Connect with us


Eveniment

FOTOREPORTAJ: 50 de ani de Lugojana

Publicat

în

dansuri ansamblul lugojana 50 de ani lugojeanul 2013 foto (34)50 de ani, aceasta este frumoasa vârstă pe care Ansamblul Folcloric „Lugojana” a împlinit-o sâmbătă, 21 decembrie. Evenimentul, care a marcat jumătate de secol de istorie, tradiție și patrimoniu cultural, s-a desfășurat pe toată durata zilei, fiind compus din mai multe părți, printre care oferirea de diplome, spectacolul de amploare cu generațiile vechi și noi ale ansamblului și banchetul oficial al aniversării. La festivități au participat peste 130 de artiști dansatori, instrumentiști, soliști vocali și coregrafi, spectacolul organizat în cinstea aniversării fiind unul cum nu s-a mai văzut la Lugoj vreodată.

PMP

Celebrarea a 50 de ani de activitate a început dimineața, atunci când în holul Teatrului Municipal „Traian Grozavescu” din Lugoj a fost organizată o expoziție de fotografii, articole de presă și trofee pe care ansamblul lugojean le-a câștigat de-a lungul perioadei de activitate. De 50 de ani, grupul folcloric a vizitat zeci de țări de pe tot continentul, reprezentând orașul nostru cu succes peste tot pe unde a umblat. După ce invitații au vizitat expoziția din holul teatrului, au fost înmânate diplomele de excelență pentru membrii ansamblului, foști și actuali, în total peste 200 de distincții.

USR

La lăsarea serii, sala mare a Teatrului Municipal „Traian Grozavescu” a fost neîncăpătoare pentru lugojenii care au venit la spectacolul aniversar a 50 de ani de activitate a Ansamblului „Lugojana”. Petrecerea folclorică, un adevărat tur de forță a tradiției bănățene și nu numai, a debutat cu înmânarea unor plachete de către directorul ansamblului, maestrul coregraf Puiu Munteanu, tuturor celor ce au ajutat ansamblul de-a lungul timpului, foști artiști și oameni de presă. Apoi, a fost rândul interpreților să ia conducerea spectacolului.

Lugojenii s-au bucurat timp de aproape 3 ore de un spectacol inedit, pus la cale de dansatorii ansamblului. Pe scenă au urcat și soliștii de muzica populară Ionel Todor, Dana Gruescu, Dorin Biriș Coșbuc, Mirela Petrean, Viorica Ciurescu, Achim Șchiopu și multi alții. Aceștia au susținut câte un recital, spre bucuria celor prezenți.

Dansatorii ansamblului s-au pregătit din timp pentru această aniversare, fapt ce s-a văzut din plin pe scenă și s-a auzit din plin din partea publicului, care a aplaudat frenetic fiecare mișcare pe care artiștii au executat-o. Au fost puse în scenă dansuri de tot felul, de șes, de câmpie, colaje și obiceiurile locului, precum hora pământului sau intrarea nunții în sat.

La această aniversare, toate cele trei generații de dansatori au fost prezente, făcând din întâlnire un moment cu adevărat de neuitat, atât pentru public, cât și pentru cei care și-au dedicat viețile pentru dansul și cântecul popular. Un adevărat spectacol în spectacol a fost oferit de generația tânără a ansamblului, care s-a bucurat de cele mai frenetice aplauze ale publicului.

La final de spectacol, lugojenii au fost așteptați în fața teatrului pentru a se bucura de focul de artificii.

Seara s-a încheiat cum altfel decât cu un banchet de neuitat,găzduit de restaurantul Royal, acolo unde dansatorii și invitații lor au jucat până dimineața, simțindu-se, indiferent de vârstă, ca la primele repetiții din viețile lor. Artiștii au depănat amintiri, au servit bucate alese și au închinat, în cinstea a 50 de ani de activitate, un pahar de rachiu de Banat, cum doar la noi se știe a face.

Din partea redacției noastre, dorim să urăm tuturor dansatorilor, interpreților vocali și instrumentiști și coregrafilor Ansamblului „Lugojana” un sincer și călduros „La mulți ani!”, la cât mai multe astfel de evenimente, turnee în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii și putere pentru a duce numele orașului Lugoj peste hotare și de acum încolo.

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Eveniment

FOTO Zeci de lugojeni au participat la prima degustare de inițiere în lumea vinului din oraș

Publicat

în

PMP

Lugojenii pasionați de vinuri s-au adunat, miercuri seara, în cadrul unui eveniment unic pentru orașul de pe Timiș. Andreea și Albert, doi tineri lugojeni cunoscători profesioniști în tot ce ține de licoarea lui Bachus, au organizat la Lugoj prima degustare de inițiere în lumea vinului. La eveniment au participat 50 de persoane.

USR

Chiar dacă au ajuns la degustare ca simpli pasionați în ale vinului, participanții au plecat de la seara dedicată albelor, roșilor și rose-urilor cu un bagaj de cunoștințe important. Au învățat să aprecieze nu doar gustul, ci și aspectul și mirosul vinului. Să distingă arome și să determine calitatea unui vin după intensitatea lor, după aciditate și tanin. Au învățat diferența dintre vinuri, de ce unele vinuri au mai mult alcool sau zahăr și unele mai puțin.

La final de prezentare a urmat degustarea, formată din două vinuri albe, două roșii, un vin rose și un vin de desert. Organizatorii spun că prima degustare de vin a Lugojului a mers mult mai bine decât se așteptau și că de-abia așteaptă să pună la cale următoarele ediții.

“Am avut parte de o sală plină și ne-am bucurat să vedem că și lugojenii sunt interesați să învețe despre vin, despre cum să te bucuri de această băutură cât mai mult și să o descoperi în adevăratul sens al cuvântului. Noi suntem bucuroși că am avut un răspuns atât de pozitiv din partea oamenilor, care s-au simțit bine în cadrul evenimentului. Vrem să creăm o comunitate la Lugoj în jurul vinului, să ne întâlnim periodic la degustări și să ne bucurăm de vinuri și oameni de calitate”, a declarat pentru Lugojeanul.ro Albert Garboni, organizator.

Următoarea ediție a degustării va avea ca subiect Italia, cu ale sale vinuri deosebite.

“Ne-am gândit să continuăm degustările cu una special dedicată Italiei. Vom gusta delicioasele vinuri moscato, chianti, prosecco și amarone, precum și multe altele, dar și gustări tradiționale italienești. Vom vorbi despre zonele Italiei de unde vin cele mai bune vinuri, cum se obțin acestea și vom degusta împreună vinurile pentru a stabili favoritul serii”, a declarat Andreea Agache, organizator.

Degustarea dedicată vinurilor italienești are loc pe 4 decembrie. Înscrieri se pot face la Space Bowling Lugoj, pe pagina de Facebook sau la telefon 0747 115 582. Taxa de participare este de 75 de lei, iar pentru a vă asigura un loc trebuie să achitați suma în momentul rezervării.

Citiţi mai departe

Eveniment

Festivalul de lângă Lugoj unde papricașul este savurat anual de peste 10.000 de vizitatori

Publicat

în

PMP

Dacă îți place mâncarea bună de te lingi pe degete, muzica populară și distracția, atunci pregătește-te de o nouă ediție a celui mai îndrăgit festival din Banat dedicat papricașului. Zeci de ceaune se vor încinge în cadrul evenimentului care adună de fiecare dată laolaltă peste 10.000 de participanți din toate colțurile zonei de vest a țării.

USR

Este vorba despre celebrul Festival al Papricașului și Vinului de la Buziaș. În acest an, festivalul are loc în al doilea weekend din octombrie, mai exact pe 12 și 13. La festivalul care ajunge cu acest prilej la ediția cu numărul unsprezece se vor aduna cei mai buni bucătari în ale ceaunelor din întreg Banatul.

Bucuria cea mai mare va fi cea a gurmanzilor adevărați, care vor avea șansa să guste din preparate de nedescris în cuvinte. Nu vor lipsi papricașul de vită, oaie, porc sau pasăre, tocănițele de toate felurile, produsele tradiționale românești de pus pe grătar, dulciurile de toate soiurile și formele și licorile care mai de care mai răcoritoare.

Artiștii care vor urca pe scena festivalului îi găsești aici.

Citiţi mai departe

Eveniment

Cu avionul… la Buziaș! Mâncare bună, muzică de vis și distracție cât cuprinde

Publicat

în

PMP

Asociația pentru Dezvoltarea Zonei Buziaș, în colaborare cu Primăria Buziaș organizează, la sfârșitul lunii iulie, ediția cu numărul 5 a Festivalului Avioanelor. Manifestarea, care are ca scop promovarea tradițiilor locale și nu numai, are loc sâmbătă, 27 iulie, începând cu orele 17 și respectiv duminică, 28 iulie, până la orele 23.

USR

Atât buzieșenii, cât și petrecăreții din localitățile învecinate, vor petrece în compania artiștilor de muzică folk și rock invitați la eveniment. Sâmbătă, pe scena evenimentului vor urca formațiile Cu Asar și Rockabil. Duminică, vor concerta Ștefania Iacob și Mircea Baniciu, care vor încânta publicul prezent la eveniment până aproape de miezul nopții.

Festivalul Avioanelor a devenit deja o tradiție la Buziaș. Acesta vine în completarea altor manifestări culturale importante, cum ar fi Festivalul Veverițelor sau Festivalul Papricașului și Vinului, menite să promoveze orașul-stațiune.

Citiţi mai departe

Pro

Publicitate

Cele mai citite