Connect with us

Actualitate

Cum minte și protejează ilegalitățile șeful Poliției locale din Lugoj, Florin Nistor Dumitru

Publicat

în

Sursa FOTO Facebook/ Florin Dumitru

În data de 1 septembrie, un lugojean a solicitat intervenția Poliției locale, deranjat de faptul că vecinul său are, din vara lui 2023, depozitate pe spațiul public materiale de construcții (piatră și nisip). Un echipaj a venit la fața locului, însă nu s-a întâmplat absolut nimic.

RETIM

Polițiștii au discutat cu proprietarul pârât și au plecat. Materialele au rămas nemișcate din locul în care au fost. Nemulțumit, lugojeanul care a reclamat a făcut a doua zi o sesizare în scris către șeful Poliției Locale, Florin Nistor Dumitru, căruia i-a povestit incidentul și i-a cerut să ia măsuri.

În data de 6 septembrie, a primit răspuns de la șeful Poliției Locale. Acesta, pe un ton iritat, îl anunță că proprietarul pârât are plătită “taxa de ocupare a domeniului public, fapt pentru care are dreptul de a depozita aceste materiale pe domeniul public. În consecință, nimeni nu trebuie să ia nici un fel de atitudine”, arată Florin Nistor Dumitru.

Șeful Poliției Locale își continuă răspunsul și explică reclamantului că polițiștii locali au refuzat să discute cu el când au ajuns la fața locului „pentru a vă proteja de o eventuală reacție a vecinilor”. În încheiere, Dumitru îl ceartă pe reclamant că și-a permis, în sesizarea trimisă, să facă tot felul de aprecieri personale “pe care nu aveți căderea să le faceți”.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

Prins cu minciuna

Numai că lucrurile nu stau deloc așa cum arată șeful Poliției Locale. Nistor Florin Dumitru a mințit în răspunsul trimis, deoarece, la data sesizării, proprietarul reclamat nu avea plătită nicio taxă. A plătit această taxă, după intervenția polițiștilor. O dovedește răspunsul transmis publicației Lugojeanul.ro de către Primăria Lugoj.

„Numitul, la care se face referire, a achitat cu chitanțele nr. 12434 din 02.09.2024 și nr. 12654 din 04.09.2024 suma de 88 lei, reprezentând depozitare pe domeniul public, pentru perioada 04-13.09.2024”, arată Primăria Lugoj.

Din același răspuns, putem observa că acesta a plătit o astfel de taxă după intervenția poliției, fapt care arată cum au “fraternizat” polițiștii lugojeni cu pârâtul, care a încălcat legea. În această situație nu a fost vorba despre un caz grav, însă arată un mod de lucru nepermis pentru oamenii legii și cât de multă încredere pot avea lugojenii în cei care sunt puși să aplice legea.

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Podul de lemn, numit „Podul Ungurilor” de la Lugoj – Povestea locului de bălăceală al tinerilor

Publicat

în

Podurile au fost dintotdeauna mai mult decât simple structuri care unesc maluri; ele creează legături între comunități, familii și generații. Printre aceste construcții pline de semnificație, unul dintre podurile remarcabile în istoria Lugojului este vechiul Pod de Lemn, cunoscut de localnici sub numele de „Podul Ungurilor” sau „Holzbrücke Bei den Ungarn.” Acest pod de lemn unea două lumi: orașul cu civilizația lui și sălbăticia insulei cunoscute sub numele de „Insula Maimuței” (Affeninsel).

RETIM

Construit în perioada administrației maghiare, podul și-a căpătat numele datorită acestei influențe. Se pare că a fost realizat în regim privat, motiv pentru care nu apare în arhivele administrației din acea vreme. Podul facilita traversarea către Insula Maimuței, unde se afla o cârciumă frecventată de muncitorii din Cartierul Cuțitarilor, o zonă cu o reputație mai puțin onorabilă.

Construcția, solidă și simplă, era tipică pentru acea perioadă – un pod de lemn destinat traficului pietonal dar și al animalelor. Pentru animale se restricționa traversarea în turmă și trebuiau să fie însoțite de către stăpân. Accesul căruțelor era interzis. Podul a rezistat până în anii ’60, când a fost demolat. Râul Știuca secase, iar bătrânul pod, obosit de trecerea anilor, nu își mai găsea utilitatea. Totuși, zeci de ani, lugojenii s-au bucurat de existența lui. Sub pod, apa era adâncă, iar, deși Timișul avea în acea zonă curenți și vârtejuri care îl făceau periculos, locul devenise preferat pentru bălăceală.

Tinerii obișnuiau să sară de pe pod în apă, transformând acest gest într-o provocare plină de adrenalină. Se jucau de-a prinselea în apă, un joc extrem de periculos pentru cei care nu erau buni înotători. Adesea, circulau povești despre tineri prinși în vârtejuri.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

Malurile Timișului – martori tăcuți ai unei copilării fericite

Podul de lemn nu era singurul element de atracție din acest peisaj idilic. În apropierea sa se ridicau Plopii Mari, arbori care păreau să vegheze necontenit asupra celor ce își petreceau timpul liber bucurându-se de beneficiile naturii. Acești plopi bătrâni, cu coroanele lor bogate și umbra reconfortantă, ofereau refugiu lugojenilor în zilele toride de vară. Erau un loc de recreere, de întâlniri, de povestiri și de jocuri.

Acest spațiu de lângă râu avea o semnificație specială, fiind legat de tradiții și de legăturile sociale dintre generațiile de diferite etnii.

Dispariția podului, dar nu și a amintirilor

Când râul Știuca, care se vărsa în Timiș pe sub pod, a secat, construcția și-a pierdut utilitatea și a fost demolată în cele din urmă.

Cu toate acestea, Podul Ungurilor rămâne viu în amintirile unor lugojeni. Cei care și-au petrecut copilăria în preajma lui vorbesc cu nostalgie despre acele vremuri simple, dar pline de bucurii. Deși nu mai există fizic, podul continuă să trăiască în sufletele celor care, în anii tinereții, și-au găsit un loc de joacă și de întâlnire pe malurile Timișului, la umbra plopilor.

Podul Ungurilor din Lugoj nu a fost doar o structură ce unea două maluri, ci și un loc care a unit oameni, comunități și generații. A fost locul unde copilăria prindea viață, sub privirile tăcute ale plopilor uriași ce-l înconjurau. Dispariția sa nu a șters frumusețea și importanța acestui pod din amintirile celor care au trăit acele momente, făcându-l un simbol al trecutului Lugojului, plin de nostalgie și de istorie.

Dan Timaru

Citiţi mai departe

Actualitate

Moarte șocantă a unui polițist de doar 21 de ani, nu departe de Lugoj

Publicat

în

RETIM

Moarte șocantă, la câțiva kilometri de Lugoj, a unui tânăr polițist de doar 21 de ani. Acesta, aflându-se la postul de poliție, a decedat în urma unui infarct, susțin unele surse apropiate cazului, chiar în toaleta de la muncă.

Tragedia a avut loc joi seara, la Ghizela. Un coleg al tânărului a observat că acesta nu mai venise de la baie. Și-a găsit colegul pe jos, inconștient. A început imediat manevrele de resuscitare, însă fără rezultate.

„Cu profundă tristețe anunțăm trecerea la cele veșnice a colegului nostru, Flavius, care a decedat în timpul serviciului. De curând intrat în rândurile polițiștilor, Flavius era un tânăr cu o bună perspectivă de viitor și un tânăr dedicat în munca de poliție. Gândurile noastre se îndreaptă către familia sa în aceste momente grele. Dumnezeu să te odihnească în pace, drag coleg!” au transmis cei de la IPJ Timiș.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

Tânărul nu avea probleme medicale cunoscute. Medicii legiști urmează să stabilească modul în care a avut loc decesul acestuia.

sursa foto: arhiva Lugojeanul

Citiţi mai departe

Actualitate

UPDATE Primăria Lugoj a reacționat după apariția imaginilor cu râsul care a fost filmat pe străzile orașului

Publicat

în

ras

Fotografie cu caracter ilustrativ FOTO: https://www.lifelynx.eu/

UPDATE: Primăria Lugoj a reacționat în urma apariției imaginilor cu animalul sălbatic: „În urma apariției unui material video în presă, în care a fost observat un pui de râs pe stradă, vă informez că acest animal este protejat de lege. Având în vedere că nu dispunem de competențele necesare pentru a interveni direct în gestionarea unei astfel de situații și pentru a preveni eventualele pericole la care ar putea fi expuși cetățenii municipiului Lugoj, am contactat autoritățile competente. Acestea se vor ocupa de identificarea posesorului animalului, evaluarea potențialului grad de pericol și implementarea măsurilor legale corespunzătoare. Vom urmări cu atenție evoluția situației și vom acționa conform reglementărilor legale pentru a asigura un climat de siguranță și liniște. Vă mulțumesc pentru înțelegere și vă asigur de întreaga noastră implicare în gestionarea acestui incident”, a transmis Călin Dobra, primarul Lugojului.

RETIM

STIREA INIȚIALĂ: Un cititor ne-a trimis la redacție imagini cu un râs surprins în apropiere de centrul orașului Lugoj, pe strada Victor Vlad Delamarina. Animalul pare să fie rănit și e posibil să fi fost ținut captiv. „Era lângă Liceul Teoretic Iulia Hasdeu, pe V.V. Delamarina, în această dimineață, pe la ora 3.20”, ne-a transmis cititorul.

Cornel Lera, directorul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi, confirmă că este vorba despre un râs și spune că, cel mai probabil, acesta a scăpat din captivitate.

„Este un pui de râs, asta e clar, după părerea mea. Suntem în zonă de zeci de ani — din ’96 sunt aici — și nu am avut niciodată așa ceva pe fondurile gestionate de noi la AJVPS. Nici nu avem aceste animale în gestiunea noastră, nu apar nicăieri. E posibil ca acest râs să fi fost ținut în captivitate și să fi scăpat.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

Râsul este o specie protejată; nu ai voie să-l împuști, mai ales dacă se află în oraș. În astfel de cazuri ar trebui să intervină cineva cu o armă tranchilizantă.

Nu știu dacă Primăria din Lugoj dispune de una; spre exemplu, Sânnicolau Mare are o astfel de armă, și, în mod ideal, fiecare primărie ar trebui să dețină una pentru cazuri de câini vagabonzi. Dar pentru a tranchiliza sau captura un râs, este nevoie de o aprobare de la Agenția de Mediu. Deoarece situația s-a petrecut în perimetrul UAT-ului, primăria este cea care trebuie să se ocupe de intervenție.”, spune Cornel Lera, directorul AJVPS Timiș.

Citiţi mai departe

Actualitate

FOTO Pas important în realizarea bucății de autostradă lipsă dintre Lugoj și Sibiu. Urmează tunelurile pentru urși

Publicat

în

RETIM

Vești bune pentru șoferii lugojeni care așteaptă cu orele la cozi atunci când merg spre Sibiu pe autostradă. Pe șantierul drumului de mare viteză A1 Lugoj – Deva, sectorul Margina – Holdea, au început pregătirile pentru montarea stației de betoane. 

Lucrările de amenajare au loc în zona Holdea, și, în paralel, se lucrează la amenajarea platformelor de acces la viitoarele tuneluri. Cei de la DRDP Timișoara amintesc că se vor construi două tuneluri, celebrele „tuneluri pentru urși”, care vor fi formate din două galerii unidirecționale prevăzute pe fiecare cale de circulație cu o platformă de 11,35 m.

În concomitent au loc alte lucrări la drumul de mare viteză (saltele de balast, umpluturi, relocarea pe un sector a drumului comunal DC 100) și la podețe (aplicare hidroizolație, umpluturi).

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

Execuția tronsonului lipsă de 9,13 kilometri din A1 Lugoj – Deva, este una dintre cele mai așteptate lucrări de infrastructura mare pentru România. Mai ales pentru că șoferii dau de blocaje importante în trafic pe DN68A, cel mai tranzitat drum din zonă și deci mereu aglomerat. Pe acest drum, șoferii de tiruri și camioane, respectiv cei de autoturisme, îl folosesc deopotrivă pentru că nu au altă variantă de ocolire spre Sibiu sau respectiv spre Ungaria.

Drumul necesită în permanență lucrări de reparații datorită traficului dens.

sursa foto: DRDP Timișoara

Citiţi mai departe

Cele mai citite