Connect with us

Actualitate

FOTO Cum va arăta noul spital, finanțat de Uniunea Europeană, și când trebuie inaugurat

Publicat

în

Proiectul noului spital prevede păstrarea și renovarea integrală a corpului principal și construcția unui corp nou, de la zero, inclusiv dotarea cu aparatură medicală. Valoarea totală a proiectului este de 151.192.732,38 EURO inclusiv TVA. Din această valoare, 95% va fi asigurată prin PNRR, iar 5% va fi asigurată de către Municipiul Lugoj. Valoarea TVA va fi suportată integral prin bugetul de stat. Inaugurarea spitalului trebuie făcută până în luna iunie, a anului 2026.

RETIM

„Lugojul are nevoie de lugojeni, iar pentru asta, trebuie să le asigurăm condiții de viață normale. Lugojul s-a depopulat masiv în ultimii 30 de ani. Și din cauza faptului că infrastructura sanitară lasă de dorit. Le mulțumim tuturor celor care ne-au format astfel încât interesul public să fie calea noastră pentru un Lugoj în care ne dorim cu bucurie și bună înțelegere să trăim! Ne dorim ca urmașii noștri să privească, la rândul lor, cu mândrie, la normalitatea pe care noi am încercat să le-o oferim și să contribuie pe mai departe la clădirea permanentă a unei comunități durabile. Ținem să mulțumim în mod special lugojenilor care ne-au acordat încrederea, reușind astfel să ducem acest proiect până în acest punct esențial. Urmează partea cea mai grea: implementarea proiectului. Suntem încrezători că vom duce totul la bun sfârșit. În aceeași echipă, cu aceiași oameni care cred în binele comunității noastre!”, spune fostul primar Claudiu Buciu, care este și managerul de proiect.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

REPER LUGOJ

Proiect modern, comparabil cu spitalele din Occident

Autoliv angajează!

Proiectul noului spital este unul extrem de modern și mult peste ce suntem obișnuiți să vedem în România. Obiectivul proiectului este construirea unui spital și funcțiuni conexe și constă în reabilitarea pavilionului central și edificarea unei noi clădiri, un ansamblu de corpuri pentru relocarea și gruparea specialităților ce funcționează, astăzi, în cele 16 pavilioane ale Spitalului Municipal Lugoj, împreună cu alte spații medicale conexe.
Noul spital va oferi servicii de diagnostic și îngrijiri medicale la standarde de calitate ridicate, comparabile cu cele mai bune modele europene contemporane, servicii sigure, specializate și integrate atât în regim de spitalizare continuă, cât și în regim de ambulator și spitalizare de zi. În vederea realizării obiectivului se are în vedere demolarea pavilioanelor CE 2 – C16, care, în prezent, asigură secțiile pentru funcționarea unității sanitare și are în vedere păstrarea, reabilitarea și reorganizarea pavilionului C1, în suprafață construită la sol de 2.814 metri pătrați, cu valoare istorică și funcție de reprezentativitate. De asemenea, se are în vedere prin alte proiecte finanțări posibilitatea menținerii și reabilitării corpului C 9, pentru a găzdui secția de psihiatrie.
Suprafața construită desfășurată a noii clădiri este de 59.310 metri pătrați, din care spații tehnice în suprafață de 5.021 metri pătrați și 167 de locuri de parcare, din care 57 subterane. Ansamblu proiectat cuprinde 5 corpuri unite, dezvoltate de o parte și cealaltă a unui ax central de circulație.
Prin urmare, toate acele 310 paturi, 256 spitalizare continuă, 40 de paturi pentru spitalizare de zi și chirurgie de zi și 14 paturi pentru ATI respectă cerințele NZEB+, adică un consum extrem de redus de energie. Toate paturile ce vor fi alocate în noua clădire sunt dotate cu echipamente IT, respectiv: licență de utilizare sistem informatic integrat medical, sistem informatic complex de monitorizare a pacientului, licență de aplicație în radiologie și RMN pentru personalul medical, sistem de telemedicină.
Informațiile vor fi actualizate continuu și vor deveni disponibile la toate nivelurile, imediat ce sunt introduse în sistem. Sistemul asigură monitorizarea, în timp real, a factorilor determinanți ai siguranței actului medical. Sunt generate rapoarte de trasabilitate a actului medical și a materialelor sanitare folosite. În fluxul de lucru al sistemului nu este inclusă nicio hârtie, iar modalitatea de lucru evită la maxim folosirea hârtiei.
Este asigurată, astfel, informarea în timp real pentru un suport decizional optimizat. Toate datele sunt actualizate continuu și devin disponibile la toate nivelurile imediat ce sunt introduse în sistem. Acest sistem transpune principiul „pacientul potrivit cu medicament potrivit, doza potrivit pe cale de administrare potrivită, ora de administrare potrivită”.
Sistemul asigură trasabilitatea medicamentelor, de la scrierea condicii, la ieșirea din farmacie și administrarea la pacientul corect. În cadrul sistemului, personalul medical va vedea în timp real ce investigații s-au efectuat, la ce oră, cu ce rezultate și va monitoriza indicațiile administrate cu consultul interdisciplinar, toate în timp real. Sistemul asigură trasabilitatea procedurii de îngrijiri, corelația cu ora realizării și materialele folosite. Materialele sanitare folosite de transmit direct în decontul pacientului, prin simpla scanare a codului de bare a și a brățării pacientului. Medicul are acces securizat oricând și oriunde la informațiile medicale ale pacientului, poate vizualiza și edita informații în timp real, fișă de temperatură, consult interdisciplinar, protocol operator. Sunt asigurate astfel creșterea semnificativă a vitezei de transfer a informației medicale dintre departamentele de suport: laborator, radiologie și medicul curant.
Spitalul va fi dotat cu sistemul HIS, sistem informațional spitalicesc, utilizat deja pe scară largă în numeroase țări. În viitorul spitalul va planifica sisteme de înregistrări medicale, pe baza unei înregistrări electronice complete într-o manieră logică și pe etape. Aceasta va include codificare punctului de serviciu și unui identificator unic al pacientului în toate serviciile. Pentru sistemul de depozitare din blocul logistic al spitalului va fi implementat un sistem de control al standardelor, un sistem de control al stocurilor, în care, cantitatea fixă a unui element trebuie menținută la îndemână pentru a susține operațiunile zilnice. Sistemul va permite schimbul de date cu sisteme informatice externe, precum cele ale CNAS.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Portofel cu bani și acte, recuperat cu ajutorul jandarmilor din Lugoj

Publicat

în

Marți, 21 mai, la Trezoreria Lugoj, plutonierul adjutant Belcea Alin, aflat în serviciu, a fost informat de o persoană că în apropierea clădirii se află un portofel pierdut. Solicitând imediat sprijinul echipajului de intervenție din municipiul Lugoj, au procedat la verificarea conținutului portofelului, unde au găsit documente, carduri și o sumă de bani.

RETIM

„După verificările necesare, jandarmii au reușit să contacteze proprietara portofelului prin intermediul unei alte persoane. Ulterior, au stabilit un loc de întâlnire pentru a-i returna bunurile.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

REPER LUGOJ

Momentul în care Raluca, colega noastră, i-a înapoiat portofelul femeii a fost imortalizat, deși fotografia nu a putut surprinde pe deplin bucuria și ușurarea proprietarei, precum și satisfacția colegei noastre că a reușit, printr-un gest normal, să redea zâmbetul și încrederea în comunitate.

Felicităm pe această cale toți cei implicați și ne dorim ca exemplul colegilor noștri să fie urmat de toți cetățenii”, a transmis Inpsectoratul de Jandarmi Județean Timiș.

Autoliv angajează!

Citiţi mai departe

Actualitate

AVERTIZARE METEO. Întregul Banat este cuprins de instabilitate atmosferică: ploi torențiale, vijelii și grindină

Publicat

în

Meteorologii au emis o avertizare de cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină pentru mai multe regiuni din țară. Avertizarea va fi în vigoare de miercuri, ora 10.00, până joi, ora 10.00, afectând Banatul, Oltenia, Maramureșul, vestul Transilvaniei și al Munteniei, precum și zona Carpaților Occidentali.

RETIM

În aceste zone, se așteaptă perioade de instabilitate atmosferică accentuată, cu averse torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului. Local, se va semnala și grindină. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), cantitățile de apă vor fi de 25-30 l/mp și, în anumite locuri, vor depăși 40 l/mp.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

REPER LUGOJ

Centrul Infotrafic a informat că, miercuri dimineață, traficul se desfășoară în condiții de ceață pe mai multe drumuri principale din țară și există aglomerație la intrarea în Capitală. Pe autostrada A1 București-Pitești, traficul este îngreunat din cauza ploii torențiale pe tronsonul kilometric 70-120, iar pe autostrada A2 București-Constanța, ceața densă reduce vizibilitatea sub 50 de metri între kilometrii 105-160.

De asemenea, pe autostrada A3 București-Brașov și DN1 Ploiești-Brașov, traficul se desfășoară în condiții normale, cu vizibilitate bună. Totuși, pe drumurile din jumătatea sud-vestică a țării, se circulă pe carosabil umed din cauza ploii torențiale, iar în județele Constanța, Galați și Tulcea, traficul este afectat de ceață, cu vizibilitate sub 200 de metri.

Autoliv angajează!

Poliția recomandă conducătorilor auto să adapteze viteza la condițiile de drum și trafic, să utilizeze sistemele de iluminare și dezaburire, inclusiv luminile de ceață, să semnalizeze orice intenție de schimbare a direcției, să păstreze distanța regulamentară între vehicule și să evite manevrele riscante pentru a preveni accidentele.

Citiţi mai departe

Actualitate

Luna iunie se anunță călduroasă și secetoasă. Prognoza vremii până în 17 iunie, emisă de meteorologi

Publicat

în

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis marţi, 21 mai, prognoza meteo actualizată pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 21 mai – 17 iunie 2024.

RETIM

„În prima parte a perioadei, instabilitatea atmosfericã se va manifesta prin înnorãri temporar accentuate, averse ce vor avea şi caracter torenţial şi descãrcãri electrice în Oltenia, Banat şi în Crişana, local în Transilvania şi Maramureş şi izolat în celelelate regiuni. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantitãţi de apã în general de 15…20 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp şi vor fi condiţii de grindinã. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 20 şi 28 de grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 8 şi 17 grade Celsius, cu valori uşor mai scãzute în depresiunile Carpaţilor Orientali. Regimul pluviometric va fi deficitar în toată țara, dar mai ales în regiunile sudice și estice”, au explicat specialiştii ANM.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

REPER LUGOJ

Vremea 21 – 27 mai 2024

Temperatura medie a aerului se va situa peste mediile multianuale în jumătatea de nord a teritoriului, în timp ce în rest regimul termic va fi ușor sub cel normal pentru această perioadă. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile vestice și sud-vestice și deficitare în rest.

Prognoza meteo 27 mai – 3 iunie 2024

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de normele climatologice ale perioadei în cea mai mare parte a țării, posibil ușor mai ridicate în vest, nord și local în centru. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în majoritatea regiunilor, dar mai ales în zonele de deal și de munte.

Autoliv angajează!

Vremea 3 – 10 iunie 2024

Mediile valorile termice se vor situa peste normele climatologice ale perioadei la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi deficitar în toată țara, dar mai ales în regiunile sudice și estice.

Prognoza meteo 10 – 17 iunie 2024

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste mediile climatologice ale perioadei la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile sudice și estice. Regimul pluviometric va fi ușor deficitar local în sudul și estul teritoriului și apropiat de cel specific pentru această perioadă în rest.

Citiţi mai departe

Actualitate

De la 1 iulie, benzina și motorina vor fi mai scumpe. Câți bani în plus vom scoate din buzunar pentru un plin

Publicat

în

La benzinăriile din România, s-a observat o ieftinire a carburanților în ultimele zile, iar motorina a ajuns să coste mai puțin faţă de benzină. Însă vin veşti proaste pentru şoferi. După ieftinirile de la pompă, de la 1 iulie preţurile vor creşte considerabil atât la motorină, cât şi la benzină, atunci când se va majora acciza, așa cum au decis autoritățile încă de anul trecut.

RETIM

Șoferii au avut parte în ultimele zile de ieftiniri la pompă.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

REPER LUGOJ

Dacă în aprilie prețul litrului de motorină era de 7,46 lei, acum s-a ieftinit cu mai bine de 20 de bani. Așa a ajuns să fie mai ieftină chiar decât benzina, care acum se vinde la un preț mediu de 7,24 de lei, potrivit antena3.ro.

De la 1 iulie, după creșterile cumulate ale accizelor la carburanți, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.benzina se va scumpi cu 43 de bani pe litru, iar motorina se va scumpi și ea cu 40 de bani, scrie sursa citată.

Autoliv angajează!

Plinul unui șofer care alimentează cu motorină se va scumpi, în medie, cu 20 de lei, iar cei care au mașinile pe benzină vor scoate în plus din buzunar aproape 21 de lei.

Citiţi mai departe

Cele mai citite