Connect with us

Actualitate

FOTO S-a dezvelit mozaicul de pe Biserica cu două turnuri din Lugoj. Ce se întâmplă cu cel donat de Drăgan

Publicat

în


Noul mozaic de la Biserica cu două turnuri este gata și a fost sfințit și dezvăluit. După mai multe luni de muncă, mozaicul vechi realizat la comanda lui Iosif Constantin Drăgan și care s-a deteriorat cu trecerea timpului a fost înlocuit. Noul mozaic a fost realizat cu sticlă de Murano, o insulă de lângă Veneția renumită pentru asemenea produse.

Meniul zilei, Octavian

Imaginea de 30 de metri pătrați reprezintă Adormirea Maicii Domnului. Noul mozaic i-a luat locul celui vechi care a fost realizat la dorința lui Drăgan, cel mai important afacerist din istoria Lugojului. Odată cu aflarea veștii că mozaicul cel nou este gata de a fi dezvelit, mai mulți lugojeni au postat pe rețelele de socializare mesaje legate de mozaicul cel vechi.

“Sâmbătă a fost sfințit de preoții slujitori ai bisericii. S-a dat schela jos, este gata. Vechiul mozaic îl păstrăm, pentru că el s-a desprins cu tot cu tencuială. La vremea când s-a făcut s-a tencuit direct pe tencuiala veche, nu s-a decapat să se facă tencuială nouă. Noi așa am făcut acum că așa ni s-a cerut de firma de la Iași, am decapat tot, s-a pus plasă și s-a tencuit nou.

Ei au prins atunci cu ciment, plăcuțele au fost prinse direct cu ciment. Plăcuțele s-au desprins cu tot cu tencuială, sunt plăcuțe mici care nu se mai pot reface. Dacă era de refăcut mergeam pe varianta aceasta. Asta a fost recomandarea expertului, a constructorului, au fost patru experți care și-au dat cu părerea și toți au ajuns la concluzia comună”, a declarat pentru Lugojeanul.ro protopopul Lugojului Ioan Cerbu.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Mozaicul de pe frontonul Bisericii Ortodoxe “Adormirea Maicii Domnului” a costat 230.000 de lei, banii fiind adunați din donații și din finanțările de la Primăria Lugoj și Consiliul Județean Timiș.


Sursa foto: Florin Blaga

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

VIDEO Individ, filmat când își făcea nevoile în centrul Lugojului. Poliția locală, inexistentă!

Publicat

în

Lugojenii s-au obișnuit să vadă malurile Timișului pline de mizerie. Cu toate campaniile de curățenie și amenințările Primăriei, de instalare a unor camere de supraveghere, proastele obiceiuri nu dispar. Ba, dimpotrivă, apar și gesturi incalificabile, ale unor indivizi lipsiți de cei șapte ani de acasă.

Meniul zilei, Octavian

În imaginile alăturate, apare un nesimțit care își face nevoile la câțiva metri de Podul de Fier, exact în centrul orașului. Pe de altă parte, se mai poate discuta și de lipsa unor WC-uri publice. Asta însă nu scuză nesimțirea unora. Poate dacă polițiștii locali ar fi mai vizibili în oraș, astfel de lucruri nu s-ar întâmpla.

Citiţi mai departe

Actualitate

Se fac programări telefonice pentru depunerea cererilor de eliberare a actelor de identitate la SPCLEP Lugoj

Publicat

în

Primăria Municipiului Lugoj aduce la cunoștința cetățenilor că se pot face telefonic programări  de preluare a cerererilor pentru eliberarea actelor de identitate la Serviciul Public Comunitar Local pentru Evidența Persoanelor Municipiului Lugoj.

Meniul zilei, Octavian

Programarea se poate face de luni până vineri între orele 10.00 – 12.00, la telefon 0256 352516, cu maximum 30 de zile înainte de data solicitată.

Prin acest demers municipalitatea intenționează să reducă numărul persoanelor care sunt nevoite să aștepte uneori perioade lungi de timp pentru depunerea cererilor de eliberare a actelor de identitate.

 

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Citiţi mai departe

Actualitate

Cea mai importantă cale ferată pentru Lugoj urmează să fie modernizată cu 3 miliarde de lei

Publicat

în

Meniul zilei, Octavian

Compania Naţională de Căi Ferate “CFR” SA a lansat licitaţia pentru achiziţia serviciilor de proiectare şi execuţie a lucrărilor de modernizare pe secțiunile Caransebeș – Lugoj (lotul 1) și Lugoj – Timișoara Est (lotul 2), pentru creșterea vitezei de circulație la 160 km/h pentru trenurile de călători şi 120 km/h pentru trenurile de marfă. 

Valoarea estimată a contractelor trece de 3,1 miliarde lei, adică peste 600 milioane euro. Vitezele au scăzut mult în ultimele două decenii și trenurile fac peste 100 de minute între Caransebeș și Timișoara, viteza medie fiind 60 km/h.

La finalizarea lucrărilor, timpul de parcurs dintre Caransebeș și Timișoara va fi de sub o oră pentru trenurile de călători. Durata de implementare a contractului este de 102 luni, din care 6 luni pentru proiectare, 36 luni pentru execuția lucrărilor, iar perioada de garanție a obiectivului este de 60 de luni. Termenul limită pentru primirea ofertelor este 26.07.2021, deschiderea acestora urmând să aibă loc în aceeaşi zi la ora 15.00. 

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Ce cuprinde proiectul de modernizare:

Pe tronsonul 1:

– vor fi construiți 24 de km de linii noi;

– se vor reabilita 12 poduri și 49 de podețe;

– va fi construit un pasaj denivelat;

– se vor implementa 4 instalații de centralizare electronică;

– se reabilitează clădirile pentru călători din Caransebeș, Zăgujeni și Găvojdia, iar cea din Căvăran se va reconstrui;

– încă o clădire nouă va fi ridicată în gara din Caransebeș, pentru mentenanța și revizia trenurilor.

Pe tronsonul 2:

– vor exista 20 de km de linii noi;

– 14 poduri și 40 de podețe vor fi reabilitate și se va construi un pasaj denivelat;

– și pe acest tronson vor fi implementate instalații de centralizare electronică – 5 la număr;

– se vor reconstrui sau reabilita clădirile gărilor din stațiile Lugoj, Belinț, Topolovăț, Recaș și Remetea Mare.

Citiţi mai departe

Actualitate

Bărbat, în vârstă de 50 de ani, prins beat la volan, în Lugoj. Polițiștii i-au făcut dosar penal

Publicat

în

La data de 14 iunie a.c., polițiștii municipiului Lugoj au oprit pentru control, pe strada Caransebeșului, un autoturism, condus de un bărbat, de 50 de ani.

Meniul zilei, Octavian

În urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat o alcoolemie de 0.80 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Cel în cauză, a fost condus la spital pentru recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei. Pe numele  conducătorului auto, a fost întocmit dosar penal pentru “conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice”.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Citiţi mai departe
Publicitate
Publicitate

Cele mai citite