Connect with us
Winter in My Town

Eveniment

FOTO! Lugojul, Resita si Veliko Gradiste, discutii despre folclorul si pastrarea lui la workshop-ul de astazi

Publicat

în

DSC_0089Reprezentanții delegațiilor prezente la Reșița astăzi, unde în urmă cu câteva momente s-a încheiat a doua sesiune a workshop-ului „Păstrarea tradițiilor folclorice”, au discutat, pe parcursul întregii zile, despre modul și importanța rezervării obiceiurilor, portului, cântecului și dansului popular din regiune. Fiecare participant a susținut o scurtă prezentare a unui punct cheie din tema principală de discuție, primii care au luat cuvântul fiind invitații de peste hotare. Din partea orașului Veliko Gradiște au vorbit Goran Jovanovic și Jasmina Petrovic, care au prezentat costumele tradiționale sârbește de la finalul de secol 19 și începutul de secol 20.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Tot Jasmina Petrovic a făcut o trecere în revistă a folclorului sârbesc în diaspora, folclor îndrăgit în zona noastră de țară șo nu numai, cu o bogată tradiție. La final, Sasa Djokie a prezentat o serie de instrumente tradiționale sârbești. A fost mai apoi rândul lugojenilor să își arate tradiția în cadrul întâlnirii. Au vorbit pentru delegația noastră Daciana Vuia, de la Muzeul de Istorie, care a făcut o prezentare ce a avut ca temă promovarea și valorificarea unor manuscrise culturale din arhiva muzeului lugojean, colecție a profesorului dr. Aurel Petreanu.DSC_0052

Tot din partea Lugojului a mai luat parte la prezentări și Răzvan Pinca, directorul muzeului din orașul de pe Timiș, care a prezentat piesele de port popular din blană din zona etnografică a municipiului. Curcă Loredana, de la Școala Gimnazială Numărul 2, a făcut o scurtă trecere în revistă a obiceiului colindatului în Câmpia Balcanică. Intervenția delegației noastre a fost încheiată de Anda Petruescu și Alina Pascu, de la Școala Gimnazială Numărul 3, care au vorbit despre port și frumusețe în Banat. Discuțiile de astăzi au fost încheiate cu prezentarea reșițenilor, gazdele acestui workshop.DSC_0081

Din partea Reșiței, au luat cuvântul Angelica Herac, care a vorbit despre revista „Nedeia” în contextul promovării și conservării tradițiilor folclorice. Adela Lungu-Schindler a susținut o prezentare a practicilor carnavalești la Lăsatul Soarelui. A vorbit apoi Răzvan Ibrași, de la Casa de Cultură a Studenților din Reșița, despre obiceiurile de iarnă din Banat, ca mai apoi să ia cuvântul jurnalistul Cristian Franț, de la Adevărul Reșița, discutând despre păstrarea obiceiurilor la diverse evenimente în satele bănățene. Au încheiat discuțiile Maria Aghescu, de la Ansamblul Bârzava Reșița, care a prezentat porturile populare purtate de dansatorii reșițeni în spectacolele lor și Geanina Cioclei, de la Liceul de Artă Sabin Păuță, care a vorbit despre obiceiurile de nuntă în Banat.

RETIM

Proiectul este derulat în cadrul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia (Axa Prioritară 3 – Promovarea schimburilor între comunităţi; Măsura 3.3 – Intensificarea schimburilor în domeniul învăţământului, culturii şi în domeniul sporturilor) de către municipiul Reşiţa în parteneriat cu municipiul Lugoj şi oraşul Veliko Gradište, din Serbia.

Prin acest proiect se dorește dezvoltarea unor relaţii sociale şi culturale durabile în zona de graniţă româno-sârbă. Obiectivul specific vizează păstrarea şi promovarea tradiţiilor culturale specifice zonei de graniţă româno-sârbă, prin organizarea unor festivaluri folclorice în Reşiţa, Lugoj  şi Veliko Gradište. Bugetul total al acestuia este de 325.206,40 de euro, din care 104.672,80 de euro sunt alocaţi municipiului Lugoj. Pentru Lugoj, finanţarea nerambursabilă este de 102.579,34 de euro (98%), iar cofinanţarea locală este de 2.093,46 de euro (2%). Proiectul are o durată de implementare de 12 luni.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

loading...

Eveniment

FOTO Zeci de lugojeni au participat la prima degustare de inițiere în lumea vinului din oraș

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Lugojenii pasionați de vinuri s-au adunat, miercuri seara, în cadrul unui eveniment unic pentru orașul de pe Timiș. Andreea și Albert, doi tineri lugojeni cunoscători profesioniști în tot ce ține de licoarea lui Bachus, au organizat la Lugoj prima degustare de inițiere în lumea vinului. La eveniment au participat 50 de persoane.

Chiar dacă au ajuns la degustare ca simpli pasionați în ale vinului, participanții au plecat de la seara dedicată albelor, roșilor și rose-urilor cu un bagaj de cunoștințe important. Au învățat să aprecieze nu doar gustul, ci și aspectul și mirosul vinului. Să distingă arome și să determine calitatea unui vin după intensitatea lor, după aciditate și tanin. Au învățat diferența dintre vinuri, de ce unele vinuri au mai mult alcool sau zahăr și unele mai puțin.

RETIM

La final de prezentare a urmat degustarea, formată din două vinuri albe, două roșii, un vin rose și un vin de desert. Organizatorii spun că prima degustare de vin a Lugojului a mers mult mai bine decât se așteptau și că de-abia așteaptă să pună la cale următoarele ediții.

“Am avut parte de o sală plină și ne-am bucurat să vedem că și lugojenii sunt interesați să învețe despre vin, despre cum să te bucuri de această băutură cât mai mult și să o descoperi în adevăratul sens al cuvântului. Noi suntem bucuroși că am avut un răspuns atât de pozitiv din partea oamenilor, care s-au simțit bine în cadrul evenimentului. Vrem să creăm o comunitate la Lugoj în jurul vinului, să ne întâlnim periodic la degustări și să ne bucurăm de vinuri și oameni de calitate”, a declarat pentru Lugojeanul.ro Albert Garboni, organizator.

Următoarea ediție a degustării va avea ca subiect Italia, cu ale sale vinuri deosebite.

“Ne-am gândit să continuăm degustările cu una special dedicată Italiei. Vom gusta delicioasele vinuri moscato, chianti, prosecco și amarone, precum și multe altele, dar și gustări tradiționale italienești. Vom vorbi despre zonele Italiei de unde vin cele mai bune vinuri, cum se obțin acestea și vom degusta împreună vinurile pentru a stabili favoritul serii”, a declarat Andreea Agache, organizator.

Degustarea dedicată vinurilor italienești are loc pe 4 decembrie. Înscrieri se pot face la Space Bowling Lugoj, pe pagina de Facebook sau la telefon 0747 115 582. Taxa de participare este de 75 de lei, iar pentru a vă asigura un loc trebuie să achitați suma în momentul rezervării.

Citiţi mai departe

Eveniment

Festivalul de lângă Lugoj unde papricașul este savurat anual de peste 10.000 de vizitatori

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Dacă îți place mâncarea bună de te lingi pe degete, muzica populară și distracția, atunci pregătește-te de o nouă ediție a celui mai îndrăgit festival din Banat dedicat papricașului. Zeci de ceaune se vor încinge în cadrul evenimentului care adună de fiecare dată laolaltă peste 10.000 de participanți din toate colțurile zonei de vest a țării.

Este vorba despre celebrul Festival al Papricașului și Vinului de la Buziaș. În acest an, festivalul are loc în al doilea weekend din octombrie, mai exact pe 12 și 13. La festivalul care ajunge cu acest prilej la ediția cu numărul unsprezece se vor aduna cei mai buni bucătari în ale ceaunelor din întreg Banatul.

Bucuria cea mai mare va fi cea a gurmanzilor adevărați, care vor avea șansa să guste din preparate de nedescris în cuvinte. Nu vor lipsi papricașul de vită, oaie, porc sau pasăre, tocănițele de toate felurile, produsele tradiționale românești de pus pe grătar, dulciurile de toate soiurile și formele și licorile care mai de care mai răcoritoare.

RETIM

Artiștii care vor urca pe scena festivalului îi găsești aici.

Citiţi mai departe

Eveniment

Cu avionul… la Buziaș! Mâncare bună, muzică de vis și distracție cât cuprinde

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Asociația pentru Dezvoltarea Zonei Buziaș, în colaborare cu Primăria Buziaș organizează, la sfârșitul lunii iulie, ediția cu numărul 5 a Festivalului Avioanelor. Manifestarea, care are ca scop promovarea tradițiilor locale și nu numai, are loc sâmbătă, 27 iulie, începând cu orele 17 și respectiv duminică, 28 iulie, până la orele 23.

Atât buzieșenii, cât și petrecăreții din localitățile învecinate, vor petrece în compania artiștilor de muzică folk și rock invitați la eveniment. Sâmbătă, pe scena evenimentului vor urca formațiile Cu Asar și Rockabil. Duminică, vor concerta Ștefania Iacob și Mircea Baniciu, care vor încânta publicul prezent la eveniment până aproape de miezul nopții.

Festivalul Avioanelor a devenit deja o tradiție la Buziaș. Acesta vine în completarea altor manifestări culturale importante, cum ar fi Festivalul Veverițelor sau Festivalul Papricașului și Vinului, menite să promoveze orașul-stațiune.

RETIM

Citiţi mai departe

Eveniment

S-a stabilit locul și data viitoarelor două evenimente Banat Brunch, cu mâncare bio și activități în natură

Publicat

în


După ce prima ediție a evenimentului Banat Brunch a fost un real succes, organizatorii au anunțat deja ce-a de-a doua și respectiv a treia ediție a întâlnirii pofticioșilor și iubitorilor de natură. Prima ediție a avut loc în Caraș-Severin, în Sat Bătrân din comuna Armeniș. Din fericire pentru lugojeni, ce-a de-a doua ediție are loc la doi pași de municipiul de pe Timiș, în Margina.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Banat Brunch la Margina

Banat Brunch la Margina are loc duminică, 7 iulie. Pentru costul de 100 de lei, participanții vor putea gusta din cele mai delicioase și autentice produse ale Banatului. Programul evenimentului include și plimbări în natură, activități recreative și standuri cu produse tradiționale.

Program:

11 – 13 – Brunch cu produse tradiționale din zonă;
13 – 15 – Ateliere pentru adulți și copii, vizită în sat și împrejurimi:
-olărit+ obiecte pictate gratuit (pentru copii, si luate de ei acasă după eveniment)
-opincărit- demonstrație;
-plimbare cu tractorul în satul vecin la bisericuța de lemn mutată din satul gazdă;
-tură de biciclete în sat – participanții sunt invitați să vină cu bicicletele lor la brunch, iar aici există câteva biciclete disponibile pentru doritori;
-muls vaca doamnei Emilia: este în perioada în care trebuie mulsă de 3 ori pe zi.

RETIM

Mici producători care expun:
-Mărioara Bodnar cu rachie, pălincă și miere de albină;
-Simona și George Sloboda cu Lavandă de Margina;
-Aurel Palconi cu suc natural de fructe și vin.

Puteți cumpăra bilete pentru Banat Brunch la Margina aici.

Banat Brunch la Văliug

Tot duminică, 7 iulie, Banat Brunch se ține și la Văliug. În prima duminică din mijlocul verii, oaspeții sunt așteptați în Munții Semenic, pe marginea lacului Gozna.  Acestora li se promite din start că se vor îndrăgosti de bucatele șvăbești pe care le-au pregătit organizatorii la ce-l de-al treilea Banat Brunch. De asemenea, veți putea descoperi cea mai nouă destinație de mountainbike și e-mountainbike din Banat și să faceți baie în lacul despre care se zice că face inimi să tresare.

Program:

11:00 – 13:00
Brunch cu produse de sezon, cum mâncau șvabii odinioară

13:00 – 15:00
Tur ghidat cu mountainbike pe marginea lacului Gozna, vizitarea celebrei vile Klaus unde a studiat Regele Mihai dar mai nou și niște orășeni au deprins aptitudini la ‘Fermă’

15:00-17:00
Degustare de bere artizanală Three Happy Brewers
Celebrarea și premierea Cupei Naționale de Enduro Mountainbike, etapa Semenic

Participarea la brunch se face pe baza unui bilet, all inclusive. Detalii și rezervări, în curand.

MENIU Banat Brunch cu arome șvăbești:

*Aperitive*

Cârnnați șvăbești
Șonc și slăninuță
Brânză variate, de la mioare de munte [munce]
Pită de casă unsă cu pastă de jumări
Pită de casă unsă cu pastă din brânză și boia
Pită cu zacuscă de vinete cu ciuperci sălbatice
Fritatta cu flori de dovleac
Plăcintă cu brânză sărată și mărar

*Fel principal*
Friptură de porc în untură cu sos de hrean, cu ardei copt și ceapă roșie
Mămăligă cu brânză sărată, mărar și sos de hribi cu smântână

*Desert*
Ștrudel cu afine din vârf de munte, cireșe sălbatice sau brânză
Schupfnudell (tăiței de casă cu nucă)
Găluște cu prune

sursa foto: Ghidul Banatului

Citiţi mai departe
Publicitate
Publicitate

Cele mai citite