Connect with us

Educație

O mare parte dintre elevii lugojeni se întorc de luni la școală, în funcție de numărul de cazuri raportate

Publicat

în

RETIM

Școlile se vor redeschide luni, 8 februarie, cu toți elevii în bănci, acolo unde rata de infectare permite acest lucru. Indiferent de scenariu însă, copiii de grădiniță și clase primare vor fi fizic față în față cu educatorii și învățătorii lor, inclusiv la Lugoj.

Autoliv angajează!

Anunțul a fost făcut de președintele Klaus Iohannis, însă normele sanitare și regulile după care se vor întoarce dascălii și elevii în bănci nu au fost anunțate. Urmează ca ministerul Educației și Sănătății să stabilească aceste lucruri într-un ordin comun la care se lucrează de câteva săptămâni.

Școlile sunt pregătite cu milioane de măști și un milion de litri de dezinfecntanti, spune Sorin Cîmpeanu. Acesta a anunțat și că elevii din clase terminale vor afla în această lună materia pentru examene, care va fi schimbată.

bsg-angajam-amanetar

Copiii se vor întoarce în bănci în funcție de trei scenarii care implică rata de infectare, ce va fi anunțată săptămânal. Dacă într-o localitate rata va fi până în 1 la mia de locuitori, toți copiii, inclusiv cei de grădiniță, vor merge de luni la cursuri. În scenariul galben se prezintă cei din clasele primare, terminale, dar și cei de grădiniță. 

În caz de scenariu roșu, între 3 la mie și 6 la mie, acesta le dă posibilitatea să își întâlnească educatorul doar preșcolarilor și celor din clasele mici. Dacă rata de incidență a îmbolnăvirilor depășește 6 la mie, întreaga localitate intră în carantină, iar orele se vor desfășura strict online.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Educație

Rezultatele de la bacalaureat au fost afișate. O singură medie de 10 în tot județul, iar la Lugoj cea mai mare este 9,66

Publicat

în

FOTO Arhiva

Ministerul Educației a publicat rezultatele examenului de Bacalaureat 2024 pe portalul bacalaureat.edu.ro, unde notele sunt anonimizate. Rata de reușită la nivel național este de 76,4%, cea mai ridicată din 2009, înainte de soluționarea contestațiilor. În județul Timiș, un singur elev a obținut media 10, acesta provenind de la Colegiul Național C.D. Loga din Timișoara.

RETIM

În total, 99.371 de candidați au promovat examenul, dintre care 95.112 sunt din promoția curentă, iar 4.259 din promoțiile anterioare. Rata de promovare pentru promoția curentă este de 81,5%, iar pentru promoțiile din anii trecuți, 31,9%. De asemenea, 39 de candidați au obținut media 10 la probele scrise.

Autoliv angajează!

Cele mai multe note de 10 au fost obținute la proba de Logică și argumentare (1.234). La Limba și literatura română, 408 elevi au primit nota maximă, iar la Matematică și Istorie, 2.424 și, respectiv, 855 de elevi au obținut note de 10.

Cea mai bună medie din Lugoj aparține unui elev de la Colegiul „Iulia Hașdeu” și este 9,66, fiind cea de-a 96 medie din județ.

bsg-angajam-amanetar

Contestațiile pot fi depuse pe 8 iulie, între orele 12:00 și 18:00, inclusiv online. Rezultatele finale vor fi comunicate pe 12 iulie. Rezultatele afișate respectă reglementările GDPR, fiind anonimizate atât online, cât și în centrele de examen.

Aproximativ 4.373 de candidați nu s-au prezentat la examen, iar 103 au fost eliminați.

Citiţi mai departe

Educație

Un elev din Lugoj a fost reținut de polițiști, după ce a snopit în bătaie un coleg chiar în curtea liceului

Publicat

în

FOTO ARHIVA/Facebook Liceul Aurel Vlaicu

Luni, 10 iunie., în jurul orei 9:30, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că în curtea Liceului „Aurel Vlaicu” din Lugoj ar fi avut loc o altercație între doi elevi.

RETIM

„Polițiștii s-au deplasat la fața locului, unde au constatat că cele sesizate se confirmă, respectiv un tânăr, în vârstă de 18 ani, în timp ce se afla în curtea unității școlare, ar fi fost agresat de către un alt tânăr de aceeași vârstă. Unul dintre tineri a fost reținut pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice”, a transmis IPJ Timiș.

Autoliv angajează!

Martorii scandalului susțin că bătaia dintre cei doi elevi a pornit după ce agresorul i-ar fi cerut ochelarii colegului său, iar acesta i-a răspuns că, dacă îi dă 300 de euro cât au costat, îi poate avea. În acel moment, primul a început să-l lovească cu pumnii. Victima a căzut și s-a lovit la cap, după care a leșinat.

„În urma unui conflict verbal între doi elevi, s-a ajuns la o altercație fizică. Incidentul a fost declanșat de o neînțelegere privind prețul unor ochelari, ceea ce a generat tensiuni și orgolii între cei doi. Elevul reținut de poliție are, într-adevăr, rezultate școlare mai slabe și a mai generat conflicte în trecut. Astăzi am avut consiliu și urmează să mergem mai departe cu comisia anti-violență, cu grupul de acțiune al școlii. Au venit de la Biroul de Siguranță, domnul de la poliție și cel de la jandarmerie, și am avut discuții cu copiii, cu profesorii clasei și o să vedem ce măsuri vom hotărî”, a declarat Silvia Gheleșian, directoarea liceului.

bsg-angajam-amanetar

În ultimii ani, Lîceul „Aurel Vlaicu” a ieșit în evidență din cauza scandalurilor de aici. În trecut, chiar și un profesor a fost bătut de către un elev. Recent, directoarea școlii a fost implicată într-un scandal, după ce au apărut mai multe înregistrări în care îl forța pe un profesor să încheie media unui elev care nu a fost la școală (vezi aici articol). Inspectoratul Școlar a făcut la vremea respectivă o anchetă, dar nu a luat nicio măsură împotriva directoarei.

Citiţi mai departe

Educație

O zi dedicată comunității, de către profesorii și elevii de la Harul. Ce activități de voluntariat au desfășurat

Publicat

în

Profesoara Sorina Olar de la Școala Harul, împreună cu echipa de cadre didactice și elevi au organizat pentru al doilea an consecutiv acțiunea „Work Day”, o inițiativă menită să promoveze voluntariatul și spiritul de ajutorare în comunitate. Ideea este să încurajeze copiii să înțeleagă și să aprecieze importanța slujirii și a dedicării față de ceilalți.

RETIM

Elevii au fost împărțiți în grupuri omogene și însoțiți de cadre didactice s-au implicat în diferite proiecte de voluntariat. Cea mai numeroasă grupă de elevi, însoțită de doamna director Claudia Filea și de doamnele profesoare Dana Lera, Ramona Lazăr și Bianca Ciaușu, au mers cu mult entuziasm spre malul Timișului, unde au finalizat vopsirea gardului început anul trecut.

Autoliv angajează!

Un alt grup de elevi, sub îndrumarea Olariu Delia, s-au deplasat la satul Surduc pentru a ajuta la diverse treburi în cadrul Asociației Precept Ministries. De asemenea, un alt grup condus de domnul David Gabriel a sprijinit mai multe familii nevoiașe din cartierul Mondialul Bocșei în treburile gospodărești.

Nu au fost uitați nici cei care au rămas în școală, coordonați de Manu Olariu, care au curățat curtea interioară și au pregătit o masă copioasă pentru colegii lor implicați în teren.

bsg-angajam-amanetar

Această zi dedicată voluntariatului a adus nu doar beneficii practice comunității, ci a fost și o lecție de viață pentru tinerii implicați, învățând importanța și valoarea ajutorului oferit necondiționat. Este o inițiativă menită să cultive în rândul elevilor spiritul civic și responsabilitatea față de cei din jur.

Citiţi mai departe

Educație

Pentru prima dată, în această zi nu se face școală. Câte libere vor mai avea elevii și profesorii în anul școlar 2023-2024

Publicat

în

În premieră la nivel național, elevii și profesorii vor beneficia de o zi liberă miercuri, 5 iunie 2024, cu ocazia Zilei Învățătorului. Această zi liberă, care nu va trebui recuperată, este prevăzută în noul contract colectiv de muncă (CCM) din sectorul Învățământului, intrat în vigoare pe 6 iulie 2023.

RETIM

Noul CCM a fost negociat în urma grevei generale din Educație și include o serie de beneficii pentru profesori și personalul din sistemul de învățământ. Printre acestea se numără și ziua liberă pentru Ziua Învățătorului, sărbătorită anual pe 5 iunie. Conform noilor reglementări, această zi liberă se aplică în mod egal pentru toți angajații din învățământ și nu va fi recuperată ulterior. Aceasta face parte din cele 17 noutăți prevăzute de noul CCM și reprezintă o recunoaștere a eforturilor cadrelor didactice în procesul educațional.

Autoliv angajează!

Până la vacanța de vară 2024 mai sunt patru săptămâni de școală. Elevii de clasa a XII-a termină anul școlar pe 7 iunie, cei de clasa a VIII-a pe 14 iunie și elevii din învățământul tehnologic și profesional pe 28 iunie. Ziua liberă de pe 5 iunie este o ocazie importantă pentru a recunoaște și aprecia munca și dedicarea cadrelor didactice în educația și formarea viitoarelor generații.

Zilele libere legale din anul școlar 2023-2024:

 • 30 noiembrie 2023, joi – Sfântul Andrei;
 • 1 decembrie 2023, vineri – Ziua Națională a României;
 • 25 decembrie 2023, luni – prima zi de Crăciun (vacanța de iarnă);
 • 26 decembrie 2023, marți – a doua zi de Crăciun (vacanța de iarnă);
 • 1 ianuarie 2024, luni – Anul Nou (vacanța de iarnă);
 • 2 ianuarie 2024, marți – Anul Nou (vacanța de iarnă);
 • 24 ianuarie 2024, miercuri – Mica Unire;
 • 3 mai 2024, vineri – Vinerea Mare (vacanța de primăvară);
 • 6 mai 2024, luni – a doua zi de Paște (vacanța de primăvară);
 • 1 mai 2024, miercuri – Ziua Muncii (vacanța de primăvară);
 • 24 iunie 2024, luni – a doua zi de Rusalii (vacanța de vară);
 • 15 august 2024, joi – Adormirea Maicii Domnului (vacanța de vară).

bsg-angajam-amanetar

Citiţi mai departe

Cele mai citite