Connect with us

Cultură

Dacă tot e în trend mondial filmul Oppenheimer! Eduard Teller, colaboratorul său a copilărit la Lugoj

Publicat

în

Edward Teller s-a născut la 15 ianuarie 1908 în Budapesta, într-o familie de evrei. Mama sa, Ilona, era originară din Lugoj, iar această legătură cu orașul a avut un impact semnificativ asupra copilăriei sale. Într-o perioadă de tulburări politice în Ungaria, în anul 1919, familia Teller a fost blocată în Lugoj din cauza frontierelor închise. Această perioadă a fost consemnată într-o carte autobiografică a lui Teller, unde el a vorbit despre experiențele sale din această perioadă tumultoasă.

Cristian Ghinea, scriitor și jurnalist local, a scris despre copilăria lui Teller, după ce a aflat informații și de la vechile familii care au trăit în Lugoj. Ghinea arată că în timpul șederii sale la Lugoj, Teller a luat lecții de pian cu dr. Iosif Willer, un profesor renumit cu studii la Budapesta.

RETIM

Legătura cu Lugojul a rămas vie și prin propunerea unu consilier local de a-l face cetățean de onoare, pe Teller. Această propunere a stârnit dezbateri intense, însă nu s-a materializat. Contactat telefonic, de jurnalistul Cristian Ghinea,  fostul consilier Bakk Miklos,  cel care a propus acordarea titlului pentru Teller a declarat:

“Despre anii petrecuţi la Lugoj, Teller a vorbit într-o carte autobiografică, de fapt un lung interviu acordat la doi jurnalişti americani. Familia mamei sale era originară din Lugoj şi se numea Deutsch. Era o familie de comercianţi înstăriţi, a căror fiică, Iuliana, s-a căsătorit cu un avocat din Budapesta: Max (Miksa) Teller. Tinerii s-au mutat la Budapesta, unde s-a născut Edward. Acesta venea frecvent în vacanţe la Lugoj, cea mai lungă perioadă petrecută aici fiind între 1919 şi 1920, o perioadă tulbure din istoria Banatului. Pentru că graniţele erau închise, Teller a rămas blocat aici un an alături de mama sa, asistând şi la instalarea noilor autorităţi române. Mai târziu, într-un interviu radiofonic, Teller îşi amintea o întâmplare hazlie legată de inventivitatea unui director de penitenciar din noua administraţie, care găsise soluţia unor inedite venituri “suplimentare”: contra unei sume de bani, îi lăsa liberi pe deţinuţi două zile la sfârşit de săptămână, iar locurile rămase libere le închiria ţăranilor care veneau să-şi vândă marfa în târg!”

Relația tumultoasă cu Oppenheimer

Edward Teller a fost unul dintre marii fizicieni din laboratoarele de la Los Alamos unde a condus proiectul de dezvoltare a bombei cu hidrogen. Aici, abilitățile sale și viziunea asupra fizicii nucleare au avut un impact semnificativ asupra progresului științific și militar.

Însă, contribuția sa nu a fost fără controverse, iar implicarea sa în demiterea lui J. Robert Oppenheimer a stârnit discuții aprinse. În perioada Proiectului Manhattan și ulterior, Edward Teller a avut o relație tumultoasă cu fizicianul J. Robert Oppenheimer, cunoscut pentru rolul său de conducere în dezvoltarea bombei atomice. Conflictul dintre cei doi a fost accentuat de diferențele de abordare în ceea ce privește dezvoltarea armelor nucleare, precum și de divergențele lor personale.

La începutul colaborării lor în cadrul Proiectului Manhattan, Teller și Oppenheimer au avut viziuni diferite asupra direcției în care ar trebui să meargă cercetarea nucleară. Teller era susținător al dezvoltării bombei cu hidrogen (bomba termonucleară sau „Super”), în timp ce Oppenheimer acorda prioritate bombei atomice (bomba cu fisiune).
Proiectul a dezvoltat și detonat trei arme nucleare în 1945: o detonare de test a unei bombe cu implozie cu plutoniu pe 16 iulie (testul Trinity) lângă Alamogordo, statul New Mexico, o bombă cu uraniu îmbogățit denumită „Little Boy” pe 6 august deasupra orașului Hiroshima, Japonia, și o a doua bombă cu plutoniu, denumită „Fat Man” pe 9 august deasupra orașului Nagasaki, Japonia.

A regretat folosirea bombelor atomice

Ulterior, Teller a declarat public că regretă utilizarea primelor bombe atomice împotriva unor orașe civile în timpul celui de-al doilea război mondial și a afirmat că, înainte de bombardarea orașului Hiroshima, ar fi încercat să-l convingă pe Oppenheimer să susțină la Casa Albă posibila suficiență a unei „explozii demonstrative a unei bombe atomice” care să poată fi observată de comandamentul armatei japoneze și de cetățenii japonezi, înainte de a fi folosită pentru a omorî mii de oameni. „Mai bine un scut decât o sabie” a fost titlul uneia din cărțile scrise de el despre acest subiect.

Teller este considerat a fi una din sursele de inspirație pentru personajul Dr. Strangelove (Dr. Strangelove, or How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb) din filmul satiric din 1964 al lui Stanley Kubrick cu același titlu. În interviul din 1999 acordat revistei Scientific American, se arată că la o întrebare legată de acest subiect, Teller s-a arătat jignit: „Nu mă cheamă Strangelove. Nu știu despre Strangelove. Nu mă interesează Strangelove. Ce altceva pot să spun?… Uite, mai repetă asta de vreo trei ori, și te dau afară din birou”.

Laureatul Premiului Nobel pentru Fizică Isidor Isaac Rabi s-a exprimat că „lumea ar fi fost mai bună fără Teller”. Grupul punk american Bad Religion, în albumul No Substance i-a dedicat lui Teller un cântec: „Cel mai mare criminal din istoria americană”

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

După șase ani de când a fost donată orașului, casa compozitorului Ion Vidu va fi renovată

Publicat

în

Primăria Lugoj anunță că în scurt timp vor fi demarate lucrările de renovare la Casa Memorială „Ion Vidu”. Imobilul a intrat în proprietatea municipalității în urma unui gest generos al familiei, care a decis să-l doneze pentru a găzdui o casă expozițională.

Primarul interimar Bogdan Blidariu a declarat: „În cursul anului trecut a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor de reabilitare a acestei clădiri memoriale denumite Casa Ioan Vidu. Conform contractului, într-o primă etapă se va realiza proiectarea. Proiectarea propriu-zisă a fost finalizată. În momentul acesta se așteaptă doar un aviz de la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, după care se va da ordinul efectiv de execuție a lucrărilor, conform contractului. După finalizarea etapei de proiectare, termenul maxim de realizare a lucrărilor este de 12 luni, dar avem speranța că acest termen va fi mult mai scurt.”

RETIM

Valoarea maximă a lucrărilor este estimată la aproximativ 530.000 de lei.

Această inițiativă vine la aproape șase ani după donația făcute de Robert Benkoczi, strănepotul lui Ion Vidu, către Primăria Lugojului în martie 2018. Casa cu o suprafață de 131 de metri pătrați, însoțită de 396 de metri pătrați de teren, a fost donată cu condiția ca aceasta să fie menținută în stare bună, să nu fie vândută pentru următorii 49 de ani și să fie destinată activităților culturale și educative, sub numele de „Casa Muzicii Ion Vidu”.

Citiţi mai departe

Cultură

Maria Voronca, propusă pentru titlu de Cetățean de Onoare, după scandalul retragerii de pe afișul unui spectacol

Publicat

în

Consilierii PSD Lugoj vor solicita decernarea titlului de „Cetățean de onoare” al Lugojului pentru actrița Maria Voronca. Anunțul făcut de președintele organizației locale vine după ce capul de afiș al ultimelor zile a fost ținut de scandalul schimbării distribuției unei piese regizate de Voronca, fără ca aceasta să fie consultată.

RETIM

Supărată, Maria Voronca a postat un mesaj, pe pagina sa de Facebook, în care a cerut să fie scoasă de pe afișul spectacolului și a amenințat că părăsește teatrul lugojean și orașul. Subiectul a aprins spiritele pe rețeaua de socializare, iar în cele din urmă, reprezentanții Casei de Cultură a Municipiului și-au cerut scuze printr-un mesaj, în care au explicat situația creată.

„Colectivul CCTGL regretă nespus interpelarea publică a doamnei Maria Voronca și se dezice de orice faptă sau gând necinstit față de dumneaei, înțelegând că este o reacție fundamentată pe presupuneri și nicidecum discutată cu reprezentanții instituției, respectiv bazată pe păreri neavizate. CCTGL nu are în programul cultural dedicat publicului larg lugojean spectacolul „Doctor fără voie” de Moliere. În tot parcursul nostru profesional, noi cei din colectivul CCTGL am dat dovadă de respect și prețuire față de doamna Maia, pavăza spuselor noastre fiind toate spectacolele minunate, turneele noastre de neuitat dar mai ales încununarea respectului pentru o carieră eclatantă ilustrată prin proiectul finanțat de către Primăria Municipiului Lugoj, “Maria Voronca – O viață de teatru”.

Echipa CCTGL este în discuții avansate cu un regizor de renume, recunoscut pentru experiența sa și urmează cât de curând să demareze un proiect comun în vederea realizării unui spectacol premieră pentru stagiunea 2023/2024, dar, dacă starea de sănătate a doamnei Maria Voronca permite, ne-am bucura nespus să o avem într-un nou proiect, sau noi proiecte, pe care să le punem în scenă, evident cu un nou contract de prestări servicii, remunerat în consecință.

Ținem să menționăm și câteva aspecte juridice despre modul în care funcționează trupa de teatru a Lugojului în contextul piesei „Doctor fără voie”: • Actorii trupei de teatru sunt amatori, neplătiți, astfel nu au nicio obligație contractuală de a fi prezenți în fiecare reprezentație; • CCTGL a achitat contravaloarea contractului încheiat pentru adaptare text, scenografie și regie, doamnei Maria Voronca. Acest contract și-a încetat valabilitatea la 28.12.2022; • Costurile pentru producție au fost achitate integral de către CCTGL; • Odată achitate onorariile pentru producția respectivă, instituția are drept exclusiv de proprietate asupra acesteia și poate folosi acest produs în orice acțiuni întreprinse, fie că sunt acțiuni publice sau private.”

„Cetățean de onoare” al Lugojului

„Ne ținem de cuvânt – Maria Voronca, „Cetățean de onoare” al Lugojului! După 60 de ani pe scenă și o viață dedicată culturii, doamna Maia merită recunoștința întregii comunități. În semn de prețuire pentru întreaga sa activitate, consilierii PSD, reprezentanți în Consiliul Local Lugoj, au făcut demersurile necesare, urmând să solicite public ca Maria Voronca să primească oficial această distincție!”, a transmis Călin Dobra, președintele PSD Lugoj.

Maria Voronca, născută în anul 1939 la Cernăuți, a trăit o viață marcată de artă și devotament pentru teatru. În urma conflictelor din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, s-a refugiat împreună cu familia în România, în 1944. La scurt timp după, în anul 1945, s-au stabilit în Lugoj, unde tânăra Maria și-a început drumul în lumea spectacolului urmând Conservatorul Popular de 5 ani din Lugoj, specializarea actorie.

Maria Voronca și-a croit drumul către profesionism, debutând în anul 1964 la prestigiosul Teatrul de Stat din Turda. Acolo și-a pus amprenta asupra numeroaselor roluri și a câștigat inimile publicului. De-a lungul unei cariere artistice de excepție, Maria Voronca a jucat timp de 11 ani ca actriță la Teatrul Liric din Craiova (1980-1991), apoi a revenit în locurile care i-au marcat începuturile, la Teatrul de Stat din Turda (1991-2000), pentru ca în cele din urmă să se întoarcă acasă, la Lugoj.

Chiar și după mulți ani de activitate, Maria Voronca a continuat să împărtășească din pasiunea și talentul său generos, devenind îndrumătoare pentru viitoarele talente ale Școlii de Arte Lugoj. Recunoașterea meritelor sale nu a întârziat să apară, fiind laureată a numeroase premii pentru contribuția sa de-a lungul a peste jumătate de veac de carieră, în care a adus viață peste 100 de roluri memorabile pe scena teatrelor din România și protagonista unui film documentar „Maria Voronca… o viață în teatru”, semnat de Dan Mirea.

Citiţi mai departe

Cultură

Timișenii pot depune proiecte pentru finanțări nerambursabile de peste șase milioane de lei, de la Consiliul Județean Timiș

Publicat

în

Consiliului Județean Timiș  investește în dezvoltarea unei vieți culturale diversificate și competitive. În acest an, bugetul de 6.150.000 lei este prevăzut pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor cultural-artistice și de tineret „Tim Cultura 2024”, din care pentru cultură – 5.750.000 lei și pentru tineret – 400.000 lei.

Persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, persoanele juridice de drept public ori privat, precum şi organizațiile neguvernamentale de tineret interesate sunt invitate să depună cereri de finanțare nerambursabilă pentru proiecte cultural – artistice şi de tineret cuprinse în programul TimCultura 2024.

RETIM

Cei interesați pot consulta criteriile de eligibilitate și procedura de depunere pe pagina web dedicată programului de finanțare, www.timcultura.cjtimis.ro.

Avem resursele necesare, specialiști și infrastructură, pentru a susține o viață culturală intensă, așa cum am demonstrat în cadrul Programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii.  Ne dorim în continuare  evenimente care să atingă standardul de excelență artistică, care să valorifice potențialul cultural al județului Timiș și sperăm să avem parte de cât mai multe inițiative menite să sporească oferta culturală”, a spus Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Dintre ariile tematice acceptate, amintim artele spectacolului, patrimoniul cultural, artele vizuale, educația prin cultură și cultură prin educație, proiecte editoriale și literare, fonduri de mobilitate, formare profesională, educație, educație în sănătate, mediu, incluziune socială, valorizarea spațiului DKMT, etc.

Solicitările de finanțare pot fi depuse până la data de 8 martie ora 14 la Registratura Consiliului Județean Timiș, Bd. Revoluției din 1989, nr. 17, Timișoara, în format letric și pe stick, sau se încarcă pe Platforma de interoperabilitate pentru interacțiunea digitală cu beneficiarii Consiliului Județean Timiș:  www.e-timis.ro , de către solicitanți (care anterior își vor crea un cont pe această platformă).

Selecția și evaluarea acestora vor avea loc în perioada  22 – 25 martie, iar rezultatul final va fi afișat pe site-ul instituției în 2 aprilie.

Citiţi mai departe

Cultură

„Sarmale cu Dragoste”, de Dragobete, la Teatrul Municipal din Lugoj

Publicat

în

Victoria Dicu, câștigătoarea Premiului pentru cea mai bună actriță în 2019, și Nicodim Ungureanu, recunoscut ca cel mai bun actor în 2016, vor da viață acestor personaje pline de farmec și excentricitate. Într-o distribuție ce promite să aducă zâmbetul pe buzele tuturor, cei doi vor naviga prin aventurile și peripețiile unei întâlniri neașteptate, unde picanteria se amestecă cu tandrețea și umorul.

Biletele sunt disponibile la prețul accesibil de 35 de lei și pot fi achiziționate atât de la casieria teatrului, cât și online pe https://eventbook.ro/the…/bilete-sarmale-cu-dragoste-lugoj

 

Citiţi mai departe

Cele mai citite