Connect with us

Actualitate

Patronul de la Casa Funerară Octavian: procedura la moartea Covid, TIR frigorific pentru 50 de decedați, pregătiri de scenarii sumbre

Publicat

în

RETIM

Un TIR frigorific cu o capacitate de 50 de locuri pentru decedați stă parcat, de câteva săptămâni, lângă morga spitalului din Lugoj, condusă de Octavian Batori, patronul firmei de pompe funebre și catering cu același nume. Chiar dacă pare o scenă desprinsă dintr-un film de groază, acest lucru este cât se poate de real. În interviul oferit publicației Lugojeanul.ro, Octavian explică pregătirile pe care le-a făcut în cadrul firmei pe care o manageriază în plină criză a pandemiei de Covid-19.

Apariția TIR-ului care a speriat un oraș întreg este doar o măsură preventivă. Autoritățile iau în calcul nu doar scenarii pozitive, în care România să treacă prin această pandemie cu bine și cu foarte puține cazuri, ci și acele scenarii sumbre și extrem de sumbre, cu mii de morți și zeci de mii de infectați. Așa se explică și prezența spațiului frigorific de tip TIR de lângă morga unității medicale lugojene.

Autoliv angajează!

“Prin prima comunicare din partea DSP față de firmele funerare, de circa acum trei săptămâni, au fost date normativele unui deces Covid. Noi evident că ne-am pregătit cu tot echipamentul adecvat și biocidele de dezinfectare necesare. Mașină, oameni, care sunt izolați la domiciliu și efectuează cazurile Covid. Pentru a efectua un caz Covid, există niște echipamente speciale și niște proceduri mult diferite față de un deces normal. 

Plecând de la faptul că am achiziționat un container TIR de circa 50 de locuri pentru decedați, să depozităm până la întocmirea actelor și până la pregătirea serviciului, care înseamnă săparea la trei metri la groapă. Camionul are capacități de răcire de până la -20 de grade Celsius. Importantă este separarea cadavrelor Covid. Noi am vorbit cu angajații, avem experiență în tot ce ține de înmormântări. 

Din fericire, nu prezintă riscuri așa de mari după momentul sigilării sicriului. Sicriul se sigilează direct în morga Victor Babeș, sau la Lugoj, depinde de caz. Procedura e așa: se ia de la morgă, se duce direct la cimitir. Acolo poate familia să facă slujba până în opt persoane. Noi la evaluările noastre avem o capacitate de maxim 6 decese pe zi”, a declarat pentru Lugojeanul.ro Octavian Batori, patronul firmei de pompe funebre Octavian.

Cum se înhumează persoanele decedate confirmatei cu Covid-19

Fiecare persoană care moare după ce este infectată cu noul coronavirus va fi înmormântată într-un mod special. Decedații sunt îngropați la o adâncime mai mare față de restul persoanelor care trec în neființă.

“A venit o altă directivă, primăriile au fost înștiințate printr-un Plan Alb că trebuie să desemneze fiecare primărie un loc, la capătul cimitirului, acolo unde groapa va fi săpată la trei metri cu un excavator, omul nu poate să sape la trei metri, e prea riscant. Trebuie susținute malurile, trebuie să intrăm cu excavator. Primăria Timișoara s-a organizat deja în cimitirul de pe Buziașului. 

La Lugoj se va desemna un loc în cimitirul de pe Hezerișului, că este cimitirul cel mai mare disponibil, care nu este ocupat, iar toate celelalte primării vor desemna un loc unde va fi acces pentru rapiditatea serviciului care se cere astăzi. Și costurile sunt mari, o înmormântare Covid ajunge între 7.500 și 9.000 de lei”, a explicat Octavian Batori pentru Lugojeanul.ro

Decesele Covid-19, manevrate cu maximă precauție

Angajații firmei patronate de lugojeanul care a acaparat piața de pompe funebre și catering din vestul României au fost instruiți despre fiecare pas pe care trebuie să îl ia atunci când au de-a face cu un deces al unei persoane infectate cu noul coronavirus. Trei dintre lugojenii confirmați cu Covid-19 la Lugoj, o femeie și doi bărbați, au murit după ce au contactat virusul. 

“Am mai luat și noi niște măsuri auxiliare, eu și cu personalul meu, fiind manipulatori ai cadavrului ș îngropării. Noi, ca să avem o precauție majoră, am destinat sicrie ca și în occident, cu tablă și cu lemn, exact pentru situația aceasta. Ceea ce legislația nu cere, tabla, însă noi, în protocolul intern al firmei, am adoptat acest protocol: doi saci septici, formol deasupra, nu se face tanatopraxia pe decedații Covid, plus sicriu de tablă și lemn pentru protejarea personalului nostru”, a explicat Octavian pentru publicația noastră.

“Doamne feri de un scenariu Italia sau Spania”

În timp ce lugojenii se relaxează și ies la plimbare prin oraș fără să țină cont de ordonanțe militare, autoritățile au prelungit starea de urgență și continuă să dea amenzi. Temerile sunt că această relaxare va avea efectul pe care l-a avut în Italia și Spania, acolo unde ignorarea măsurilor inițiale de distanțare socială a dus la o explozie de cazuri și decese. Batori spune că, în cazul unui scenariu de tipul celor din Italia sau Spania, unde numărul de decese pe zi este încă unul îngrijorător, nimeni nu ar putea face față la o astfel de urgie.

“Trebuie o organizare mai amplă a tuturor firmelor din județ. La un scenariu greu, cum sunt Italia, Spania, evident că sunt apocaliptice. Doamne feri de așa ceva. Un decedat în crematoriu arde undeva la 3 ore jumate. Peste 100 de kilograme, până la 5 ore jumate. E o problemă. În România sunt trei crematorii active, Sibiu, Oradea și București. Situația e foarte grea în anumite scenarii. 

În Franța, un decedat a stat până la 24 de ore să vină firma să-l ia din casă. În Italia, în nord, până la 48 de ore a stat mortul în casă. Până a venit cineva să ridice, până a găsit o firmă disponibilă. Scenarile sunt apocaliptice în țările occidentale, chiar dacă ei sunt mai pregătiți ca noi, ca societate, structură, firme, și totuși e dezastru”, a concluzionat Octavian Batori.

Peste 6.300 de cazuri au fost confirmate până duminică, 12 aprilie, în România, 318 persoane pierzându-și viețile. La Lugoj, trei persoane confirmate cu coronavirus au murit.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Daună totală. O mașină a luat foc pe Autostrada A1

Publicat

în

Marți, 16 iulie,  un autoturism a fost complet distrus de flăcări pe Autostrada A1, în zona nodului rutier Traian Vuia. Șoferul s-a autoevacuat înainte ca pompierii să ajungă la fața locului. Traficul a fost îngreunat în urma incendiului, însă din fericire, nu au fost înregistrate victime.

RETIM

La fața locului au intervenit Detașamentul Lugoj și Stația Făget cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă și 12 subofițeri, reușind să lichideze incendiul.

Cei de la DRDP Timișoara au anunțat incidentul și impactul asupra traficului.

Autoliv angajează!

Citiţi mai departe

Actualitate

O nouă avertizare meteo de la ANM. Printre zonele vizate intră și Banatul

Publicat

în

Zona aflată sub avertizare cod roşu de caniculă se extinde luni, 15 iulie, şi marţi, 16 iulie, temperaturile urmând să ajungă la 42 de grade. Medicii recomandă populaţiei să evite expunerea la soare, îmbrăcămintea de culoare închisă şi deplasările la orele prânzului.

RETIM

O avertizare cod portocaliu de caniculă va fi valabilă luni şi marţi în Maramureş şi în cea mai mare parte a Transilvaniei. ”În Maramureş şi în cea mai mare parte a Transilvaniei, valul de căldură va persista şi se va intensifica. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 35…40 de grade.

Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopţi tropicale”, transmit meteorologii.

Autoliv angajează!

Pentru luni şi marţi a fost emisă o avertizare cod roşu, zona afectată de caniculă extinzându-se. Zonele afectate sunt Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea şi sud-vestul Transilvaniei.

”În Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea şi sud-vestul Transilvaniei, valul de căldură va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 şi 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33… 36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza nopţi tropicale”, anunţă ANM.

Citiţi mai departe

Actualitate

Atenție dacă plecați la drum. Șosele cu restricții în vestul țării

Publicat

în

DRDP Timișoara anunță că mai multe lucrări extensive de modernizare și reparații vor avea loc pe drumurile naționale și autostrăzile din județele Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara și Arad, afectând traficul pe mai multe tronsoane importante.

RETIM

În județul Timiș se fac intervenții semnificative pe DN 68A Coşava – Margina, unde structura rutieră va fi refăcută până pe 25 iulie. Lucrările se desfășoară inclusiv pe timp de noapte, cu excepția weekend-urilor. În plus, se vor aplica marcaje rutiere pe DN 6 Sânnicolau Mare – Cenad și se vor efectua reparații pe DN 59A Săcălaz.

Pentru a evita aglomerația, șoferii pot utiliza rutele alternative:

Autoliv angajează!

  •  𝐩𝗲 𝗱𝗶𝗿𝗲𝗰𝘁̦𝗶𝗮 𝗡𝗮̆𝗱𝗹𝗮𝗰 – 𝗕𝘂𝗰𝘂𝗿𝗲𝘀̦𝘁𝗶: A1 Nod Balinț – A6 Lugoj – DN 6 Lugoj – DN 6 Caransebeș – DN 68 Caransebeș – DN 68 Hațeg – DN 66 Hațeg – DN 66 Simeria – A1 Simeria; sau A1 Nădlac – A1 Arad – A11 Arad – DN 7 Arad – DN 7 Ilia – A1 Ilia;
  • 𝐩𝗲 𝗱𝗶𝗿𝗲𝗰𝘁̦𝗶𝗮 𝗕𝘂𝗰𝘂𝗿𝗲𝘀̦𝘁𝗶 – 𝗡𝗮̆𝗱𝗹𝗮𝗰: A1 Ilia – DN 7 Ilia – DN 7 Arad – A11 Arad – A1 Arad – A1 Nădlac;

În județul Caraș-Severin, pe DN 57 Oravița – Grădinari și DN 67D Băile Herculane – Valea Cernei se vor realiza lucrări de consolidare a drumului. De asemenea, pe DN 57 Berzasca va fi construită o polată pentru protecția drumului de căderile de pietre de pe versant.

Județul Hunedoara va vedea intervenții pe DN 66 Zeicani – Sarmizegetusa, unde se va așterne un covor asfaltic. Totodată, se vor amenaja sensuri giratorii pe DN 66 Hațeg și DN 7 Orăștie și se vor consolida podurile pe DN 66 Uricani.

În județul Arad, DN 7 Conop va beneficia de reparații la podul peste pârâul Nadăș, iar pe DN 7 Julița se vor monta parapete pe rulouri.

Restricții de circulație, din cauza caniculei

Restricțiile de circulație pe perioada codului roșu de caniculă vor fi impuse în continuare luni, 15 iulie și marți, 16 iulie 2024. Aceste restricții survin ca urmare a avertizării meteorologice a ANM conform căreia temperaturile vor ajunge în cele două zile până la valori de 42 de grade Celsius.
În perioada 15 – 16 iulie, între orele 11.00 și 19.00, autovehiculele cu masa maximă autorizată mai mare de 12 tone, nu vor putea circula pe sectoarele de autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale aflate în administrarea următoarelor Direcții Regionale:
-DRDP București (Județele: Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Ialomița și Călărași);
-DRDP Craiova (Județele: Dolj, Olt, Vâlcea, Gorj și Mehedinți);
-DRDP Timișoara (Județele: Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara și Arad);
-DRDP Cluj (Județele: Bihor, Alba și Satu Mare);
-DRDP Iași (Județele: Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău și Vaslui)
-DRDP Buzău (Județele: Buzău, Vrancea, Galați și Brăila);
-DRDP Constanța (Județele: Constanța, Ialomița, Călărași și Tulcea).
Sunt exceptate de la respectarea acestor restricții:
* transporturile de persoane;
* transporturile de animale vii și de produse perisabile de origine animală și vegetală;
* vehiculele care participă la intervenții în caz de forță majoră;
* transporturile funerare;
* transporturile poștale;
* transporturile de echipamente de prim ajutor;
* transporturi pentru distribuire de carburanți;
* transporturile de mărfuri sub temperatură controlată;
* transporturile pentru tractări vehicule avariate;
* transporturile pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate;
* transporturile cu vehicule specializate destinate prin construcție salubrizării;
* transporturile de apă îmbuteliată și băuturi răcoritoare;
* transporturile de produse provenite din exploatări agricole;
* transporturile militare implicate în exerciții multinaționale;
* transporturile de produse alimentare diverse (produse de panificație, produse de patiserie și de cofetărie proaspete, pișcoturi și biscuiți, produse de patiserie și de cofetărie conservate, zahăr și produse conexe, cacao, ciocolată și produse zaharoase, paste făinoase, cafea, ceai și produse conexe, condimente și mirodenii, produse nutriționale speciale, diverse produse alimentare și produse uscate, sucuri și băuturi alcoolice și nealcoolice, inclusiv apă minerală).
De la aceste restricții mai sunt exceptate utilajele proprii ale CNAIR SA și utilajele firmelor cu care CNAIR SA are contracte de lucrări în derulare. Restricțiile cauzate de aceste temperaturi extreme cuprind regiunile: Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova (conform Avertizării Meteorologice emise de ANM).

Citiţi mai departe

Actualitate

Drum închis în Lugoj, pentru mai multe zile

Publicat

în

FOTO ArhivaÎn urma lucrărilor de modernizare a căii ferate pe tronsonul Lugoj – Caransebeș, circulația va fi închisă pe trecerea de nivel de pe strada Smârdan în perioada 15 iulie 2024 – 22 iulie 2024.

RETIM

Locuitorii din această zonă sunt sfătuiți să folosească ruta ocolitoare pe străzile: Oituz – Bocșei – Banatului. Autoritățile indică cetățenilor să respecte semnalizările rutiere temporare pentru a evita orice neplăceri.

Autoliv angajează!

Citiţi mai departe

Cele mai citite