Connect with us

Administrație

De ce are nevoie Lugojul de piste pentru biciclete

Publicat

în

DSC_8714Priviti atent fotografia de mai sus. Lugojenii sunt mari amatori de biciclete, iar in curand voi folosi si eu acest mijloc de transport pentru deplasarile de weekend in prima faza pana in oras si pe strazile de aici, iar mai apoi, de ce nu, chiar si ca transport pana la job sau pana la meciul de volei sau de fotbal sau asa mai departe, asta si cand voi avea o bicicleta care sa nu fie mai distrusa decat o jumatate de lubenita care a stat la soare vreo trei zile. O problema mare, care apare in absolut oricare oras de pe teritoriul tarisoarei noastre, este lipsa pistelor de biciclete, iar asta nu o spun doar eu, ca asa m-am trezit acum si am pofta de pedalat, ci, in primul rand, cele doua mii, nu cred ca m-ati inteles din prima, asa ca repet, 2.000 de lugojeni care au primit pana acum numere de „inmatriculare” verzi.

Meniul zilei, Octavian

„Am impartit pana acum peste 2.000 de numere in cadrul campaniei noastre. Desi nu s-au dat fiecare la cate o singura persoana, unii solicitand si doua numere, pentru bunica, pentru vecini sau pentru oricine aveau ei nevoie, credem ca si asa, numarul de biciclisti trece de acest numar la Lugoj”, spune Gratian Orasanu, unul dintre lugojenii care au pus bazele miscarii „Lugojul Pedaleaza” si care mi-a povestit, in premiera cred, ca se lucreaza la un plan inedit prin care toti lugojenii care iubesc biciclitul vor avea un loc in care sa se adune si virtual, sa discute si sa se inregistreze cu numarul primit.733745_520920281280504_1356663838_n

Deocamdata, la Lugoj exista doar cateva piste pentru biciclete, cele mai noi fiind cele de pe strada Gheorghe Doja sau cea de pe podul pietonal dintre cartierul Strand si zona pietei agroalimentare. Totusi, oamenii care incearca sa le foloseasca de multe ori se confrunta cu probleme importante si nu pot sa mearga pe ele linistiti, asa cum ar trebui sa o faca pe o pista normala. Problemele pleaca de la masinile parcate pe piste si ajung pana la gurile de canal sau de scurgere a apei peste care ar trebui sa traverseze pe pista.

„Cred ca daca am avea piste pentru biciclete, nu numai ca am avea un oras mai sigur pentru biciclisti, dar ar disparea si conflictele dintre soferi si ciclisti, ar disparea tamponarile si ar incuraja si mai multa lume sa treaca de la masina la bicicleta. Ar fi extrem de utile si, desi greu de pus in practica, cred ca o sa avem din ce in ce mai multe in urmatorii ani, pentru ca Lugojul pedaleaza si cam atat, am spus totul cu asta”, ne-a povestit Alin Rosu, organizator la „Lugojul Pedaleaza” si un promotor neobosit al miscarii pe doua roti din orasul nostru.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Biciclistii spun ca, desi isi doresc piste cel putin pe toate strazile importante din oras, desenarea lor nu este tocmai un lucru usor, avand in vedere modul in care orasul nostru, vechi de sute de ani, a fost initial construit. „Sunt zeci, poate sute de stradute inguste, cu loc de-abia lasat pentru masini, construirea unor piste acolo cred ca este imposibila. De asemenea, pe strazile mai mari s-au facut locuri de parcare, aici fiind din nou greu de desenat si, mai ales, de respectat pistele pentru biciclete. Pana la urma cred ca se va gasi o solutie si pentru ele, dar momentan lucram cu ce avem, desi ni le dorim cat mai repede”, a mai spus Gratian Orasanu, cel care printeaza numerele verzi pentru biciclisti de fiecare data.DSC_8626

In prima editie de „Lugojul Pedaleaza”, Gratian si trupa sa de voluntari au realizat si impartit 500 de numere, dupa care, aproape la fiecare editie lunara, alte 100 de bucati. Desi la inceput au pastrat o evidenta a celor care primeau cate un numar, eforturile lor de a face acest lucru s-a dovedit mult prea solicitante din toate punctele de vedere, asa ca ideea a fost suspendata o perioada, acum revenindu-se asupra ei. „Am cumparat deja lugojulpedaleaza.ro, iar in perioada urmatoare vom da drumul si site-ului, acolo unde fiecare biciclist cu numar isi poate inregistra datele, cateva cuvinte despre el si informatii despre bicicleta sa. Va fi un portal al biciclistilor din Lugoj, in care fiecare va putea interactiona cu fiecare si in care vom fi ca o mare familie pe doua roti”, a fost concluzia lui Gratian.

Pana la desenarea pistelor prin Lugoj, eu va las si plec la o tura de seara, ca azi e joi si e „long ride day”, adica ziua in care trebuie sa fac cel putin 30 de kilometri pe bicicleta. O sa va tin la curent atat cu progresul meu ca biciclist si arzator de calorii, cat si cu pistele de biciclete din orasul de pe Timis, evident in articolele viitoare pe aceasta tema.

8 Comments

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Administrație

Program nou la mai multe dintre birourile Primăriei Lugoj

Publicat

în

Primăria Municipiului Lugoj aduce la cunoștința cetățenilor că următoarele birouri vor avea relații cu publicul, în toate zilele lucrătoare astfel:

Meniul zilei, Octavian

Telefonic:

  • Urbanism / Patrimoniu – între orele 14.00 – 15.00

 la tel. 0256 352240, interior 206

  • Agricol / Cadastru – între orele 15.00 – 16.00

 la tel. 0256 352240, interior 261

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

  • Taxe și impozite – între orele 13.00 – 15.00

 la tel. 0256 354057

Online:

Se pot trimite solicitări sau întrebări prin e-mail la adresa contact@primarialugoj.ro.

 

Citiţi mai departe

Administrație

Primăria caută să angajeze un inspector pentru relații cu instituții de învățământ, culte, cultură, sănătate

Publicat

în

„Municipiul Lugoj organizează concurs de recrutare pentru ocuparea unei funcții publice de execuție vacante de Inspector, clasa I, grad profesional principal, din cadrul aparatului de specialitate al primarului, Compartiment relații cu instituții de învățământ, culte, cultură, sănătate.

Meniul zilei, Octavian

În conformitate cu prevederile art. 618 din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, concursul este organizat în baza excepției prevăzute de art. II din Legea nr. 203/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Durata normală a timpului de lucru pentru funcția publică de execuție vacantă este 8 ore pe zi, respectiv 40 ore pe săptămână.

Proba suplimentară de testare a cunoștințelor IT – cunoștințe de operare pe calculator, nivel mediu – 19 iulie 2021, ora 1100.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Proba scrisă se va desfășura în data de 21 iulie 2021 ora 1100, la sediul Primăriei Municipiului Lugoj, Piaţa Victoriei nr. 4.

Condiții de participare:

  • candidații trebuie să îndeplinească condițiile prevăzute la art. 465 din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare;

-condiții specifice de studii de specialitate: studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă;

– minimum 5 ani vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice.

Bibliografia/tematica, atribuţiile prevăzute în fişa postului, precum şi alte date necesare desfăşurării concursului se afişează pe pagina de internet a autorităţii publice locale www.primarialugoj.ro, la secţiunea Anunțuri concursuri angajare.

Perioada de depunere a dosarelor de concurs este 15 iunie –  5 iulie 2021.

Coordonate de contact pentru primirea dosarelor de concurs: Primăria Municipiului Lugoj, Piața Victoriei nr.4, Birou relații cu publicul, tel. 0256/352240, fax. 0256/350393, e-mail: contact@primarialugoj.ro sau „mailto:personal@primarialugoj.ro” personal@primarialugoj.ro. ”

Observații suplimentare: persoană de contact – Lavinia-Daniela Ivăniș, Inspector debutant.

Data afișării: 15 iunie 2021.

 

Citiţi mai departe

Administrație

Muncitorii de la Sere și spații verzi, pârâți la primar că se relaxează în loc să muncească

Publicat

în

Un lugojean i-a pârât la primar pe muncitorii care au venit să îngrijească spațiile verzi din Parcul Poștei. Omul era nemulțumit că aceștia se odihneau la umbră, în loc să tundă iarba și să adune resturile pe care le-au lăsat împrăștiate pe alei.

Meniul zilei, Octavian

„Cei care în continuare sfidează munca, iar orașul zace în mizerie ! Rușine să vă fie, am sunat personal la sere și mi-au răspuns că domnii aceștia obosiți de relaxare, nu au drujbă! În Parcul Poștei nu poți traversa de crengile lăsate pe alee, dar domnii ăștia sfidează munca și cetățenii întregului oraș! În permanență stau în parc, la relax ! Așteptăm de la domnul primar o luare de poziție la sesizarea pe care am facut-o la camera 7”, a scris Maniu, pe Facebook, unde a lăsat și un set de fotografii care să dovedească cele spuse.

 

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Citiţi mai departe

Administrație

Care sunt următoarele zone unde se cosește iarba. Cetățenii sunt rugați să-și mute mașinile

Publicat

în

Primăria Municipiului Lugoj aduce la cunoștința cetățenilor că în cursul acestei săptămâni, (7 – 11 iunie), se va cosi iarba de pe spațiile verzi, în cartierele:

Meniul zilei, Octavian

Timișoarei 110;
Militari;
Balta Lată;
Str Agriculturii;
Spl. G. Coșbuc;
Splaiul 1 Decembrie 1918.

Pe această cale reprezentanții primăriei roagă cetățenii să nu parcheze mașinile în imediata apropiere a spațiilor verzi pentru a facilita activitatea echipelor de lucru și a evita eventuale daune.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Citiţi mai departe
Publicitate
Publicitate

Cele mai citite