Connect with us

Administrație

EXCLUSIV Pe cine dă vina primarul Lugojului pentru dezastrul de la stația de epurare

Publicat

în

Primarul Francisc Boldea a dat un răspuns publicației Lugojeanul despre situația de la stația de epurare. Boldea susține că el nu poate fi făcut răspunzătoar de acest proiect și, drept dovadă, arată că auditorii Curții de Conturi, care au verificat proiectul au imputat un prejudiciu minuscul Primăriei Lugoj, pentru restul deficiențelor trebuind să răspundă alte persoane și instituții.  Edilul șef al Lugojului susține că insclusiv imaginile prezentate în presă, zilele trecute, sunt mincinoase și că au fost realizate într-o clădire ce nu ține de proiectul modernizării stației de epurare.

RETIM

„S-a filmat și s-a prezentat în mod mincinos o clădire dezafectată, care e în spatele metatancurilor, care nu a fost modernizată, care este în paragină și a fost în paragină de 50 de ani, care nu face parte din proiectul realizat și sigur că poți să spui ce vrei despre acel lucru. Eu pot să vă spun că a fost Curtea de Conturi și a verificat, din cauza sesizărilor pe care le știți, în special stația de epurare. Ne-a găsit un prejudiciu de 263 de lei, adică două furtune. Restul, noi am făcut toate plățile legal și noi am predat stația de epurare, în decembrie 2013, iar de atunci, chiar din 2012, dacă luăm ultimii cinci ani, în fiecare an din epurare și colectarea apelor uzate, Meridian a câștigat în medie câte trei milioane de lei în fiecare an. Calculați cât au câștigat în ultimii ani. Cei care scriu că este stația noastră nu știu ce vorbesc. Noi plătim apa de ploaie și canalizarea la Meridian, ca oricare consumator din oraș”, a spus Boldea, care susține că Primăria Lugoj nu este decât un simplu consumator în relația cu Meridianul.

Francisc Boldea afirmă că responsabilitatea pentru situația de la stația de epurare o poartă Meridian, la care acționar unic este Consiliul Local. Primarul Lugojului spune că proiectul a fost făcut greșit în 2006 și din cauza proiectului nu funcționează stația astăzi, iar pentru lucrările neexecutate sunt responsabili cei care au semnat recepția.

Autoliv angajează!

„Dacă au făcut tot după proiect și sunt făcute toate lucrurile după proiect, proiectul poate l-a făcut cineva care nu a mai făcut așa ceva și nu s-a priceput. Responsabil pentru tot ce se face la un proiect e proiectantul, că doar nu e altcineva. Constructorul răspunde, iar proiectantul îi dă dispoziție de șantier. Dirigintele de șantier, cum era Pozsar, verifică dacă constructorul a făcut ceea ce era în proiect. Recepția e semnată de Alin Tech (n.r- viceprimar, la aceea vreme), ca președinte, cu reprezentantul Inspectoratului de construcții cu dirigintele de șantier, cu reprezentantul Meridianului și cei din Primăria, care făceau parte din comisia de recepție. Tot ei au semnat și stingerea și au spus că fiecare lucru a fost făcut, procesul verbal de stingere. Știu că eu sunt ținta, dar nu am două paie cu acest proiect. Faptul că s-a predat investiția în 2013, în totalitate e ca și când eu îți dau ție o mașină, tu faci taximetrie cu ea și spui că nu merge viteza a cincea, asta e altceva, dar tu faci bani grei cu ea. Așa e și aici. Meridian a încasat bani pentru epurare, chiar dacă spune că nu merge stația”, a spus Boldea pentru Lugojeanul.

Primarul Boldea susține că și în cazul amenzilor primite de Meridian se spun minciuni.

„Amenzile pe care le primește Meridianul, pentru că și aici se spun minciuni, sunt pentru faptul că le-a expirat autorizația de operator de exploatare. Una e liciența, pe care o au până în 2018, alta e autorizația de operator. Apele Române le-a dat autorizație doar pe 6 luni, până la 1 mai 2017, și ei de atunci nu mai au autorizație, asta e cel mai grav lucru pe care nu îl au.

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Administrație

Nu toți șefii din administrația locală îi urmează pe Buciu și Blidariu. Cine sunt cei care nu vor să plece cu demisie

Publicat

în

În timp ce Claudiu Buciu și Bogdan Blidariu și-au dat demisia din funcțiile lor în administrația lugojeană, nu toți șefii locali urmează exemplul lor. Printre cei care au decis să își continue activitatea se numără Ilie Petrovici, directorul Casei de Cultură.

RETIM

„Eu am un contract de 4 ani. Am dat examen pentru noua instituție care a fost reorganizată anul acesta. Nu pot să confirm așa ceva. Nu mi-a trecut prin minte să demisionez. Am 17 ani de experiență în administrație și am urmat întotdeauna calea profesionalismului. Deci eu îmi voi face treaba ca și până acum. O să vedem ce dorințe sau așteptări sunt, dar eu vorbesc despre partea profesională”, spune Ilie Petrovici.

Anca Micșa-Oprea city-managerul Lugojului nu vede normală plecare prin demisie, acum. Doar că în cazul ei, legea o obligă să renunțe la funcție.

Autoliv angajează!

„Legea prevede că se încheie contractul de management între primar și administratorul public pe durată determinată, durata acestuia neputând depăși mandatul primarului în timpul căruia a fost numit. Astfel, dacă mandatul lui Bogdan se termină prin demisie, și contractul meu se încheie automat. Eu nu mi-aș fi dat demisia, mi se pare normal să faci o predare corespunzătoare. Ai făcut parte dintr-o echipă care a pierdut, dar mi se pare normal să faci tot ce ține de tine pentru a preda mai departe”, spune Micșa.

 

Citiţi mai departe

Administrație

Parchetul European începe cercetările în cazul reclamațiilor de fals, de la licitația pentru construcția noului spital din Lugoj

Publicat

în

Proiectul pentru construcția noului spital din Lugoj a intrat în atenția autorităților, după ce s-a descoperit că o asociere de firme a încercat să câștige licitația cu documente false. Claudiu Buciu, managerul proiectului, a declarat că „Curtea de Apel Timișoara a respins definitiv contestația asocierii care a folosit documente false făcută cu privire la decizia noastră de a-i respinge oferta.”

RETIM

Într-o postare pe Facebook, Buciu a subliniat că, în conformitate cu contractul de finanțare, administrația locală avea obligația de a sesiza organele abilitate pentru a cerceta împrejurările în care au fost comise aceste fapte. „Ceea ce am și făcut,” a spus el.

Ieri, Buciu a fost audiat de EPPO – Biroul Timișoara cu privire la sesizarea depusă de el în calitatea sa de manager al proiectului.

Autoliv angajează!

„Am sesizat toate instituțiile europene cu atribuții în a cerceta acest caz, dar și instituțiile naționale obligate să ia măsurile necesare având în vedere că aceste societăți au câștigat deja contracte în România, folosind aceleași documente false,” a adăugat el.

Scandalul a ajuns în Statele Unite

De asemenea, Buciu susține că a informat Departamentul Apărării SUA, care, prin Criminal Investigation Division, a deschis o anchetă cu privire la falsificarea semnăturii doamnei Christine Wormuth, Secretar al Armatei SUA. „Am relatat procurorilor tot ceea ce știu despre faptul că aceste societăți au participat și la alte proceduri pe teritoriul României, în valoare totală de peste 1 miliard de euro, semnând deja contracte de peste 240 milioane de euro, câștigate cu documente false.”

Buciu a evidențiat și cazul contractului semnat cu aceste societăți de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii – Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța, în valoare de 40 de milioane de euro, fără ca evaluatorii să observe că s-au folosit documente false. „Este cel puțin ciudat că, fiind înștiințat cu privire la această situație, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, nu a trimis nici până în prezent Corpul de Control al Ministerului pentru a verifica situația,” a menționat el.

Municipiul Lugoj cere despăgubiri uriașe

Municipiul Lugoj a inițiat o acțiune în justiție împotriva acestor societăți, solicitând instanțelor să le oblige la plata unor despăgubiri în valoare de peste 300 milioane RON pentru întârzierile cauzate prin depunerea de documente false în cadrul procedurii. „Trebuie să apărăm aceste finanțări de mafia politică, ele fiind singura șansă a României de a se dezvolta durabil,” a concluzionat Buciu.

Spitalul din Lugoj, cu o finanțare de peste 150 de milioane de euro, este printre cele 21 de unități care au semnat contracte prin PNRR . Unele au fost deja licitate și sunt în construcție, unele sunt în proces de selectare a antreprenorului general, iar altele în faza de pregătire a documentației pentru scoaterea la licitație. Potrivit ministerului Sănătății, la sfârșitul lui 2026, cea mai mare parte ar trebui să fie ridicate.

Citiţi mai departe

Administrație

Cine sunt politicienii care vor ocupa cele 19 locuri din Consiliul Local Municipal Lugoj

Publicat

în

În urma alegerilor locale din 2024 de la Lugoj, Partidul Social Democrat (PSD) câștigă poziția dominantă în Consiliul Local, obținând 7 mandate de consilieri. Printre cei aleși pe listele PSD se numără Călin Dobra, Oana Tyukodi, Ioan Sima, Florin Subțire, Daniel Jurjescu, Marius Baboniu, Cristian Oros.

RETIM

Partidul Național Liberal (PNL) se află pe locul al doilea,  având 5 aleși locali. Din partea PNL, consilierii vor fi Claudiu Buciu, Bogdan Blidariu, Adrian Serendan, Mihai Anghel Diana Szucs. Alianța Dreapta Unită (USR – PMP – Forța Dreptei), pe locul al treilea, cu 4 consilieri: Erwin Floroni, Daniela Țepeș, Ernestin Vari și Nicolae Savu.

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) va avea 2 consilieri locali: Adi Ladislau Szabo și Marius Zănoagă.

Autoliv angajează!

În plus, un candidat independent, Daniela Lungu, va completa componența Consiliului Local de la Lugoj. Noul Consiliul local își va intra în drepturi din luna noiembrie.

Voturi obținute:

 1. PSD: 4.417 voturi (29,11%)
 2. PNL: 3.275 voturi (21,58%)
 3. Alianța Dreapta Unită (USR – PMP – Forța Dreptei): 2.449 voturi (16,14%)
 4. AUR: 1.602 voturi (10,56%)
 5. D. Lungu (independent): 645 voturi (4,25%)
 6. UDMR: 632 voturi (4,17%)
 7. SOS: 549 voturi (3,62%)
 8. PNCR: 492 voturi (3,24%)
 9. REPER: 406 voturi (2,68%)
 10. C. Sfercoci: 241 voturi (1,59%)
 11. PUSL: 168 voturi (1,11%)
 12. PE: 129 voturi (0,85%)
 13. B. Nistor: 119 voturi (0,78%)
 14. PSR: 49 voturi (0,32%)

Citiţi mai departe

Administrație

Încă o demisie dintr-o funcție importantă de la Lugoj. Directorul spitalului va renunța la post

Publicat

în

Ionuț Lucian Cocoș, directorul Spitalului Municipal, este printre cei care își vor da demisia începând cu 1 iulie. Surse din administrația locală susțin că acesta și-a anunțat deja intenția. Mai mult, Claudiu Buciu a confirmat că Ionuț Cocoș este printre persoanele care își dau demisia.

RETIM

„Ionuț Cocoș și-a dat deja demisia. Mircea de la Meridian își dă demisia începând cu 1 iulie. E bine să se facă transferul cât mai repede către echipa câștigătoare, ca să gestioneze cu specialiștii lor proiectele”, a declarat Buciu.

Directorul spitalului, Ionuț Lucian Cocoș, este în concediu și nu a putut fi contactat. Cocoș se află la conducerea spitalului din 21 noiembrie 2020, ca director interimar, după ce fostul director Erwin Floroni a fost demis. Din 12 mai 2021, dr. Cocoș a devenit oficial director al Spitalului Municipal din Lugoj, în urma concursului organizat pentru această funcție. Managerul spitalului și-a dat demisia și în luna septembrie a anului trecut, însă, după mai multe discuții cu conducerea administrației locale de atunci, a renunțat la acest demers.

Autoliv angajează!

Surse din spitalul lugojean susțin că reprezentanții PSD poartă deja discuții cu fostul manager Erwin Floroni, care a candidat și el la funcția de primar, ocupând locul al treilea.

Citiţi mai departe

Cele mai citite