Connect with us

Cultură

Obiceiuri de Crăciun, în Banat. Unele se mai păstrează și în zilele noastre

Publicat

în

FOTO Colindători la Mitropolia Banatului

Banatul o regiune binecuvântată cu tradiții bogate în perioada sărbătorilor de iarnă. În satele din Caraș-Severin și Timiș, atmosfera de Crăciun este însoțită de obiceiuri vechi și unice, care aduc în sufletele locuitorilor și a vizitatorilor bucuria Nașterii Domnului.

RETIM

Colindatul, o tradiție vie Cel mai îndrăgit obicei în satele din Banat este colindatul, o tradiție păstrată cu sfințenie de generații întregi. Copiii și tinerii formează cete de colindători care, în Ajunul Crăciunului sau în prima zi de sărbătoare, umplu aerul cu cântecele lor pline de bucurie și emoție.

”Steaua” și ”Viflaimul”, povestea Nașterii Domnului în Colinde Copiii din Banat aduc în casele oamenilor bucuria Nașterii Domnului cu ajutorul ”Stelei”, vestind evenimentul cu inocența și entuziasmul lor. De asemenea, obiceiul străvechi al ”Viflaimului” aduce în scenă povestea nașterii Mântuitorului, iar în unele sate, toți sătenii se adună pentru a colinda împreună, creând o atmosferă plină de magie.

Autoliv angajează!

Binecuvântarea prin Colindă Tradiția spune că cel care primește colinda va fi binecuvântat de Dumnezeu, având parte de noroc și bunăstare în întregul an. Superstițioșii mai adaugă că dacă prima persoană care pășește pragul casei de Crăciun este un bărbat, acesta aduce semne de bun augur.

Sărbătoarea peste generații: Boabe de grâu și semințe sub masa de Crăciun În Banat, tradiția de a arunca boabe de grâu în fața colindătorilor, de către cel mai vârstnic membru al familiei, este menită să aducă recolte bogate în anul următor. Gospodinele pun sub masa festivă de Crăciun semințe de porumb, grâu și floarea soarelui, hrănind astfel animalele gospodăriei pentru un an de belșug.

Colindul Dubașilor, O perlă a tradițiilor bănățene Printre cele mai frumoase și unice obiceiuri din Banat se numără Colindul Dubașilor. Acești tineri cu costume populare tradiționale și tobe alerte pornesc din biserică și merg din casă în casă, aducând bucurie și veselie. În trecut, pentru a face parte din grup, tinerii trebuiau să treacă printr-un test, dar în prezent, abilitatea de a cânta frumos este criteriul principal.

Colindul Dubașilor este o adevărată paradă muzicală, în special în casele unde locuiesc fete de măritat. Grupul este condus de un vătaf, iar la sfârșitul colindatului, darurile primite sunt împărțite în mod egal întregului grup.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

Lugojul, pe harta turneului Romanian Chamber Orchestra. Unde vor mai cânta celebrii muzicieni

Publicat

în

Romanian Chamber Orchestra anunță un nou sezon de excelență muzicală odată cu lansarea primului turneu al anului 2024, o călătorie care îi va purta pe cei patru membri ai RCO String Quartett pe meleaguri timișene, în cinci locații din județul Timiș.

RETIM

În perioada 6 – 8 iunie, RCO String Quartett va susține cinci concerte de excepție construite în jurul unui concept artistic deosebit care reflectă angajamentul profund față de valorile culturale românești. Repertoriul include lucrări din repertoriul clasic și aranjamente contemporane care vor pune în valoare tradiția muzicală regională, aducând în fața publicului lucrări de referință din patrimoniul muzical național:

  • Suita din Transilvania (aranjament Radu Sinaci)
  • Sabin Dragoi – Cvartetul nr. 1
  • Ciprian Porumbescu – Balada
  • Dimitrie Cantemir – Suite de piese (aranjament Radu Sinaci)
  • Béla Bartók – Dansurile populare românești

Primul concert din această serie de evenimente finanțate de către Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2024, va debuta în Timișoara, hub-ul ansamblului Romanian Chamber Orchestra, și va continua în Făget, Lugoj, Sânnicolau Mare și Jimbolia.

Autoliv angajează!

Programul concertelor: 

6 iunie, ora 19:00, Timișoara – Sala multifuncțională a Consiliului Județean Timiș

7 iunie, ora 13:00, Făget – Liceul Teoretic „Traian Vuia”

7 iunie, ora 18:30, Lugoj – Sinagoga Neologă Lugoj

8 iunie, ora 17:00, Sânnicolau Mare – Biserica Romano-Catolică

8 iunie, ora 20:00, Jimbolia – Școala Gimnazială, Sala multifuncțională

Această inițiativă este dezvoltată de Asociația Scena Muzicală și susținută de Consiliul Județean Timiș, Primăria Făget și Liceu Teoretic „Traian Vuia” din Făget, Primăria

Municipiului Lugoj și Comunitatea Evreilor din Lugoj, Casa de Cultură și Primăria Orașului Sânnicolau Mare, Casa de Cultură și Primăria Orașului Jimbolia.

Accesul publicului este gratuit pentru fiecare concert.

Despre RCO – String Quartett

Cvartetul promovează muzica clasică interpretată la un nivel excelent și are în componență muzicieni de renume, membri ai Romanian Chamber Orchestra. Cvartetul este constituit din violoniștii Radu Dunca (concertmaistru al Operei Naționale din București) și Alexandru Marian (concertmaistru al Orchestrei de Cameră Radio), violistul Cristian Andriș (director artistic al Romanian Chamber Orchestra și șeful partidei de violă al Swiss Orchestra) și violoncelistul Radu Sinaci (șeful partidei de violoncel al Orchestrei de Cameră Radio).

Despre Scena Muzicală

Asociația Scena Muzicală este o organizație dedicată promovării muzicii clasice în comunitatea locală și dincolo de ea. Ne dorim să oferim publicului larg oportunitatea de a participa la manifestări artistice deosebite, chiar în vecinătatea casei lor. În acest sens, organizăm concerte, recitaluri și festivaluri care explorează diversitatea și profunzimea repertoriului muzicii clasice, contribuind astfel la îmbogățirea cunoașterii și aprecierii acestui gen muzical.

Citiţi mai departe

Cultură

Eveniment inedit, pentru întreaga familie, la Lugoj. Concerte, circ, activități interactive și delicii culinare

Publicat

în

Lugojul devine destinația principală pentru distracție în familie între 31 mai și 2 iunie 2024, când Parcul „George Enescu” va găzdui evenimentul „Weekend în Familie”. Organizatorii, Casa de Cultură „Traian Grozăvescu” și Primăria Municipiului Lugoj, promit trei zile de activități captivante și spectacole pentru toate vârstele.

RETIM

Printre atracțiile principale se numără concertele susținute de artiștii Lora, Olivia Addams și Yvonne, care vor încânta publicul cu reprezentații spectaculoase. Cei mici vor avea parte de spectacole dedicate, ateliere creative și diverse activități interactive, asigurând distracție și învățare prin joc.

Evenimentul va include și zone de recreere unde participanții se pot relaxa, precum și standuri de street food cu o varietate de delicii culinare. Nu vor lipsi competițiile sportive și activitățile folclorice, aducând un plus de dinamism și tradiție evenimentului.

Autoliv angajează!

Un moment de neratat al weekendului va fi spectacolul de circ contemporan românesc oferit de Familia Firescu de la Școala de Circ Timișoara. Acest show special va avea loc vineri, 31 mai 2024, începând cu ora 19:30, și promite să captiveze atât copiii, cât și adulții.

Evenimentul se va desfășura în Parcul „George Enescu” din Lugoj, oferind un cadru natural perfect pentru activitățile diverse și spectacolele planificate. Organizatorii invită toate familiile să participe și să se bucure de un sfârșit de săptămână plin de distracție și voie bună.

Citiţi mai departe

Cultură

„Noaptea Muzeelor” nu se ține la Lugoj. Angajații protestează față de condițiile de muncă și veniturile mici

Publicat

în

Muzeul din Lugoj va fi închis, ca multe alte instituții de acest gen din întreaga țară, de „Noaptea Muzeelor”, chiar dacă în acest an s-ar fi marcat 20 de ani de existență a acestei manifestări. Angajații din muzee cer creșterea cu 20% a salariilor din sectorul muzeal pentru orice poziție profesională, echilibrarea marilor inechități și discriminări care există în interiorul sectorului cultural.

RETIM

„Ediția din acest an a Nopții Muzeelor va fi una aparte și asta nu pentru că marcăm 20 de ani de existență, motiv de sărbătoare în condiții normale, ci pentru că va aduce cu sine probabil cel mai mare protest al muzeelor din ’89 încoace. Din acest motiv veți observa că multe muzee din țară nu apar pe programul Nopții Muzeelor 2024, reprezentanții acestora putând fi găsiți și susținuți în Piața Victoriei”, a scris pe Facebook Dragoș Neamu, manager al evenimentului.

Directoarea muzeului din Lugoj spune că angajații s-au solidarizat cu celelalte muzee din țară și nu vor organiza niciun eveniment pe 18 mai.

Autoliv angajează!

„Din păcate, în acest an nu vom organiza Noaptea Muzeelor, pentru că acestea se bazează, după cum știți, pe participarea voluntară a angajaților din instituție. Și anul acesta suntem solidari cu colegii noștri, angajați ai muzeelor din Timișoara și din întreaga țară, vizavi de demersurile sindicatelor”, a declarat Daciana Vuia.

Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor a transmis că respectă decizia unei mari și reprezentative părți a muzeelor din România de a nu participa în acest an, „urmare a acestei situații nefirești”, la ediția jubiliară a Nopții Muzeelor, sub deviza „Noapte în muzeele din România”.

„Luând act de disproporțiile salariale majore, incorecte, nejustificate, apărute între muzeografi, cercetători, conservatori, restauratori și celelalte posturi de profil din rețeaua Ministerului Educației, cu peste 20-30% mai mari decât ale celor cu responsabilități mult mai mari, patrimoniu cultural mobil administrat infinit superior și complexitate a muncii net superioare din instituțiile muzeale aflate în rețeaua Ministerului Culturii sau a autorităților locale, generate de aplicarea globală și necorelată sistemic a reglementărilor de salarizare din învățământ, Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor, organismul științific de specialitate cu rol consultativ în domeniul patrimoniului cultural mobil al Ministerului Culturii, își exprimă respectul față de decizia unei mari și reprezentative părți a muzeelor din România de a nu participa în acest an, urmare a acestei situații nefirești, la ediția jubiliară a Nopții Muzeelor, sub deviza „Noapte în muzeele din România”, se arată într-un comunicat al Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor.

Citiţi mai departe

Cultură

Corul „Ion Vidu”, la înălțime. Coriștii lugojeni au făcut spectacol în avion VIDEO

Publicat

în

Corul „Ion Vidu” a participat, în perioada 7-8 mai, la manifestările dedicate Ioanei d`Arc, care au avut în orașul francez Orleans, înfrățit cu Lugojul. Coriștii lugojeni au interpretat mai multe compoziții românești și internaționale, în  Biserica Saint Pierre du Martroi.

RETIM

„Au avut loc două concerte, unul după altul și ambele au avut un succes răsunător pentru publicul francez, fiecare piesă fiind răsplatită cu ropote de aplauze. Suntem recunoscători membrilor coriști participanți ai delegației municipale și bucuroși vom continua, cu sprijinul Primăriei Municipiului Lugoj, să promovăm și să susținem corul, sub egida Casei de Cultură „Traian Grozăvescu” Lugoj”, au transmis reprezentanții instituției.

La întoarcere, coriștii lugojeni au fost din nou la înălțime, la propriu și la figurat. La bordul avionului Tarom, Paris – București au dat un adevărat concert.

Autoliv angajează!

Conform http://lugojcultural.3x.ro/ Corul “Ion Vidu” este înființat încă din 1810 (dacă nu chiar din 1808), când funcționa un cor al bisericii ortodoxe, cor care, extinzându-si activitatea si în sfera muzicii laice, se institutionalizează, obține un statut oficial sub denumirea Reuniunea de Cântari și Muzică. Venirea în fruntea formatiei, în 1889, a unei personalitati de talia lui Ion Vidu a însemnat propulsarea pe plan national a corului lugojan. În Banat, timp de decenii, „Corul lui Vidu”, cum era el unanim cunoscut, a fost o adevarată instituție-pilot pentru mișcarea corală din acest colț de țară.

Citiţi mai departe

Cele mai citite