Connect with us

Cultură

Lugojeanul care a ajuns primar al Timișoarei și este considerat întemeietorul orașului modern

Publicat

în

Johann Nepomuk Preyer a fost primul dintre cei șapte copii ai lui Georg Preyer și ai Josephei von Leyritz. Tatăl său provenea dintr-o familie ale cărei începuturi au fost la Köln. În anul 1789 a fost numit funcționar administrativ la Lugoj. În același an s-a căsătorit cu Theresia Höllin din Viena, cu care a avut cinci copii, însă care au murit toți, inclusiv soția sa, ca urmare a unei molime. A doua soție, Josepha von Leyritz, era fiica unui ofițer din Vârșeț.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Cine este Johann Nepomuk Preyer

Johann Nepomuk Preyer (28 octombrie 1805 – 12 octombrie 1888) a fost un scriitor, autor al primei monografii a Timișoarei și primar al orașului între anii 1844 – 1858. Este considerat întemeietorul orașului modern Timișoara.

vodafone angajează

Conform istoricilor, în anul 1818 familia sa a părăsit Lugojul, iar Johann a fost, puțin timp, elev al Gimnaziului piariștilor din Timișoara. Urmează în continuare Liceul Filosofic din Seghedin, iar în anul 1824 va absolvi Facultatea de Drept la Bratislava. S-a căsătorit cu fiica unui farmacist din Timișoara, cu care va avea cinci copii, patru dintre ei vor muri. Doar fiica cea mare, Isabella, va supraviețui. Îi moare și soția în 1850 și se va recăsători în 1852 cu fiica comandantului fortăreței Timișoara, Hermine Fischer von See.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

În cartea „STUDENŢI DIN LUGOJ LA ŞCOLI ŞI UNIVERSITĂŢI EUROPENE PÂNĂ ÎN ANUL 1850”, profesorul Dragoş-Lucian Ţigău se referă și la Johann Nepomuk Preyer, despre care spune, însă, că a aparținut foarte puțin Lugojului, deoarece deși s-a născut în acest oraș, nu a trăit foarte mult aici.

„Johann Preyer a părăsit oraşul natal când avea 13 ani, pregătindu-se la Gimnaziul piariştilor din Timişoara, Liceul Filosofic din Szeged şi Facultatea de Drept din Bratislava (absolvită în anul 1824). În 1826 se angajează la cancelaria comitatului Timiş, reuşind ca după doi ani să îşi ia la Pesta diploma de avocat. Între 1844–1858, Preyer a fost primarul Timişoarei, timp în care promovează o amplămodernizare a oraşului sub aspect economic, cultural şi edilitar. În timpul primariatului său au fost create Şcoala de Muzică (1845), secţia de Drept în cadrul Liceului, Fabrica de tutun şi prima Casă de economii din Banat (1846). Preyer a reuşit să introducă iluminatul public cu gaz lampant, să înlăture distrugerile provocate de asediul din timpul revoluţiei şi să redacteze prima monografie modernă a oraşului”, arată profesorul Țigău.

Măsurile care au transformat Timișoara

În perioada cât a fost primarul Timișoarei, Johann Nepomuk Preyer a luat măsuri pentru înființarea Fabricii de tutun, înființarea primei Case de Economii din Banat, a primei Asociații muzicale, a Școlii de Muzică și a Academiei de Drept, construcția unor hoteluri elegante, a primul oficiu telegrafic și a căii ferate Timișoara – Szeged.

În 1858 își încheie activitatea de primar și se retrage pentru câțiva ani în Austria unde se ocupă de literatură. În 1861 revine în Timișoara și este numit prim judecător la Curtea de Justiție Imperială, precum și vicepreședinte de tribunal. Însă sistemul birocratic al vremii îl deziluzionează profund și se retrage în 1876 la Kirchenberg, în Austria, unde și moare la vârsta de 83 de ani.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

Încă 500 de mii de lei de la bugetul local pentru acțiuni cultural-educative, la Lugoj

Publicat

în

Se anunță o toamnă bogată în evenimente culturale, la Lugoj. Sau cel puțin așa ar trebui, având în vedere sumele importante pe care Primăria le alocă acestui domeniu. După ce într-o ședință din luna iunie, consilierii locali au votat ca opt asociații să primească peste 120 de mii de lei, pentru acțiuni cultural-educative, în ședința de la sfârșitul acestei luni, agenda acestor acțiuni se suplimentează.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Alte 11 edituri și asociații ar urma să primească de la bugetul local circa 500 de mii de lei. Cea mai mare sumă, aproape 200 de mii de lei, ajunge la Asociația Trib’Art din Timișoara pentru acțiune numită „Orașul Jazz”. Mai e finanțată publicare unor cărți, a unor ziare și organizarea unor festivaluri. Iată, mai jos, întreaga listă a finanțărilor propuse pentru a fi discutate în următoare ședință a Consiliului Local Municipal Lugoj.

vodafone angajează

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Citiţi mai departe

Cultură

Peste 230 de proiecte au fost selectate pentru finanțare nerambursabilă de la Consiliul Județean

Publicat

în

FOTO Arhiva

232 de proiecte au trecut de filtrul comisiei de selecție și evaluare a programului Tim Cultura pentru a primi finanțare nerambursabilă de la Consiliul Județean în 2021. Acestea au fost selectate dintr-un număr total de 310 proiecte depuse. Următoarele trei zile sunt alocate eventualelor contestații, urmând ca lista finală să intre apoi la vot în plenul CJ Timiș.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

 Comisia de selecție și evaluare a verificat dacă au fost respectate prevederile legale privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, precum și prevederile Ghidului de eligibilitate aprobat prin hotărâre a Consiliului Județean.

vodafone angajează

Evaluarea s-a făcut pe baze competitive, concurențiale, având în vedere îndeplinirea următoarelor condiții:

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

– gradul de oportunitate al proiectului privind dezvoltarea unei vieți cultural – educative diversificate la nivelul județului Timiș;

– calitatea artistică și originalitatea proiectului;

– capacitatea financiară și operațională – solicitantul are experiență în management de proiect și capacitate de implementare;

– metodologie – cât de coerent este proiectul, planificarea activităților este clară și realizabilă;

– gradul de impact al proiectului;

– proiect derulat în mediul rural;

– gradul de cofinanțare al proiectului;

– continuitatea acțiunii – câte ediții anterioare are proiectul.

În situația în care un solicitant nu a efectuat cel puțin una dintre acțiunile pentru care a solicitat finanțare, se va exclude de la finanțare în cursul anului următor. Pentru a fi selectată în vederea finanțării, o propunere a trebuit să întrunească un punctaj total de minim 60 de puncte. Au fost finanțate ofertele culturale care întrunesc punctajul minim, alocarea sumelor făcându-se în limita bugetului disponibil la momentul aprobării.

Suma alocată pentru Programul „Tim Cultura” este de 4.240 mii lei și 200 mii lei fondul pentru tineret, rezultând un total de 4.440 mii lei.

Lista cu proiectele depuse și punctajele obținute poate fi consultată aici sau pe pagina www.timcultura.cjtimis.ro.

 

 

 

Citiţi mai departe

Cultură

Ziua Iei, sărbătorită la Biblioteca Municipală Lugoj 

Publicat

în

Ziua Iei va fi marcată joi, 24 iunie, la Biblioteca Municipală într-o triplă ipostază.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

În primul rând va fi organizată o expoziție de carte cu modele de cusături tradiționale românești, care pot stârni interesul celor pasionați de artizanat, fiind o sursă de inspirație pentru cei care caută modele pentru realizarea de rochii tradiționale, veste, fote, brâuri sau a binecunoscutei bluze românești- ia, arată organizatorii.

vodafone angajează

”Sunt câteva exemplare de cărți mai vechi dar extrem de valoroase, care se regăsesc în colecțiile Bibliotecii Municipale Lugoj. Pornind de la simbolistica materialului, a pânzei din care este confecționată ia romanească, vom aduce în atenția lugojenilor o expoziție de fotografie veche  pe care am numit-o „Identitate lugojeană”, prin care dorim să reamintim câteva aspecte inedite legate de Fabrica Textila Lugoj, cea care a fost mândria industriei lugojene și nu numai, locul unde s-au scris multe povești de viață și care era cunoscută prin produsul său de bază „pânza” de Lugoj, care a fost recunoscută și apreciată în multe țări ale lumii”, spune Henrieta Szabo, directoarea Bibliotecii Municipale.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Sunt expuse fotografii vechi din secțiile de producție ale Fabricii Textila, dar și sigla care a însoțit aceste produse lugojene în țările în care a fost exportată. Vor fi de asemenea expuse câteva piese de vestimentație tradiționale cum ar fi fote și catrințe cu broderie manuală, bluza (ia), prosop, având cusături populare și dantelă lucrate manual, ceapșa sau conci, podoaba capului purtată de femeile din Banat în zile de sărbătoare. Toate acestea se vor regăsi într-o expoziție temporară ce poate fi vizitată la Bibliotecă.

Despre semnificația zilei vor vorbi artist plastic amator Cătălina Muntean, profesor Marcela Balint și profesor Gabriela Văduvă, pasionată de cusături tradiționale românești.

”Ziua Iei este o sărbătoare românească cu semnicații ce ne poartă spre mituri populare românești, dar în acest an dorim să scoatem în evidență „identitatea lugojeană” prin redescoperirea a ceea ce a fost odată Fabrica Textila Lugoj”, mai spune Henrieta Szabo.

Expoziția poate fi vizitată la Biblioteca Municipală Lugoj. de luni până vineri, între orele 8,30 – 16,00,  până la data de 25  iulie.

Citiţi mai departe

Cultură

Se modifică tarifele la cinematograful din Lugoj. Cât vor costa biletele

Publicat

în

Primarul Municipiului Lugoj intenţionează să promoveze Proiectul de hotărâre pentru modificarea și completarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al Cinematografului „Bela Lugosi” din Municipiul Lugoj, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 28 din 30.03.2015.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Proiectul prevede modificare tarifelor pentru cinematograful din Lugoj.

vodafone angajează

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Proiectul de hotărâre împreună cu referatul inițiatorului se afişează la sediul Primăriei Municipiului Lugoj, se publică pe site-ul instituţiei la secțiunea Documente publice – Transparență decizională în administrația publică.Persoanele interesate pot transmite propuneri, sugestii sau reclamaţii cu privire la proiectul de hotărâre mai sus menţionat până la data de 28.06.2021 orele 1200 pe adresa de email HYPERLINK „mailto:contact@primarialugoj.ro” contact@primarialugoj.ro. sau la sediul instituției camera 7.

Citiţi mai departe
Publicitate
Publicitate

Cele mai citite