Educație
Lugojeanul Sergiu Novac a obţinut punctaj maxim la olimpiada judeţeană de matematică
Etapa judeţeană a olimpiadei naţionale de matematică, desfăşurată sâmbătă, 10 martie 2018, a constituit un nou prilej de verificare a cunoştinţelor acumulate de către elevii de gimnaziu şi liceu calificaţi pentru această competiţie şi de confirmare a valorii celor mai sârguincioşi şi inspiraţi dintre ei.
Peste 400 de elevi din judeţ s-au reunit la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” şi la Colegiul Economic „F. S. Nitti” din Timişoara în strădania de a face faţă unor subiecte de dificultate sporită, concepute la nivel naţional.
Aşa cum ne-a obişnuit în ultimii ani, Sergiu Novac, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Coriolan Brediceanu” din Lugoj, a obţinut premiul I cu punctaj maxim, fiind singurul elev de liceu din judeţul Timiş care a reuşit această performanţă. Poziţia obţinută îi dă lui Sergiu dreptul de a participa atât la etapa naţională a olimpiadei de matematică, cât şi la concursul interjudeţean „Traian Lalescu”, unde sperăm că ne va reprezenta cu succes.
Şi alţi elevi ai Colegiului Brediceanu au obţinut rezultate meritorii: Palyo-Muşeţ Andrei şi Seracovanu Edward, din clasa a V-a, au obţinut menţiune, la fel ca şi Sîrbu Roxana, din clasa a XI-a. Şi elevele Marquardt Chantal, din clasa a IX-a, Botoş Luana şi Cojocariu-Varga Francesca, din clasa a XI-a, au obţinut menţiuni la etapa judeţeană a concursului naţional de matematică aplicată „Adolf Haimovici”, alternativa olimpiadei pentru elevii care studiază la alte profile decât matematică – informatică. Elevii premianţi sunt pregătiţi la clasă de către profesorii Adriana Mariş, Sebastian Gheorghiţă, Ionuţ Mioc şi Ramona Dumitru.
Brediceniştii s-au întrecut în rezultate bune, la toate olimpiadele
Sâmbătă, 10 martie 2018, a avut loc ultima probă a olimpiadei de limba engleză, etapa județeană, liceu: proba de exprimare orală pe o temă la prima vedere, după ce în 3 martie elevii au avut ocazia să-și dovedească talentul și cunoștințele de limbă la probele scrise . Elevii colegiului nostru care s-au calificat la această probă au avut rezultate remarcabile și drept urmare au obținut următoarele premii:
Premiul I Floroni Isabella – clasa a XII-a (Prof. Flavia Munteanu) calificată la etapa națională a Olimpiadei de limba engleză, Premiul II Poclitaru Diana, clasa a X-a (Prof. Violeta Popovici), Premiul III Borduz Andreea clasa a IX-a (Prof. Violeta Popovici), Ungureanu Bianca, clasa a X-a (Prof. Flavia Munteanu) și Botoș Alexandra, clasa a XI-a (Prof. Violeta Popovici).
La gimnaziu elevii noștri au obținut Premiul III, acordat elevei Munteanu Miruna, clasa a VIII-a, (prof. Mihaela Ioncica) și două mențiuni, de asemenea la clasa a VIII-a, prin elevele Cania Alice (Prof. Mihaela Ioncica) și Costi Andreea (Prof. Loredana Drinovan).
Logică
SELEŞAN FLAVIA ANDREEA – CLS. XI-D – prof. LAZĂR ELENA – PREMIUL I – punctaj maxim,calificare faza naţională
LOBONEA ARIA SERENA – CLS. XI-D – prof. LAZĂR ELENA – PREMIUL III
LIMBA GERMANA MODERNA
Clasa a IX-a: Zgriba Darius (nivel A2) – Locul II – prof. Lazar Adina
Stiuca Miruna (nivel C1) – Locul II – prof. Lazar Adina
Clasa a X-a: Polk Jessica (nivel B1) – Locul II – prof. Tatar Astrid – Calificare Nationala
Radulescu Oana (nivel A2) – Mentiune – prof. Pestemia Berariu
Clasa a XI-a: Barbu Gloria (nivel B1) – Locul I – prof. Tatar Astrid
Lobonea Aria (nivel C1) – Mentiune – prof. Lazar Adina
Clasa a XII-a: Faur Miriam (nivel B2) – Locul I – prof. Tatar Astrid – Calificare Nationala
Florea Anastasia (nivel C1) – Locul II – prof. Lazar Adina
LIMBA GERMANA MATERNA
Clasa a IX-a: Marquardt Chantal – Locul I – prof. Tatar Astrid – Calificare Nationala
Clasa a X-a: Laza Dragos – Locul III – prof Tatar Astrid
Capatana Bianca – Mentiune – prof. Tatar Astrid
Clasa a XI-a: Streitmatter Nathalie – Locul III – prof. Lazar Adina
Meixensberger Astrid – Mentiune – prof. Lazar Adina
Feiler Anisia – Mentiune – prof. Lazar Adina
Munteanu Oana – Mentiune – prof. Lazar Adina
Clasa a XII-a: Floroni Isabela – Locul II – prof Lazar Adina
Böhm Andy – Mentiune – prof. Lazar Adina
BIOLOGIE
UIHELYI MIRIAM-LARISA – clasa IX C – MENŢIUNE
FRANCEZĂ
BLOTEA ANDRADA – clasa IX D – PREMIUL III
MATEMATICĂ
Directorul Colegiului Naţional “Coriolan Brediceanu”, Aurelian Sima, îi felicită pe toţi elevii participanţi la etapa judeţeană , deasemenea îi felicită pe profesori iar elevilor calificaţi la naţională le doreşte mult succes !
Educație
Înscrieri deschise la workshop-uri gratuite pentru pasionații de muzică din Lugoj
În perioada 20-24 noiembrie, Asociația Scena Muzicală organizează 5 workshop-uri pentru pasionații de muzică din Lugoj, prin proiectul Marea Muzică, la Școala Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu”. Înscrierile sunt deschise atât pentru copii, cât și pentru adulți, iar participarea este gratuită.
Pentru că pasiunea pentru muzică nu are vârstă, lugojenii vor putea participa începând de luni, 20.11.2023, până vineri, 24.11.2023, la 5 workshop-uri creative în care vor fi abordate teme distincte, în funcție de interesele participanților. Copiii se vor putea bucura de o activitate educativă și interactivă ce le va lărgi orizonturile muzicale, în timp ce adolescenții își vor putea dezvolta cunoștințele și vor putea socializa cu tineri care le împărtășesc pasiunea. Nici părinții nu sunt trecuți cu vederea. Aceștia vor avea ocazia să petreacă timp de calitate alături de cei mici și vor avea șansa de a dezvolta o nouă conexiune emoțională prin explorarea unor interese comune:
- Luni, 20.11 – Workshop de percuție cu tema „Jocuri de echipă și comunicare nonverbală cu ajutorul muzicii și a ritmului”, susținut de Sorina Savii, percuționist în cadrul Operei Naționale Române din Timișoara.
- Marți, 21.11 – Workshop de improvizație cu tema „Jocul în joacă”, susținut de Ionuț Pîrvulescu, actor al Teatrului Auăleu Timișoara.
- Miercuri, 22.11 – Workshop de canto cu tema „DoReMi pentru toți”, susținut de Ana-Maria Stănoia, soprană a Operei Naționale Române din Timișoara.
- Joi, 23.11 – Workshop de chitară cu tema „Fascinația chitarei!”, susținut de Ion Dorobanțu, Lector Univ. Dr. al Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara.
- Vineri, 24.11 – Workshop de muzicoterapie cu tema „Community sound”, susținut de Eliana Zah, organizator al concursului „Music for your Soul” în Lugoj.
Fiecare workshop va fi organizat în 2 grupe: prima grupă de la ora 15:30, iar cea de-a doua de la ora 17:30. Pentru a putea menține un nivel de implicare înalt cu toți participanții, fiecare grupă va conține maximul 20 de persoane.
Viitorii participanți au posibilitatea de a selecta intervalul de timp dorit și workshop-urile pentru care optează în cadrul următorului formular de înscrieri: https://forms.gle/eUtDC2fn3movo7gs8. De asemenea, pot trimite un email la adresa inscrieri.mareamuzica@gmail.com.
Această inițiativă face parte din proiectul Marea Muzică al Asociației Scena Muzicală și este finanțată din bugetul local al Municipiului Lugoj.
Educație
Povestea singurei școli private din Lugoj, care funcționează deja de peste 20 de ani
Povestea Școlii „Harul” este impresionantă prin modul în care a luat naștere și rezistă în inima orașului Lugoj. Liceul Teoretic „Harul” de astăzi a început ca o școală privată, dedicată învățământului preșcolar și primar și, de-a lungul anilor, a evoluat într-o instituție care oferă până la cursuri liceale, marcând un impact semnificativ în comunitatea locală. În prezent aproape 600 de copii primesc educație în această instituție.
Colega noastră Daniela Decean l-a avut invitat, la podcastul „Direct la Subiect„, pe Emanuel Olariu, managerul instituției. Discuția cuprinde de la principiile și valorile fundamentale pe care Liceul Teoretic „Harul” se străduiește să le insufle elevilor săi, contribuind la formarea unei generații de tineri pregătiți pentru provocările viitorului, până la problemele zilnice cu care se confruntă.
Prin intermediul podcastului, de mai jos, aducem prim-plan povestea captivantă a primei școli private din Lugoj, dezvăluind aspecte inedite și inspiraționale ale acestei călătorii educaționale de aproape un sfert de secol.
Educație
Se plătesc bursele școlare pentru elevii din Timiș. 200 de elevi cu medii sub 5 primesc și ei bursă de merit
Aproape 15.000 de elevi din Timiș vor beneficia de burse de merit, în anul școlar 2023-2024. Printre aceștia, se află și 200 de elevi cu medii sub 5, conform datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean, care primesc burse de merit din cauza unor modificări neinspirate a legii.
Prima plată pentru lunile septembrie și octombrie va avea loc pe 15 noiembrie. Urmează ca bursele să fie plătite lunar, în fiecare lună, la data de 15, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Alții 17.562 de elevi primesc burse sociale, 124 vor beneficia de burse de excelență olimpică, 2.602 vor primi burse tehnologice, iar 14 mame minore vor avea acces la burse specifice pentru a le facilita continuarea studiilor.
Cuantumul burselor
Suma totală pentru cele 1.289.994 de burse, la nivel național va fi virată școlilor de către Ministerul Educației, prin intermediul inspectoratelor școlare. Valorile burselor acordate variază în funcție de categoria din care fac parte elevii.
Bursa de excelență olimpică I poate ajunge între 750 și 3000 de lei, în timp ce cea de excelență olimpică II este de 700 de lei. Bursa de merit se ridică la 450 de lei, bursele sociale la 300 de lei, bursele tehnologice la 300 de lei, iar cele pentru mamele minore la 700 de lei.
Este important de menționat că valoarea acestor burse poate fi suplimentată de către consiliile de administrație a unităților de învățământ, în funcție de sumele alocate de autoritățile administrației publice locale sau alte venituri obținute potrivit legii.
Educație
Lapte, biscuiți și mere pentru copiii de la grădinițe și elevii din Timiș
Consiliul Județean Timiș a anunțat că a lansat o licitație pentru furnizarea de lapte UHT. Luna trecută, Consiliul Județean Timiș a lansat licitații și pentru furnizarea de mere și biscuiți uscați.
Valoarea acestor licitații se ridică la 13,2 milioane de lei pentru mere și 30,5 milioane de lei pentru biscuiți. Pentru lapte, valoarea licitației pentru județul Timiș se estimează între 41,1 și 52,3 milioane de lei, iar ofertele pot fi depuse până în data de 15 decembrie.
În vederea unei distribuții eficiente, județul Timiș a fost împărțit în 5 loturi: Timișoara, Lugoj – Margina, Voiteg – Deta, Buziaș – Pișchia și Jimbolia – Sânnicolau Mare. Pentru fiecare lot sau zonă, se va încheia un acord-cadru pe o durată de 4 ani școlari, urmând ca contractele subsecvente să fie atribuite anual, în funcție de bugetul aprobat.
Beneficiarii acestui program vor fi preșcolarii din grădinițele acreditate și autorizate, precum și elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și particular, inclusiv cei din învățământul special. Fiecare preșcolar sau elev va beneficia de o porție zilnică de lapte UHT, iar valoarea acesteia nu poate depăși 1,11 lei.
- Administrațieo săptămână în urmă
Autostrada Sudului: Proiectarea lotului 4 Caransebeș-Lugoj se va anula!
- Actualitate5 zile în urmă
Directorul spitalului din Lugoj și-a retras demisia. „Ne-a anunțat că și-a rezolvat problema personală”
- Cultură4 zile în urmă
Un nou episod din Lugoj, „Florența Banatului” este pregătit pentru lansare
- Administrație6 zile în urmă
De ce nu au fost puse în circulație autobuzele electrice din Lugoj. Proiect demarat în urmă cu șapte ani