Connect with us

Opinii

EDITORIAL Nu ne mai trageți pe dreapta!

Publicat

în

În ultimul timp Serviciului Rutier Timiș și-a intensificat activitatea,  desfășurând o serie de acțiuni pe principalele artere din județ, pentru prevenirea și combaterea cauzelor generatoare de accidente.

Un număr important de conducători auto au fost opriți în trafic și testați cu aparatul etilotest și cu aparatul drugtest. În urma verificărilor efectuate au fost aplicate sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea regimului legal de viteză și nu numai. Au fost reținute în vederea suspendării o serie de permise de conducere și retrase  certificate de înmatriculare. Cele mai dese abateri sunt conducerea unui autovehicul neînmatriculat, conducerea unui autovehicul fără a deține permis de conducere, sau sub influența băuturilor alcoolice și al substanțelor psihoactive. Statisticile recente arată că în România se înregistrează procente peste media europeană în consumul acestor substanţe. Cel mai grav lucru este faptul că tot mai mulți tineri, proaspeți deținători de permise de conducere au fost depistați în trafic conducând sub influența băuturilor alcoolice și al substanțelor psihoactive. Acesta este marea problemă la care societatea și organele de control vor trebui să găsească o soluție în stăvilirea acestui flagel.

RETIM

Deci, cum în toate domeniile de activitate din republică lucrurile nu funcționează cum trebuie, nici conducătorii auto nu puteau să facă excepție de la această regulă. Numărul mare al accidentelor rutiere și al victimelor sunt dovada clară că sunt mulți bizoni pe șosele și oricând te poți întâlni cu unul dintre aceștia.

Chiar și în oraș când traversezi regulamentar strada pe trecerea de pietoni poți avea surpriza de te trezi pe capota unui Schumacher de Lugoj căruia i s-a lipit talpa pantofului pe pedala de accelerație. Sunt mulți oameni care atunci când ajung la volan pur și simplu se transformă. Herghelia de cai care tropăie în motorul mașinii sale le crește adrenalina, iar dacă au mai tras un păhărel sau ceva pe nas atunci lucrurile se complică. Este adevărat că circulația a devenit sufocantă datorită numărului mare de mașini și al stări deplorabile a căilor de rulare, dar nici pietonul sau biciclistul nu respectă regulile de circulație.

Cu alte cuvinte e balamuc general și contravențional. Chiar dacă amenzile sunt în majoritatea cazurilor usturătoare ceva nu funcționează în mintea șoferilor și nici a pietonilor. E un fel de luptă, care pe care, iar în final scapă cine poate.  Este clar un singur lucru: șoferul nu iubește pietonul, iar pietonul nu iubește șoferul. Totuși amândoi au în comun faptul că nici unul, nici celălalt nu iubesc polițistul. Nu știu cât de mult iubește polițistul, șoferul și pietonul, dar cum fiecare dintre aceștia pot deveni pe rând, șoferi, pietoni sau polițiști trebuie să se găsească o modalitate de colaborare și înțelegere pentru a pune capăt acestei lupte fratricide. Până atunci vă propun să fredonăm  împreună cântecul lui Tudor Chirilă: Nu ne mai trageți pe dreapta!

Dan TIMARU

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Opinii

Editorial – CRI, CRI, CRI, UE, GRI, ce ne pui în farfurii?

Publicat

în

În anul 2015, toate statele din Uniunea Europeană au semnat Acordul Climatic de la Paris, obligându-se să reducă emisiile de carbon la zero până în 2050. Acest acord le obligă printre altele să reducă și consumul de carne. Asta înseamnă că, în România, consumul de carne se va reduce cu 62 % în următorii 7 ani.

Statistica arată că astăzi consumăm 63,9 kg pe cap de locuitor, așa că viitorul în farfuriile noastre va fi mai puțină carne. Tot ea, UE, recomandă fiecărei persoane să nu consume mai mult de 300 de grame de carne pe săptămână pentru a avea o dietă echilibrată şi sănătoasă. Dar Coana Europa, în marea ei mărinimie și grijă față de supușii săi, nu îi va lăsa să moară de foame și prevede că 60% din carnea consumată în 2040 va fi crescută în cuve, din celule stem, în laboratoare. Carnea produsă in vitro implică injectarea de ţesut muscular de la un animal într-o cultură celulară, permiţând celulelor să crească în afara corpului.

RETIM

Toate aceste măsuri au ca scop limitarea creșterii temperaturii medii globale la 1,5°C, pentru că aproape 60% dintre emisiile de carbon provin din producția de carne și procesarea ei. Deci, după greieri, larve și alte târâtoare trase în ciocolată, prăjite sau făcute pulbere, vom trece și la carnea produsă in vitro. Bă, pe mine, ca un biet carnivor ce sunt, mă iau cu frisoane toate măsurile astea care, vezi doamne, vor salva planeta de la pieire. Eu cred că universul are mecanismele lui de reglare și că, ciclic, încălzirea sau răcirea pământului se repetă indiferent de voința noastră. E adevărat că trebuie redusă poluarea acolo unde poate fi redusă, dar să nu exagerăm în unele privințe. În dorința de a salva planeta, s-ar putea să distrugem specia umană, intervenind haotic în alimentația ei.

Deci, după ce au transformat industria într-un morman de fiare vechi, după ce au defrișat pădurile și au închis minele, acum vor să distrugă și agricultura, atât cât a mai rămas din ea. Vaca, porcul și oaia au devenit inamicul numărul unu al planetei. Probabil că și Balada Miorița se va transforma în Greierița. Trăim într-o lume nebună, condusă de niște sclerozați, care se pierd în amănunte, neglijând în mod voit esența. Războiul din imediata noastră vecinătate nu poluează, despre testele nucleare nu se scoate nicio vorbă, dar am găsit vinovate niște biete animale care de mii de ani ne-au hrănit. Înregimentat într-un sistem care distruge până și fibra națională, nu pot opri tăvălugul globalizării care vine spre noi, dar pot să întreb: CRI, CRI, CRI, UE, GRI, ce ne pui în farfurii?

Dan TIMARU

Citiţi mai departe

Opinii

EDITORIAL: Marș, mă!

Publicat

în

Bună ziua! Numele meu este Cob KK 51 şi sunt aproape mort. Sunt aproape mort pentru că speranțele mele de mai bine sunt asasinate în fiecare zi de PET-urile și hârtiile  aruncate pe jos, de mizeria din centru, de știrile pe care zilnic televiziunile le toarnă în urechea mea. Sunt încolțit de legile cu care o ceată de bandiți din parlamentul țării îmi îngrădește drepturile și libertățile cetățenești. Sunt agresat zilnic de o șleahtă de curve și bețivi incompetenți din aparatul politic și administrativ și sufocat de manipularea ordinară din jurul meu.

Unitatea de măsură a valorii nu e doar schimbată, ci total dată peste cap. Zbuciumata mea viaţă s-a derulat în două etape: câteva decenii sub tutela comunistă, şi cam tot atâtea sub umbrela capitalismului de cumetrie. Trebuie să recunosc că mi-a trebuit destul de mult timp ca să-mi dau seama că sunt un fraier. Sunt fraierul de serviciu al generației mele și al altor generații trecute și viitoare. Am învăţat să fiu politicos, dar sunt înjurat aproape la tot pasul. Sunt înconjurat de ochi inexpresivi, de priviri tâmpe, de nervi, de sărăcie, de bogăţie, de jeg, de frică.

RETIM

Sunt veșnica generaţie de sacrificiu, care livrează cu sârg cobai pentru experimentul mileniului trei. Privind înapoi fără mânie constat că am trăit experiența a două orânduiri sociale, că am pășit dintr-un mileniu în altul, că am supraviețuit nenumăratelor inundații, secete, cutremure, pandemii și, pe când credeam că le-am trăit și văzut pe toate, m-am trezit la poarta celui de-al treilea război mondial. Cu puțin noroc, cred că prind și sfârșitul lumii. Știu că nu mă pot lăuda cu trăirile mele, așa că vă rog să le considerați eșecuri. Sunt vaccinat de trei ori cu Pfizer… de bună voie și nesilit de nimeni. Am dat năvală la centrul de vaccinare, gata-gata să smulg ușile din balamale, mânat de un înalt spirit civic. Nu știu deocamdată dacă vaccinul mi-a făcut, fizic, rău sau bine, dar cu siguranță mi-a deschis ochii minții.

Am fost pentru a nu știu a câta oară cobai. Mă consolez la gândul că suntem cu toții trecători, efemeri, insipizi, cenuşii. Aș vrea să se înțeleagă că scrierea mea nu este un bocet, că ea este doar o simplă constatare și mimic mai mult. Sunt actorul unei piese a cărui scenariu mă amuză. Ar fi de râs dacă nu ar fi tragic, și de plâns dacă nu ar fi așa de comic. Totuși, cele scrise de mine poartă un mesaj adresat celor care se cred dumnezei și intervin în destinele noastre. În concluzie, doresc să le transmit acestora următorul mesaj: MARȘ, MĂ!

Dan TIMARU

Citiţi mai departe

Opinii

OPINII: Lugojul, orașul unde dezbaterile publice sunt o pierdere de timp!

Publicat

în

Întrebare de 100 de puncte. Cine a știut că, în 7 februarie, a avut loc dezbaterea publică pentru bugetul Lugojului din 2023, unul record, de aproape un miliard de lei? Adică, acel moment în care, reprezentanții administrației locale explicau și cereau părerea cetățenilor în legătură cu felul în care vor să cheltuie banii orașului. A participat cineva? Nimeni?

Bine ați venit în orașul unde dezbaterea publică este o pierdere de timp. La Lugoj, autoritățile locale și cetățenii se întâlnesc la mijloc: nimeni nu dă doi bani pe participarea publică. Chiar și atunci când este vorba de un miliard de lei. Ei bine, cel puțin acum putem spune că suntem toți de acord în această privință. Dezbaterile publice se organizează foarte rar, iar când au loc, cetățenii nu sunt interesați deloc să participe.

RETIM

La Lugoj, am descoperit secretul democrației participative: dacă autoritățile nu organizează dezbateri publice, cetățenii nu participă. Dacă cetățenii nu participă, ce rost are ca autoritățile să organizeze dezbateri publice. Este un cerc vicios perfect, care ne asigură că niciodată nu vom avea o comunitate activă și implicată în administrarea orașului.

Ce e mai important decât să ne implicăm în problemele comunității noastre? De ce să ne pierdem timpul cu dezbateri publice, când putem să ne cumpărăm un smartphone nou și să ne uităm și să comentăm pe rețelele sociale? Hai să fim serioși, de ce să ne pierdem timpul cu participarea publică, când putem să ne exprimăm opiniile online, fără să ne asumăm nicio responsabilitate? Putem oricând să aruncăm vina pe autorități și să acuzăm, atunci când ceva nu merge bine.

Dar cum putem să-i stimulăm pe cetățenii care preferă să se uite la „Antena 3”, în loc să participe la dezbateri publice? Ei bine, trebuie să recunoaștem că participarea la dezbateri publice nu este tocmai captivantă. Dar dacă s-ar organiza dezbateri publice în baruri sau parcuri? La Ceasul Electric, ar fi fost cel mai bun loc, dar, tocmai din cauză că a lipsit o dezbatere publică, cineva a decis de capul lui să distrugă acea zonă și așa a rămas. Ce-ar fi să facem dezbaterile mai interactive să oferim premii pentru cei mai activi participanți? Sau chiar să le organizăm pe rețelele sociale?

Într-o notă mult mai serioasă, e important să le amintim edililor locali că cetățenii nu vor participa la dezbateri publice, dacă nu vor vedea un impact real asupra comunității lor. De aceea, autoritățile locale trebuie sa fie transparente și să explice cum vor utiliza sugestiile și părerile cetățenilor în luarea deciziilor.

Putem să ne dorim să avem un oraș fără probleme, fără să ne implicăm si noi înșine? Poate e momentul să ne desprindem de smartphoane și să participăm activ în viața comunității noastre.

Poate e momentul să dăruim din timpul nostru pentru a construi o comunitate puternică și activă. O facem pentru binele nostru și pentru binele copiilor noștri! Pentru că bine zicea John F. Kennedy: „Nu întreba ce poate face ţara pentru tine, ci întreabă ce poţi face tu pentru ţară”.

Citiţi mai departe

Opinii

OPINII: Scenă deschisă pentru noul director!

Publicat

în

Bine ați venit la Teatrul Spectacolului de Viață, unde personajele sunt atât de incredibile, încât par a fi regizate de mâna unui geniu!

Vă prezentăm ultima dramă, de la Casa de Cultură din Lugoj, unde doi actori cheie s-au duelat pentru postul de regizor: un fost director, care și-a pierdut prestigiul prin încercarea de a ascunde chefurile politice pentru PSD, plătite din banii pentru cultură, și aspirantul preferat al șefilor administrației locale, care nu avea nicio experiență culturală. Care a fost rezultatul acestui show? Aspirantul a câștigat, iar angajații din Casa de Cultură sunt acum îngrijorați că ar putea chiar să fie dați afară.

RETIM

Dar ce ne așteaptă în viitor pentru Casa de Cultură și noul regizor? Vor fi producții culturale ambițioase sau autoritățile locale vor încerca din nou să închidă instituția, din teama de a nu se cheltui prea mulți bani pe spectacole politice? Este un mister.

Angajații au trăit o perioadă de „dolce far niente”, până la schimbarea directorului, dar aceste vremuri sunt acum doar amintiri și, poate, un regret pentru câțiva dintre ei. Însă, schimbarea ar putea aduce noi oportunități și provocări, iar Casa de Cultură va continua să fie un loc important pentru comunitatea lugojeană și pentru pasiunea sa pentru cultură și artă.

Pe de altă parte, atunci când politicienii încep să se amestece în cultură, lucrurile devin hazlii. Ar putea să vrea decidă totul, de la numele grupului de teatru, până la subiectul piesei. Poate chiar să joace un rol în spectacol, în ciuda faptului că nu au nicio experiență actoricească. Este ca și cum ai încerca să zbori, fără să fi luat o lecție de zbor. Există o mică șansă să reușești!

Noi ar trebui să celebrăm fiecare eveniment care are loc la Casa de Cultură din Lugoj! Dar, cu grijă la scaunele pe care ne așezăm, să nu dispară, deoarece un angajat „creativ” le-ar putea lua acasă, doar pentru a le „împrumuta”. Timpurile sunt atât de haioase, încât nu știm dacă să râdem sau să plângem. Dar cu siguranță, acest teatru amuzant ne aduce împreună și ne arată importanța culturii și artei în viața noastră.

Acum, ce se va întâmpla cu noul director, șefii din primărie și angajații instituției este un subiect care nu poate fi tratat în acest moment, așa că rămâne doar să așteptăm…

Citiţi mai departe

Cele mai citite