Connect with us

Administrație

Liberalii îi cer primarului să nu bage bani în centrul orașului ci în spital şi în şcoli

Publicat

în

Liberalii lugojeni au susţinut miercuri, 11 octombrie, o conferinţă de presă în care au vorbit despre proiectele pe care primarul Francisc Boldea le-a anunţat în ultimul timp. Claudiu Buciu, preşedintele PNL, împreună cu doi dintre consilierii locali ai partidului, Mihai Anghel şi Bogdan Blidariu, au cerut edilului şef să renunţe la reabilitarea centrului oraşulului şi să folosească banii pentru pentru dezvoltarea mai multor proiecte în Sănătate şi Educaţie.

Meniul zilei, Octavian

“Încă din 2016, Boldea propunea reabilitarea zonei centrale, respectiv a străzii Mocioni şi a platoului Casei de Cultură a Sindicatelor, precum şi construirea unui sens giratoriu la capul Podului de Fier. În 2016, pe lista de investiţii este prevăzută reabilitare străzii Al. Mocioni, tronsoanele 1, 2 și 3 – execuţie, pentru suma de 21 de milioane de lei, adică cinci milioane de euro. Nu s-a realizat nimic în 2016! A fost o promisiune frumoasă, înainte de alegeri. Boldea ne-a spus că are cel mai mare buget din istoria Lugojului, însă nu s-a realizat nimic în legătură cu această investiţie. Nici proiect nu a avut! În 2017 revine cu această investiţie în buget, adică a ţinut banii degeaba blocaţi în 2016. Dar o numeşte altfel, reabilitare strada Mocioni, tronson 1, adică nu toate trei, doar un tronson, însă cu aceiaşi bani. Tot cinci milioane de euro. Nu înţelegem de unde vine diferenţa asta”, a declarat Claudiu Buciu, preşedintele PNL Lugoj.

Acesta a anunţat că PNL va face 12 mii de scrisori care vor fi trimise lugojenilor pentru a li se cere părerea despre proiectele pe care le propune primarului Lugojului. Prin intermediul acestor scrisori, lugojenii vor fi invitaţi să-şi spună opinia în legătură cu priorităţile oraşului.

 “Mai nou, domnul Boldea ne-a anunţat că doreşte să facă încă un pod, lângă Podul de Fier. Toate deciziile pe care le ia, sunt rodul minţii domniei sale. Din câte ştiu nu se consultă nici cu colegii dânsului, din PSD.  Având în vedere valoarea lor, care este undeva la șase milioane de euro, PNL consideră că e momentul să ne adresăm lugojenilor şi să-i întrebăm dacă vor să aibă un centru nou, pentru a avea unde să desfăşurăm festivaluri, rugi, bâlciuri, şi alte manifestări, sau doresc să investim în spital şi în şcolile din Lugoj. PNL susţine ca toţi aceşti bani să meargă pe investiţii în spitalul municipal şi şcolile din Lugoj propunând, în mod concret, ca până în anul şcolar 2018-2019, să fie reabilitate toate sălile care vor găzdui copii în clasa zero. La început de an şcolar, toţi profesorii îi roagă pe părinţi să investească în clasele respective: să schimbe parchetul, să schimbe geamurile, să paluxeze. Nu este normal să apelăm la părinţi! Să reabiliteze grupurile sanitare, măcar din şcolile primare. Dorim să fie reabilitate terenurile de sport în aer liber din şcolile gimnaziale. Dorim finalizarea grădiniţei din Balta Lată. În fiecare an, domnul Boldea alocă bani, dar nu face nimic. Din motive personale, domnul Boldea nu finalizează această grădiniţă, fie că nu îl votează oamenii din Balta Lată, fie că un prieten al dânsului are o grădiniţă privată, dânsul refuză să finalizeze această construcţie care se degradează de la o zi la alta. Banii noştri sunt acolo şi se pierd pe măsură ce timpul trece. El are o responsabilitate faţă de conservarea patrimoniului. Dorim achiziţionarea grădiniţei de pe str. Traian Grozăvescu. Poate lugojenii nu ştiu, dar încă avem copii care stau în chirie, grădiniţe pentru care plătim chirie pe sume destul de mari. Proprietarii nu mai doresc să investească în reabilitarea acestei grădiniţe, singura posibilitate este cumpărarea ei”, spune Buciu, care a mai adăugat că la spitalul municipal ar mai fi necesară renovarea bucătăriei, a secţiei de infecţioase, a celei de chirurgie, urologie şi ATI, a subsolului şi a secţiei de interne. “Trebuie să achiziţionăm un tomograf, pentru că astăzi beneficiem de un tomograf care aparţine unui coleg de partid al domnului Boldea. Lugojenii, în loc să beneficeze gratuit, trebuie să plătească unei firme care îşi are sediul în spitalul nostru. Lugojul îşi permite un tomograf. Trebuie să cumpărăm un aparat Roentgen şi a un criostat”, a mai spus preşedintele PNL

RETIM

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Administrație

Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Publicat

în

Compania RETIM în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș și toate primăriille asociate au lansat campania de informare-conștientizare “ Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală”.

Meniul zilei, Octavian

Prin această campanie ne dorim ca toți cetățenii să înțeleagă că au o responsabilitate și o obligație legală față de modul cum colectează deșeurile. Doar colectarea separată ne dă posibilitatea creșterii cantității de deșeuri reciclate și implicit a reducerii cantității de deșeuri depozitate.

În momentul de față din miile de tone de deșeuri care sunt colectate lunar de către RETIM în zonele de operare din județul Timiș, doar o mică parte pot fi reciclate. Din neglijență sau nepăsare, deșeurile sunt aruncate amestecate în containere sau la întamplare, iar această situație face imposibilă sortarea și reciclarea.

Infrastructura disponibilă

În localitățile din județul Timiș există un sistem de colectare a deșeurilor municipale compus din pubele și containere separate pentru diferite categorii: recipiente galbene/saci galbeni, clopote verzi, compostoare (doar in mediul rural), precum și recipiente negre. Acestea sunt puse la dispoziția generatorilor de deșeuri fie la gospodăriile inviduale sau sedii de firmă, fie în spațiile comune de la blocuri.

RETIM

Prin urmare, există toate conditiile, dar este absolut necesar ca și cetatenii să respecte un set minim de reguli de colectare separată, reguli simple care sunt comunicate pe toate mediile disponibile– https://retim.ro/utile/ghid_tm/

Ca mod de lucru, echipajele RETIM vor folosi un sistem de etichetare a recipientelor care conțin deșeuri colectate necorespunzător, iar în final orice recipient neconform nu va fi ridicat.

⦁ Etapa 1 – O ETICHETĂ GALBENĂ se va aplica pe recipientele care
conțin alt tip de deșeuri decât cele pentru care sunt dedicate.
Această etichetă va conține și un marcaj care va arăta care este tipul neconformității, iar cetățenii să înțeleagă unde au gresit.
În această etapă deșeurile vor fi colectate de către echipajele RETIM.

⦁ Etapa 2 – O ETICHETĂ ROȘIE va fi lipită pe recipientele în care se
constată că deșeurile sunt colectate amestecat. În această situație
recipientele NU vor mai fi ridicate, iar pe eticheta rosie va fi precizat
motivul necolectării. În acest caz, cetățenii sunt rugați ca până la
viitoarea colectare să sorteze corect deșeurile, informându-se mai bine
în ceea ce priveste regulile de colectare
separată – link ghid https://retim.ro/utile/ghid_tm/

⦁ ATENTIE! Autoritățile locale vor efectua controale și vor aplica amenzi conform legislației în vigoare, fiind sancționată necolectarea separată a deșeurilor.

Concluzii
Rețineți! Colectarea separată a deșeurilor este o obligație legală, conform Legii 101/ 2006.

Pentru ca demersurile noastre, ale tuturor, să fie încununate de succes apelăm și la spiritul civic al cetățenilor care sunt rugați să sesizeze autoritățile despre orice nereguli constatate la punctele de colectare a deșeurilor. De asemenea, dacă sunt probleme la ridicarea deșeurilor de către operatorul RETIM se sesizeaza această situație, fiind realizate fotografii sau video care se trimit la următoarea adresă : contractare@retim.ro .

Campania se deruleaza pe mai multe medii de informare – presa scrisă, presa online, radio, televiziune, Facebook, dar și prin distribuție de pliante,afișe și ghiduri.

Informații suplimentare sunt disponibile pe website www.retim.ro , www.adidtimis.ro , pagina oficială de Facebook RETIM sau la serviciul Call Center la numărul +40 374 885 692, de luni până vineri, între orele 07.00 – 19.00.

(P) – Advertorial

 

Citiţi mai departe

Administrație

S-a stabilit managerul spitalului lugojean, pentru următorii patru ani. Ce priorități are

Publicat

în

FOTO arhiva

Astăzi, 17 mai, a avut loc ședința Consiliului de Administrație, din cadrul Spitalului „Teodor Andrei”, în care s-a validat rezultatul concursului pentru postul de manager. Singurul candidat, medicul Ionuț Lucian Cocoș, a fost validat și va conduce spitalul în următorii patru ani. El a asigurat și interimatul, din noiembrie 2020, când fostul manager Erwin Floroni a fost eliberat din funcție, de către primarul Claudiu Buciu.

Meniul zilei, Octavian

„Domnul doctor Ionuț Lucian Cocoș a fost declarat admis după prezentarea unui proiect de management bazat pe siguranța pacientului, dar și pe îmbunătățirea comunicării dintre doctor pacient aparținător”, a declarat city-managerul Lugojului, Anca Micșa Oprea, care este și președintele Consiliului de Administrație din cadrul Spitalului „Teodor Andrei”.

Medicul Ionuț Cocoș spune că, în următorii patru ani, vrea mai multă siguranță pentru pacienți. „Așa cum am scris și în proiectul de management, pe care l-am prezent pentru concurs, îmi doresc să crească siguranța și satisfacția pacientului. În primul rând, comportamentul personalului medical trebuie să se modifice și să fie mult mai implicat și deschis spre pacient”, a declarat noul manager.

Proiectul de management, cu care Ionuț Lucian Cocoș a obținut mandatul de director, poate fi găsit pe site-ul spitalului sau aici.

RETIM

 

 

Citiţi mai departe

Administrație

Consilierii lugojeni, convocați să aprobe agenda acțiunilor sportive și regulamentul CSM Lugoj

Publicat

în

Primarul Claudiu Buciu a convocat Consiliul Local al Municipiului Lugoj în şedinţă extraordinară pentru data de luni, 17 mai, orele 14.00, în sistem online. Pe ordine de zi, sunt trei proiecte:

Meniul zilei, Octavian

  1. Proiect de hotărâre privind alocarea din bugetul local a unei sume necesară pentru  acțiunea cultural – educativă “Tabăra de creație a scriitorilor din Banat” Iniţiator: Primarul Municipiului Lugoj;
  2. Proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al  Clubului Sportiv Municipal Lugoj, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 105 din 19.08.2002 . Iniţiator: Primarul Municipiului Lugoj;
  3. Proiect de hotărâre privind aprobarea agendei acţiunilor sportive pe anul 2021, propuse pentru a fi cofinanţate din  bugetul local capitolul 67.02 – „Cultură, recreere şi religie”, subcapitolul 05.01  „Acţiuni sportive”. Iniţiator: Primarul Municipiului Lugoj.

Citiţi mai departe

Administrație

Fostul primar al Lugojului, criticat vehement pentru achiziții în domeniul floral, are un moștenitor

Publicat

în

Meniul zilei, Octavian

Fostul primar al Lugojului, Francisc Boldea, a fost mereu criticat pentru sumele exorbitante pe care le plătea pentru flori, pe care angajații de la Sere și Spații Verzi le montau prin oraș în fiecare an. Zeci de mii de lei a plătit primăria orașului pentru flori în fiecare an. 

Noul primar, Claudiu Buciu, a strâns un adevărat cult „anti-floral” în jurul său, înainte de alegeri, promițând lugojenilor că nu va cumpăra flori sau arbuști pentru oraș, din puținii bani publici, ci doar gazon.

Deși s-a ținut de promisiune cu iarba, noul edil al orașului a ajuns la a doua achiziție de flori și arbori pentru municipiu, în ciuda promisiunilor. Primăria a plătit nu mai puțin de 32.000 de lei pentru 5.000 de mușcate, flori care vor fi livrate și plantate în curând în diferite zone din oraș. Pe magnolii, achiziționate de curând, Buciu a mai dat 8.220 de lei. Primăria nu a comunicat niciuna dintre cele trei achiziții, de magnolii, mușcate sau gazon, acestea fiind însă publice datorită platformei SEAP.

RETIM

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite