Connect with us

Social

Partidele din Lugoj îi cer primarului să dea urgent bani pentru aparatura necesară spitalului

Publicat

în

Partidele de opoziție din Lugoj îi cer primarului Francisc Boldea să ia măsuri urgente pentru suplimentarea fondurilor la spital și asigurarea banilor necesari pentru achiziționarea unor aparate extrem de necesare în această criză a coronavirusului. Primăria Lugoj este printre puținele primării din țară care nu au luat aceste măsuri.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

„Primăria Municipiului Lugoj trebuie să doteze Spitalul Municipal cu aparatură necesara tratării COVID 19. Mai multe primării din țară au procedat deja la alocarea de fonduri în acest scop, inclusiv Primaria Municipiului Timișoara. Cu cât mai repede se vor aloca aceste resurse financiare, cu atât vor creste șansele noastre de a ne dota cu aparatura respectivă. Cu toții stim că în aceste momente cererea pentru astfel de dotări este foarte mare, iar riscul de a nu le putea achiziționa crește de la o zi la alta. Facem astfel apel la factorii locali de decizie să aloce Spitalului Municipal cât mai urgent sumele necesare”, a spus Claudiu Buciu președintele PNL

Într-un comunicat de presă și USR Lugoj solicită primarului Francisc Boldea să aloce fonduri pentru spital. Cei de la USR arată și nevoile urgente ale spitalului, după ce s-au documentat și au stat de vorbă cu medicii. Iată, mai jos, comunicatul USR.

„Noi, USR Lugoj, solicităm Conducerii Primăriei Lugoj să aloce fondurile necesare Spitalului Municipal ,,Dr. Teodor Andrei” Lugoj pentru dotările de urgență, în vederea prevenirii și tratării COVID 19.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Conform măsurilor dispuse de Ministerul Sănătății, marile spitale județene vor fi ultimele care vor primi pacienți diagnosticați cu Covid 19, tocmai pentru a evita internarea lor în spații prea aglomerate, așa încât, în momentul în care Spitalul Babeș din Timisoara nu va mai avea capacitate de spitalizare, Spitalul din Lugoj va deveni primitor pentru aceste cazuri.

Spitalul dispune în prezent de o capacitate de de 12 locuri la secția ATI unde ar putea fi tratați bolnavii de COVID 19, dar NU are decât 5 ventilatoare, dintre care ultimele 2 primite datorită eforturilor medicului Dan Cliciovan, prin Rotary Club. Pentru asigurarea capacității maxime de tratament mai sunt necesare 7 ventilatoare, iar pe zi ce trece există riscul de a nu se mai găsi pe piață (sau de a se găsi la un preț mult mai ridicat), în condițiile necesarului crescut la nivel mondial.

Din fericire, conducea spitalului, prin dr. Erwin Floroni, a asigurat stocul suficient de butelii de oxigen.

Potrivit declarațiilor medicului specialist ATI Dan Cliciovan, Spitalul Municipal Lugoj are nevoie urgentă de:

– Un aparat de radiografie toracică la pat, PORTABIL, pentru a nu plimba pacienții la secția de radiografie. De aceste radiografii este nevoie zilnic, fiind vital pentru pacienții cu insuficiență respiratorie. Costul acestui aparat este de aproximativ 15.000 – 20.000 euro.

– Costume specializate de protecție, care nu pot fi utilizate mai mult de 4 ore, al căror cost este de aproximativ 250 de lei / costum. Aceste costume sunt vitale pentru protecția personalului medical.

Dacă până acum orgoliile personale au creat disensiuni între primar și conducerea Spitalului Municipal Lugoj, este momentul unui gest RESPONSABIL din partea primarului.

Dacă inițial s-a alocat în mod inconștient peste un milion de euro pentru supravegheri video, renovări de case (Pro Arte etc), studii de fezabilitate pentru POD si AERODROM, aceste sume pot fi redirecționate, URGENT, pentru spital, pentru dezinfecția orașului, inventarierea posibilelor locații de carantină și pentru o campanie chiar propagandistică de prevenție, anume de CONȘTIENTIZARE, pentru ca lugojenii SĂ RĂMÂNĂ ACASĂ cât mai mult posibil. Sumele aprobate în condiții normale de către conducerea primăriei în bugetul acestui an trebuie folosite, în condițiile acestei crize,  PRIORITAR pentru sănătate.

BANII LUGOJENILOR pentru SĂNĂTATEA LUGOJENILOR !

Cu calm, dar și RESPONSABILITATE, sigur vom trece cu bine peste această încercare.

17.03.2020                                   Daniela Țepeș-Paleu, președinte USR Lugoj”

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

Migranți fără acte, descoperiți într-o parcare a autostrăzii de lângă Lugoj

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Polițiștii timișeni descoperă din nou migranți fără acte de identitate, în parcările din județ, mai ales pe autostrada ce leagă Timișul de restul Europei. Aceștia se ascund în mașini care fac trasport de persoane, TIR-uri sau rulote. Vin de cele mai multe ori din Siria, Afganistan sau alte țări din Orientul Mjlociu.

La data de 16 septembrie, în jurul orei 01.20, polițiștii orașului Făget și Secției 10 Poliție Rurală Făget, au depistat în parcarea A1 Margina-Lugoj, din județul Timiș, un grup de 3 persoane de sex masculin.

În urma verificărilor efectuate a reieșit faptul că aceștia nu sunt cetățeni români și nu posedă niciun document de identitate. Bărbații au fost predați polițiștilor din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timiș.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Citiţi mai departe

Social

Șapte copii, la spitalul din Lugoj cu coronavirus. Unul a fost trimis la Timișoara

Publicat

în

Spitalul din Lugoj este la capacitate maximă pe ATI, având toate cele cinci paturi ocupate cu pacienți COVID. În afara acestora, mai sunt și alți pacienți pe oxigen.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

„În momentul de față avem paturile de la terapie intensivă ocupate, toate cinci. La nivel de secție avem încă 17 pacienți, majoritate pe oxigen. Am avut și șapte copii diagnosticați, majoritatea au plecat la domiciliu. Mai puțin o fetiță de 14 ani, care a ajuns la Spitalul de copii „Luis Țurcanu”  din Timișoara, pentru că au paturi de terapie intensivă pentru copii. Începuse să desatureze și pentru siguranța ei am trimis-o la Timișoara”, a declarat Lucian Cocoș, directorul spitalului din Lugoj.

La nivelul județului Timiș, circa opt mii de copii peste 12 ani au fost vaccinați.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Citiţi mai departe

Social

Povestea pâinii și a produselor de panificație care se vând la Băcănia Lugojeană, făcute după rețete tradiționale

Publicat

în

Povestea Brutăriei Moara Maria, de la Chizătău, cea care furnizează pâinea de la Băcănia Lugojeană, s-a născut acum 25 de ani, din dragostea unui om pentru grâne și pentru sărbătoarea numită „pâine”. Ardelean Constantin a scris o poveste despre omenie, despre familie, despre bucuria de a munci pământul și de a-i culege roadele pe care mai apoi, le-a transformat în motiv de a ne adună cu toții la masă. Au fost 25 de ani în care povestea fiecărei pâini începea în lanul de grâu, trecea prin Brutăria Moara Maria, apoi ajungea în casele noastre.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Moștenirea lăsată de fondatorul brutăriei este gustul autentic dar și dragostea celor pe care i-a adunat în jurul său pentru pâinea românească, gustoasă și sănătoasă.

Brutăria Moara Maria nu este doar un spațiu în care se plămădește aluatul și se transformă apoi în pâine, ci sunt 8000 m2 dedicați transformării grâului într-o misiune: aceea de a păstra tradițiile locale și de a duce mai departe povestea.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Construită în satul Chizatau, Lugoj, într-o comunitate de iubitori ai grânelor și pământului strămoșesc, Brutăria păstrează încă parfumul poveștilor spuse la gură cuptoarelor ce dogoreau în cinstea pâinii.

„2020 a însemnat pentru Brutăria Moara Maria pierderea echilibrului. Dar nu doar din cauza pandemiei, așa cum au resimțit toate afacerile din România, ci pentru că cel care a scris un sfert de secol de istorie a plecat să plămădească aluat, sus, la ceruri. Dar pentru că poveștile frumoase, curate, care izvorăsc din dragoste de oameni nu se pot stinge, Brutăria a continuat să scrie, filă cu filă și să îi împlinească visul celui care a clădit-o”, spune Raluca Ardelean, reprezentanta Brutăriei.

De anul trecut, Brutăria a început să scrie un nou capitol al istoriei sale. Alături de Raluca și de Marcel Ardelean cu fiecare cuptor aprins, cu fiecare pâine caldă așezată pe mese, cu fiecare cozonac dulce sau specialități gustoase, Brutăria Moara Maria a continuat să cinstească tradiția!

După ce a construit și consolidat echipele din câteva fabrici din România, Raluca a adus toată priceperea, experiența și atenția ei pentru detalii în familia care a primit-o cu atât de multă dragoste. Dorința ei de a duce Brutăria mai departe, de a continuă ce a fost clădit acum 25 de ani, a ajutat-o să urce cu o nouă treaptă frumusețea, prestigiul și calitatea produselor de la Moara Maria. Continuă tradiția și păstrează rețetele pâinii  sănătoase  făcută din cele mai bune ingrediente, cărora le alătură delicioase produse de panificație.

“Preluarea Brutăriei Moara Maria este cea mai dragă provocare pe care am acceptat-o. Am îmbinat tradiția cu strategia și managementul, astfel încât creșterea Brutăriei a venit natural, cu pași mici, dar siguri. Am păstrat produsele care se făceau în brutărie și pentru care avem clienți pe peste 20 de ani, dar am extins producția și către produse de panificație precum cornulețe, fursecuri și chiar către deserturi ca profiterol sau muffins cu vanilie sau ciocolată. Am creat chiar și produse care nu mai exista pe piață, cum sunt “Buchetelele de cozonac”, produs care a ajuns în câteva orașe din tara . Este un cozonac de mărimea unei brioșe, numai bun de potolit o pofta de cozonac sau pentru un eveniment deosebit”, povestește Raluca.

Fiecare produs creat în Brutărie respectă gustul natural și sănătos pentru clienții din Chizătau, Lugoj, Buzias, Timișoara, dar și din estul țării, Bacău, Roman  sau Iași. Așa cum spune Raluca, “Am îmbinat gustul bănățean cu cel moldovenesc și am plecat să aducem bucurie pe  mesele românilor de pretutindeni.”

Brutăria Moara Maria trăiește prin fiecare spic de grâu transformat în pâine și cinstește memoria trecutului, prin păstrarea tradiției și modernizarea prezentului, pentru un viitor cu gust autentic românesc.

 

 

Citiţi mai departe

Social

Cea mai bună veste din acest mandat! Noul spital inclus pe lista de finanțare pentru PNRR

Publicat

în

Administrația lugojeană vine cu cea mai bună veste din acest mandat. După o perioadă de penurie în municipiul de pe Timiș, primarul Caludiu Buciu a anunțat vestea.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

„Am primit confirmarea Ministerului Sănătății / Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene cu privire la introducerea obiectivului “Construire spital și funcțiuni conexe pentru Spitalul Municipal Dr. Teodor Andrei” – Lugoj pe lista celor 49 de obiective propuse spre finanțare prin PNRR. Dintre acestea, doar 25 de obiective se vor califica în etapa finală și vor obține finanțarea.
Este un pas mic, dar esențial. Faptul că obiectivul nostru a fost inclus pe lista transmisă Comisiei Europene, este rodul muncii de până acum (au fost depuse câteva sute de solicitări). Dacă nu am fi fost pe această lista ar fi însemnat că am ignorat până acum posibilitatea acestei finanțări, ceea ce ar fi fost iresponsabil din partea noastră. O asemenea posibilitate ne obligă să facem în continuare toate eforturile necesare pentru a o obține. Până acum am făcut toate demersurile necesare și iată că nu am greșit”, susține Buciu.

Edilul Lugojului a explicat că pentru investițiile majore e nevoie de timp și a cerut răbdare lugojenilor.

„Lugojul, lugojenii și toți locuitorii din zonă au nevoie de acest spital, el nu se construiește pentru primar, consilieri locali sau pentru vreun partid ci pentru a ridica nivelul calității vieții tuturor locuitorilor. Nimic nu se face de pe o zi pe alta, orice investiție serioasă necesită o pregătire temeinică, pași corecți și răbdare. Este nevoie de spitale noi în toată România, suntem conștienți de asta, fapt pentru care știm că suntem supuși unei concurențe foarte mari, în această cursă intrând comunități cu lideri puternici din punct de vedere politic.
Noi ne facem treaba bine și așteptăm ca munca noastră să fie utilă lugojenilor”, a spus Buciu.

Primarul Lugojului a mai adăugat documentațiile tehnice necesare sunt foarte avansate și că echipa Primăriei Lugoj va face toate demersurile pentru a depăși și etapa finală a selecției.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Citiţi mai departe
Publicitate
Publicitate

Cele mai citite