Administrație
Importante modificări în colectarea deșeurilor: RETIM și ADID Timiș trec la acțiune în Campania Eticheta Roșie– Colectează separat, neapărat!
TIMIȘ, 01.11.2023 – Au fost aduse schimbări semnificative în legislația națională din domeniul deșeurilor. Aceste schimbări au impus reguli și sancțiuni mai stricte, pe care RETIM și ADID Timiș sunt acum obligați să le implementeze. Un exemplu notabil al acestor schimbări este articolul de lege care solicită operatorilor să verifice conținutul recipientelor, pubelelor sau sacilor, înainte de colectare. RETIM trebuie să se asigure că nu există în recipiente alte deșeuri decât cele menajere, precum și că deșeurile sunt colectate separat. În prima situație suntem obligați să nu colectăm, iar în a doua situație vom factura un tarif penalizator, respectiv dublu tarifului obișnuit în luna în care se constată neregulile.
Din aceste motive, RETIM și ADID Timiș introduc noua abordare anunțată prin campania de informare Eticheta Roșie: se face verificarea recipientelor înainte de colectare. „Această campanie este esențială pentru a informa cetățenii asupra obligației de colectare separată și pentru a evita penalizările prevăzute de lege. Eticheta Roșie este un apel la acțiune pentru toți locuitorii din Timiș. Evitarea penalizărilor și crearea unei comunități responsabile depind de implicarea fiecăruia dintre noi în acest proces”, a declarat Cristian Moș, Vicepreședinte CJ Timiș și Președinte ADID Timiș.
„Modificările legislative ne obligă să acționăm ferm pentru a nu mai accepta colectarea altor deșeuri decât a celor menajere sau de a aplica tariful dublu acolo unde se constată că deșeurile nu au fost separate corect. Regulile de colectare separată sunt introduse în legislație de mai bine de 10 ani, dar încă mai sunt utilizatori care nu le respectă din diverse motive. Suntem determinați să schimbăm această realitate și să atragem atenția asupra obligației legale de a colecta separat deșeurile”, a completat Dan Pascu, Director General RETIM.
Situația colectării la sursă, modul în care utilizatorii serviciului de salubritate fac separarea deșeurilor s-a îmbunătățit constant, dar există încă multe situații în care nu sunt respectate regulile, creând astfel o problemă în sortarea , tratarea și valorificarea deșeurilor. Pentru a-i informa pe utilizatori referitor la acest nou mod de lucru, RETIM și ADID Timiș au lansat în 1 august campania Eticheta Roșie. În septembrie, cunoscutul vlogger Mircea Bravo s-a alăturat RETIM și ADID Timiș pentru a atrage atenția asupra importanței respectării regulilor și a consecințelor ce vor apărea în caz contrar. Colectarea corectă nu este doar o recomandare, ci o necesitate legală pentru întreaga comunitate. Trebuie să ne asigurăm că suntem informați și că respectăm legea.
Mesajul campaniei Eticheta Roșie e transmis prin toate canalele de comunicare disponibile: distribuire de fluturași din casă în casă; afișe; panouri stradale; afișare pe mijloacele de transport în comun (tramvaie și autobuze); în presa locală – inclusiv la principalele posturi de radio și de televiziune; SMS-uri și email-uri către baza de clienți RETIM; notificări în poștă – împreună cu factura; precum și prin social media, unde clipul campaniei a fost vizualizat în Timiș de 1 milion de ori pe YouTube, iar pe Facebook s-a distribuit către 300.000 de timișeni.
Începând din 30 octombrie, în cadrul campaniei Eticheta Roșie, echipele mixte RETIM și ADID Timiș au început verificările recipientelor de colectare. Atunci când se identifică o neconformitate, se întocmește un proces-verbal de constatare ce va fi trimis automat și către autoritățile locale (Poliție Locală, Primărie). Acestea din urmă, independent de măsurile RETIM, vor putea da amenzi între 5.000 lei și 15.000 lei persoanelor fizice și între 40.000 lei și 60.000 lei persoanelor juridice pentru nerespectarea obligației de colectare separată pe categorii de deșeuri.
După întocmirea procesului-verbal, pentru a clarifica situația pentru toți cei implicați (utilizator, operator, autoritate publică locală), se va lipi o etichetă autocolantă pe recipientul verificat. Eticheta, de culoare roșie, va conține informații relevante precum tipul de neconformitate, numărul de proces-verbal, data verificării și penalizarea aplicată: aplicarea tarifului dublu sau necolectarea recipientului. Utilizatorul care a încălcat regulile de colectare separată va fi notificat prin email sau SMS, dacă aceste date sunt corect înregistrate în baza de date RETIM. Dacă descoperiți pe recipient Eticheta Roșie RETIM, puteți lua legătura cu operatorul pe email – contractare@retim.ro, pentru a solicita un exemplar al procesului-verbal.
„Suntem convinși că, în final, aceste măsuri vor aduce rezultatele scontate: o îmbunătățire calitativă și cantitativă a colectării separate în beneficiul tuturor utilizatorilor, având în vedere și faptul că veniturile obținute din vânzarea deșeurilor reciclabile vor fi deduse din factură”, a încheiat Directorul General RETIM.
Pentru mai multe informații și detalii despre campania Eticheta Roșie, puteți să vizitați site-ul RETIM – www.retim.ro/eticheta-rosie, sau să contactați operatorul pe email contractare@retim.ro sau la telefon +40 374 885 692.
Administrație
Indiferență pentru podul de la Tapia și cele două sate izolate: „Se va repara la anul… „
Consilierul județean, Nicu Bădina, a avut o interpelarea în plenul ședinței Consiliului Județean Timiș, în legătură cu data la care se vor începe reparațiile la podul de la Tapia, pe care Consiliul Județean Timiș l-a închis pentru a doua oară. Deși este o problemă urgentă, cunoscută de mai mult de una an de zile, circulația fiind blocată pe drumul dintre Lugoj și satele Tapia și Măguri, reprezentanții forului județean nu sunt foarte grăbiți să o rezolve.
Demersurile pentru reparația acestui pod au început cu mai bine de un an în urmă. La aceea vreme, vicepreședintele Cristian Moș promitea că lucrările vor începe de urgență, adică în primăvara lui 2023. De această dată, deși drumul este închis, iar localnicii fac un ocol de 30 de km(dus-întors), urgența nu mai există.
„Suntem la faza de autorizație de construcție, urmează achiziționarea serviciului de execuție. Cel mai probabil la anul… În funcție de alocarea fondurilor și de cum se mișcă executantul. Nu eu îl execut… probabil la vară, la toamnă!”, a explicat Cristian Mincă, directorul executiv al CJT Timiș.
Administrație
Scandal în ședința Consiliului Județean Timiș. Consilierii lugojeni, Bădina și Dobra printre protagoniști
Totul a început înainte de ședința Consiliului Județean Timiș, de luni, 27 noiembrie, când reprezentanții PSD au dorit să depună un proiect de hotărâre pentru demiterea vicepreședintelui CJT, Alexandru Proteasa, pe care îl acuzau de fapte de corupție. Conform regulamentului CJT, acest proiect nu a putut fi depus fără să fie înaintat comisiilor forului județeni, urmând să ajungă pe ordinea de zi într-o ședință următoare.
Scandalul a izbucnit la punctul al doilea de pe ordinea de zi, unde se discuta despre trecerea unui teren, pe care se construiește centrul de legume și fructe de la Tomnatic, din domeniul public în domeniul privat al consiliului județean. Reprezentanții PSD au cerut explicații, invocând legături dintre acest proiect și tatăl vicepreședintelui Proteasa, implicat în construcție.
Alexandru Proteasa a respins acuzațiile, declarând că sunt o înscenare și că informațiile prezentate în media sunt trunchiate. El a menționat că pune la dispoziție documente care atestă corectitudinea acțiunilor sale.
Proteasa: „Ca o coincidență, diriginte de șantier este nimeni altul decât socrul lui Simonis”
Proteasa nu a ezitat să aducă în discuție faptul că ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în timpul mandatului președintelui PSD, al consiliului județean, Călin Dobra. De asemenea, a subliniat că dirigintele de șantier este chiar socrul liderului PSD Timiș, Alfred Simonis.
„V-am spus de atunci că invit toate grupurile politice să vă prezint toate documentele care stau la baza investiției, la felul în care a fost realizat acel reportaj. Au venit colegii de la USR, colegii de la REPER, colegii de la Pro România. Sunt convins că acei consilieri județeni, cu experiența domnului Bădina, a domnului Sorincău, care au o vastă experiență în spate, dacă ar fi stat cinci minute, la fel cum au stat și ceilalți colegi să se uite pe niște documente, din care reiese foarte clar. Nu coordonez această investiție, contractul a fost semnat de domnul Dobra, în timpul mandatului PSD, după o licitație făcută în mandatul PSD. Această firmă, nu a câștigat un alt contract pe timpul mandatului nostru, acolo există un diriginte de șantier, contractat extern, care a aprobat toate actele acelui centru de legume-fructe. Și, ca o coincidență, acel diriginte de șantier, care a semnat toate recepțiile, este nimeni altul decât socrul lui Simonis”, a declarat Proteasa.
Pancarte, afișe și înregistrări cu amenințări în plenul ședinței
Consilierul PSD, Nicu Bădina l-a acuzat pe Proteasa că minte și că documentele pentru începerea lucrărilor au fost emise de către actuala conducere a CJT.
„S-a exprimat domnul vicepreședinte că ordinul pentru începerea lucrărilor s-a semnat de domnul Dobra. Eu, din informațiile din referatul de specialitate, văd că ordinul de executare s-a semnat în 2020, iar de începere a lucrărilor în 2021. Deci, fals domnul vicepreședinte”, a spus Bădina.
În tot acest timp, în sala consiliului județean au intervenit membri de la tineretul PSD și PNL, purtând pancarte și afișe care acuzau ilegalități și corupție din partea adversarilor politici. Atmosfera a atins punctul culminant când pe ecranele sălii a fost difuzat un montaj cu o înregistrare cu o discuție telefonică privată între Alexandru Proteasa și fratele lui Alfred Simonis, încheiată cu amenințări din partea fratelui liderului PSD.
Călin Dobra, care participa în sistem online la ședință, a intervenit și a spus că, sub formă de protest față de cum se desfășoară plenul, renunță să mai urmărească ședința și va ieși din sistemul de video-conferință.
Ședința a degenerat rapid, iar timp de aproape o oră, reprezentanții PNL și PSD și-au aruncat jigniri și acuzații reciproc.
Administrație
De ce nu au fost puse în circulație autobuzele electrice din Lugoj. Proiect demarat în urmă cu șapte ani
Administrație
Lugojul își va face deszăpezirea în regie proprie. Au fost asigurate utilajele și stocurile de materiale pentru intervenții
Municipiul Lugoj se pregătește să facă față condițiilor meteorologice și deszăpezirilor din această iarnă. Ca și anul trecut, responsabilitatea pentru acest demers revine Societății Administrare Patrimoniu, societate aflată în subordinea Consiliului Local.
„Pentru a asigura un răspuns eficient în fața zăpezii, societatea dispune de opt utilaje destinate deszăpezirii mecanizate. Printre acestea, cinci utilaje cu sărărițe și încărcătoare frontale, echipate cu lame și cupe, vor acționa în zonele critice ale orașului. Această flotă variată permite intervenții rapide și adaptate la diferitele condiții întâlnite pe durata sezonului rece. De asemenea, dezăpezirea manuală nu este neglijată, fiind asigurată de echipe specializate dotate cu sărărițe manuale și unelte adecvate. Într-o continuare a practicii de anul trecut, zonele prioritare precum școlile, grădinițele și instituțiile publice vor beneficia de șapte lădițe cu material antiderapant. Acest material, constituit din clorură de calciu, sare și nisip, este disponibil în cantități suficiente în depozitele societății pentru a acoperi nevoile orașului”, a declarat Bogdan Blidariu, primarul interimar al Lugojului.
Acesta dă asigurări că echipamentele și echipele sunt pregătite să intervină la orice oră din zi și din noapte, ca străzile orașului să rămână sigure și practicabile.
- Administrațieo săptămână în urmă
Autostrada Sudului: Proiectarea lotului 4 Caransebeș-Lugoj se va anula!
- Actualitate5 zile în urmă
Directorul spitalului din Lugoj și-a retras demisia. „Ne-a anunțat că și-a rezolvat problema personală”
- Cultură4 zile în urmă
Un nou episod din Lugoj, „Florența Banatului” este pregătit pentru lansare
- Administrație5 zile în urmă
De ce nu au fost puse în circulație autobuzele electrice din Lugoj. Proiect demarat în urmă cu șapte ani