Johann Nepomuk Preyer a fost primul dintre cei șapte copii ai lui Georg Preyer și ai Josephei von Leyritz. Tatăl său provenea dintr-o familie ale cărei începuturi au fost la Köln. În anul 1789 a fost numit funcționar administrativ la Lugoj. În același an s-a căsătorit cu Theresia Höllin din Viena, cu care a avut cinci copii, însă care au murit toți, inclusiv soția sa, ca urmare a unei molime. A doua soție, Josepha von Leyritz, era fiica unui ofițer din Vârșeț.
Cine este Johann Nepomuk Preyer
Johann Nepomuk Preyer (28 octombrie 1805 – 12 octombrie 1888) a fost un scriitor, autor al primei monografii a Timișoarei și primar al orașului între anii 1844 – 1858. Este considerat întemeietorul orașului modern Timișoara.
Conform istoricilor, în anul 1818 familia sa a părăsit Lugojul, iar Johann a fost, puțin timp, elev al Gimnaziului piariștilor din Timișoara. Urmează în continuare Liceul Filosofic din Seghedin, iar în anul 1824 va absolvi Facultatea de Drept la Bratislava. S-a căsătorit cu fiica unui farmacist din Timișoara, cu care va avea cinci copii, patru dintre ei vor muri. Doar fiica cea mare, Isabella, va supraviețui. Îi moare și soția în 1850 și se va recăsători în 1852 cu fiica comandantului fortăreței Timișoara, Hermine Fischer von See.
În cartea „STUDENŢI DIN LUGOJ LA ŞCOLI ŞI UNIVERSITĂŢI EUROPENE PÂNĂ ÎN ANUL 1850”, profesorul Dragoş-Lucian Ţigău se referă și la Johann Nepomuk Preyer, despre care spune, însă, că a aparținut foarte puțin Lugojului, deoarece deși s-a născut în acest oraș, nu a trăit foarte mult aici.
„Johann Preyer a părăsit oraşul natal când avea 13 ani, pregătindu-se la Gimnaziul piariştilor din Timişoara, Liceul Filosofic din Szeged şi Facultatea de Drept din Bratislava (absolvită în anul 1824). În 1826 se angajează la cancelaria comitatului Timiş, reuşind ca după doi ani să îşi ia la Pesta diploma de avocat. Între 1844–1858, Preyer a fost primarul Timişoarei, timp în care promovează o amplămodernizare a oraşului sub aspect economic, cultural şi edilitar. În timpul primariatului său au fost create Şcoala de Muzică (1845), secţia de Drept în cadrul Liceului, Fabrica de tutun şi prima Casă de economii din Banat (1846). Preyer a reuşit să introducă iluminatul public cu gaz lampant, să înlăture distrugerile provocate de asediul din timpul revoluţiei şi să redacteze prima monografie modernă a oraşului”, arată profesorul Țigău.
Măsurile care au transformat Timișoara
În perioada cât a fost primarul Timișoarei, Johann Nepomuk Preyer a luat măsuri pentru înființarea Fabricii de tutun, înființarea primei Case de Economii din Banat, a primei Asociații muzicale, a Școlii de Muzică și a Academiei de Drept, construcția unor hoteluri elegante, a primul oficiu telegrafic și a căii ferate Timișoara – Szeged.
În 1858 își încheie activitatea de primar și se retrage pentru câțiva ani în Austria unde se ocupă de literatură. În 1861 revine în Timișoara și este numit prim judecător la Curtea de Justiție Imperială, precum și vicepreședinte de tribunal. Însă sistemul birocratic al vremii îl deziluzionează profund și se retrage în 1876 la Kirchenberg, în Austria, unde și moare la vârsta de 83 de ani.