv de a ne adună cu toții la masă. Au fost 25 de ani în care povestea fiecărei pâini începea în lanul de grâu, trecea prin Brutăria Moara Maria, apoi ajungea în casele noastre.

Moștenirea lăsată de fondatorul brutăriei este gustul autentic dar și dragostea celor pe care i-a adunat în jurul său pentru pâinea românească, gustoasă și sănătoasă.

Brutăria Moara Maria nu este doar un spațiu în care se plămădește aluatul și se transformă apoi în pâine, ci sunt 8000 m2 dedicați transformării grâului într-o misiune: aceea de a păstra tradițiile locale și de a duce mai departe povestea.

Poveștile îi îndrumă pe cei mici | Colecționează-le pentru ei!

RETIM

Construită în satul Chizatau, Lugoj, într-o comunitate de iubitori ai grânelor și pământului strămoșesc, Brutăria păstrează încă parfumul poveștilor spuse la gură cuptoarelor ce dogoreau în cinstea pâinii.

„2020 a însemnat pentru Brutăria Moara Maria pierderea echilibrului. Dar nu doar din cauza pandemiei, așa cum au resimțit toate afacerile din România, ci pentru că cel care a scris un sfert de secol de istorie a plecat să plămădească aluat, sus, la ceruri. Dar pentru că poveștile frumoase, curate, care izvorăsc din dragoste de oameni nu se pot stinge, Brutăria a continuat să scrie, filă cu filă și să îi împlinească visul celui care a clădit-o”, spune Raluca Ardelean, reprezentanta Brutăriei.

De anul trecut, Brutăria a început să scrie un nou capitol al istoriei sale. Alături de Raluca și de Marcel Ardelean cu fiecare cuptor aprins, cu fiecare pâine caldă așezată pe mese, cu fiecare cozonac dulce sau specialități gustoase, Brutăria Moara Maria a continuat să cinstească tradiția!

După ce a construit și consolidat echipele din câteva fabrici din România, Raluca a adus toată priceperea, experiența și atenția ei pentru detalii în familia care a primit-o cu atât de multă dragoste. Dorința ei de a duce Brutăria mai departe, de a continuă ce a fost clădit acum 25 de ani, a ajutat-o să urce cu o nouă treaptă frumusețea, prestigiul și calitatea produselor de la Moara Maria. Continuă tradiția și păstrează rețetele pâinii  sănătoase  făcută din cele mai bune ingrediente, cărora le alătură delicioase produse de panificație.

“Preluarea Brutăriei Moara Maria este cea mai dragă provocare pe care am acceptat-o. Am îmbinat tradiția cu strategia și managementul, astfel încât creșterea Brutăriei a venit natural, cu pași mici, dar siguri. Am păstrat produsele care se făceau în brutărie și pentru care avem clienți pe peste 20 de ani, dar am extins producția și către produse de panificație precum cornulețe, fursecuri și chiar către deserturi ca profiterol sau muffins cu vanilie sau ciocolată. Am creat chiar și produse care nu mai exista pe piață, cum sunt “Buchetelele de cozonac”, produs care a ajuns în câteva orașe din tara . Este un cozonac de mărimea unei brioșe, numai bun de potolit o pofta de cozonac sau pentru un eveniment deosebit”, povestește Raluca.

Fiecare produs creat în Brutărie respectă gustul natural și sănătos pentru clienții din Chizătau, Lugoj, Buzias, Timișoara, dar și din estul țării, Bacău, Roman  sau Iași. Așa cum spune Raluca, “Am îmbinat gustul bănățean cu cel moldovenesc și am plecat să aducem bucurie pe  mesele românilor de pretutindeni.”

Brutăria Moara Maria trăiește prin fiecare spic de grâu transformat în pâine și cinstește memoria trecutului, prin păstrarea tradiției și modernizarea prezentului, pentru un viitor cu gust autentic românesc.

 

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

Peste două sute de lugojeni pot urma cursuri gratuite de calificare, în mai multe meserii

Publicat

în

FOTO ARHIVA

Primăria Municipiului Lugoj informează cetățenii că în perioada următoare, în municipiul Lugoj se va desfășura proiectul „ACCES PE PIAȚA MUNCII ÎN COMUNITĂȚILE DEFAVORIZATE DIN LUGOJ” finanțat prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) – prin care se propune facilitarea accesului și menținerea pe piața muncii a un număr de 222 de persoane din diferite categorii sociale din municipiul Lugoj, ducând astfel la scăderea fenomenului de marginalizare a persoanelor aflate în risc de sărăcie și excluziune socială existente în municipiul Lugoj.

Persoanele care se vor înscrie în program vor beneficia de măsuri de ocupare a forței de muncă prin informare și consiliere profesională, formare profesională specifică adaptată la cerințele pieței muncii, în cadrul a 15 cursuri diferite de formare dar și sprijin în obținerea unui loc de muncă.
Cele 15 cursuri sunt prezentate astfel:
● curs agent de securitate – nivel 2
● cursuri de stivuitorist (FĂRĂ ISCIR) – nivel 2
● cursuri de operator montaj linii automate – nivel 2
● cursuri de confecționer produse textile – nivel 2
● cursuri de îngrijitor bătrâni la domiciliu – nivel 2
● cursuri de babysitter (bonă) – nivel 2
● cursuri de strungar – nivel 3
● cursuri de sudor – nivel 3
● cursuri de bucătar – nivel 3
● cursuri de ospătar, chelner, vânzător – nivel 3
● cursuri de frizer – nivel 3
● cursuri de coafor – nivel 3
● cursuri de manichiură – pedichiură – nivel 3
● cursuri de vânzător mărfuri alimentare – nivel 3
● cursuri de vânzător mărfuri non-alimentare – nivel 3
Notă!
● calificare nivel 2 (cu durata de 360 h/sesiune) pentru un număr de 96 de persoane
● calificare nivel 3 (cu durata de 720 h/sesiune) pentru un număr de 126 de persoane
Fiecare curs este gratuit (persoanele care se înscriu și sunt eligibile nu vor plăti nimic pentru participarea la curs) acordându-se totodată și subvenții.
Informații suplimentare puteți obține la telefon: 0728 663170.

Citiţi mai departe

Social

Spitalul din Lugoj primește fonduri nerambursabile pentru echipamente medicale, de la Consiliul Județean Timiș

Publicat

în

FOTO arhiva

Vești bune pentru spitalele din Jimbolia, Sânnicolau Mare, Făget, Lugoj și Deta. Consiliul Județean a aprobat finanțarea nerambursabilă din fonduri publice, în cadrul schemei de minimis pentru anul 2022, a spitalelor publice locale aflate în subordinea orașelor și municipiilor din județ. Banii nerambursabili acordați vor putea fi folosiți doar pentru pentru achiziția de echipamente medicale.

Suma totală în acest an se ridică la mai mult de 1.1 milioane lei și a fost împărțită, în baza unor proiecte depuse de către unitățile sanitare, după cum urmează:

Spitalul Orășenesc Deta: 275.544 lei

Spitalul Municipal „Dr. Teodor Andrei” Lugoj: 245.971 lei

Poveștile îi îndrumă pe cei mici | Colecționează-le pentru ei!

Spitalul Orășenesc „Dr. Karl Diel” Jimbolia: 239.833 lei

RETIM

Spitalul Orășenesc Sânnicolau Mare: 197.231 lei

Spitalul Orășenesc Făget: 168.408 lei

Citiţi mai departe

Social

O moară de apă de lângă Lugoj, veche de 100 de ani, pusă în valoare într-un circuit turistic

Publicat

în

Moara de la Balinţ, un adevărat tezaur cultural în formă de clădire din apropiere de Lugoj, a fost construită în 1917, în administraţia austro-ungară, şi este singura rămasă în judeţul Timiş care foloseşte puterea apei. Ea nu doar că încă mai macină grâu, ci a fost inclusă şi într-un traseu turistic care le oferă oamenilor oportunitatea să intre în contact cu lumea industrială a vechiului Banat

Una dintre cele 14 mori în funcţiune din Timiş este moara de la Balinţ, o localitate aflată la 20 de kilometri de Lugoj şi aproximativ 60 de kilometri de Timişoara. Moara a fost construită în 1917, încă în administraţia austria-ungară. Este singura rămasă în judeţul Timiş care foloseşte puterea apei. Ea a fost cumpărată în 2008 de către familia Meszaros, după ce fusese abandonată şi nu mai măcinase făină de mai mulţi ani.  

Poveștile îi îndrumă pe cei mici | Colecționează-le pentru ei!

Moara de la Balinţ este cu adevărat spectaculoasă. Vechea clădire este împânzită de un mecanism complex, care se întinde pe mai multe etaje, un păienjeniş de curele care învârte roţi, iar grâul circulă în interiorul bârnelor, prin site şi maşinării care se mişcă. Utilajele sunt în mare parte originale, se pot vedea încă etichetele pe ele; unele au fost fabricate în 1900, la Fabrica Ganz din Budapesta, altele la Uzina Klug de Construcţii de Maşini şi Mori din Timişoara ori de la Uzinele Magheru din Topleţ, în perioada interbelică. Au fost înlocuite doar părţile de lemn, vechi şi cariate. 

RETIM

Citeste un material pe larg despre punerea în valoare a morii aici.

Citiţi mai departe

Social

Ștrandul din Lugoj rămâne închis în această vară. Unde te poți bălăci lângă oraș

Publicat

în

Ștrandul din Lugoj rămâne închis în 2022. Deși primăria a încercat găsească un investitor care să închirieze locația spre exploatare, nimeni nu s-a înghesuit să considere oferta administrației locale. Până acum, ștrandul a fost scos la licitație de cel puțin două ori, fără succes.

Din fericire pentru lugojeni, există locuri din apropiere de oraș unde se pot bălăci în acest sezon estival. Un exemplu este piscina de la Hanul lui Bogdan. Aflat la câțiva kilometri înainte de Făget, hanul este dotat cu o piscină și bar, astfel că doritorii pot petrece o zi la piscină pentru a se răcori în timpul verii.

Poveștile îi îndrumă pe cei mici | Colecționează-le pentru ei!

O altă variantă este Valea lui Liman. Complexul de la Valea lui Liman dispune de asemenea de o piscină unde doritorii se pot bălăci în zilele toride de vară. Deocamdată doar cei care stau la complexul hotelier pot folosi piscina exterioară, așezată într-un cadru de vis.

RETIM

Dacă cele două opțiuni nu sunt pe placul vostru, în Timișoara există nu mai puțin de 7 variante de ștranduri unde să vă distrați în această vară. Prețurile de intrare sunt între 20 și 45 de lei pe zi.

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite