Connect with us

Actualitate

FOTO Cum va arăta noul spital, finanțat de Uniunea Europeană, și când trebuie inaugurat

Publicat

în

Proiectul noului spital prevede păstrarea și renovarea integrală a corpului principal și construcția unui corp nou, de la zero, inclusiv dotarea cu aparatură medicală. Valoarea totală a proiectului este de 151.192.732,38 EURO inclusiv TVA. Din această valoare, 95% va fi asigurată prin PNRR, iar 5% va fi asigurată de către Municipiul Lugoj. Valoarea TVA va fi suportată integral prin bugetul de stat. Inaugurarea spitalului trebuie făcută până în luna iunie, a anului 2026.

Crama Aramic

„Lugojul are nevoie de lugojeni, iar pentru asta, trebuie să le asigurăm condiții de viață normale. Lugojul s-a depopulat masiv în ultimii 30 de ani. Și din cauza faptului că infrastructura sanitară lasă de dorit. Le mulțumim tuturor celor care ne-au format astfel încât interesul public să fie calea noastră pentru un Lugoj în care ne dorim cu bucurie și bună înțelegere să trăim! Ne dorim ca urmașii noștri să privească, la rândul lor, cu mândrie, la normalitatea pe care noi am încercat să le-o oferim și să contribuie pe mai departe la clădirea permanentă a unei comunități durabile. Ținem să mulțumim în mod special lugojenilor care ne-au acordat încrederea, reușind astfel să ducem acest proiect până în acest punct esențial. Urmează partea cea mai grea: implementarea proiectului. Suntem încrezători că vom duce totul la bun sfârșit. În aceeași echipă, cu aceiași oameni care cred în binele comunității noastre!”, spune fostul primar Claudiu Buciu, care este și managerul de proiect.

Proiect modern, comparabil cu spitalele din Occident

RETIM

Proiectul noului spital este unul extrem de modern și mult peste ce suntem obișnuiți să vedem în România. Obiectivul proiectului este construirea unui spital și funcțiuni conexe și constă în reabilitarea pavilionului central și edificarea unei noi clădiri, un ansamblu de corpuri pentru relocarea și gruparea specialităților ce funcționează, astăzi, în cele 16 pavilioane ale Spitalului Municipal Lugoj, împreună cu alte spații medicale conexe.
Noul spital va oferi servicii de diagnostic și îngrijiri medicale la standarde de calitate ridicate, comparabile cu cele mai bune modele europene contemporane, servicii sigure, specializate și integrate atât în regim de spitalizare continuă, cât și în regim de ambulator și spitalizare de zi. În vederea realizării obiectivului se are în vedere demolarea pavilioanelor CE 2 – C16, care, în prezent, asigură secțiile pentru funcționarea unității sanitare și are în vedere păstrarea, reabilitarea și reorganizarea pavilionului C1, în suprafață construită la sol de 2.814 metri pătrați, cu valoare istorică și funcție de reprezentativitate. De asemenea, se are în vedere prin alte proiecte finanțări posibilitatea menținerii și reabilitării corpului C 9, pentru a găzdui secția de psihiatrie.
Suprafața construită desfășurată a noii clădiri este de 59.310 metri pătrați, din care spații tehnice în suprafață de 5.021 metri pătrați și 167 de locuri de parcare, din care 57 subterane. Ansamblu proiectat cuprinde 5 corpuri unite, dezvoltate de o parte și cealaltă a unui ax central de circulație.
Prin urmare, toate acele 310 paturi, 256 spitalizare continuă, 40 de paturi pentru spitalizare de zi și chirurgie de zi și 14 paturi pentru ATI respectă cerințele NZEB+, adică un consum extrem de redus de energie. Toate paturile ce vor fi alocate în noua clădire sunt dotate cu echipamente IT, respectiv: licență de utilizare sistem informatic integrat medical, sistem informatic complex de monitorizare a pacientului, licență de aplicație în radiologie și RMN pentru personalul medical, sistem de telemedicină.
Informațiile vor fi actualizate continuu și vor deveni disponibile la toate nivelurile, imediat ce sunt introduse în sistem. Sistemul asigură monitorizarea, în timp real, a factorilor determinanți ai siguranței actului medical. Sunt generate rapoarte de trasabilitate a actului medical și a materialelor sanitare folosite. În fluxul de lucru al sistemului nu este inclusă nicio hârtie, iar modalitatea de lucru evită la maxim folosirea hârtiei.
Este asigurată, astfel, informarea în timp real pentru un suport decizional optimizat. Toate datele sunt actualizate continuu și devin disponibile la toate nivelurile imediat ce sunt introduse în sistem. Acest sistem transpune principiul „pacientul potrivit cu medicament potrivit, doza potrivit pe cale de administrare potrivită, ora de administrare potrivită”.
Sistemul asigură trasabilitatea medicamentelor, de la scrierea condicii, la ieșirea din farmacie și administrarea la pacientul corect. În cadrul sistemului, personalul medical va vedea în timp real ce investigații s-au efectuat, la ce oră, cu ce rezultate și va monitoriza indicațiile administrate cu consultul interdisciplinar, toate în timp real. Sistemul asigură trasabilitatea procedurii de îngrijiri, corelația cu ora realizării și materialele folosite. Materialele sanitare folosite de transmit direct în decontul pacientului, prin simpla scanare a codului de bare a și a brățării pacientului. Medicul are acces securizat oricând și oriunde la informațiile medicale ale pacientului, poate vizualiza și edita informații în timp real, fișă de temperatură, consult interdisciplinar, protocol operator. Sunt asigurate astfel creșterea semnificativă a vitezei de transfer a informației medicale dintre departamentele de suport: laborator, radiologie și medicul curant.
Spitalul va fi dotat cu sistemul HIS, sistem informațional spitalicesc, utilizat deja pe scară largă în numeroase țări. În viitorul spitalul va planifica sisteme de înregistrări medicale, pe baza unei înregistrări electronice complete într-o manieră logică și pe etape. Aceasta va include codificare punctului de serviciu și unui identificator unic al pacientului în toate serviciile. Pentru sistemul de depozitare din blocul logistic al spitalului va fi implementat un sistem de control al standardelor, un sistem de control al stocurilor, în care, cantitatea fixă a unui element trebuie menținută la îndemână pentru a susține operațiunile zilnice. Sistemul va permite schimbul de date cu sisteme informatice externe, precum cele ale CNAS.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Consultarea populației pentru Alianța Orașelor Verzi, care cuprinde: Timișoara, Arad, Lugoj și Reșița. Vă puteți spune părerea

Publicat

în

UrbanizeHub România a lansat primul proiect pentru transformarea unor comunități din vestul țării în orașe verzi. Alianța Orașelor Verzi cuprinde Timișoara, Arad, Lugoj și Reșița, municipii pentru care se pregătește o strategie care va sta la baza transformării lor. Grațian Mihăilescu, liderul UrbanizeHub România, spune că pentru a fi un proiect de succes este necesară și implicarea locuitorilor din aceste zone.
„Alianța Orașelor Verzi va fi primul proiect de acest gen în România, deschizând drumul unor astfel de inițiative și comportamente sustenabile, susținute de administrație și comunitate. Soluții inovatoare pentru orașe verzi este un proiect pe care l-am demarat împreună cu administrațiile din Timișoara, Arad, Lugoj și Reșița prin care ne propunem să transformăm aceste comunități în orașe verzi. Transformarea trebuie să se realizeze de ambele părți. Pe de-o parte administrațiile trebuie să genereze proiecte în acest sens și să se coordoneze cu alți actori importanți de la nivel local pentru a realiza inițiative pentru oameni.
Dar și cetățenii trebuie să adopte măsuri și să-și schimbe comportamentul pentru a acționa și a trăi mai sustenabil. Noi am elaborat câte o strategie pentru fiecare din cele 4 orașe, care va fi semnată de primari și adoptată în HCL. De asemenea vom realiza un Urban Talks în primăvară la Timișoara pentru a promova și a dezbate despre această inițiativă unică în România. Timișoara Capitală Europeană a Culturii va găzdui dezbaterea care va forma Alianța Orașelor Verzi. Acest proces trebuie susținut și promovat de cetățeni. De aceea am lansat această campanie de consultare, unde invităm cetățenii din Vestul României să se implice în viitorul și modelarea celor 4 orașe”, spune Grațian Mihăilescu, liderul UrbanizeHub România.
Chestionarul de consultare publică poate fi găsit cu un simplu click aici

Crama Aramic

Citiţi mai departe

Actualitate

Final de discuții în legătură cu stația de carburanți MOL. Ce decizie s-a luat

Publicat

în

MOL România va trebui să desființeze stația de carburanți pe care o deține în Lugoj, pe str. Caransebeșului. În ciuda tuturor demersurilor făcute de către reprezentanții companiei, contractul pentru concesionarea terenului se va încheia la sfârșitul lunii februarie, așa cum era prevăzut.

Crama Aramic

În urmă cu câteva zile, reprezentanții companiei au transmis o scrisoare administrației locale, în care doreau să fie primiți în audiență pentru a discuta o posibilă variantă în care să nu fie obligați să mute stația. Primarul interimar, Bogdan Blidariu spune că a discutat cu cei de la MOL, însă, nu există nicio cale legală pentru prelungirea contractului.

„E adevărat, m-am întâlnit cu oamenii. Ei s-au arătat dispuși să-și continue activitatea în zona respectivă. Au fost de acord și cu modificarea condițiilor, adică să plătească mai mult pentru concesionare, dar din punct de vedere legal nu mai e posibil. Am verificat situații similare și în alte părți, au fost controale ale Curții de Conturi, au fost chiar și procese în urma acestor controale, unde instanța a decis că astfel de asocieri nu sunt permise și nu mai pot fi prelungite aceste contracte”, spune Bogdan Blidariu, primarul interimar al Lugojului.

Dezafectarea zonei în care funcționează stația urmează să intre în sarcina MOL România, iar costurile sunt extrem de mari din cauza reglementărilor de mediu. La sfârșitul anului viitor, expiră și contractul de concesiune pentru stația OMV, unde situația este identică, iar consiliul local nu va mai prelungi contractul. Reprezentanții celor două stații vor putea să cumpere teren la intrările sau ieșirile din oraș unde își vor putea construi stații noi.

RETIM

Citiţi mai departe

Actualitate

VIDEO Produsele bune, au căutare! Salami a mai deschis încă un magazin de mezeluri la Lugoj

Publicat

în

Carmangeria Salami, care a deschis la începutul lunii decembrie mai multe magazine în județul Timiș, dintre care unul în Timișoara, unul în Lugoj și unul în Făget, a mai deschis, zilele trecute, încă un magazin în Lugoj. Acesta se află în Micro 3, în zona cunoscută sub numele „Eurogen”, pe str. Primăverii nr.17.

Crama Aramic

„Ne bucurăm că produsele noastre sunt foarte căutate de lugojeni și acest fapt ne-a făcut să mai deschidem încă un magazin, deoarece încercăm să fim cât mai aproape de clienții noștri. În această idee, probabil că vom mai deschide și alte magazine în Lugoj, pentru ca oamenii să aibă produsele noastre cât mai aproape de casele lor. Așa acum am mai spus, noi am pornit în acest proiect și ne vom lupta să promovăm produsele autentice românești. Venim din Transilvania, din zona Alba, o zonă în care încă mai există produse tradiționale și producători locali. Nu vrem să auzim de E-uri, de aditivi, de conservanți. Produsele noastre sunt fabricate după vechile rețete. Sunt porci crescuți de noi, nu e carne importată din alte țării, așa cum se găsește în supermarket. Păstrăm aceeași abordare și în cazul procesării cărnii, unde majoritatea proceselor sunt făcute manual, așa cum se făceau și în trecut. Inclusiv afumarea cărnii la noi se face tradițional, cu lemn de fag”, spune Alexandra Borcea, reprezentanta carmangeriei și lanțului de magazine Salami.

Brânzeturi, de la producători locali din zona Bistriței

Pe lângă produsele din carne, în magazinele Salami găsiți, mai nou, și produse lactate.

„Am început să aducem, din zona Bistriței, și produse lactate care nu se găsesc în această parte a țării. E vorba despre telemea, urdă, smântână, unt și așa mai departe. La fel ca și produsele din carne sunt proaspete, făcute de producători locali care sunt interesați să facă produse de calitate. Ținem foarte mult la calitatea și prospețimea produselor, pentru că acesta este atuul nostru, în comparație cu celelalte magazine. Având în vedere că avem carmangeria și vom deschide și abatorul la Lugoj, putem aproviziona de cel puțin de două ori pe zi magazinele cu produse proaspete. Tot ca noutate, avem cașul de carne, pe care îl făcea înainte Stempel. Bătrânul ne-a dat rețeta și îl producem exact așa cum îl făcea el pe vremuri. E un produs care se găsește doar în magazinele noastre și e de o calitate excepțională”, mai spune spune Alexandra Borcea.

RETIM

În magazinele Salami, găsiți zilnic produse proaspete: cârnați, caltaboș, pateu, slănină, jumări, șuncă, șoric, urechi de porc etc. Puteți comanda chiar și jumătăți de porc sau porci întregi, pregătiți după metoda tradițională, pârliți cu paie, cum se făcea în trecut. De asemenea, Salami produce și diverse sortimente de salam, parizer și crenvurști care se fac în combinație cu carne pui sau de vacă.

În momentul de față, Salami are prima carmangerie deschisă la Lugoj și două magazine în: Lugoj, str. Nicolae Bălcescu nr. 9 și pe str. Primăverii nr.17.

Citiţi mai departe

Actualitate

Două femei spitalizate după un accident provocat de un tânăr pe autostradă lângă Lugoj

Publicat

în

Crama Aramic

Accident de circulație duminică, pe autostrada A1 din apropiere de Lugoj. Un bărbat, în vârstă de 20 de ani, șoferul al unei mașini de pază care patrula pe autostradă, a fost cel care a provocat nefericitul eveniment rutier.

Acesta a condus un autoturism pe autostrada A1 Deva-Nădlac, pe banda 1, sens de mers Margina-Timișoara, iar la kilometrul 437, în dreptul localității Traian Vuia, din județul Timiș, a intrat în coliziune față-spate cu autoturismul care circula în fața sa, condus de un bărbat, în vârstă de 64 de ani.

În urma impactului a rezultat rănirea a două femei, în vârstă de 36 și 46 de ani,  pasagere în autoturismul condus de bărbatul, în vârstă de 64 de ani. Cei doi conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

RETIM

A fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Citiţi mai departe

Cele mai citite