Connect with us
Winter in My Town

Sport

DOCUMENTAR Povestea fotbalului. Cum a apărut primul club din Lugoj și unde s-au jucat primele meciuri

Publicat

în

Anul acesta s-au împlinit 120 de ani de la fondarea primului club de fotbal în Lugoj ( 8 aprilie 1901).

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Din marea familie a jocurilor cu mingea, practicate de oameni sub forme diferite începând din antichitate, fotbalul englezesc a fost primul care a dobândit în ultimul sfert al secolului al XIX-lea o recunoaștere internațională. Tranziția fotbalului, de la forma violentă practicată în evul mediu, când mingea era lovită de o mulțime furioasă, spre una organizată, a fost marcată de eforturile școlilor publice engleze de a standardiza jocul la mijlocul secolului al XIX-lea.

Pasul decisiv a fost facut la Londra în 1863 când reprezentanții celor mai influente școli și cluburi englezești au adoptat un set comun de reguli (Cambridge Rules). Prin interzicerea atingerii mingii cu mâna (cu excepția portarului) s-a făcut clar distincția între jocul modern (dribbling-kicking game) și fotbalul practicat la Școala din Rugby (catch-and-run game). Cu acest prilej s-a fost constituită Federația engleză de fotbal (The Football Association) care în 1871 a organizat o prima competiție de fotbal (FA Cup).

În deceniile următoare au fost introduse noi reglementări ce au contribuit la conturarea jocului în forma lui modernă: individualizarea postului de portar, fixarea la 11 a numărului de jucatori dintr-o echipă (1870), pentru coordonarea jocului sunt introduși arbitrii – până atunci căpitanii echipelor au urmărit respectarea regulilor (1871), arbitrii sunt autorizați să elimine de pe teren jucatorii pentru încălcarea regulilor, la pauză  echipele trebuie să schimbe porțile (1873), lovitura de colț – corner, și offside – ul actual (1873), cei doi stâlpi ai porți sunt prevăzuți cu o bandă încrucișată (1866) ulterior înlocuită cu bara transversală a porții (1875), partida este limitat la 90 de minute cu excepția prelungirii meciului până la înscrierea golului câștigător (1877), arbitrii utilizează fluierul (1877), porțile sunt prevăzute cu plase (1890),  pe lângă loviturile libere indirecte este introdus penalty-ul, arbitri asistenți (1891), portarii nu mai au voie să prindă mingea în afara careului mic.

RETIM

În jurul anului 1890 fotbalul devenise un sport popular în Imperiul Britanic, care angrena anual câteva mii de spectatori prezenți la compețiile oficiale. Practicat inițial de burghezie, împreună cu celelalte discipline (patinaj, gimnastică, ciclism, canotaj, inot, tenis), în cadrul reuniunilor de sport, fotbalul a fost rapid agreat de muncitorime, devenind principala formă de recreere în afara orelor de program.

Primele cluburi din Imperiul Austro-Ungar

Adus de expații englezi stabiliți în orașele din Imperiul Austro-Ungar, fotbalul este treptat încorporat de societățile sportive din Praga (Athletic Club Praha – 1893), Graz (Akademisch Technischen Radfahr Vereins – 1894), Viena (Vienna Cricket Club – 1894), Budapesta (Budapesti Torna Club 1893), Arad ( Arad Atlétika Klub – 1899) etc. Primul club regional dedicat în totalitate acestui sport a fost înființat de grădinarii englezi care lucrau pe domeniul lui Nathaniel Mayer von Rothschild din Viena. Angajații, sub patronajul baronului, au fondat în 23 august 1894: First Vienna Football – Club. Primul meci între Austria și Ungaria s-a disputat la Budapesta pe 2 nov. 1897. Budapesti Torna Club a pierdut în fața formației Vienna Cricket and Football Club (0-2).  Simultan fotbalul a pătruns în școlile și universitățile din Ungaria. Se pare că în jurul anului 1883 elevii gimanziului reformat din Budapesta erau deja familiarizați cu jocul de fotbal.

În lipsa surselor documentare, meciul de fotbal disputat între cele două clase ale Liceului Piarist din Timișoara la sfârșitul anului școlar (25 iun. 1899), rămâne unul de referință pentru începuturile acestui sport în Banat. Cu siguranță jocul de fotbal a fost cunoscut lugojenilor cu mult înainte. Dacă cei mai mulți au citit în ziare despre “fotbalul englezesc”, studenții originari din Lugoj apucaseră să ia contactul cu acest îndrăgit sport în cadrul universităților pe care le frecventau (Viena, Budapesta, München).

Clubul de fotbal din cadrul Reuniunii de Sport Lugoj (8 aprilie 1901)

La câteva luni după partida școlară din Timișoara mai sus amintită, membrii Clubului de ciclism “Villám” din Lugoj dezbat introducerea fotbalului ca soluție pentru extinderea reuniunii (ian. 1900). Inițiativa este preluată de Reuniunea de Sport din Lugoj ( Lugoser Sportverein – Lugoi Sport Egylet) care, la o distanță de un an, și-a organizat propria secție de fotbal. Partida constituirii clubului lugojean de fotbal – funcționa conform uzanțelor vremii sub patronajul unei societăți sportive –  a avut loc în data de 8 aprilie 1901 (luni, a doua zi e Paști) pe terenul de sport din incinta Liceului maghiar de stat (astăzi Liceul C. Brediceanu).

Pentru a încuraja dezvoltarea acestui sport, conducerea clubului a hotărât ca meciurile să fie organizate doar în duminici și sărbatori. După trei luni de antrenamente, clubul, aflat sub patronajul prefectului de Caraș-Severin Carol Pogany, a organizat o emulație de foot-ball oficială pe 4 aug. 1901. Partida s-a desfășurat într-o duminică după-amiază, între orele 18.00 – 20.00, pe un teren improvizat aflat pe Malul Timișului lângă teatru (pe locul unde este astăzi Casa Porumb, fosta Casă a personalităților). Un bilet de intrare la meci a costat 30 de Helleri (1 Coroană = 100 Helleri). Membrii clubului lugojean , a cărui președinte a fost A. Laszlofy (consilier juridic) s-au împărțit în două echipe după cum urmează : A. Rozgonyi, L. Seyfried, I. Papp, A Szabó, E. Missits, J. Nagy, W. Cibaron, R. Gabel, A. Villányi, R. Gându si L. Král (culorile negru – roz) și L. Brădicean, J. Langer, S. Bercean, B. Lisskay, E. Szenczy, H. Mózes, Dr. D. Kiss, Dr. T. Vuia, D. Simonyi, E. Hoss si B. Seyfried (negru-albastru). Menționăm faptul că abia din anul 1924 tricourile au început să fie numerotate.  Arbitrul central al jocului a fost Ludwig Vizváry, membru al Clubului de fotbal din Budapesta, iar ca arbitrii secundari  lugojenii  Teodor și Romulus Radu.

Evenimentul, care a strâns toată crema societății lugojene, a fost relatat succint în paginile ziarului Drapelul din 1901: “Un public numeros a privit cu multă încordare și interes lupta între cele două partide, cari fiecare se nisuia să rapoarte victoria pe câmpul de emulație. După o luptă de două ore complete, a învins grupa ce purta culoare roșie. Învingătorii au obținut câte o medalie argint.” Seara s-a încheiat cu o petrecere dansantă ținută în grădina Hotelului Concordia, încheiată la cinci dimineața. Din vânzarea biletelor s-au strâns în folosul reuniunii 352 de coroane.

Primul campionat, jucat în Liga Maghiară

În anii ce au urmat clubul lugojean a jucat numeroase partide cu echipele din orașele apropiate: Subotița (aug. 1901), Timișoara ( aug. 1902), Vârșeț ( iulie 1903) etc. Cel mai cunoscut meci al formației lugojene a fost cel disputat în ziua de 20 aug. 1902 cu recent înființata echipă timișoreană Temesvári Atlétikai Club (constituit abia pe 26 apr. 1902!). În componența echipei lugojene, care a câștigat cu 3:2 în fața gazdelor, s-au aflat: L.Král (căpitan), W. Cibaron, G. Györbiró, J. Morgenstern, L. Brădiceanu – atacanți,  J. Oprea, C. Gându, N. Bercsényi – mijlocași, J. Nagy, L. Seyfried – fundași și J. Pollak ca portar.

Liga maghiară de fotbal (Magyar Labdarúgók Szövetsége) a organizat primul campionat național de fotbal în anul 1901. Au fost prezente doar 14 echipe din capitală. Pentru a facilita participarea, după performanță, echipelor din provincie conducerea Ligii a propus în 1905 împărțirea teritoriului în 10 districte. Cluburile din Ungaria de Sud (Timișoara, Arad, Seghedin, Lugoj etc.), neafiliate ligii, au organizat în același an un campionat regional, care va fi câștigat de formația din Subotița. Districul Arad, din care făceau parte echipe din Timișoara, Lugoj, Vârșeț, Kikinda și Subotița, a funcționat între 1909-1914. Din pacate, formația lugojeană nu a avut rezultate remarcabile în campionatul maghiar. Înainte de Primul Război Mondial au apărut în Lugoj și alte formațiuni sportive care au practicat fotbalul: LTVE (Lugoscher Turn – und Fecht Verein – 1912), echipa Regimentului 8 de Infanterie etc.

În perioada interbelică numărul echipelor a crescut exponențial: Lugoscher Athletik – Club (1919), Lugoscher Arbeiter- Sportverein – Asociația Muncitorilor pentru educație fizică din Lugoj (1921), Club Sportiv “Vulturii” (1920), Reuniunea Sportivă “Germania” (1928), Reuniunea “Kolping” (1931), Club Sportiv “Textilana” (1928), Reuniunea Sportivă “Makkabi” (1931), Societatea culturală “Progresul” (1920).

La începutul anilor ’30 a fost amenajat stadionul  Clubului “Vulturii” din drumul Caransebeșului (în spatele depozitului de lemne Rus). Arena, cu o suprafață de 7 hectare, a fost folosită de majoritatea echipelor din oraș pentru meciurile oficiale. În afară de stadion mai existau si alte terenuri pe care se antrenau echipele locale: în Cotu Mic, lângă magazia de fân (unde se află astăzi magazinul Profi) sau în capătul Str. Bocșei, dupa a doua barieră, vizavi de casa de vamă.

OLIVIU GAIDOȘ

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

loading...

Sport

O lugojeancă a câștigat bronzul la cea mai grea competiție sportivă din lume, cu finala la Abu Dhabi

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Finala Campionatului Mondial Spartan, considerată printre cele mai grele competiții sportive din lume, a avut loc în weekend în emiratul Abu Dhabi din Emiratele Arabe Unite. Loredana Niroda, tânăra din Lugoj care a făcut din Dubai a doua casă, a reușit o performanță uluitoare pentru categoria ei de vârstă.

După 5 ore în deșert, pe o căldură toridă și înfruntând zeci de obstacole, tânăra a reușit clasarea pe locul al treilea în competiția finală a Spartan. Loredana, care profesează ca antrenoare de gimnastică în Emirate, spune că deși este mulțumită de rezultat, de-abia așteaptă să își ia revanșa la anul, pentru un loc mai bun pe podium.

„Campionatul Mondial Spartan a avut loc în Liwa, deșertul cu cele mai înalte dune de nisip din Emiratele Arabe. Am început cursa în jurul orei 9 și am terminat în jurul orei 14, 5 ore prin mijlocul pustietății la 30 de grade. A fost cea mai grea cursă a mea, 22 de kilometri și 34 de obstacole printre dunele de nisip. Personal, nu m-aș fi pus pe podium, am fost puțin dezamagită de rezultatul meu, dar am avut noroc că fetele din categoria mea de vârstă să fie mai puțin pregătite decât mine. Voi avea ocazia să îmi iau revanșa, Campionatul Mondial va fi găzduit tot de Emiratele Arabe și anul viitor”, a povestit pentru Lugojeanul.ro Loredana Niroda.

RETIM

Pe perioada cursei, Loredana s-a confruntat cu o accidentare, pe care a trebuit să o suporte majoritatea întrecerii.

„Locul 3 a fost o surpriză pentru mine, pentru că pe la kilometrul 13 am început să am dureri serioase la piciorul stâng. Știam că mai am 9 kilometri și că unul din obstacole va fi căratul unui sac de nisip de 23 de kilograme pe dunele înalte, greutate care îmi va cauza dureri serioase. Mental am fost mai puternică decât fizic, mi-am spus că nu contează cum, trebuie să termin cursa, și dacă ar fi trebuit să merg în mâini sau să mă rostogolesc, aș fi trecut linia de finish. Cu toate astea, sunt recunoscătoare și bucuroasă că am fost pe podium pentru România la acest Campionat Mondial, la care au luat parte 65 de țări”, a încheiat Niroda.

Citiţi mai departe

Sport

VIDEO Se pun bazele deschiderii centrului de canotaj de la Surduc. Lacul ar putea găzdui unica pistă olimpică din România

Publicat

în

Centrul de canotaj de la Surduc are șanse tot mai mari să devină realitate, în anul următor, după ce de mai bine de 10 ani se tot vorbește de înființarea unui astfel de loc.
Canotorii din partea de vest a țării au făcut primele pregătiri pe Lacul Surduc în urmă cu mai bine de 20 de ani, conform lui Zlatomir Balojin, vicepreședintele Asociației Județene de Canotaj din Timiș. Oficialul timișean spune că în ultimii ani cantonamentele la Surduc au fost destul de rare, însă de fiecare dată când sportivii s-au pregătit aici, au reușit să obțină rezultate notabile la competițiile internaționale. Balojin e de părere că atât apa, cât și aerul puternic ozonificat contribuie eficient la pregătirea canotorilor.
„Asociația Județeană de Canotaj, împreună cu Federația de Canotaj și Consiliul Județean Timiș, am început demersurile și începutul e foarte bun, stăm foarte bine, sunt șanse foarte mari să înființăm acest centru. Dorim treaba asta, deoarece toți sportivi care au fost în pregătire acolo sunt foarte bine și, drept dovadă, rezultatele obținute sunt foarte bune. Nu s-a întâmplat niciodată în Timișoara, până în acest an, să avem două titluri europene în același an. Eu zic că foarte mult contează apa și dar mai ales ozonoul care se găsește în preajma localității Fârdea”, spune Oficialul AJC.
Vicepreședintele Asociației Județene de Canotaj spune că, în momentul de față, discuțiile sunt avansate, iar deschiderea centrului de la Surduc ține doar de câteva formalități.

„Nu e o problemă din partea Federației, care nu s-a opus niciodată. Eu mi-aș dori foarte mult aici, fiind și din Banat, să avem prima pistă de canotaj din țară pentru concursuri internaționale. Să nu uităm și de infrastructura pe care o avem, cu autostrada care are ieșire exact în zona Lacului Surduc. Sunt multe țări care își doresc să vină să vină la un concurs, o regată și, de ce nu, chiar la campionate europene sau mondiale”, a mai spus Balojin.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Pista de concurs de la Surduc ar urma să fie singura pistă care ar putea fi omologată pentru concursuri internaționale din România, fiind la standardele stabilite de Comitetul Olimpic.

Citiţi mai departe

Sport

Competiție sportivă la Stadionul Tineretului. Zeci de copii participă la „Crosul Toamnei”

Publicat

în

Joi, 2 decembrie, la ora 15, la Stadionul Tineretului va avea loc „Crosul Toamnei”, competiție organizata de CSS Lugoj, Primăria Lugoj și Consiliul Local Lugoj. Vor participa elevi de la școlile din Lugoj și din zona Lugoj.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Fondul de premiere este de 550 lei. Vor participa băieți și fete, pe distanțe între 300m și 600 m diferențiate de vârsta. Se va alerga pe următoarele categorii:

– născuți în 2013 și mai tineri;
– născuți între anii 2011-2012;
– născuți între anii 2008 – 2010.

STEFAN Z. TOTH

RETIM

Citiţi mai departe

Sport

Ofertă din partea Primăriei pentru unul dintre sportivii care a dus mai multe titluri Lugojului, în ultimii ani

Publicat

în

Unul dintre cei mai valoroși sportivi, care au luptat pentru Lugoj, ar putea să devină lugojean cu acte în regulă. Ivan Guidea, născut la Nisporeni, în Republica Moldova, este de 0pt ori campion al României și de doi ori medaliat cu bronz la Campionatul European, participant la Jocurile Olimpice de la RIO.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Fostul consilier Gheorghe Bologa susține că i-a solicitat fostului primar să-i dea o locuință lui Guidea, care este legitimat la CSM Lugoj, însă fără succes.
„Când vine la Lugoj se cazează la hotel. Din anul 2014, autoritătile locale i-au promis o locuința. Boldea l-a mințit. Poate Claudiu Buciu, care se pare că apreciază performanța în sport, va face ceva pentru acest sportiv valoros. După Claudiu Zanier, un mare luptator al Lugojului, campion european, campion balcanic și multiplu campion de juniori, tineret și seniori al României, născut, crescut și format în școala de lupte lugojene, Guidea Ivan, naturalizat pentru Romania, este un alt luptător valoros al Lugojului. Oare o să-l pierdem și pe el, ca pe Claudiu Zanier? Felicitări Guidea, pentru titlul de campion al României câștigat zilele astea la Reșita”, arată Bologa.
Primarul Lugojului spune că există o variantă ca Guidea să primească locuință în Lugoj, însă, pentru asta, trebuie să accepte oferta Primăriei.

„Conform legii nu poate primi locuința. Avem o înțelegere cu dânsul. Se poate rezolva și altfel problema locuinței. Asteptăm să vedem răspunsul dânsului. I-am propus să devina antrenor la CSM Lugoj”, a declarat Claudiu Buciu.

Citiţi mai departe
Publicitate
Publicitate

Cele mai citite