Educație
Un elev de lângă Lugoj a câştigat locul întâi la Olimpiada Naţională a Meşteşugurilor Artistice Tradiţionale
Un elev de la şcoala “Sorin Titel” din Margina, judeţul Timiş, a reuşit să câştige faza naţională a Olimpiadei „Meşteşugurilor artistice tradiţionale”. Anul acesta manifestarea a avut loc în complexul muzeal Astra din Sibiu, în perioada 24 – 28 iulie 2019.
Bogdan Lucas Tudorescu (10 ani), elev în clasa a patra la şcoala din Margina, i-a uimit pe membrii juriului şi pe ceilalţi participanţi la olimpiadă, după ce în trei zile a reuşit să facă, singur 15 perechi de opinci pentru adulţi şi încă 15 pentru copii.
A concurat cu peste 250 de mici meşteşugari, cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani, atât de pe tot cuprinsul ţării, cât şi din străinătate şi a luat locul întâi. Bogdan a început să facă opinci în urmă cu un an de zile, însă i-a plăcut atât de mult această îndeletnicire că, în momentul de faţă, ştie totul despre acest tip de încălţăminte.
“Tot ce ştiu despre opinci ştiu de la domnul profesor, dar mi-a plăcut de la început să le fac. A fost puţin mai greu aici, la Sibiu, pentru că să stai trei zile, câte opt ore, în căldură, să faci opinci, nu-i uşor. Eu am făcut opinci şi le-am povestit o grămădă de lucruri despre opinci: din ce piele se fac, de când se fac, când s-au purtat opincile, modelele cum se făceau în fiecare regiune a ţării. M-au pus să lucrez acolo, să nu creadă că am venit cu ele făcute de acasă. Opincile pe care le-am făcut le-am luat acasă pentru că avem o expoziţie la Zilele Timişoarei şi eu plec în tabără, nu mai ajung să fac altele”, povesteşte Bogdan.
Profesorul său, Ciprian Mert, este cel care l-a instruit şi a fost alături de el la această olimpiadă. Ciprian este mândru că elevul său a reuşit să obţină primul loc pe ţară, în faţa unor elevi mult mai mari decât el.
„Noi nu am avut voie nici măcar să ne apropiem de ei. Au avut un spaţiu, un stand, unde au lucrat singuri. Pentru că anii trecuţi s-a constatat că au stat instructorii lângă ei şi i-au ajutat. Au fost în fiecare zi câte trei specialişti, care au venit şi i-au urmărit. Ei discutau direct cu copilul, care trebuia să-i explice ce face, de unde a învăţat meşteşugul, ce presupune ceea ce face acolo, de unde se trage obiceiul, deci foarte multe chestii care necesită şi cunoştinţe temeince. S-a lucrat de la nouă dimineţa, până la şase seara, cu o pauză de prânz. Bogdan vorbeşte într-una şi chiar a ştiut ce să spună pentru că ştie totul despre opinci”, ne-a declarat Ciprian Mert, instructorul elevului, care la finalulul concursului a obţinut primul loc.
Bogdan este este şi unul dintre cei mai buni elevi ai şcoli din Margina, excelează la toate materiile şi este un exemplu pentru colegii săi. Este pasionat şi de telefoane şi de calculatoare, însă cel mai mult este interesat de istorie şi tradiţii.
Educație
Consiliere, cursuri și prime de inserție pentru tinerii care nu au loc de muncă

Educație
Cum se vor desfășura cursurile la școlile din Lugoj și satele din jur de luni, 8 martie
După carantinarea Timișoarei și a satelor limitrofe, Inspectoratul Școlar Județean Timiș a decis să modifice și scenariile după care se desfășoară orele în toate școlile și liceele din județ. Astfel, peste 130 de școli și licee din Lugoj, satele din jurul orașului, dar și din restul județului, vor funcționa după noi scenarii începând cu 8 martie.
În tabelul de mai jos veți găsi scenariile de funcționare pentru toate unitățile de învățământ din Lugoj, satele din jur, precum și restul unităților școlare din Timiș. La Lugoj, școlile funcționează după scenariul galben. Cele trei posibile scenarii sunt verde, galben, și respectiv roșu.
Incidența în cele trei scenarii:
- scenariul verde – incidența sub 1 la mia de locuitori
- scenariul galben – incidența de sub 3 la mia de locuitori
- scenariul roșu – incidența de peste 3 la mia de locuitori
În localitățile care se încadrează în așa-numitul scenariu verde, cu relativ puține cazuri, toate școlile se redeschid fizic, copiii merg la școală.
În localitățile care se încadrează în scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, lucrurile se schimbă în sensul că merg în continuare la școală, mai exact la grădiniță și la școală, copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, și copiii din clasele terminale – VIII, XII, XIII.
În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă la școală și la grădiniță copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală.
Tabel cu scenariile școlilor din Timiș.
Educație
Concurs creativ despre reciclare pentru elevii județului Timiș
RETIM și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș alături de Zonă în Dezvoltare Lions Dinamic Plus Timisoara organizează concursul 3R – Reducere, Refolosire, Reciclare a deșeurilor dedicat tuturor elevilor din clasele 0-IV, V-VIII şi IX- XII în perioada 03 martie – 12 aprilie 2021. Concursul este organizat și se desfășoară în județul Timis, zona 1 și zona 0.
Scopul acestui concurs online este de informare si conștientizare a modului în care pot reduce, refolosi si recicla deșeurile de la școală sau acasă. Elevii, cei care învață pentru prima data despre aceste concepte, trebuie să înteleagă ca de ei depinde viitorul mediului înconjurător. Copiii pot învăța de mici cum să sorteze deșeurile, să respecte mediul înconjurător, să consume mai puțin. Toate aceste gesturi îi vor face să fie conștienți de ce înseamnă ecologie. Grija față de mediu se va vedea în multe alte comportamente ale tinerilor, grija față de spațiul personal, de la camera și banca de la școală, sau ghiozdan. Un copil care deprinde din timp noțiuni ecologice va deveni un adolescent responsabil.
Astfel, tinerii pot deveni creativi prin diferite forme, desene, eseuri, fotografii, videouri, obiecte sau reprezentări grafice realizate din materiale reciclabile, ilustrând princiiple 3R.
Înscrierea elevilor și depunerea materialelor de concurs se va face în perioada 03 – 16 martie 2021 astfel: conducerea fiecarei unități de invatamant va desemna un profesor coordonator care va implementa proiectul în clasă, iar profesorul coordonator va înscrie elevii prin completarea și transmiterea Anexei 1 (disponibila pe site-ul retim.ro) în format electronic la adresa de email timisrecicleaza@gmail.com. Lucrările vor fi transmise în același timp cu Anexa 1. Fișierul cu lucrarea expediată va fi denumit cu numele elevului și școala din care face parte.
Premiile oferite de către organizatori sunt:
⦁ 21 x biciclete
⦁ 21 x trotinete freestyle
⦁ 21 x seturi role
⦁ 100 x ruscaci
Premii de participare:
⦁ 150 x bidoane de apă
⦁ 150 x sepcuțe
⦁ 100 x sacoșe din material reciclabil
Detaliile despre regulamentul concursului, descrierea etapelor acestuia şi anunţarea câştigătorilor se găsesc pe https://retim.ro/regulamentul-oficial-al-concursului-3r-reducere-refolosire-reciclare-a-deseurilor/
Educație
Un liceu din Lugoj își va împodobi toate ferestrele cu mici „grădini suspendate”
Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” Lugoj ia parte la Erasmus + Ka 229 „Respecting Nature for a Better Future”.
Proiectul Erasmus + Ka 229 „Respecting Nature for a Better Future” este un parteneriat strategic între următoarele școli partenere: Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” Lugoj, Gazi Mustafa Kemal Anadolu Lisesi Turcia, Colegio Claret Askartza Ikastetxea Spania, Profesionalna Tehnicheska Gimnaziya „N.Y.Vaptsarov” Bulgaria, Istituto Professionale Di Stato Per I Servizidi Enogastronomia E Ospitalita’ Alberghiera Potenza Italia și Lycee Professionnel Les Carillons Franța.
„În zilele noastre, în timp ce lumea se confruntă cu o epidemie care amenință grav umanitatea, de fapt, lupta globală, solidaritatea, problemele împreună și realizează cât de important este să găsești soluții sincere pentru mamei Pământ. Importanța dezvoltării unei atitudini de respect față de natură la elevii noștri va crește gradul de conștientizare a elevilor și profesorilor noștri cu privire la respectarea naturii, cu activitățile pe care le vom desfășura în școlile partenere. Scopul nostru comun este de a minimiza și de a crea un viitor mai viabil prin creșterea sensibilităților generațiilor. Primul pas în îndeplinirea acestui obiectiv este ideea de realizarea unei grădini suspendate la fiecare fereastră a liceului nostru”, arată reprezentanții liceului, printr-un comunicat de presă. Fiecare grădină în miniatură va fi o jardinieră cu aranjamente florale.
-
Actualitate3 zile în urmă
Liga Dreptății Împotriva Corupției și Abuzurilor a dat în judecată Primăria Lugoj
-
Sport3 zile în urmă
Se construiește baza sportivă din spatele fostei autogări. Consiliul local a predat terenul către Compania Națională de Investiții
-
Social4 zile în urmă
De ce să alegi un Echipament Profesional de Protecție la Sablare
-
Administrație3 zile în urmă
La sat da, la Lugoj ba. De ce rămâne închisă piața de vechituri a orașului