Connect with us

Social

Povestea neștiută a navei cargo Lugoj, doborâtă de o furtună în apele necruțătoare ale Atlanticului

Publicat

în

foto: Adrian Onicescu

foto: Adrian Onicescu

O navă cargo construită în anul 1984 a purtat numele orașului Lugoj, fapt cunoscut de foarte puțină lume chiar și din rândul istoricilor locali. Nava a fost realizată pe șantierul de la Brăila, având un detașament de 8.750 tone dead-weight, lungimea de 130,80 metri, lăţimea de 17.7 metri şi pescajul de 10,2 metri. Dezvolta o viteză maximă de 16 noduri.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Din aceeaşi clasă fac parte alte 42 nave, construite pe şantierele navale Galaţi şi Brăila. Ca şi cargoul „Lugoj”, toate purtau nume ale unor regiuni sau localităţi din România. Nimeni nu știe exact de ce a fost ales numele de Lugoj pentru o navă cargo, însă cel mai probabil a fost ales aleator, la fel ca în cazul celorlalte cargoboturi.

Scufundarea navei „Lugoj”

După mai bine de 15 ani de operațiuni, în care nava a transportat mărfuri peste tot prin Europa și chiar peste ocean, cargo-ul Lugoj s-a scufundat, pe 5 mai 2000, în largul Mării Nordului din Oceanul Atlantic. Iată știrea care redă evenimentul, preluată din arhiva unui ziar care a relatat scufundarea:

“Cargobotul românesc „Lugoj” s-a scufundat alaltăieri în Marea Nordului, cei 17 marinari români membri ai echipajului fiind salvați cu elicopterele pazei de coastă olandeze. Cargobotul „Lugoj” de 6.000 tdw a aparținut Companiei „Romline” și a fost vândut anul trecut unei firme din Saint Vicent. Accidentul s-a produs la 45 de mile de Rotterdam, pe o mare furtunoasa. Nava plecase din portul Rotterdam si era incarcata cu deseuri de fier. 

RETIM

Sâmbata, in jurul orei 11, nava a inceput sa se incline din cauza incarcaturii, care a alunecat spre bord. Echipajul a anuntat Paza de Coasta, care a trimis rapid doua elicoptere, iar doua ore mai tirziu, cei 17 membri ai echipajului erau deja transportati la un hotel din port. 

Cu ajutorul unor remorchere au inceput imediat operatiunile de tractare a navei, insa aceasta s-a scufundat, in jurul orei 22, din cauza furtunii. Reprezentantul firmei din Saint Vicent care a coordonat toate operatiunile de salvare a declarat ca nava era asigurata, iar ca cei 17 romani se vor întoarce acasă” titra Ziarul de Iași la acea vreme.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

FOTO Tunelul Iubirii de la Lugoj, imortalizat de către un pasionat de fotografie

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Chiar dacă celebrul Tunel al Iubirii din Caraș-Severin este istorie, datorită scoaterii din funcțiune a liniei de cale ferată unde a fost inițial descoperit, astfel de locuri se formează oriunde există vegetație deasă în jurul liniilor de tren. Un astfel de loc se găsește și la Lugoj.

Undeva în spatele spitalului municipal, un fotograf amator a reușit să imortalizeze câteva imagini de-a dreptul spectaculoase. Tunelul creat în mod natural și artificial, de pomii din jurul liniei de cale ferată și trecerea garniturilor pe lângă aceștia, arată impresionant în fotografii.

Unul dintre lugojenii care a surprins Tunelul Iubirii din oraș este Alex Domanyek, care a și împărtășit pozele cu restul comunității lugojene, prin intermediul rețelelor sociale.

RETIM

sursa foto: Alex Domanyek/Facebook.com

Citiţi mai departe

Social

Lugojeanul Octavian Batori a asigurat gratuit mii de porții de mâncare pentru o acțiune de voluntariat

Publicat

în

Timp de 100 de zile, sute de voluntari au participat la lucrările de reabilitare ale spitalului din Reșița. Marți, 21 septembrie, va avea loc inaugurarea clădirii de trei etaje, reabilitate exclusiv prin acțiunea de voluntariat demarată de reșițeanca Lili Gherle și doctorul Emil Bunda. La tot acest efort a participat și un lugojean. Este vorba despre Octavian Batori, patronul firmei de catering din Lugoj și a restaurantului Ana Lugojeana din Reșița.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

„E nu îl cunosc pe omul acesta, dar datorită acestui om am putut să facem ceea ce am făcut. Este puțin spus mulțumesc! Firma Ana Lugojeana, Octavian, ne-au dat mii de porții de mâncare. Dacă cineva își poate imagina că o firmă poate trimite în aproape 100 de zile mâncare pentru toți voluntarii pe care i-am avut la lucru! E foarte important ceea ce a făcut, pentru că voluntarul vine, dar dacă la ora prânzului nu îi poți asigura o masă, pleacă și nu mai revine. Datorită lui Octavian am reușit să ținem voluntarii în șantier și să mergem înainte”, a declarat pentru Lugojeanul, Lili Gherle, coordonatoare uneia dintre cele mai importate acțiuni de voluntariat desfășurate în ultimi ani în Banat.

În cele 100 de zile de lucru, voluntarii au reabilitat integral 120 de încăperi din Staționarul 3 al Spitalului Județean din Reșița.

RETIM

Citiţi mai departe

Social

Zeci de cazuri noi de coronavirus la Lugoj în ultima săptămână

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Cu o medie de 8 cazuri pe zi și un maxim de 15, Lugojul traversează valul patru al pandemiei de coronavirus în această toamnă. În ultima săptămână, de luni până sâmbătă, 51 de lugojeni au fost diagnosticați cu SARS-CoV 2, câțiva dintre ei ajungând și la spital pentru tratament.

În aceiași perioadă, în satele din jurul orașului au fost descoperite alte 110 cazuri, în toată zona de est a județului. Sâmbătă dimineață, numărul total de persoane internate în spitalele din județ era 226.

Numărul de persoane internate la ATI era de 37.

RETIM

Citiţi mai departe

Social

Migranți fără acte, descoperiți într-o parcare a autostrăzii de lângă Lugoj

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Polițiștii timișeni descoperă din nou migranți fără acte de identitate, în parcările din județ, mai ales pe autostrada ce leagă Timișul de restul Europei. Aceștia se ascund în mașini care fac trasport de persoane, TIR-uri sau rulote. Vin de cele mai multe ori din Siria, Afganistan sau alte țări din Orientul Mjlociu.

La data de 16 septembrie, în jurul orei 01.20, polițiștii orașului Făget și Secției 10 Poliție Rurală Făget, au depistat în parcarea A1 Margina-Lugoj, din județul Timiș, un grup de 3 persoane de sex masculin.

În urma verificărilor efectuate a reieșit faptul că aceștia nu sunt cetățeni români și nu posedă niciun document de identitate. Bărbații au fost predați polițiștilor din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timiș.

RETIM

Citiţi mai departe
Publicitate
Publicitate

Cele mai citite