Actualitate
Povestea care m-a ingrozit in copilarie
Fiecare sat are povestea lui de groaza. Fie ca e un strigoi, o fantoma, o aratare, orice, trebuie sa fie o legenda urbana, ma rog, rurala in cazul asta, care sa bage in sperieti copiii si sa ii faca pe adulti sa tresara, ori de cate ori isi aduc aminte de prima data cand au auzit-o, la momentul in care chiar ei aveau varsta noastra.
Tin minte ca la noi in sat erau multe astfel de mituri despre creaturi pradatoare, care mancau copii, monstrii care mergeau pe apa si multe altele, dar una dintre ele o tin si acum minte si cred ca o voi povesti si eu mai departe copiilor si nepotilor mei.
Se facea ca doi pescari mergeau in fiecare noapte la pescuit. True story, chiar mergeau, asta pot sa confirm, dar mai departe nu am de unde sa stiu daca e real sau nu, ca dupa ce am auzit ca au patit, nu m-am mai apropiat de apa dupa orele 18 seara niciodata. Si nici acum nu as face-o fara trupele speciale langa mine.
Mergand in fiecare seara la pescuit si stand peste noapte pe malul apei, cei doi erau obisnuiti sa li se mai para ca vad ba cate o umbra, ba cate un monstrulet care se dovedea a fi un catel sau ocazional o vulpe sau naparca.
Intr-o luni, pe cand se facea de 2 noaptea, cei doi au observat ca pe apa isi facuse aparitia o lumanare aprinsa. Aceasta, care plutea pe o bucata de carton sau ceva asemanator, a trecut prin fata lor si s-a dus mai departe in jos pe rau.
La fel s-a intamplat si marti, miercuri si joi. Vineri, aceeasi poveste, doar ca cei doi pescari erau deja morti de curiosi sa vada unde merge acea lumanare aprinsa, ca prea venea regulat, la doua noaptea in fiecare noapte si prea mergea drept si prea parea… neobisnuita. Asa ca s-au luat dupa ea si au mers pe malul apei vreo 2 kilometri, printre buruieni, serpi si alte vietati.
La un moment dat, in dreptul unui fost pod luat de ape, lumanarea pur si simplu s-a stins si s-a oprit, exact in drept cu podul. Pescarii s-au frecat la ochi si s-au intrebat unul pe celalalt daca vad acelasi lucru. Dupa ce au confirmat ca erau martorii aceluiasi scenariu, unul dintre ei a luat undita si a dat in apa dupa lumanare, care inca plutea pe bucata de carton pe care fusese pusa de cine stie cine.
Reusind sa o aduca la mal, al doilea pescar a luat-o in mana, moment in care lumanarea s-a aprins si din dreptul podului s-a auzit cel mai groaznic, ireal si inspaimantator urlet pe care cei doi oameni in toata firea si in puterea varstei l-au auzit vreodata.
Cum era si normal, povestea are si o „explicatie”. Se spune ca in momentul in care podul a fost luat de ape, un copil se juca prin apropiere si, incercand sa treaca peste apa, a fost luat de viitura si dus cu tot cu pod in avale, Nu a mai fost vazut vreodata. Se spune ca lumanarea mai poate fi vazuta si azi, plutind pe apa in jos, bineinteles daca ai curajul sa mergi la doua noaptea sa vezi daca apare sau nu.
Eu sigur nu ma duc. Nu ca mi-ar fi teama, dar… trebuie sa dorm, ok?
Cat e de adevarata sau nu e intamplarea, nu am de unde sa stiu, dar stiu ca vreo trei nopti dupa ce am ascultat-o nu am mai dormit o secunda si chiar si acum, cand imi aduc aminte de ea, de cum o povesteau oamenii aia, imi amintesc cat de speriat eram.
Somn usor. Muhahahahah!
P.S.: Nu mai tin minte daca exact asa era povestea, sunt mai bine de 15 ani de atunci, asa ca nu cereti detalii.
Actualitate
Medicul trimis în judecată pentru mită, care dorea să profeseze la Lugoj, pus pe funcție la alt spital
Într-un moment în care sistemul de sănătate din România se confruntă cu numeroase provocări, numirea unui medic implicat într-un scandal de corupție în funcția de director medical la Spitalul Județean de Urgență Drobeta-Turnu Severin a stârnit o mare controversă în comunitatea medicală și în rândul opiniei publice.
Dr. Octavian Mazilu, fost director al Spitalului Municipal Timișoara, a fost trimis în judecată de către DNA pentru presupuse fapte de corupție, dar acum ocupă o poziție de conducere la un alt spital. Conform rechizitoriului, cunoscutul medic a luat mită de 26 de ori în mai puțin de două luni, perioadă în care a fost monitorizat. Șpăgile primate de la pacienți și aparținători erau între 100 și 2.000 de lei.
În luna iunie, Octavian Mazilu apărea pe programul gărzilor spitalului din Lugoj. După ce Lugojeanul.ro a semnalat această situație, programul gărzilor a fost modificat și Mazilu a dispărut din programări. Surse din cadrul spitalului lugojean susțineau la acea oră că lui Maziliu îi se pregătea postul de șef la secție chirurgie a spitalului lugojean.
Profesează deși a fost prins în flagrant
Mazilu și-a găsit însă repede alt spital unde să profeseze, până la judecarea procesului. La Spitalul Județean de Urgență Drobeta-Turnu Severin. Adrian Cican, managerul Spitalului Orășenesc Orșova, cunoscut pentru intransigența sa în lupta împotriva corupției spune că decizia e de râsul lumii.
„E trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție, dar l-au pus director medical la Spitalul Județean de Urgență Drobeta-Turnu Severin! Corespunde! Are carnet de PSD Timișoara! Suntem de mirul lumii! L-au respins cu gărzi la Lugoj și l-am luat noi de bun. Președintele Consiliului Județean, care e tot de la PSD, l-a pus director medical! S-a rezolvat pe linie politică!”, a reacționat Adrian Cican, pentru expresdebanat.ro
Octavian Mazilu, medic primar chirurg, este acuzat de DNA că, în perioada martie-mai 2022, în timp ce lucra la Spitalul Municipal Timișoara, ar fi primit sume semnificative de bani de la pacienți sau de la aparținători ai acestora, fără a avea dreptul la astfel de plăți suplimentare.
Conform legii, Octavian Mazilu se bucură de prezumția de nevinovăție până la pronunțarea unei sentințe definitive în cazul său. Cu toate acestea, numirea sa într-o poziție de conducere la un alt spital a generat îngrijorare și dezbatere în comunitatea medicală și în rândul cetățenilor preocupați de integritatea sistemului de sănătate din România.
Actualitate
Asociația „Ghidul Banatului” organizează un tur ecumenic în municipiul Lugoj. Poate participa oricine este interesat
În data de 23 septembrie, Asociaţia „Ghidul Banatului” va organiza la Lugoj, un tur ecumenic la câteva locaşe de cult din municipiul Lugoj: Biserica Ortodoxă Învierea Domnului, Biserica Ortodoxă Ucraineană, Sinagoga Neologă, Biserica Romano-Catolică, Biserica Reformată, Catedrala Greco-Catolică Coborârea Sfântului Spirit din Lugoj.
Sâmbătă, 23 septembrie cei interesați să participe la acest tur ecumenic religios sunt așteptați la ora 15,30 pe platoul din fața Bisericii Ortodoxe Învierea Domnului de pe strada, EPISCOP ION BĂLAN, Nr. 3.
În încheierea acestui eveniment, 1a Catedrala Greco-Catolică, Coborârea Spiritului Sfânt din Lugoj va avea loc un recital susţinut de Incanto Quartetto din Timişoara. Își dau concursul Ovidiu Rusu – vioară, Nada Petrov – vioară, Veaceslav Mînzat – violă, Marius Bernecker – violoncel și baritonul Dan Patacă de la Opera Română din Timișoara. Recitalul va începe la ora 19.
Informații suplimentare la telefon 0731 921 933 sau 0724 696 933
Actualitate
Șoferiță din Lugoj, prinsă la volan drogată! Polițiștii au intensificat controalele în județ
În perioada 15-17 septembrie, polițiștii timișeni au desfășurat acțiuni pe raza întregului județ, pentru prevenirea și combaterea consumului de droguri sau alte substanțe interzise la volan, precum și pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice.
Astfel, au fost legitimate 533 de persoane și au fost verificate peste 291 de vehicule.
În urma activităților desfășurate, au fost aplicate 441 de sancțiuni contravenționale, atât pentru încălcarea normelor rutiere conform O.U.G 195/2022, cât și pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, conform Legii 61/1991 Republicată.
De asemenea, au fost reținute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 34 permise de conducere și au fost ridicate 19 certificate de înmatriculare. În ceea ce privește creșterea gradului de siguranță rutieră, au fost testate 195 persoane cu aparatul alcooltest, iar alte 45 persoane cu aparatul drugtest. Totodată, au fost constatate 15 infracțiuni la regimul circulației rutiere.
De exemplu, la data de 17 septembrie a.c., în jurul orei 04:20, polițiștii municipiului Lugoj, au oprit pentru control, o tânără în vârstă de 22 de ani ce conducea un autoturism pe strada Aleea Țesătorilor, din Lugoj.
În urma testării conducătoarei auto cu aparatul Drugtest, a rezultat faptul că aceasta se afla sub influența substanțelor psihoactive, respectiv cocaină și metamfetamină.
În cauză a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa substanțelor psihoactive.
La data de 17 septembrie a.c., în jurul orei 23:05, polițiștii municipiului Lugoj, au oprit pentru control pe DN 6, un autoturism condus de către un bărbat, în vârstă de 39 de ani.
În urma verificărilor efectuate de către polițiști, a rezultat faptul că numerele de înmatriculare ale autoturismului condus sunt radiate din circulație.
A fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat
Actualitate
Blocaj pe lotul lipsă de pe autostrada Lugoj-Deva. Cum se complică demararea lucrărilor
Constructorul desemnat pentru Lotul II al autostrăzii Lugoj – Deva se confruntă cu o situație ce trebuie rezolvată înainte de a putea demara lucrările planificate. Pentru a trece la faza de construcție a acestui segment vital, este necesară obținerea unei hotărâri de Guvern, un pas esențial în procesul de dezvoltare a autostrăzii.
Pe Lotul II al autostrăzii, situat între localitățile Margina și Holdea, există o pădure întinsă pe o suprafață de 18 hectare, pe o lungime de aproximativ 2 kilometri. Pentru a facilita progresul lucrărilor, constructorul trebuie să obțină aprobarea Executivului pentru tăierea acestei păduri, în conformitate cu legislația în vigoare.
„Proiectarea nu s-a finalizat încă, după ce se va finaliza trebuie obținută autorizația de construire. În paralel, se așteaptă hotărâre de Guvern pentru scoaterea din fondul forestier a restului de pădure. Până acum, s-a făcut decopertarea în zone unde nu a fost nevoie de HG. Constructorul a estimat că în noiembrie va începe lucrările”, ne-a transmis Alina Sabou, purttătorul de cuvânt al DRDP Timișoara, pentru expressdebanat.ro
Contractul pentru finalizarea Lotului II, cu o lungime de mai puțin de 10 kilometri, a fost semnat în octombrie 2022. Perioada alocată pentru proiectare este de 11 luni, după care șantierul trebuie să fie finalizat într-un termen de 34 de luni. Valoarea totală a lucrărilor se ridică la impresionanta sumă de 2 miliarde de lei.
- Actualitate4 zile în urmă
Medicul trimis în judecată pentru mită, care dorea să profeseze la Lugoj, pus pe funcție la alt spital
- Social4 zile în urmă
Viața unei tinere de 17 ani, dată peste cap în urma unui incident tragic cauzat de un câine al vecinilor
- Lugoj3 zile în urmă
Trenuri blocate timp de o săptămână. Și Lugojul se află pe ruta unde se fac lucrări
- Cultură10 ore în urmă
Începe Festivalul Internațional Lugoj Clasic. Concertul de deschidere aparține Corului de Copii al Academiei de Arte