Connect with us

Administrație

De ce are nevoie Lugojul de piste pentru biciclete

Publicat

în

DSC_8714Priviti atent fotografia de mai sus. Lugojenii sunt mari amatori de biciclete, iar in curand voi folosi si eu acest mijloc de transport pentru deplasarile de weekend in prima faza pana in oras si pe strazile de aici, iar mai apoi, de ce nu, chiar si ca transport pana la job sau pana la meciul de volei sau de fotbal sau asa mai departe, asta si cand voi avea o bicicleta care sa nu fie mai distrusa decat o jumatate de lubenita care a stat la soare vreo trei zile. O problema mare, care apare in absolut oricare oras de pe teritoriul tarisoarei noastre, este lipsa pistelor de biciclete, iar asta nu o spun doar eu, ca asa m-am trezit acum si am pofta de pedalat, ci, in primul rand, cele doua mii, nu cred ca m-ati inteles din prima, asa ca repet, 2.000 de lugojeni care au primit pana acum numere de „inmatriculare” verzi.

„Am impartit pana acum peste 2.000 de numere in cadrul campaniei noastre. Desi nu s-au dat fiecare la cate o singura persoana, unii solicitand si doua numere, pentru bunica, pentru vecini sau pentru oricine aveau ei nevoie, credem ca si asa, numarul de biciclisti trece de acest numar la Lugoj”, spune Gratian Orasanu, unul dintre lugojenii care au pus bazele miscarii „Lugojul Pedaleaza” si care mi-a povestit, in premiera cred, ca se lucreaza la un plan inedit prin care toti lugojenii care iubesc biciclitul vor avea un loc in care sa se adune si virtual, sa discute si sa se inregistreze cu numarul primit.733745_520920281280504_1356663838_n

RETIM

Deocamdata, la Lugoj exista doar cateva piste pentru biciclete, cele mai noi fiind cele de pe strada Gheorghe Doja sau cea de pe podul pietonal dintre cartierul Strand si zona pietei agroalimentare. Totusi, oamenii care incearca sa le foloseasca de multe ori se confrunta cu probleme importante si nu pot sa mearga pe ele linistiti, asa cum ar trebui sa o faca pe o pista normala. Problemele pleaca de la masinile parcate pe piste si ajung pana la gurile de canal sau de scurgere a apei peste care ar trebui sa traverseze pe pista.

„Cred ca daca am avea piste pentru biciclete, nu numai ca am avea un oras mai sigur pentru biciclisti, dar ar disparea si conflictele dintre soferi si ciclisti, ar disparea tamponarile si ar incuraja si mai multa lume sa treaca de la masina la bicicleta. Ar fi extrem de utile si, desi greu de pus in practica, cred ca o sa avem din ce in ce mai multe in urmatorii ani, pentru ca Lugojul pedaleaza si cam atat, am spus totul cu asta”, ne-a povestit Alin Rosu, organizator la „Lugojul Pedaleaza” si un promotor neobosit al miscarii pe doua roti din orasul nostru.

Biciclistii spun ca, desi isi doresc piste cel putin pe toate strazile importante din oras, desenarea lor nu este tocmai un lucru usor, avand in vedere modul in care orasul nostru, vechi de sute de ani, a fost initial construit. „Sunt zeci, poate sute de stradute inguste, cu loc de-abia lasat pentru masini, construirea unor piste acolo cred ca este imposibila. De asemenea, pe strazile mai mari s-au facut locuri de parcare, aici fiind din nou greu de desenat si, mai ales, de respectat pistele pentru biciclete. Pana la urma cred ca se va gasi o solutie si pentru ele, dar momentan lucram cu ce avem, desi ni le dorim cat mai repede”, a mai spus Gratian Orasanu, cel care printeaza numerele verzi pentru biciclisti de fiecare data.DSC_8626

In prima editie de „Lugojul Pedaleaza”, Gratian si trupa sa de voluntari au realizat si impartit 500 de numere, dupa care, aproape la fiecare editie lunara, alte 100 de bucati. Desi la inceput au pastrat o evidenta a celor care primeau cate un numar, eforturile lor de a face acest lucru s-a dovedit mult prea solicitante din toate punctele de vedere, asa ca ideea a fost suspendata o perioada, acum revenindu-se asupra ei. „Am cumparat deja lugojulpedaleaza.ro, iar in perioada urmatoare vom da drumul si site-ului, acolo unde fiecare biciclist cu numar isi poate inregistra datele, cateva cuvinte despre el si informatii despre bicicleta sa. Va fi un portal al biciclistilor din Lugoj, in care fiecare va putea interactiona cu fiecare si in care vom fi ca o mare familie pe doua roti”, a fost concluzia lui Gratian.

Pana la desenarea pistelor prin Lugoj, eu va las si plec la o tura de seara, ca azi e joi si e „long ride day”, adica ziua in care trebuie sa fac cel putin 30 de kilometri pe bicicleta. O sa va tin la curent atat cu progresul meu ca biciclist si arzator de calorii, cat si cu pistele de biciclete din orasul de pe Timis, evident in articolele viitoare pe aceasta tema.

8 Comments

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Administrație

Lugojul are banii pentru reabilitarea Podului de Fier. S-a semnat contractul de finanțare

Publicat

în

Astăzi, 3 octombrie, primarul interimar al municipiului Lugoj, Bogdan Blidariu, a semnat contractul pentru finanțarea lucrărilor de reabilitare a Podului de Fier în cadrul unei ceremonii desfășurate la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în prezența Ministrului Adrian-Ioan Veștea. Acest moment reprezintă un pas crucial în realizarea acestui proiect ambițios și mult așteptat de comunitatea locală.

Finanțarea pentru acest proiect este asigurată prin Programul Național de Investiții – Anghel Saligny, lansat de Guvernul României, iar semnarea contractului de finanțare garantează existența integrală a resurselor financiare necesare pentru execuția tuturor lucrărilor prevăzute în proiect. Valoarea totală a acestui proiect de importanță majoră se ridică la 15.854.654,90 RON, din care 15.153.149,90 RON sunt asigurați de Guvern, în timp ce Municipiul Lugoj contribuie cu suma de 701.505,00 RON din Bugetul Local.

RETIM

Cerere de finanțare din 2021

Municipiul Lugoj a depus cererea de finanțare în noiembrie 2021, iar aceasta a fost aprobată în septembrie a anului următor. A urmat o serie de pași importanți, printre care emiterea Certificatului de urbanism, semnarea Contractului de proiectare pentru documentația de avizare a lucrărilor de investiții și intabularea Podului de Fier și a Vămilor în Cartea Funciară, aspecte esențiale pentru a accesa finanțarea necesară.

Documentațiile au obținut avize favorabile de la instituțiile abilitate, inclusiv Agentia pentru Protecția Mediului Timiș, Meridian 22, IPJ Timiș, Administrația Bazinală de Apă Banat, Delgaz Grid, Direcția Județeană pentru Cultura Timiș, E-Bistribuție Banat și Orange. În plus, s-a realizat un Studiu Geotehnic și Expertiza Tehnică, care a jucat un rol crucial în determinarea soluției optime pentru reabilitarea podului.

Documentația tehnică a fost aprobată de Consiliul Local al Municipiului Lugoj, iar proiectul a fost actualizat pentru a include și reabilitarea Vămilor, ca parte a aceluiași proiect, cu aprobarea Ministerului. Semnarea Contractului de prestări servicii deschide drumul către lansarea procedurii de achiziție publică, iar lucrările de reabilitare se estimează a începe în prima parte a anului viitor.

Citiţi mai departe

Administrație

Încep reabilitările termice pentru școlile și grădinițele din Lugoj. Durata estimată a investițiilor este de până la 36 de luni

Publicat

în

Primăria Lugoj a ajuns în faza de licitații pentru reabilitarea termică a grădinițelor și școlilor, pentru care s-a obținut finanțare nerambursabilă de la Guvern. În total este vorba despre nouă imobile, iar finanțarea totală primită se ridică la peste 56,3 milioane de lei, la care se adaugă contribuția administrației locale, care în unele cazuri ajunge și la 50%. Se reabilitează energetic grădinițele PP 3, PP 4, PP 5, PP 7, o parte din Liceul Tehnologic „Valeriu Braniște”, o parte din Liceu Teorectic „Iulia Hasdeu” și o parte din Școala Generală nr.4.

„După semnarea contractelor de finanțare, Primăria Municipiului Lugoj a ajuns în faza începe licitațiilor pentru execuția lucrărilor pentru creșterea eficienței energetice și reabilitarea instituțiilor de învățământ prin din municipiul Lugoj. Cele mai avansate proiecte la momentul actual sunt acelea de înființare a unei grădinițe în cartierul Eftimie Murgu, unde s-a finalizat deja licitația pentru execuția lucrărilor și Grădinița PP 7 „, a declarat Bogdan Blidariu, primarul interimar al Lugojului.

RETIM

În programul de reabilitare energetică intră și sediul administrativ al Primăriei Lugoj, unde finanțare nerambursabilă este de 9,8 milioane de lei. Durata estimată de implementare a investițiilor este de până la 36 de luni.

Citiţi mai departe

Administrație

RETIM și ADID Timiș încep a patra campanie de colectare GRATUITĂ a deșeurilor VOLUMINOASE în Zona 0 Ghizela

Publicat

în

RETIM împreună cu ADID Timiș organizează o nouă campanie trimestrială prin care sunt colectate deșeurile voluminoase. Nu ratați ocazia să le predați legal și gratuit la containerul RETIM!

Compania RETIM împreună cu ADID Timiș organizează în perioada 02 octombrie – 28 noiembrie 2023 o campanie de colectare gratuită a deșeurilor voluminoase din zona 0 Ghizela a judeţului Timiş. Sunt cuprinse localitățile Lugoj, Buziaș, Recaș, Balinț, Bara, Bogda (și Buzad), Boldur (Sinerșig și Jabăr), Brestovăț, Chevereșu Mare (Dragșina și Vucova), Coșteiu, Criciova (Jdioara și Cireșu), Darova, Găvojdia, Ghizela, Nădrag, Nițchidorf, Racovița (Sârbova, Hitiaș și Căpăt), Sacoșu Turcesc, Secaș, Știuca, Topolovățu Mare (Iosifalău și Ictar – Budint), Victor Vlad Delamarina și Belinț. 

RETIM

CINE poate preda deșeuri voluminoase?

Cetățenii din localitățile menționate mai sus pot depune prin aport voluntar și gratuit deșeurile voluminoase în containerele special puse la dispoziție în punctele de colectare și între orele menționate în tabelul de mai jos. 

CE se poate preda în cadrul acestei campanii

DEŞEURILE VOLUMINOASE sunt:

  • mobilier, comode, mese de cafea, mese de toaletă, mese decorative;
  • mese de scris pentru copii, rafturi, etajere, etajere metalice;
  • covoare, carpete, preșuri;
  • canapele, paturi, dulapuri, birouri, scaune, banchete, saltele;
  • oale;
  • ceasuri;
  • perdele, draperii;
  • dulapuri de baie, suporturi prosoape;
  • lustre, tablouri;
  • obiecte sanitare, căzi, vase de toaletă, robineți, cabine de duș, suporturi, baterii sanitare, chiuvete, bideuri, capace vase de toaletă, lavoare, rezervoare de apă pentru vase de toaletă;
  • obiecte mari de folosință îndelungată precum: calorifere din fontă, calorifere din aluminiu, uși, tocuri de uși şi tocuri de geamuri, etc.

CE NU se poate preda în cadrul acestei campanii

  • NU se preiau alte categorii de deșeuri: reziduale, reciclabile, de construcții, vegetale, periculoase;
  • NU se colectează deșeurile de echipamente electrice, electronice și electrocasnice (televizoare, mașini de spălat, frigidere, radio-uri, echipamente de iluminat, computere, etc.)

UNDE şi CÂND se pot preda deşeurile voluminoase

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detalii despre efectuarea acestor campanii pe www.retim.ro  si www.adidtimis.ro/stiri.

De asemenea, operatorii serviciului de Call Center sunt disponibili la numărul +40 374 885 692, de luni până vineri, între orele 07:00 – 19:00.

 

 

Citiţi mai departe

Administrație

Neînțelegeri între Primăria Lugoj și Retim. Societatea se pregătește să dea în judecată administrația locală

Publicat

în

Operatorul de salubritate, Retim, a transmis Consiliului local Lugoj o plângere prealabilă împotriva Hotărârii Consiliului Local Lugoj nr. 175/2023. În data de 22 iunie 2023, Consiliul Local Lugoj a emis o hotărâre referitoare la stabilirea și aplicarea taxei de salubrizare în municipiu, iar RETIM consideră că i se aduc prejudicii prin această decizie. Conform hotărârii, lugojenii de la bloc ar avea posibilitatea să încheie individual contracte cu Retim.

Reprezentanții societății de salubritate nu sunt de acord cu această prevedere și o consideră ilegală. Printr-o plângere prealabilă, transmisă Consiliului Local Lugoj, Retim a solicitat revocarea hotărârii, în caz contrar își rezervă dreptul la a deschide o acțiune în instanță.

RETIM

„Noi susținem că această prevedere este nelegală, contravenind legii care reglementează serviciile de salubrizare din localități și serviciile comunitare de utilitate publică. Serviciul de salubrizare este parte a serviciilor comunitare de utilitate publică și este supus reglementărilor stabilite de către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitate Publică. Conform prevederilor din aceste acte normative, utilizatorii serviciului de salubrizare sunt asociațiile de proprietari sau locatari, și nu persoanele fizice care dețin proprietăți individuale în blocurile de locuințe sau condominii. Mai mult decât atât, articolul 96 alin. (1) din Legea nr. 196/2018 prevede că facturarea individuală este permisă doar în cazul în care consumul poate fi măsurat prin contoare individuale, lucru imposibil în ceea ce privește colectarea deșeurilor, având în vedere natura serviciului de salubrizare”, arată cei de la Retim, în documentul transmis Primărie Lugoj.

Cum argumentează Primăria refuzul modificării hotărârii

Consiliul Local Municipal Lugoj s-a întrunit în ședință extraordinară, luni, 18 septembrie, iar aleșii locali au votat propunerea primarului să nu modifice hotărârea și să nu dea curs solicitării celor de la Retim.

„Nu, deci noi nu intenționăm modificăm hotărârea. Ideea este că prin hotărâre noastră persoanele fizice care locuiesc în în condominii, ca zic așa, au posibilitatea, conform regulamentului nostru, încheie contracte individual. Cei de la Retim vor încheie contract doar cu asociația de proprietari. Sunt asociații în care anumite persoane care locuiesc în imobile respective au contracte individuale cu Retimul. Avem situații însă, în care asociația are datorii la Retim, iar societatea nu mai dorește încheie contract cu asociația pe motiv nu își plătesc datoriile și atunci n-ar dori încheie contracte nici cu persoanele din respectivul imobil”, spune primarul interimar Bogdan Blidariu.

Hotărârea Consiliului Local mai poate fi anulată doar în instanță, acolo unde Retim a amenințat deja că va merge.

 

 

Citiţi mai departe

Cele mai citite