Connect with us

Sport

Povestea extraordinară a unui campion lugojean, ajuns cel mai bun din Europa. Administrația locală l-a uitat

Publicat

în

Istoria sportului lugojean este marcată de performanțele luptătorilor care au în palmaresul lor rezultate deosebite. Unul dintre ei este și Claudiu Zanier. Povestea acestui sportiv de mare valoare am aflat-o chiar de la el.

„M-am născut la Lugoj, în 23 iunie 1953. Provin dintr-o familie de sportivi. Frații mei au fost boxeri, dar eu nu m-am simțit atras de această disciplină sportivă. Am urmat cursurile Şcolii Generale nr. 6. Ulterior, am absolvit Şcoala Tehnică de Tipografie din Bucureşti, urmând să devin tipograf. Însă, adevărata mea chemare, cea care mi-a adus faima europeană, era cu totul alta. Am ajuns la lupte dintr-o întâmplare.Pe vremea aceea, pe ecranele cinematografelor, rulau filme cu Winnetou. După ce am vizionat un episod din lungul șir al filmelor cu acest subiect, vărul meu, Josef Hoffman, mi-a propus să merg cu el la sală, unde puteam să ne antrenăm și să dobândim abilități de luptă, aidoma eroilor din film. Așa am făcut eu cunoștință pentru prima oară cu sala de sport. În timp ce mă luptam de zor cu cei din jurul meu, m-a văzut antrenorul Luca Gheorghe, care mi-a propus să vin mai des la sală. Am acceptat, și așa am ajuns luptător”, poveste;te campionul lugojean.

Zanier spune că la antrenamente avea parte și de lucruri pe care nu le avea acasă. Din când în când, antrenorul îi mai dădea câte o ciocolată și, mai ales, după antrenament, putea face duș. Acasă nu avea o baie pe vremea aceea.

RETIM

„Făceam antrenamente cu seriozitate, și după câteva luni, au apărut primele rezultate. Am obținut locul șase pe țară, la Constanța. Pentru Lugoj, acest loc șase pe țară a fost atunci o performanță. Au urmat alte rezultate pe care le obțineam cu ușurință. La nici un an de la debutul meu, am ieșit campion republican la juniori, la categoria 48 de kg. Concursurile alternau din șase în șase luni, se organizau naționalele de toamnă și de primăvară. La fiecare, obțineam premiul cel mare. Urcasem și la categorie. Eram foarte bine cotat în clasamentul luptătorilor de lupte libere. Am fost cooptat la lotul național. La europenele din Jugoslavia, de la Hvar, am obținut titlul de campion european.”, își amintește Zanier.

În tot acest timp, Zanier se antrena și cu echipa de handbal, sub comanda lui Wiberal. Era portar, iar după antrenament, mergea la lupte.

„M-am născut cu o anumită forță, iar tehnica am dobândit-o în sala de sport. Prindeam repede orice procedeu și mă avantaja rapiditatea mișcărilor cu care surprindeam adversarul. Emoții aveam doar înainte de a intra pe saltea. Mă gândeam că adversarul meu are tot două mâini și două picioare, ca mine, așa că ce se putea întâmpla? Mă duceam hotărât spre el și nu prea îi dădeam timp să se dezmeticească. Eram un adevărat spartan. Dar a trecut timpul și trebuia să plec la armată. Am fost căutat de cineva de la Clubul Dinamo, care m-a întrebat dacă nu vreau să fac armata la ei. Am acceptat, numai că atunci când am ajuns la Timișoara, ofițerii de acolo nu au fost de acord să ajung la Dinamo și m-am trezit la Oradea la tancuri”,își amintește lugojeanul.

Nu a fost lăsat la Campionatul Mondial din America

După trei luni a ajuns la Steaua, la București, fiind selectat la lotul olimpic, după titlul de campion european! A plecat la Poiana Brașov, unde a început antrenamentul pentru Campionatul Mondial din America.

„Centrul Olimpic era la Stadionul „23 August”. Acolo erau toate disciplinele adunate. Era și Nadia acolo. Făceam de două ori pe zi antrenamente. Avantajul meu de a fi selecționat pentru lotul care urma să plece nu erau doar rezultatele mele, ci și faptul că eram singurul luptător de lupte libere care putea concura și la greco-romane. În ultimul moment, am fost anunțat că nu pot participa la CM, din cauză că sunt neamț și precis nu mă voi mai întoarce. A fost selecționat un alt luptător, român sadea, care nu s-a mai întors în țară. Am fost foarte dezamăgit, mai ales că eu nu nu m-am gândit niciodată să fug din țară. Am înțeles că la Olimpiada de la Munchen nu m-au trimis, dar în America chiar că nu aveau motiv. Trebuie să recunosc că eu, ca sportiv pe vremea aceea, aveam multe privilegii, eram scos din producție și primeam salarii mari… am primit și locuință, așa că nu mă mâna niciun dor de ducă”, spune campionul.

S-a întors la Lugoj până au revenit olimpicii și apoi s-am prezentat la lot. Este convins că în America at fi luat cel puțin o medalie. A plecat în Bulgaria, unde a ieșit campion balcanic.

„Armata era pe sfârșite, eu eram civil la lot, dar cu o zi înainte de eliberare, am fost chemat la unitate și mi s-a propus să rămân angajat în cadrul armatei. Am spus da, apoi am sărit gardul unității și dus am fost. Nu puteam să-i iert pentru ce mi-au făcut. M-am întors la lot, la Băile Felix, unde făceam recuperarea. Aveam o mulțime de oferte de prin țară, dar eu m-am întors la Lugoj. Pe statul de plată figuram angajat la ITL, dar de fapt activam doar în sala de sport. Între timp,  am făcut o școală de antrenori la București și speram să ajung antrenor la club. Nu se putea nici asta, nu știu din ce motive, sau știu și nu mai vreau să îmi aduc aminte. Nu mă plăcea partidul, asta era. Între timp, un frate de-al meu a fugit în Germania. Înainte de a pleca, mi-a zis că, acum, plecarea lui nu-mi mai poate periclita ascensiunea. Am fost de acord. La câteva luni de la plecarea lui, m-au căutat de la Securitate și m-au chemat la Timișoara la camera 9. Acolo mi-au dat un formular pe care trebuia să îl completez, în cazul în care eram de acord să plec și eu în Germania. Mi s-a spus că asta este răsplata că eu am fost cuminte și nu am încercat o evadare”, povestește lugojeanul.

A luptat pentru Germania

De fapt, era perioada în care Ceaușescu semnase un acord cu Germania prin care permitea nemților să revină în țara de origine. Zanier a acceptat, și peste trei luni ateriza la Frankfurt, în Germania, însoțit de soție și de mamă.

„Am fost contactat pe aeroport de președintele „Federației Germane de lupte” și invitat la o cafea pentru o discuție. Mi s-a propus să fac parte din echipa de lupte a Germaniei. Am semnat un contract, omul mi-a dat 500 de mărci ca să am bani de cheltuială, pentru că era Paștele, și așa m-am văzut ajuns luptător în altă arenă. Președintele „Federației Germane de lupte” s-a îngrijit de obținerea pașapoartelor cât mai urgent. Aveam cetățenie germană și dezlegare de la Federația Română, așa că puteam lupta fără nicio problemă, la orice club. Amintirile mele din România m-au însoțit în toți acești patruzeci de ani de exil”, spune Zanier.

Campionul spune că a luptat mereu sub culorile clubului lugojean și, fără să fie acuzat de lipsă de modestie,  se întreabă și în prezent dacă nu merita un loc printre cetățenii de onoare ai orașului Lugoj – oraș pe care l-a reprezentat cu cinste și onoare în toate competițiile interne și internaționale.

Titluri obținute de Claudiu Zanier:

Anul: 1968 – Constanța, locul 6, categoria 48 kg

Anul: 1969 – Campionatul de Primăvară, locul 1, categoria 48 kg

Anul: 1969 – Campionatul de Toamnă, locul 1, categoria 52 kg

Anul: 1970 – Campionatul de Primăvară, locul 1, categoria 57 kg

Anul: 1970 – Campionatul de Toamnă, locul 1, categoria 60 kg

Anul: 1971 – Campionatul de Primăvară, locul 1, categoria 65 kg

Anul: 1971 – Campionatul de Toamnă, locul 1, categoria 65 kg

Anii: 1971 – 1972, la 5 turnee în diferite țări, precum Polonia, Ungaria, Germania DDR, Bulgaria, locul 1 la categoria 65 kg

Anul: 1972 – Campionatul European, locul 1 în Jugoslavia, la Hvar,  categoria 65 kg

Din 1973 la Steaua

Anul: 1973 – Campion Juniori mari, locul 1

Anul: 1973 – Campion Tineret, locul 1

Anul: 1973 – Locul 3 la Campionatele pe Echipe, Steaua București.

Anul: 1973 – în lot pentru Campionatul Mondial din America, nu am parti-cipat din motive politice.

Anul: 1974 – Campionatul de Tineret, locul 1

Anul: 1974 – Campion Balcanic, locul 1

Anul: 1975 – diferite competiții în Bulgaria, Jugoslavia, Ungaria, România.

Anul: 1976 – Campion de Seniori, la Brașov locul 1

În 1973 a devenit Maestru al Sportului.

Din anul 1977 până în 1979 a luat locul I în toate competițiile naționale cu echipa Vulturii Lugoj.

Aceasta este, pe scurt, povestea unui mare luptător. Un luptător nu numai pe salteaua din sala de sport, dar și în viață, pentru că viața lui a fost o adevărată luptă. Dovada talentului său sportiv sunt zecile de medalii obținute,  precum și elogiile aduse de presa sau televiziunea germană. Claudiu Zanier nu este numai mândria noastră, a tuturor lugojenilor, ci și a acestui popor, drept pentru care sugerez autorităților locale și naționale să îi pună numele la loc de cinste și să îi aducă recunoștința cuvenită. Dacă regimul trecut nu și-a apreciat valorile, se pare că nici în această eră a democrației lucrurile nu s-au schimbat. Acesta este un adevăr trist, de necontestat, care se rostogolește de la o generație la alta și care încurajează mediocritatea, ridicând-o la rangul de virtute.

DAN TIMARU

 

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sport

Primăria face o nouă încercare pentru transferul Sălii de Sport „I.K. Ghermănescu”, de la CSS la CSM Lugoj

Publicat

în

Primăria Lugoj face o nouă încercare, în Consiliul Local Municipal, pentru transferul dreptului de administrare a Sălii de Sport „I.K. Ghermănescu”, de la CSS Lugoj către CSM Lugoj. Primarul Bogdan Blidariu a reintrodus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului local, proiectul de hotârâre care în ultima ședință nu a adunat suficiente voturi.

„Prin CSM Lugoj vor putea fi alocate mult sumele necesare pentru a plăti toate utilitățile, pentru a nu mai fi probleme cu asigurarea acestor utilități. CSM, pe baza unui protocol, așa cum va fi prevăzut și în proiectul de hotărâre, CSM va permite utilizarea gratuită pentru sportivii de la CSS Lugoj cât și pentru funcționarea sediului clubului sportiv școlar din municipiu”, spune Blidariu.

Vă reamintim, întregul scandal legat de Sala de Sport „I.K. Ghermănescu” a început cu aproximativ o lună în urmă, când echipa de volei de la CSM Lugoj a reclamat că nu-și poate face antrenamentele pentru că panoul electric a fost închis cu lacăt de conducerea CSS Lugoj.

RETIM

Citiţi mai departe

Sport

Aproape 100 de sportivi cu dizabilități, din întreaga țară, vin la Cupa „Ana Lugojana” – Memorialul Vasile Stoica

Publicat

în

FOTO Arhiva

Clubul Sportiv al Handicapaţilor Fizic „Maraton’93”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Lugoj şi Clubul Sportiv Municipal Lugoj, va organiza în perioada 26 – 29 septembrie 2023 la Lugoj, competiția sportivă a persoanelor cu dizabilități, „CUPA ANA LUGOJANA ediţia XXIV-a, MEMORIAL VASILE STOICA”. S-au anunțat deja peste 80 participanți de la 14 cluburi din România și 3 din Ungaria. Programul manifestărilor sportive este următorul:

– miercuri, 27 septembrie ora 10,00 — deschiderea competiției la Sala de Sport „Lavinia Miloşovici Lugoj”. – miercuri 27 septembrie ora 9,00- 18,30 — tenis de masă (individual, dublu, dublu mixt) la Sala de Sport „Lavinia Miloşovici Lugoj.

– joi 28 septembrie ora 10,00 — 13,00 – atletism (100m, 800m, 1500m, suliță, greutate)

RETIM

– joi 28 septembrie ora 14,30 -17,00 — șah, darts și festivitatea de premiere la Sala de Sport „Lavinia Miloşovici Lugoj”.

Toți cei care doresc să sprijine organizarea acestui eveniment tradițional pentru municipiul Lugoj, pot să vireze suma dorită în contul clubului sportiv Maraton’93 Lugoj, R042RNCB0252007378760001 deschis la Banca B.C.R. Lugoj.

 

Citiţi mai departe

Sport

Champions League 2023/2024: PSG, Dortmund, Milan și Newcastle luptă în grupa F

Publicat

în

Grupa F este considerată a fi cea mai atractivă din acest sezon de Champions League. În ea se află patru echip

e importante, ca PSG, Borussia Dortmund, AC Milan și Newcastle United. Oricine se poate califica în această grupă și oricine poate termina pe ultimul loc.

RETIM

Unele echipe au avut noroc la tragerea la sorți, așa cum este cazul lui Manchester City, extrasă într-o grupă cu Leipzig, Steaua Roșie Belgrad și Young Boys Berna. Sunt însă și echipe care nu au avut noroc, ci dimpotrivă. Grupa F este un exemplu elocvent, având în vedere numele echipelor care se află.

PSG, spre exemplu, este una dintre principalele favorite în Champions League, fiind văzută cu a șasea șansă la câștigarea trofeului (cota 17.00), deși în vară i-a pierdut pe Neymar și Lionel Messi. Newcastle este a 11-a favorită după investițiile masive din ultimii ani (cota 29.00), iar AC Milan are a 12-a șansă (cota 34.00). Borussia Dortmund e văzută cu a 13-a șansă la câștigarea trofeului, cu cota 61.00.

PSG

Francezii au investit considerabil în ultimul deceniu, dar până acum nu au reușit să câștige trofeul. Cel mai aproape au fost în 2020, când au jucat finala de la Lisabona, însă au fost învinși de Bayern Munchen cu 1-0. Ultimele două sezoane pot fi considerate o adevărată dezamăgire, din moment ce echipa s-a oprit în optimi de fiecare dată. Ce-i drept, PSG a întâlnit și adversare de top. Rămâne de văzut cum va arăta echipa în Champions League fără Neymar și Messi, dar păstrarea lui Mbappe se anunță un argument pe care francezii îl au în acest sezon.

Newcastle

Englezii revin în cupele europene după mai bine de un deceniu. Ultima dată au jucat în sezonul 2012/2013, când au fost opriți în sferturile de finală din Europa League de Benfica. Newcastle a investit considerabil în ultimii ani sume mari pentru acest sport, iar jucătorii aduși au reușit să califice echipa în Champions League. Cu siguranță nu vor să se oprească aici, iar Newcastle va conta în cursa pentru calificarea în optimi.

AC Milan

Italienii au una dintre cele mai titrate echipe din competiție, cu șapte trofee de Champions League câștigate deja. AC Milan vine după un sezon bun în competiție, în care s-a oprit în semifinale, după ce a fost învinsă tur și retur de marea rivală Inter Milano. AC Milan are un lot omogen și este cu siguranță una dintre favoritele la calificarea în optimile de finală. Ce-i drept, Milan s-a remarcat și prin inconstanța de care a dat dovadă, dar experiența din sezonul precedent ar trebui să o ajute.

Borussia Dortmund

Borussia Dortmund este pentru al optulea sezon la rând în grupele Champions League, astfel că putem spune că este o prezență constantă. Obișnuiește să iasă din faza grupelor, iar în sezonul trecut s-a oprit în optimile de finală, unde a fost învinsă de Chelsea. Ultimul mare rezultat al lui Dortmund în Champions League datează din urmă cu un deceniu. Echipa a disputat finala în 2013, dar a fost învinsă de Bayern Munchen. Valoarea lotului lui Dortmund este în scădere, dar nemții au găsit tot timpul resurse și jucători pe care să îi propulseze.

Grupele Champions League 2023/2024:

  • Grupa A: Bayern, Manchester United, Copenhaga, Galatasaray
  • Grupa B: Sevilla, Arsenal, PSV Eindhoven, Lens
  • Grupa C: Napoli, Real Madrid, Braga, Union Berlin
  • Grupa D: Benfica, Inter, FC Salzburg, Real Sociedad
  • Grupa E: Feyenoord, Atletico Madrid, Lazio, Celtic
  • Grupa F: PSG, Borussia Dortmund, AC Milan, Newcastle
  • Grupa G: Manchester City, RB Leipzig, Steaua Roșie, Young Boys
  • Grupa H: Barcelona, FC Porto, Șahtior, Antwerp

Cotele publicate în acest articol pot suferi modificări în orice moment.

Citiţi mai departe

Sport

VIDEO Avem un campion mondial! Performanță istorică obținută de Bernardo Szilagyi, de la CSS Lugoj

Publicat

în

Sâmbătă, 9 septembrie 2023, va rămâne o zi de neuitat pentru sportul lugojean. Tânărul luptător Bernardo Szilagyi(17 ani) a obținut un succes istoric la Finala Campionatului Mondial Individual U17, de la Constanța. Bernardo Szilagyi, sportivul Clubului Sportiv Școlar Lugoj, pregătit de antrenorii Valentin Cimponeriu și Ionuț Eneșca, a cucerit titlul de campion mondial la lupte pe plajă în categoria 60 kg.

Bernardo are un palmares bogat fiind multiplu medaliat național. Este deținător al titlului de campion național în competiția Cluburilor Sportive Școlare și medaliat cu aur la Cupa României U17, cât și a medaliat cu argint la Balcaniadă și la finala națională U20.

Antrenorul său, Valentin Cimponeriu, este mândru de Bernardo: „Sincer, m-am așteptat să fie pe podium, dar campion mondial și accidentat la gleznă, cu glezna umflată – nu mă așteptam la asta. Cu ajutorul Dumnezeu, a reușit. Bernardo este un sportiv extraordinar, cuminte, fără greșeli de când l-am avut în sală, de la vârsta de 8 ani. Este un copil exemplar, un exemplu rar în zilele noastre, când copiii stau mai mult în fața calculatoarelor și telefoanelor.”

RETIM

Antrenorul Valentin Cimponeriu este convins că vom mai auzi de Bernardo Szilagyi și în viitor. Munca și determinarea sunt cheile succesului său continuu. Deși este deja la nivel olimpic de mai bine de trei ani, iar competițiile îl țin departe de casă la Târgu Mureș, unde locuiește în timpul antrenamentelor, Bernardo nu neglijează nici școala fiind elev la Liceul Harul din Lugoj.

Sursa video Szilagyi Adrian

 

Citiţi mai departe

Cele mai citite