Connect with us

Social

Partidele din Lugoj îi cer primarului să dea urgent bani pentru aparatura necesară spitalului

Publicat

în

Partidele de opoziție din Lugoj îi cer primarului Francisc Boldea să ia măsuri urgente pentru suplimentarea fondurilor la spital și asigurarea banilor necesari pentru achiziționarea unor aparate extrem de necesare în această criză a coronavirusului. Primăria Lugoj este printre puținele primării din țară care nu au luat aceste măsuri.

RETIM

„Primăria Municipiului Lugoj trebuie să doteze Spitalul Municipal cu aparatură necesara tratării COVID 19. Mai multe primării din țară au procedat deja la alocarea de fonduri în acest scop, inclusiv Primaria Municipiului Timișoara. Cu cât mai repede se vor aloca aceste resurse financiare, cu atât vor creste șansele noastre de a ne dota cu aparatura respectivă. Cu toții stim că în aceste momente cererea pentru astfel de dotări este foarte mare, iar riscul de a nu le putea achiziționa crește de la o zi la alta. Facem astfel apel la factorii locali de decizie să aloce Spitalului Municipal cât mai urgent sumele necesare”, a spus Claudiu Buciu președintele PNL

Într-un comunicat de presă și USR Lugoj solicită primarului Francisc Boldea să aloce fonduri pentru spital. Cei de la USR arată și nevoile urgente ale spitalului, după ce s-au documentat și au stat de vorbă cu medicii. Iată, mai jos, comunicatul USR.

„Noi, USR Lugoj, solicităm Conducerii Primăriei Lugoj să aloce fondurile necesare Spitalului Municipal ,,Dr. Teodor Andrei” Lugoj pentru dotările de urgență, în vederea prevenirii și tratării COVID 19.

Conform măsurilor dispuse de Ministerul Sănătății, marile spitale județene vor fi ultimele care vor primi pacienți diagnosticați cu Covid 19, tocmai pentru a evita internarea lor în spații prea aglomerate, așa încât, în momentul în care Spitalul Babeș din Timisoara nu va mai avea capacitate de spitalizare, Spitalul din Lugoj va deveni primitor pentru aceste cazuri.

Spitalul dispune în prezent de o capacitate de de 12 locuri la secția ATI unde ar putea fi tratați bolnavii de COVID 19, dar NU are decât 5 ventilatoare, dintre care ultimele 2 primite datorită eforturilor medicului Dan Cliciovan, prin Rotary Club. Pentru asigurarea capacității maxime de tratament mai sunt necesare 7 ventilatoare, iar pe zi ce trece există riscul de a nu se mai găsi pe piață (sau de a se găsi la un preț mult mai ridicat), în condițiile necesarului crescut la nivel mondial.

Din fericire, conducea spitalului, prin dr. Erwin Floroni, a asigurat stocul suficient de butelii de oxigen.

Potrivit declarațiilor medicului specialist ATI Dan Cliciovan, Spitalul Municipal Lugoj are nevoie urgentă de:

– Un aparat de radiografie toracică la pat, PORTABIL, pentru a nu plimba pacienții la secția de radiografie. De aceste radiografii este nevoie zilnic, fiind vital pentru pacienții cu insuficiență respiratorie. Costul acestui aparat este de aproximativ 15.000 – 20.000 euro.

– Costume specializate de protecție, care nu pot fi utilizate mai mult de 4 ore, al căror cost este de aproximativ 250 de lei / costum. Aceste costume sunt vitale pentru protecția personalului medical.

Dacă până acum orgoliile personale au creat disensiuni între primar și conducerea Spitalului Municipal Lugoj, este momentul unui gest RESPONSABIL din partea primarului.

Dacă inițial s-a alocat în mod inconștient peste un milion de euro pentru supravegheri video, renovări de case (Pro Arte etc), studii de fezabilitate pentru POD si AERODROM, aceste sume pot fi redirecționate, URGENT, pentru spital, pentru dezinfecția orașului, inventarierea posibilelor locații de carantină și pentru o campanie chiar propagandistică de prevenție, anume de CONȘTIENTIZARE, pentru ca lugojenii SĂ RĂMÂNĂ ACASĂ cât mai mult posibil. Sumele aprobate în condiții normale de către conducerea primăriei în bugetul acestui an trebuie folosite, în condițiile acestei crize,  PRIORITAR pentru sănătate.

BANII LUGOJENILOR pentru SĂNĂTATEA LUGOJENILOR !

Cu calm, dar și RESPONSABILITATE, sigur vom trece cu bine peste această încercare.

17.03.2020                                   Daniela Țepeș-Paleu, președinte USR Lugoj”

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

Lugojul va avea un nou protopop. Ioan Cerbu părăsește funcția după 21 de ani

Publicat

în

Ioan Cerbu renunță la funcția de protopop al Lugojului, de la 1 martie. Locul său va fi luat de către preotul Ionuț Furdean.

RETIM

„Eu am împlinit vârsta de 65 de ani și prin grația Înalt Prea Sfințitului și al Consiliului Eparhial am mai avut o păsuire, o prelungire cu încă un an, peste limita de vârstă. Încetează activitatea din punct de vedere administrativ, însă voi rămâne preot în continuare, la parohie. Trecerea va fi cu data de 1 martie”, a declarat Ioan Cerbu, pentru Lugojeanul.ro.

Ioan Cerbu a slujit în funcția de protopop 21 de ani, mai exact din anul 2000, când l-a înlocuit pe Ioan Țigriș. Conform datelor de pe site-ul Mitropoliei, primul protopop de Lugoj este amintit în anul 1751 Spasoe Popovici, semnat și pe Pravila de la Târgoviște din 1652, expusă în muzeul protopopesc.

„La 1768, protopopiatul cu sediul în orașul de pe Timiș, atârna de episcopia Timișoarei, cum indică și un Înscris ulterior din anii 1771. În 1787 același protopopiat lugojan era trecut În acte sub autoritatea episcopiei de Vârșeț – Caransebeș. După restaurarea episcopiei Caransebeșului În 1865, va fi sub jurisdicția acesteia. Documentele vremii ne amintesc următoarele nume ale protopopilor ortodocși ai Lugojului:Gavriil, Pascu, protoprezbiter nenumit – 1717, Petru Popovici (?) – 1778, Constantin Anastasievici – 1779-1802, Ștefan Anastasievici (Atanasiu) – 1802-1847, Ioan Marcu – 1847-1867, George Peștean – 1868 –1886, Dr. George Popovici – 1887-1927, Dr. Aurel Mihăescu – 1927-1948, Traian Golumba – 1949, Virgil Turcan – 1951-1955, Bujor Toma- 1955-1976, Ioan Țigriș –1977-2000, Ioan Cerbu 2000”

 

Citiţi mai departe

Social

Lugojeanul Aris Marta se întoarce acasă. Ce le-a cerut celor care l-au ajutat să se opereze

Publicat

în

RETIM

După câteva zile de chin și o operație care l-a scăpat de o tumoare facială care i-a pus viața în pericol, lugojeanul Aris Marta se întoarce acasă. Bărbatul are de luptat acum cu recuperarea, cu umflătura feței din cauza operației, dar și cu durerile provocate de acestea. Totuși, lugojeanul spune că nu se mai simte altfel decât în extaz.

“Astăzi deja e mult mai bine, atât de bine ca doctorul mi-a propus ca mâine pot pleca acasă. Vindecarea locală decurge perfect și corpul meu îmbătat de bucurie lucrează optim ca un ceas elvețian. Deci am venit, am făcut, am plecat. Eficient și minunat! Rămâne ca în 12 zile aproximativ sa aflu rezultatul histopatologic și planul de tratament mai departe”, a scris Aris pe Facebook.

Lugojeanul i-a rugat pe cei care l-au ajutat să nu mai doneze deocamdată bani, până la aflarea rezultatelor analizelor. 

“Până atunci cred că putem pune pe frâna ajutoarele financiare ca nu as vrea sa „profit” de pe urma imensei voastre bunătăți. Dacă cumva va mai trebui puțin voi da de veste și sunt sigur ca se va găsi o rezolvare. Fiecare da din puținul lui, și sunt bani munciți cu greu.Nu ar fi drept sa mai iau până când nu știu cât mai trebuie, pentru ca sunt șanse sa ajungă”, este apelul bărbatului.

Aris Marta are 41 de ani și a fost diagnosticat cu limfom non-Hodgkin (cancer limfatic). Operația de la Viena a costat 34.000 de euro, banii fiind adunați în doar câteva zile de către lugojeni.

Citiţi mai departe

Social

Două focare noi de coronavirus la Lugoj. Parte din cei afectați vor fi vaccinați de echipe mobile de imunizare

Publicat

în

RETIM

Două focare noi de coronavirus au fost depistate la Lugoj. Este vorba despre două locații, una fiind și în trecut subiectul unui focar, care s-a stins după o anumită perioadă. De această dată, cele două focare au apărut la Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica pentru Copii Lugoj și respectiv Centrul de Plasament Lugoj.

Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica pentru Copii Lugoj – 13 cazuri confirmate;

Centrul de Plasament Lugoj – 3 cazuri confirmate.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică, una dintre cele două locații fac parte dintr-o listă cu șapte centre din tot județul unde echipe mobile de medici și asistente se vor deplasa pentru a-i vaccina pe beneficiari. Cele șapte centre sunt: 

– Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Găvojdia -151 beneficiari

– Centrul de Îngrijire și Asistența Variaș- 35 beneficiari

– Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică nr. 1 Lugoj -50 beneficiari

– Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Lugoj – 89 beneficiari

– Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică nr. 2 Lugoj -61 beneficiari

– Centrul de Plasament pentru Copilul cu dizabilități Recaș -27 beneficiari

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite