Connect with us

Cultură

„Lugoj Clasic” revine cu evenimente live și transmisii online. Programul manifestărilor

Publicat

în

Cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional Lugoj Clasic se va desfășura în perioada 16-26 septembrie și va cuprinde evenimente live și transmisii online. Mezzosoprana Aura Twarowska este și în acest an director artistic al Festivalului.

Directia de Asistenta Sociala Comunitara Lugoj

„Actul artistic, fie că este vorba de domeniul artelor vizuale, de muzică sau teatru, trăiește și se manifestă sub influența mediului înconjurător și se pliază pe contemporanul unei societăți mereu în schimbare. În actuala conjunctură mondială, când milioane de oameni sunt distanțați fizic unul de altul și trăiesc în anxietate și incertitudine, cultura îi unește și le dă speranța revenirii la normalitate. Cultura a devenit indispensabilă, iar cererea de acces virtual spre aceasta a atins un nivel fără precedent. În aceste circumstanțe neobișnuite și în vederea prioritizării siguranței spectatorilor, Festivalului Lugoj Clasic revine într-o formulă nouă, îmbinând evenimente live desfășurate în condițiile respectării normelor impuse, cu transmisii on-line. Împreună, nu lăsăm cultura să tacă și învățăm să fim contemporani cu vremea pe care o trăim!”, spune Aura Twarowska.

RETIM

Programul este unul variat, însă nu este foarte încărcat din cauza situației dificile actuale. Festivalul aduce recitaluri din Viena, Paris, München, expoziții și interviuri.

LIVE & ONLINE Cu prilejul împlinirii a 250 de ani de la nașterea lui Ludwig van Beethoven, Lugoj Clasic aduce în centrul său comemorarea marelui compozitor german prin evenimentul “Beethoven în conștiința lugojenilor”, ce va avea loc chiar în prima zi a festivalului, în 16 septembrie, de la ora 19:00, la Casa Bredicenilor.  După o prelegere susținută de Constantin Tufan-Stan, va urma un recital de pian susținut de talentații interpreți Raluca Miclăuș și Cristian Dumitriu.

ÎNREGISTRARE DIN VIENA 17 septembrie, ora 19:00, recital susținut de bas-baritonul Sorin Coliban (solist al Wiener Staatsoper, Volksoper Wien, Royal Opera House „Covent Garden” din Londra, Opera Bastille, Opera Garnier și Chatelet din Paris, Opera Monte Carlo, Bayerische Staatsoper) și de pianistul Cadmiel Boțac (masterand la Universitatea de Muzică și Artă din Viena).

LIVE & ONLINE 18 septembrie, ora 19:00, Casa Bredicenilor, expoziție de fotografie Nicoleta Onofrei, Lombardia. Amintiri din izolare. Captivă în plin lockdown undeva în Valtellina-Lombardia, fotografa impresionează prin trăire și autenticitate.

ÎNREGISTRARE DIN PARIS 19 Septembrie, ora 19:00, Recital de Bach, Rachmaninoff și C. Kastado, susținut de lugojeanca Oana Unc, violoncelistă a Orchestrei Naționale a Franței.

ÎNREGISTRARE DIN MÜNCHEN 20 septembrie, ora 19:00, Recital de muzică sacră. Participă soprana Laura Tătulescu (solistă a Wiener Staatsoper, Bayerische Staatsoper din München, Carnegie Hall din New York, Teatro del Maggio Musicale Fiorentino) și organistul lugojean Frantz Metz (muzicolog, organist și cercetător).

LIVE & ONLINE  21 septembrie, ora 19:00, Henrieta Szabo, directoarea Bibliotecii Municipale Lugoj, în dialog cu IPS Alexandru Mesian, Episcop Greco-Catolic de Lugoj, în cadrul evenimentului OAMENII CETĂȚII.

LIVE & ONLINE 22 septembrie, ora 19:00, Muzeul de Istorie, Artă și Etnografie din Lugoj, expoziția Universul țesăturii tradiționale bănățene, de podoabe ale capului din subzona etnografică Lugoj-Făget.

ÎNREGISTRARE DIN VIENA 23 septembrie, ora 19:00, recital susținut de violonistul Mario Hossen (director artistic al Festivalului Internațional Varna Summer Music Fest) și violoncelista Liliana Kehayova.

LIVE & ONLINE 24 septembrie, ora 19:00, Casa Bredicenilor, Recital Paolo Tosti, cu participarea mezzosopranei Aura Twarowska și a pianistei Raluca Miclăuș.

Festivalul va putea fi vizionat online pe pagina de Facebook @LugojClasic.

Evenimentul este organizat de Asociația Culturală Kratima și  co-finanțat de Consiliul Județean Timiș și Primăria Municipiului Lugoj în parteneriat cu Biblioteca Municipală Lugoj, Casa Bredicenilor, Episcopia Greco-Catolică de Lugoj, Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Platiscă, Enthousiasmos, We Design Media.

Intrarea la toate manifestările este liberă.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

Au mai rămas câteva zile pentru înscrieri la Concursul de Fotografie ”Casian Mărgineanțu”. S-a stabilit juriul

Publicat

în

Concursul de Fotografie ”Casian Mărgineanțu”, este un eveniment dedicat pasionaților de fotografii, organizat de Asociația Ghidul Banatului, cu sprijinul Primăriei Lugoj.

Directia de Asistenta Sociala Comunitara Lugoj

Cu premii în valoare totală de peste 1.000 de euro, acest concurs este un tribut adus memoriei fotoreporterului de excepție, Casian Mărgineanțu, și o oportunitate de a vă exprima creativitatea în lumea fascinantă a fotografiei.

RETIM

Dacă sunteți pasionați de fotografie, aveți ocazia de a vă înscrie în acest concurs și de a vă testa abilitățile în fața unui juriu experimentat.

Iată pașii pentru a vă înscrie: alegeți cel mult trei fotografii pe care le considerați demne de participare şi trimiteți fotografiile și datele de contact la adresa de email concursfotocasianmargineantu@gmail.com înainte de data limită, care este 1 octombrie.

Juriul concursului este format de oameni cu experiență în fotoreportaj și în presă. Constantin Duma, unul dintre cei mai de seamă fotoreporteri ai Timișoarei, va fi președintele juriului. Membrii juriului vor mai fi fotoreporterul Adrian Pîclișan, cunoscut pentru activitatea îndelungată în presa timișeană; Ion Moldovan, redactor-șef Redesteptarea Lugoj și Daniel Groza, redactor-șef Lugojeanul.ro.

Premiile sunt substanțiale și vor răsplăti efortul și talentul vostru: Premiul 1: 2.500 de lei; Premiul 2: 1.500 de lei; Premiul 3: 1.000 de lei şi două mențiuni speciale: câte 700 de lei fiecare.

Fotografiile vor fi evaluate de un juriu experimentat pe baza următoarelor criterii: creativitate, tehnică şi originalitate

Câștigătorii vor fi anunțați după data limită, de 1 octombrie, în ziarele tipărite și online din Lugoj și vor fi contactați telefonic sau prin e-mail. O expoziție specială de premiere va avea loc la Galeria Pro-Arte, unde fotografiile câștigătoare vor fi expuse publicului și vor fi prezentate în presa locală.

Citiţi mai departe

Cultură

Primii locuitori de pe teritoriul Lugojului ar fi trăit pe aceste meleaguri în urmă cu 5.000 de ani

Publicat

în

Orașul Lugoj, situat în vestul României, este un loc cu o istorie fascinantă care se întinde pe parcursul a mii de ani. Cercetările arheologice au dezvăluit dovezi convingătoare cu privire la prezența umană în această zonă timp de aproximativ 5000 de ani. Aceste descoperiri au scos la iveală  istorie culturală bogată și diversă, ilustrând evoluția comunităților umane de-a lungul mileniilor.

Directia de Asistenta Sociala Comunitara Lugoj

În cartea sa, „O istorie a Lugojului pentru uzul celor tineri”, istoricul lugojean Horațiu Suciu prezintă mai multe informații despre primii locuitori ai Lugojului.

RETIM

„Cercetările arheologice au demonstrat că în zona orașului Lugoj oamenii locuiesc de circa 5000 de ani. Arheologii au descoperit, în urma unor săpături efectuate pe Dealul Viilor, unelte datând din mileniul IV-III î.Hr., printre care topoare de piatră şlefuite, cu orificiu de înmănuşare, tipice neoliticului. Din aceeaşi perioadă, au fost descoperite, la hotarul dintre Lugoj şi comuna Boldur, vestigii ceramice şi aşchii de cremene tipice unei așezări neolitice Starčevo-Criş. În urma cercetărilor efectuate, arheologii Petru Rogozea și Răzvan Pinca au descoperit pe Dealului Viilor o aşezare din epoca bronzului, specifică grupului cultural Balta Sărată, arată Suciu.

Podoabe celtice și dovezi ale Imperiului Roman

Nu numai epocile preistorice au lăsat urme în Lugoj, ci și perioada romană a adus contribuții semnificative la istoria locală. Pe suprafața orașului, s-au descoperit dovezi arheologice care se atribuie acestui mare imperiu. Aceste descoperiri ne dezvăluie că Lugojul a fost parte a rețelei de așezări romane, contribuind la procesul de romanizare a populației locale.

„Pe teritoriul fabricii „Mondial”, s-a descoperit un depozit de podoabe şi unelte de bronz: printre care un fragment celtic, o brăţară ovală masivă şi fragmente de brăţări spiralice, provenind de la o cultură a bronzului din prima jumătate a mileniului II î.Hr. În hotarul orașului s-au găsit urme arheologice aparţinând culturii Basarabi (secolele VIII-VII î.Hr.). Pe suprafața Lugojului se semnalează, de asemenea, descoperiri de epocă romană.Între 1988-1990, în urma cercetărilor (săpăturilor arheologice) întreprinse de Mircea Mare, s-a descoperit la 2 km S-E de Lugoj, pe malul pârâului Ştiuca Veche, un sit arheologic. Descoperirile de aici datează din secolele III-IV d. Hr. şi VII-VIII d.Hr”, scrie Suciu, în „O istorie a Lugojului pentru uzul celor tineri”

 

Citiţi mai departe

Cultură

Începe Festivalul Internațional Lugoj Clasic. Concertul de deschidere aparține Corului de Copii al Academiei de Arte

Publicat

în

FOTO Lugoj Clasic/Facebook

Cei pasionați de muzică clasică se pregătesc pentru o experiență muzicală extraordinară, deoarece Festivalul Internațional Lugoj Clasic, ediția a VIII-a, se va deschide joi, 28 septembrie 2023. Festivalul debutează într-un mod spectaculos cu interpretarea lucrării vocale-simfonice „STABAT MATER” a compozitorului italian Giovanni Battista Pergolesi. Concertul de deschidere va avea loc la Catedrala Greco-Catolică din Lugoj, începând cu ora 19:30.

Directia de Asistenta Sociala Comunitara Lugoj

Evenimentul aduce în prim-plan Corul de Copii al Academiei de Arte, care va interpreta partitura corală, marcând astfel prima lor întâlnire cu muzica vocal-simfonică de acest calibru. Este un moment emoționant și de mare însemnătate pentru tinerii artiști, care vor încânta publicul cu talentul lor.

RETIM

Solistele acestei serate de excepție vor fi soprana Diana Țugui, cu o impresionantă carieră la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, și mezzosoprana Aura Twarowska. Acompaniamentul orchestral va fi asigurat de New Hope Ensemble din Cluj-Napoca, sub conducerea muzicală a maestrei Claudia Crețiu.

Festivalul Internațional Lugoj Clasic este un proiect finanțat din bugetul local al Municipiului Lugoj, reprezentând un angajament față de promovarea culturii și a muzicii clasice în comunitate. Intrarea este liberă la eveniment.

 

Citiţi mai departe

Cultură

Propunere pentru acordarea titlului de Cetățean de Onoare pentru un actor și un om deosebit al Lugojului

Publicat

în

Călin Dobra, președintele PSD Lugoj, a anunțat că va cere colegiilor săi din Consiliul local Lugoj să propună acordarea titlului de „Cetățean de Onoare” artistei Maria Voronca. Această decizie vine în recunoașterea contribuției excepționale pe care „Doamna Maia” a adus-o comunității lugojene și teatrului lugojean.

Directia de Asistenta Sociala Comunitara Lugoj

„Doamna Maia este un om de cultură, un om care a adus un plus comunității noastre și teatrului lugojean. Consider că astfel de valori trebuie promovate și acestor oameni trebuie să le purtăm o adâncă recunoștință. În semn de prețuire pentru întreaga dumneaei activitate, o să solicit colegilor PSD din Consiliul local să înainteze propunerea ca doamnei Maria Voronca să i se acorde titlul de ‘Cetățean de onoare’ al Municipiului Lugoj,” a declarat Dobra.

RETIM

Maria Voronca, o adevărată legendă a teatrului românesc, a impresionat publicul cu peste 100 de roluri memorabile pe scenele teatrale din întreaga țară. S-a născut în anul 1939 la Cernăuți și, împreună cu familia sa, a căutat refugiu în România în 1944. Din anul 1945, s-a stabilit în Lugoj, unde a urmat Conservatorul Popular de 5 ani, secția actorie. Începând cu anul 1964, a devenit actor profesionist și și-a făcut debutul la Teatrul de Stat din Turda. A activat în industria teatrală timp de 11 ani, la Teatrul Liric din Craiova (1980-1991), apoi s-a întors la Teatrul de Stat din Turda (1991-2000) și în cele din urmă, la Lugoj.

Cu o carieră care a durat peste jumătate de secol și peste 100 de roluri interpretate cu pasiune și talent, Maia Voronca rămâne sufletul Teatrului “Traian Grozăvescu” din Lugoj și o profesoră inspirațională la Școala de Arte Lugoj.

Citiţi mai departe

Cele mai citite