Connect with us

Social

Povestea neștiută a navei cargo Lugoj, doborâtă de o furtună în apele necruțătoare ale Atlanticului

Publicat

în

foto: Adrian Onicescu

foto: Adrian Onicescu

O navă cargo construită în anul 1984 a purtat numele orașului Lugoj, fapt cunoscut de foarte puțină lume chiar și din rândul istoricilor locali. Nava a fost realizată pe șantierul de la Brăila, având un detașament de 8.750 tone dead-weight, lungimea de 130,80 metri, lăţimea de 17.7 metri şi pescajul de 10,2 metri. Dezvolta o viteză maximă de 16 noduri.

RETIM

Din aceeaşi clasă fac parte alte 42 nave, construite pe şantierele navale Galaţi şi Brăila. Ca şi cargoul „Lugoj”, toate purtau nume ale unor regiuni sau localităţi din România. Nimeni nu știe exact de ce a fost ales numele de Lugoj pentru o navă cargo, însă cel mai probabil a fost ales aleator, la fel ca în cazul celorlalte cargoboturi.

Scufundarea navei „Lugoj”

După mai bine de 15 ani de operațiuni, în care nava a transportat mărfuri peste tot prin Europa și chiar peste ocean, cargo-ul Lugoj s-a scufundat, pe 5 mai 2000, în largul Mării Nordului din Oceanul Atlantic. Iată știrea care redă evenimentul, preluată din arhiva unui ziar care a relatat scufundarea:

“Cargobotul românesc „Lugoj” s-a scufundat alaltăieri în Marea Nordului, cei 17 marinari români membri ai echipajului fiind salvați cu elicopterele pazei de coastă olandeze. Cargobotul „Lugoj” de 6.000 tdw a aparținut Companiei „Romline” și a fost vândut anul trecut unei firme din Saint Vicent. Accidentul s-a produs la 45 de mile de Rotterdam, pe o mare furtunoasa. Nava plecase din portul Rotterdam si era incarcata cu deseuri de fier. 

Sâmbata, in jurul orei 11, nava a inceput sa se incline din cauza incarcaturii, care a alunecat spre bord. Echipajul a anuntat Paza de Coasta, care a trimis rapid doua elicoptere, iar doua ore mai tirziu, cei 17 membri ai echipajului erau deja transportati la un hotel din port. 

Cu ajutorul unor remorchere au inceput imediat operatiunile de tractare a navei, insa aceasta s-a scufundat, in jurul orei 22, din cauza furtunii. Reprezentantul firmei din Saint Vicent care a coordonat toate operatiunile de salvare a declarat ca nava era asigurata, iar ca cei 17 romani se vor întoarce acasă” titra Ziarul de Iași la acea vreme.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

Lugojeanul Aris Marta se întoarce acasă. Ce le-a cerut celor care l-au ajutat să se opereze

Publicat

în

RETIM

După câteva zile de chin și o operație care l-a scăpat de o tumoare facială care i-a pus viața în pericol, lugojeanul Aris Marta se întoarce acasă. Bărbatul are de luptat acum cu recuperarea, cu umflătura feței din cauza operației, dar și cu durerile provocate de acestea. Totuși, lugojeanul spune că nu se mai simte altfel decât în extaz.

“Astăzi deja e mult mai bine, atât de bine ca doctorul mi-a propus ca mâine pot pleca acasă. Vindecarea locală decurge perfect și corpul meu îmbătat de bucurie lucrează optim ca un ceas elvețian. Deci am venit, am făcut, am plecat. Eficient și minunat! Rămâne ca în 12 zile aproximativ sa aflu rezultatul histopatologic și planul de tratament mai departe”, a scris Aris pe Facebook.

Lugojeanul i-a rugat pe cei care l-au ajutat să nu mai doneze deocamdată bani, până la aflarea rezultatelor analizelor. 

“Până atunci cred că putem pune pe frâna ajutoarele financiare ca nu as vrea sa „profit” de pe urma imensei voastre bunătăți. Dacă cumva va mai trebui puțin voi da de veste și sunt sigur ca se va găsi o rezolvare. Fiecare da din puținul lui, și sunt bani munciți cu greu.Nu ar fi drept sa mai iau până când nu știu cât mai trebuie, pentru ca sunt șanse sa ajungă”, este apelul bărbatului.

Aris Marta are 41 de ani și a fost diagnosticat cu limfom non-Hodgkin (cancer limfatic). Operația de la Viena a costat 34.000 de euro, banii fiind adunați în doar câteva zile de către lugojeni.

Citiţi mai departe

Social

Două focare noi de coronavirus la Lugoj. Parte din cei afectați vor fi vaccinați de echipe mobile de imunizare

Publicat

în

RETIM

Două focare noi de coronavirus au fost depistate la Lugoj. Este vorba despre două locații, una fiind și în trecut subiectul unui focar, care s-a stins după o anumită perioadă. De această dată, cele două focare au apărut la Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica pentru Copii Lugoj și respectiv Centrul de Plasament Lugoj.

Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica pentru Copii Lugoj – 13 cazuri confirmate;

Centrul de Plasament Lugoj – 3 cazuri confirmate.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică, una dintre cele două locații fac parte dintr-o listă cu șapte centre din tot județul unde echipe mobile de medici și asistente se vor deplasa pentru a-i vaccina pe beneficiari. Cele șapte centre sunt: 

– Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Găvojdia -151 beneficiari

– Centrul de Îngrijire și Asistența Variaș- 35 beneficiari

– Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică nr. 1 Lugoj -50 beneficiari

– Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Lugoj – 89 beneficiari

– Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică nr. 2 Lugoj -61 beneficiari

– Centrul de Plasament pentru Copilul cu dizabilități Recaș -27 beneficiari

Citiţi mai departe

Social

Câte vaccinuri anti-coronavirus au fost administrate la Lugoj. Într-o zi au fost vaccinate 240 de persoane

Publicat

în

RETIM

Miercuri, 20 ianuarie, 240 de persoane au primit fie prima, fie a doua doză de vaccin anti-coronavirus la Lugoj. În campania de vaccinare care a început domol în orașul de pe Timiș, singurul centru funcțional în etapa a doua este cel de la spital. Aici, în total, au fost administrate 847 de vaccinuri.

La nivelul județului Timiș, s-au administrat 13.715 doze de vaccin, până la raportarea de miercuri, 20 ianuarie. Din totalul dozelor administrate până în prezent, s-a înregistrat un număr de 28 reacții adverse, de intensitate scăzută spre moderată (ex: durere la locul administrării, mialgii, subfebrilități, cefalee, reacție urcicariană remisă imediat, prurit).

Vaccinarea este o măsură complexă de prevenție în pandemia de coronavirus, alături de celelalte obligații ce ne revin, cele mai importante fiind respectarea regulilor şi a măsurilor igienico-sanitare (purtarea măştii, spălatul pe mâini şi distanţarea fizică).

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite