Începând cu data de 21 martie 2024, restaurantele și alte unități de alimentație publică implementează noi reguli pentru a reduce risipa alimentară. Aceste reguli includ posibilitatea ca clienții să-și ia mâncarea la pachet, fără costuri suplimentare.
Antena 3 arată că, noile dispoziții obligă restaurantele să afișeze vizibil în local sau în meniu opțiunea pentru pachetarea mâncării rămase, începând chiar de joi, 21 martie. Costurile recipientelor pentru pachet vor fi suportate de local, eliminând astfel o eventuală taxă suplimentară pentru clienți.
În plus față de aceste măsuri, regulile impun și altor entități, cum ar fi magazinele alimentare, să întreprindă acțiuni pentru prevenirea risipei alimentare. Astfel, acestea sunt obligate să reducă prețurile produselor apropiate de data de expirare sau să le doneze organizațiilor non-guvernamentale sau adăposturilor pentru animale.
Iată principalele reguli privind reducerea risipei alimentare:
- Responsabilizare pe Lanțul Agroalimentar: Reguli pentru producție, procesare, depozitare, distribuție și comercializare, inclusiv în industria hotelieră și serviciile alimentare.
- Preț Redus pentru Produse Aproape de Expirare: Magazinele alimentare sunt obligate să vândă produsele apropiate de data de expirare la prețuri mai mici.
- Redistribuire Gratuită: Transferul gratuit al alimentelor către operatorii receptori sau economici pentru consumul uman.
- Utilizarea în Hrană Animală: Utilizarea și consumul produselor alimentare în hrana animalelor până la expirarea termenului de valabilitate.
- Transformare în Compost și Biogaz: Valorificarea produselor agroalimentare improprii pentru consumul uman sau animal prin transformare în compost sau biogaz.
- Procesare și Utilizare Responsabilă a Subproduselor Animale: Direcționarea subproduselor de origine animală către unități de procesare autorizate și eliminarea responsabilă a acestora.