Connect with us

Cultură

Expoziții temporare și „Noaptea muzeelor”, la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj

Publicat

în

Foto destepti.ro

Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj propune publicului, trei evenimente importante, în perioada 8-12 iunie, o săptămână în se sărbătorește Noaptea Muzeelor 2021.

Expoziția „Aspecte ale culturilor neolitice si eneolitice din estul Banatului”, prilejită de acest eveniment și organizată pe data de 12 iunie, este precedată de alte două manifestări: „Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX”- expoziție temporară națională, vernisată marți, 8 iunie, ora 18.00, la sediul muzeului lugojean, respectiv „Case care au fost, case care sunt”- un tur interactiv în aer liber realizat de muzeograful Cristian Oliviu Gaidoș.
Parte din strategia implicării comunitare a instituției noastre, proiectul este menit a aduce în prim-plan istoria clădirilor în stil Secession vienez ce marchează, de peste un secol, contextul arhitectural lugojean – o acțiune dedicată Zilei ART NOUVEAU-ului sărbătorită anual pe 10 iunie. Lugojenii sunt invitați să se încrie pe pagina de facebook a evenimentului. Punctul de întâlnire: în fața Teatrului Municipal “Traian Grozăvescu”, 10 iunie, ora 10.

Mari fotografi din Transilvania, sec XIX-XX

Marți, 8 iunie 2021, la ora 18.00, la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj va avea loc vernisajul expoziției temporare „Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX”(ediția a II-a) – un proiect cultural de anvergură națională, organizat de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal Sibiu, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul Casa Mureșenilor Brașov, Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural și Muzeul de Istorie Sighișoara.
Expoziția aduce în prim plan valoarea documentară a fotografiei de epocă ce ilustrează evenimente istorice de referință, instantanee ale vieții cotidiene rurale și urbane transilvănene din urmă cu peste un secol. Alături de fotografiile-document digitalizate, vizitatorii noștri vor putea descoperi schițe biografice ale unor fotografi renumiți ai Transilvaniei, de numele cărora se leagă istoria acestei arte: Theodor Glatz, Kamilla Ásbóth și Emil Fischer din Sibiu, frații Dunky Kálmán și Dunky Ferenc din Cluj-Napoca, Cserni Adalbert din Alba Iulia, Leopold Adler din Brașov, Iuliu Pop și Ioniță G. Andron din Satu Mare, Mezey Lajos din Oradea, Ludwig Friedrich Schuller din Sighișoara și Huszthy Mátyás din Baia Mare.
Itinerată în instituţiile muzeale de prestigiu ale spaţiului transilvănean, expoziția „Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX” poate fi vizitată acum și la Muzeul din Lugoj, în perioada 8 iunie – 8 iulie 2021.
„Această manifestare constituie un prilej pentru noi de a readuce în atenția publicului impresionanta colecţie de clişee pe sticlă tezaurizată de instituţia muzeală lugojeană – peste 16.000 de piese, din care aproximativ 8.000 sunt fotografii etnografice. Autorul acestui impresionant material – valorificat digital în expoziția permanentă de etnografie a muzeului nostru – este fotograful Ladislau Naschitz (1871-1952), cel care îşi va lega numele de oraşul Lugoj, unde soseşte în anul 1893. El este distins cu titlul de „Fotograf al Curţii Cezaro-Crăieşti şi şi al Arhiducelui Leopold Salvador” – o recunoştere a profesionalismului şi calităţii în arta fotografică. În 1925, Ladislau Naschitz a fost numit „Furnizor şi Fotograf al Curţii Regale Române”. Prin cabinetul fotografului L. Naschitz au trecut, la sfârșit de secol XIX și început de secol XX, membrii burgheziei locale dar și ţărani bănățeni îmbrăcaţi în bogate costume populare de sărbătoare – o imortalizare a statutului lor social dar și a frumuseții și unicității costumului tradițional din subzona etnografică Lugoj -Făget, expoziţia noastră fiind o mărturie în acest sens”, arat[ Daciana Vuia, directorul instituției lugojene.
Daciana Vuia

Aspecte ale culturilor neolitice si eneolitice din estul Banatului

Cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor 2021, organizat anul acesta pe data de 12 iunie, Muzeul de Istorie, Etnografie si Arta Plastica Lugoj vernisează, cu începere de la ora 19.00, expoziția temporară Aspecte ale culturilor neolitice si eneolitice din estul Banatului. Obiectivul acestei expozitii este de a face cunoscută publicului lugojean bogația culturilor neolitice de pe teritoriul Banatului.
„În cadrul expoziției vizitatorul va putea admira crâmpee din modul de viață al unei populații care a trăit în urmă cu 6000– 5000 de ani în această zonă. Expresie a puternicelor capacități creatoare a comunitatilor umane ce au locuit pe actualul teritoriu al Banatului, aceste piese se constituie într-un argument trainic al necesitații si utilitații cunoasterii valorilor de patrimoniu pe care le detine muzeul lugojean. Culturile neolitice de pe teritoriul Romaniei și, într-un sens mai larg din sud-estul Europei, merita o atentie deosebită din partea cercetătorilor, dar și a publicului larg, deoarece reprezintă începuturile neoliticului european și stau la baza civilizației Europei actuale.
În deschiderea evenimentului va fi susținut un recital de vioară, de către elevii Scolii de Arte Frumoase Filaret Barbu din Lugoj, clasa prof. Popeț-Furdui Lavinia. Expozitia va putea fi vizitata în perioada 12.06.2021 – 30.07.2021″, arată istoricul Răzvan Pinca.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

Cor de copii la Academia de Arte „Lugoj Clasic” din Lugoj. Participarea este gratuită

Publicat

în

Primăria Municipiului Lugoj, Consiliul Local Lugoj și Asociația „Enthousiasmos” anunță lansarea Academiei de Arte “Lugoj Clasic”, în cadrul căreia va funcționa și corul de copii dirijat de maestra Claudia Crețiu. Proiectul a luat naștere la inițiativa mezzosopranei Aura Twarowska, artist de renume mondial, care a decis să dăruiască mai departe tinerilor din vasta experiență dobândită pe marile scene ale lumii.

„Invităm toți copiii, iubitori de cântec, să se înscrie pe website-ul www.enthousiasmos.ro sau la adresa de e-mail claudiacretiu@gmail.com. Mai multe informații puteți afla la nr de telefon: 0752677183. Repetițiile se vor desfășura în Lugoj, în cadrul următoarelor locații: la Casa Bredicenilor, pe strada V. V. Delamarina, nr.4 si la Clubul Copiilor, pe str. Comuna din Paris, nr.5. Reînviind spiritul tradiției corale al orașului de odinioară, maestra Claudia Crețiu va aduce în atenția lugojenilor momente unice, în atmosfera unei seri de concert ce va avea loc în luna septembrie, odată cu inaugurarea Academiei, scriind alături de cei implicați încă o filă în istoria muzicii locale și naționale. Participarea la cor este gratuită.”, spune Diandra David, purtătorul de cuvânt al Academiei de Arte „Lugoj Clasic”.

Reprezentanții Academiei sunt de părere că pregătirea și competența Claudiei Crețiu își vor lăsa puternic amprenta asupra corului recent înființat.

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

Urmând secția dirijat Cor Academic, la clasa prof. univ. dr. Marin Constantin, în 1998 și Masterul în Stilistică Dirijorală, în 1999, la Academia de Muzică București, Claudia Crețiu a devenit artist liric corepertitor și apoi dirijor secund al Corului Național de Cameră “Madrigal” și al Corului de Cameră “Da Capo”. În ceea ce privește activitatea desfășurată în urbea natală, a cântat în Corul Ion Vidu și a fost dirijor al: Corului “Armonii” al Școlii de Muzică “Filaret Barbu” (2001 – 2019) și al Corului Mixt al Bisericii „Harul”. În prezent, activează în calitate de profesor de pian în cadrul Școlii Gimnaziale de Muzică „Filaret Barbu”,

RETIM

„Tiberiu Brediceanu, Ion Vidu, Traian Grozăvescu, Sabin Drăgoi, Filaret Barbu sau Liviu Tempea sunt doar câteva nume cu rezonanță, care au adus mândrie Lugojului prin activitățile artistice remarcabil desfășurate. Întrucât momentul actual cere cu impetuozitate reluarea cursului firesc al istoriei, fiți pregătiți să scrieți o nouă pagină în tradiția corală lugojeană”, transmit reprezentanții  Academiei de Arte “Lugoj Clasic”.

 

 

 

Citiţi mai departe

Cultură

Fonduri nerambursabile de aproape un milion de lei, pentru cei care fac proiecte cultural-educative de interes local

Publicat

în

Primăria Lugoj anunță deschiderea celei de-a doua sesiuni pentru acordarea finanţărilor nerambursabile acordate de la bugetul local al Municipiului Lugoj, pentru activităţi nonprofit de interes local în anul fiscal 2022.

Banii se acordă de la bugetul local, în vederea desfăşurării de către persoanele fizice autorizate sau persoanele juridice fără scop patrimonial – asociaţii ori fundaţii constituite conform legii – sau culte religioase recunoscute conform legii, persoane juridice de drept public, finanțate integral sau parțial de la bugetul de stat prin bugetul autorităților administrației publice centrale sau, după caz, din bugetul local, cu excepția celor în subordinea cărora funcționează, precum și persoanele juridice de drept public, finanțate integral din venituri proprii, pentru realizarea unor programe, proiecte sau acțiuni culturale, cultural – educative, precum și pentru proiectele din domeniul culturii scrise.

Bugetul programului este 977.000 lei dintre care 847.000 lei, pentru evenimentele culturale și cultural-educative, iar 130 mii lei pentru proiectele din domeniul culturii scrise. Durata derulării proiectelor este perioada octombrie – decembrie 2022. Documentaţia de solicitare a finanţării nerambursabile se poate procura de la sediul Primăriei Municipiului Lugoj, Biroul Relaţii cu Publicul, cam. 7, şi de pe site-ul instituţiei www.primarialugoj.ro.

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

Solicitanţii vor putea depune documentaţia prevăzută în ghidul solicitantului în original şi copie conformă cu originalul la registratura Primăriei Municipiului Lugoj. Data limită de depunere a proiectelor este 08.2022, respectiv 30 zile de la data publicării pe site-ul instituției.

RETIM

La încheierea procedurii de evaluare şi selecţionare se va afişa pe site-ul Primăriei Municipiului Lugoj, www.primarialugoj.ro şi se va comunica prin corespondenţă scrisă rezultatul selecţiei precum şi nivelul sumelor aprobate în vederea încheierii contractelor.

 

 

Citiţi mai departe

Cultură

Regal de artă plastică la Lugoj. Operele a peste 100 de artiști vor putea fi admirate la Galeria ProArte și Muzeu

Publicat

în

Lugojul va avea parte de o toamnă culturală bogată. În aceste zile se pregătesc ultimele detalii, pentru un festival internațional de artă, care va debuta în 29 septembrie. Cu această ocazie, vor fi inaugurate Galeria Pro Arte, închisă de mai bine de cinci ani, și noile spații expoziționale ale muzeului lugojean.

International Lugoj Art Festival” va prezenta operele a peste 100 de artiști plastici, din țară și străinătate. Evenimentul este organizat de Truicart Events Brand, Muzeul de Istorie și Etnografie și Primăria Lugoj.

„Pregătim cea mai mare manifestare de artă plastică românească, organizată la Lugoj, în cadrul Muzeului de Istorie și Etnografie cât și în Galeria Pro Arte. Sunt spații care vor fi pregătite mulțumită colaborării dintre Truicart Events Brand, Primăria și Muzeul din Lugoj. Este o manifestare amplă, care presupune opt expoziții. Manifestările vor debuta cu Salonul național de artă plastică „Atitudini contemporane”, care, pentru prima dată, va avea loc la Lugoj, aflat la cea de-a 15 ediție. Vom continua cu expoziția retrospectivă Marcela Ciocoiței, avem expoziția personală Ioana Ionescu Truică, vom avea un dialog scenografic între Dumitru Popescu și Ion Truică, avem o altă secțiune, la Muzeu, unde vin maeștrii tapiseriei românești, vom avea o expoziție de sculptură, a lui Gheorghe Zaharia și expoziția de Grafică Dan Tudor Truică și Ioan Pompiliu Bălașa”, ne-a declarat Dan Tudor Truică, organizatorul evenimentului.

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

Evenimentele vor debuta în data de 29 septembrie. Zilnic va fi vernisată câte o expoziție, până în data de 6 octombrie și vor putea fi vizitate până la sfârșitul lunii.

RETIM

 

Citiţi mai departe

Cultură

Cântăreața comparată adesea cu Maria Tănase cântă la Lugoj, în acest weekend

Publicat

în

Lugojul va avea partea de un weekend întreg dedicat jazz-ului! Este vorba despre cea de-a doua ediție a Festivalului “𝐎𝐫𝐚𝐬̦𝐮𝐥 𝐉𝐚𝐳𝐳”, care se va desfășura în perioada 𝟐𝟐-𝟐𝟒 𝐢𝐮𝐥𝐢𝐞, la Lugoj. Dacă prima ediție nu a fost cu noroc, organizatorii speră ca în acest an să reușească să refacă imaginea acestei manifestări. Pentru asta, artiștii invitați să concerteze sunt de un alt nivel. Fără îndoială, Maria Răducanu este capul de afiș al festivalului. Concertul ei va avea loc, duminică 24 iulie și va încheia cea de-a două ediție a acestui eveniment.

Pe scena din fața Casei de Cultură a Sindicatelor vor mai urca și alți artiști de valoare. Regăsiți întregul program, la finalul articolului.

Una dintre cele mai bune voci ale jazzului românesc ajunge la Lugoj

Organizatorii, de la Tribul Artistic, spun că șarmul Mariei Răducanu este absolut năucitor. O apariție care nu are cum să nu îți lase o amprentă pe suflet. Trăiește fiecare notă pe care o interpretează la nivel celular. Vocea-i asemănătoare cu a unei soprane te poartă când pe marile scene de operă ale lumii, când prin vechile restaurante de mahala. De la lin la puternic, de la strigăt la șoaptă, vocea Mariei Răducanu îți stârnește întreaga ființă precum un uragan. Atât de profundă este și atât de mult reușește să trasmită.

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

Măiestria și lejeritatea interpretativă îl fac pe cel căruia vocea-i distinsă a Mariei îi atinge urechile să se piardă și să se regăsească, să zâmbească și să se întristeze, să plutească printre îngeri și să se înrădăcineze din nou în pământ.

RETIM

Atunci când interpretează, Maria coboară în adâncul propriei ființe, scotocind până la ultima simțire, ca să aducă la suprafață, ca din miezul pământului, cele mai profunde trăiri. Diversitatea interpretărilor Mariei pornește de la jazz, etno-jazz, muzică veche europeană și ajunge până la fado cu muzică populară românească. De altfel, cântă, în stilu-i unic, piese din repertoriul Mariei Tănase, cu care a fost comparată adesea.

Eveniment pentru toată familia

Evenimentul va avea loc pe platoul Casei de 𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚̆ 𝐚 𝐒𝐢𝐧𝐝𝐢𝐜𝐚𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐢𝐧 𝐋𝐮𝐠𝐨𝐣 și în împrejurimi. Vor fi amplasate două scene și vor fi amenajate o zonă de food court și una de expoziție cu vânzare de produse ale artizanilor locali. În plus, va exista un perimetru dedicat workshop-urilor susținute de artiștii participanți la festival și nu numai, o zonă pentru activități dedicate copiilor și una de relaxare.

„Un eveniment complet și complex, pentru că aduce la Lugoj nume mari ale jazzului din țară și din străinătate, dar și pentru că vor avea loc și altfel de activități, precum workshopuri muzicale susținute de artiștii care vor fi și pe scena festivalului. Evenimentul este dedicat întregii familii. Copiii vor avea parte de activități captivante, coordonate de animatori: atelier de pictat pe tricouri, concursuri pe echipe și face painting. Pentru că vom petrece mult timp împreună, vom avea posibilitatea să consumăm tot felul de bunătăți și băuturi de la standurile amenajate. Artizanii își vor găsi loc și ei în programul nostru. Vă așteptăm în număr cât mai mare, mai ales că, spre deosebire de anul trecut, restricțiile pandemice au fost eliminate”, ne-a declarat Carolina Tătaru, purtătorul de cuvânt al Asociației Tribul Artistic.

Accesul la festival este liber.

Pʀᴏɢʀᴀᴍᴜʟ ᴄᴏɴᴄᴇʀᴛᴇʟᴏʀ:

𝑽𝒊𝒏𝒆𝒓𝒊 23 𝒊𝒖𝒍𝒊𝒆
19:00 – 23:00

Lucian Crista Trio
Balkanamera
Bega Blues Band
VanDerCris

𝑺𝒂̂𝒎𝒃𝒂̆𝒕𝒂̆ 23 𝒊𝒖𝒍𝒊𝒆
19:00 – 23:00

Vali Ivănescu Springtime
Lucian Nagy Quartet
Nicolas Simion Trio
Éles Gábor Trió

𝑫𝒖𝒎𝒊𝒏𝒊𝒄ă 24 𝒊𝒖𝒍𝒊𝒆
19:00 – 23:00

Sárosi Péter&Azara
Cobzality
FanQbello
𝐌𝐀𝐑𝐈𝐀 𝐑𝐀̆𝐃𝐔𝐂𝐀𝐍𝐔

Evenimentul este organizat de Asociația Trib’Art și finanțat din bugetul local al Primăriei Municipiului Lugoj.

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite