În vara anului 1868, Mihai Eminescu, pe atunci doar la 18 ani, avea să ajungă în Banat, într-un turneu alături de trupa de teatru a lui Mihail Pascaly. Cel mai mult timp l-a petrecut la Lugoj, unde actorii au jucat mai multe piese. Eminescu și trupa lui Pascaly au captivat publicul în vechiul Teatru Orășenesc de pe Str. Bucegi. În contextul unei dorințe profunde de a avea teatru în limba română, lugojenii au făcut eforturi deosebite pentru a primi cu bucurie și entuziasm spectacolele trupei lui Pascaly.
Profesor dr. Constantin Tufan Stan, a cercetat și scris în mai multe rânduri despre vizita celui care avea să devină luceafărul poeziei românești.
„Trupa teatrală a lui Mihail Pascaly, din care făcea parte și Eminescu, a poposit la Lugoj, între 4-16 iulie, 26 iulie – 07 august 1868 și au susținut mai multe spectacole. Lugojul a fost întotdeauna cu o populație majoritar românească. Trupa lui Pascale a fost așteptată cu mare interes, chiar entuziasm la Lugoj, reprezentanții junimii române lugojene dăruindu-i Matildei Pascaly, o cunună de flori cu panglici tricolore. Acuma foarte interesant că, încă din timpul vieții lui Eminescu, poemele sale erau prezente, se recitau, erau cunoscute de tinerii lugojeni, care aveau preocupări intelectuale. Bineînțeles că n-avea faima pe care o va dobândi ceva mai târziu. El avea 18 ani, era tinerel, când a ajuns la Lugoj! Se știe în ce case au stat, actorii n-au stat la hotel, la privat, la diferiți gospodari români, familie Popovici, Papavița, dar nu pot să spun, nu se știe exact unde ar fi clădirile”, spune prof. dr. Constantin Tufan Stan.
Contract cu lugojenii, pentru mai multe piese de teatru
O altă scriitoare din Lugoj, Adriana Weimer a mers pe urmele poetului folosind și informațiile apărute într-un volum „PAȘII POETULUI”, semnat de Gellu Dorian și Emil Iordache.
„Există această carte și de acolo am aflat multe lucruri, acolo au și o imagine tușată a vechiului teatru din Lugoj. După aceea, am aflat mai multe lucruri de la casa din Ipotești. Pot să spun că, aceste surse arată că Eminescu a venit în Lugoj pe când avea 18 ani, cu trupa lui Pascaly și a rămas în Lugoj din 4 iulie până în 26 iulie. Au stat practic 24 de zile în orașul de pe Timiș. Pentru că nu au avut o trupă de teatru în limba română, lugojenii au încheiat cu Pascaly un contract prin care trupa acestuia să vină și să aibă mai multe reprezentații. Autorii cărții spun că dorința de a avea o trupă de teatru în orașul lor măcar pentru câteva zile, lugojenii și-o manifestau printr-un apel de dincolo încă din 1865; cereau, cu toată simțirea lor sufletească, ca trupele de teatru să vină și în Lugoj, așa cum le plăcea să spună orașului lor. Nu există nici un document care să ateste sosirea în Lugoj a unei trupe dramatice mai curând de vara anului 1868. La care dintre fruntașii orașului va fi stat Eminescu, nu se mai știe, dar casa respectivului lugojean se bănuie a fi pe undeva pe lângă Hotelul “Dacia”, fostul “Vulturul negru”, în actualul Centru vechi. Din locul său de sub avanscenă, poetul Mihai Eminescu asculta freamătul entuziast al spectatorilor, se simțea și el părtaș la bucuria actorilor asupra cărora se revărsau talazuri de aplauze și flori”, spune Adriana Weimer.
Semnele trecerii marelui poet prin Lugoj
Scriitoarea din Lugoj vorbește și despre semnele de recunoaștere a trecerii poetului, pe care autoritățile lugojene le-au pus în municipiul de pe Timiș, de-a lungul timpului.
„În semn de mare prețuire și admirație față de marele poet Mihai Eminescu, lugojenii au marcat la Lugoj importanța și ineditul evenimentului din 1868 prin dezvelirea unei Plăci Comemorative “Mihai Eminescu”, din marmură albă, așezată pe fațada clădirii fostului Teatru Orășenesc, pe care scrie: “Omagiul luceafărului poeziei românești MIHAI EMINESCU care a poposit în Lugoj în perioada 4 – 26 iulie 1868 cu trupa de teatru a lui Pascaly.” Tot ca un omagiu al lugojenilor adus poetului Mihai Eminescu, în anul 1993 s-a dezvelit la Lugoj, între Biserica Ortodoxă “Adormirea Maicii Domnului” și Colegiul Național “Iulia Hasdeu” din Lugoj, pe Str. 20 Decembrie 1989, în mijlocul unui mic parc înconjurat de brazi și arbori ornamentali, Bustul lui Mihai Eminescu (1850 – 1889). Turnat în bronz, așezat pe un soclu înalt de aproximativ 2 metri și placat cu gresie de culoare gri, Bustul lui Mihai Eminescu este opera sculptorului aromân Pasima; această lucrare trebuia să fie expusă la Viena, dar, cu sprijinul fostului ministru al culturii Andrei Pleșu și al fostului primar Virgil Turcan, Bustul lui Mihai Eminescu a fost amplasat în Lugoj. Mai mult decât atât, o stradă din Lugoj poartă numele Poetului: Str. Mihai Eminescu leagă Spl. Coriolan Brediceanu de Str. Bucegi, lângă Teatrul Municipal “Traian Grozăvescu”, arată Weimer.
Prin aceste gesturi simbolice, Lugojul rămâne ancorat în nemurirea unui moment deosebit din viața și creația marelui poet.