Connect with us

Educație

Elevii de la „Brediceanu” se pregătesc să sărbătorească Ziua Națională a României într-un mod inedit

Publicat

în

Între 185 de ani de tradiție academică și 103 ani de învățământ neîntrerupt în limba română, Liceul ”Brediceanu” de azi privește cu respect și recunoștință spre trecut, cu mândrie spre prezent, cu speranță spre viitor, cu mulțumire în jur, cu dragoste în jos și cu reverență în sus.

Crama Aramic

Cu doar câteva zile înainte ca națiunea română să își comemoreze, o dată în plus, semnarea actului său de naștere, la 1 decembrie 1918, prin ”voința întregului neam”, o parte din elevii și profesorii actuali ai Liceului Teoretic ”Coriolan Brediceanu” Lugoj s-au întâlnit pe parcursul acestei săptămâni pentru a pregăti o manifestație, nu ad-hoc, dar nu mai puțin spontană spre finalul ei, de celebrare a Zilei Naționale a României, imaginată ca un flash mob, dar cântat.

Aproape 300 de elevi, din 20 de clase (din cele 28 ale liceului), s-au alăturat diriginților lor sau profesorilor de la clasă, pentru a transmite, cu acest prilej, cunoscuților lor, familiilor, prietenilor și întregii țări, viziunea și convingerea noastră comună că ”Educația nu înseamnă umplerea unui vas, ci aprinderea unei flăcări!”.

RETIM

În vremuri nesigure – politic, social, economic și ecologic – în care comunicarea interumană, deși nelimitată de tehnologie sau bariere geografice, este uneori cel mai greu de realizat în mod direct, nemijlocit, spiritul patriotic și simțământul național pot constitui o bază de plecare și un mijloc de inițiere a acestei comunicări solidare, fie și pentru 10 minute de ridicare a 300+ voci într-o cântare comună.

Cele 3 cântece alese cu acest scop s-au constituit și ele în tot atâtea mesaje de chemare la acțiune solidară, atitudine pașnică, tolerantă și constructivă, nu spre distrugere – prin forța armelor sau a cuvintelor – ci prin implicare emoțională și aplecare spre valorile comune (adevăr, fraternitate, spirit pacifist, familie, ocrotirea noilor generații, cinstirea strămoșilor, eforturi îndreptate spre dezvoltarea individuală și prosperitatea comună, perseverență în fapte bune, reziliență și conservarea spiritului ludic, chiar și la vârsta, sperăm, înțelepciunii…).

Pentru a demonstra aceasta, profesorii, de obicei aflați în fața elevilor, ”înfruntându-i” de la înălțimea catedrelor și a anilor de experiență de viață și profesională, au coborât astăzi, firesc, între copii, ”înarmați”, nu cu temutele cataloage, ci cu baloane și partituri, și au chemat mai întâi ”la lupta” (muzicală) cele 3 ”batalioane” în ținută tricoloră, apoi s-au alăturat lor în colindul adresat ”urbi et orbi” cu ajutorul frumoaselor versuri din ”Ninsă ramură de brad”, pe cât de puțin cunoscute, pe atât de aproape de sufletul fiecăruia.

Iar la final, după ce mesajul comun al tuturor participanților ”Peste-ntreaga Românie, La mulți ani, cu bucurie!” a fost lansat în eter cu ajutorul acelorași ”avioane” rotunde, colorate în nuanțele drapelului național, profesorii participanți au arătat că și ei știu și ”vor să cânte, să viseze și să râdă, să nu uite să se joace câteodată, și că, atâta timp cât mai respiră, vor să rămână copii, să se bucure de viață”, indiferent de obstacole, pentru că ”în viață nu există: <<Nu pot>>”.

Cu această motivație și concluzie, participanții la activitatea de astăzi nu au uitat, sperăm, să se întoarcă acasă poate mai bucuroși, poate mai solidari, poate mai inspirați de un eveniment ca cel de la 1 Decembrie 1918 spre a deveni, cu adevărat, Oameni mari și Români adevărați, ”uniți în cuget și-n simțire”.

La mulți ani României, La mulți ani Românilor!

prof. Daniela Mariana Popovici – organizator activitate

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Educație

VIDEO Clip cu mesaj despre violența între elevi, într-o școală de lângă Lugoj

Publicat

în

Crama Aramic

Elevii unei școli dintr-o comună de lângă Lugoj au realizat un clip impresionant despre violența în școli și posibilele efecte ale acesteia. De la un simplu joc copilăresc, elevii ajung nu de puține ori la acte de violență, unele dintre ele nedorite, care pot avea urmări grave pentru sănătatea acestora și viitorul lor ca oameni.

Ideea clipului a venit de la Silviu Boian, profesor la școala din Gavojdia. Acesta, alături de elevii din clasa a șaptea, au pus în scenă mai multe activități care, deși aparent nevinovate, pot duce la accidentări care să aibă repercusiuni pe viață pentru unii elevi. Clipul a fost realizat cu ocazia Zilei Internaționale a Nonviolenței.

RETIM

„Am venit cu ideea clipului după ce am realizat câte tragedii se pot întâmpla de la un joc nevinovat. Copiii răspund acum mai bine la clipuri decât la orice altă formă de informație, așa că am zis să le vorbim pe limba lor cu acest clip inedit. Mesajul nostru este nu să nu se bucure de copilărie, ci să o facă în mod cât mai sigur și responsabil”, a declarat Silviu Boian, profesor de limba română la Școala Gimnazială Gavojdia.

Citiţi mai departe

Educație

Lumea Oceanelor „se deschide” pentru cei mici, la Iulius Town Timișoara

Publicat

în

Cum erup vulcanii, cum „respiră oceanele”, cum și de ce se formează fluxul și refluxul și ce legătură are Luna cu cele două fenomene? Poate unul dintre cele mai captivante mistere de pe Pământ este însuși Oceanul Planetar. În perioada 21 – 29 ianuarie 2023, copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani sunt așteptați să afle „Misterele Oceanelor”, la Iulius Town. Participarea la proiecțiile video este gratuită, fiind necesară înscrierea. 

Crama Aramic

Multe dintre secretele din adâncurile Oceanului Planetar au fost descoperite de către exploratori, iar acum sunt prezentate la Iulius Town, în Atrium, prin intermediul proiectului educațional „Misterele Oceanelor”. Proiecțiile video se vor vedea într-un dom special și urmăresc aventura a doi peștișori care luptă să-și salveze reciful de corali, aflând informații interesante despre casa lor. În drumul lor, aceștia se vor întâlni cu mai multe animale subacvatice: rechini, balene, bancuri de pești, pisici de mare etc. Cei doi prieteni le vor povesti copiilor cât de important este să protejeze natura și să recicleze, iar la finalul proiecției va fi și o sesiune de întrebări și răspunsuri.

La spectacole sunt așteptați copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani. Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile, iar înscrierile se fac la numărul de telefon 0790.431.733. Fiecare proiecție durează 40 de minute; spectacolele au loc de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 18.00, iar sâmbătă și duminică, de la ora 12.00, până la ora 20.00. La fiecare spectacol pot participa maximum 30 de copii.

Nu uita: înscrierile se fac la numărul de telefon 0790.431.733, iar proiecțiile vor avea loc în perioada 21 – 29 ianuarie!

RETIM

Citiţi mai departe

Educație

Elevii lugojeni au revenit în bănci în ciuda numărului mare de viroze

Publicat

în

Crama Aramic

De luni, 9 ianuarie, elevii lugojeni au revenit în bănci, așa cum s-a întâmplat cu toți elevii din România. În contextul epidemiologic, Ministerul Sănătății a transmis ce măsuri trebuie instituie la nivelul școlilor, pentru a limita cât mai mult răspândirea infecțiilor virale care au pus stăpânire pe întreaga țară.

În fiecare zi se va realiza triajul elevilor, ca o primă măsură, iar părinții vor fi informați de îndată dacă aceștia prezintă semne de infecție respiratorie. Totodată, școlile trebuie să asigure materialele necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor elevilor și cadrelor didactice, precum și a suprafețelor unde aceștia îș desfășoară activitatea. 

Sălile de clasă și încăperile trebuie aerisite periodic. Purtarea măștii – de către elevi și cadrele didactice – nu este obligatorie, însă este recomandată. Conform reprezentanților Ministerului Educației, accentul va fi pus pe prevenție. 

RETIM

În același timp, se va ține legătura permannetă cu Direcțiile de Sănătate Publică și școlile din tot județul, ținându-se cont de recomandările făcute de acestea.

Citiţi mai departe

Educație

Ştiinţescu Timişoara anunţă rezultatele proiectelor finanţate în 2022. Printre ele, un proiect din Lugoj și unul din Boldur

Publicat

în

Fondul Ştiinţescu Timişoara este un program de finanţare derulat de Fundaţia Comunitară Timişoara. Aflat în al cincilea an de implementare, fondul a avut în 2022 un buget de 152.646 RON şi a fost dedicat ONG-urilor şi grupurilor de inițiativă din judeţele Timiş şi Arad interesate să promoveze domeniile STEAM (ştiinţă, tehnologie, inginerie, artă şi matematică) în rândul copiilor şi tinerilor cu vârste cuprinse între 6 şi 19 ani.

Crama Aramic

Astfel, peste 1.150 de copii şi tineri au fost implicaţi direct în activităţi STEAM, susţinute de 49 de mentori Ştiinţescu, pasionaţi de domenii variate cum ar fi: fizică şi chimie, arte vizuale şi teatrale, grădinărit urban sau programare, robotică şi imprimare 3D. În total peste  2.280 de ore de voluntariat au fost oferite educaţiei de către echipele de proiect.

De asemenea, peste 1.500 de pasionaţi de ştiinţe şi tehnologie au vizitat Târgul de ştiinţe de la Observatorul Seismologic Timişoara, co-organizat cu ocazia Nopţii Cercetătorilor Europeni, unde echipele de mentori Ştiinţescu au desfăşurat activităţi demonstrative şi experimente pentru publicul larg, pentru a celebra în comunitate rezultatele activităţilor lor.

Cele 10 proiecte implementate anul acesta au fost:

RETIM

 • „STEAM-ability – Caravana CoderDojo”, proiectul propus de grupul de iniţiativă CoderDojo@UVT s-a desfăşurat în mai multe şcoli rurale din judeţul Timiş;
 • „Grădina de pe Uranus”, o iniţiativă ce a avut loc la Liceul Waldorf Timişoara;
 • „LABORATORUL MICULUI SAVANT BOLDUREAN”, un proiect implementat la Şcoala gimnazială din Boldur;
 • „Micro grădina mobilă”, propus de grupul de iniţiativă Microgrădinarii, proiectul a fost dedicat copiilor beneficiari ai Fundației „Rudolf Walter” şi elevilor de la Liceul Tehnologic Special „Gheorghe Atanasiu” din Timișoara;
 • „SUMMER CAMP LIEBLING 2022”, o tabără de vară pentru elevii din Liebling;
 • „ArtDen” implementat de Asociaţia de intervenție și regenerare comunitară, un proiect care s-a desfăşurat la Liceului Tehnologic „Valeriu Braniște” din Lugoj;
 • „Teatrul şi meseriile sale” implementat de Asociaţia Solidart;
 • Proiectul „Micul Inginer Agronom” implementat de grupul de iniţiativă EcoAgri Timişoara pentru copii preşcolari;
 • „Științe și tehnologie pentru elevii Liceului Teoretic Special Iris” implementat de Asociaţia pentru sprijinirea copiilor şi tinerilor ambliopi şi nevăzători „IRIS” Timişoara;
 • „Viitorul în 3D” implementat de Asociația pentru dezvoltarea profesională continuă-PRAEDU, proiect ce s-a desfăşurat în Chișineu-Criș, judeţul Arad.

Obiectivele programului Științescu la Timișoara sunt:

 1. să încurajeze pasiuni și cariere în domeniile științelor și tehnologiei pentru cât mai mulți copii și tineri, prin intermediul unor procese de învățare bazate pe abordări practice, interdisciplinare și de colaborare;
 2. să stimuleze creativitatea, autonomia și implicarea în crearea de conținut educațional a cât mai multor copii și tineri;
 3. să contribuie la dezvoltarea și diversificarea educației STEAM în școli, dar și în cât mai multe contexte în comunitate;
 4. să încurajeze filantropia, voluntariatul și consolidarea unei comunități locale de suporteri și oameni de acțiune pentru educația STEAM modernă.

Detalii despre programul de finanțare pot fi accesate pe website-ul programului (www.timisoara.stiintescu.ro), pe site-ul Fundației Comunitare Timişoara (www.fctm.ro) și pe pagina de Facebook locală a programului (www.facebook.com/StiintescuTm).

Programul Ştiinţescu Timişoara 2022 este implementat de Fundația Comunitară Timişoara, finanţat la nivel local de Hamilton Central Europe şi Hella România (Forvia), la nivel naţional de Romanian-American Foundation şi Fundaţia Bosch România şi este susţinut de Federația Fundațiile Comunitare din România – FFCR.

Despre Fundația Comunitară Timișoara

Fundația Comunitară Timișoara aduce împreună donatori, ONG-uri sau grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construiește mecanisme de donație, fonduri de finanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În 6 ani de activitate, a adunat fonduri de la companii și donatori individuali și a finanțat peste 200 de proiecte din Timișoara și regiune. Fundația Comunitară Timișoara este parte dintr-o mișcare națională, alături de alte 17 fundații comunitare din România și peste 2.000 din întreaga lume.

Citiţi mai departe

Cele mai citite