Iulius Mall

Cum ar putea arăta noul orar al elevilor din Lugoj? Soluțiile propuse de Inspectoratul Școlar pentru absenteismul la liceele serale

Un control recent efectuat de Inspectoratul Școlar Județean Timiș a relevat probleme majore în cadrul învățământului seral, în special în liceele din Lugoj. La Liceul Braniște, din cele 85 de locuri disponibile în trei clase serale, doar 30 de elevi s-au prezentat la cursuri, ceea ce înseamnă o rată a absenței de 35,29%. Situația este chiar mai gravă la Liceul Aurel Vlaicu din Lugoj, unde, din 238 de elevi înscriși în 9 clase serale, doar 13 au fost prezenți la cursuri, rezultând o absență de 94,54%.

În urma acestui control, care a vizat 18 licee cu clase de învățământ seral din județ, s-a constatat că mai mult de 92% dintre elevii de la seral erau absenți, iar 20 de profesori nu s-au prezentat la ore. Aceste rezultate au generat reacții din partea autorităților locale.

Publicitate

Aura Danielescu, inspector școlar general al județului Timiș, a declarat pentru TVR Timișoara că este necesară o schimbare de politică educațională.

„Cred că cel mai sănătos și cel mai corect posibil este să schimbăm politica educațională și să venim cu soluții de la nivelul nostru. Poate, până la urmă, conștientizăm faptul că ei, într-adevăr, sunt în câmpul muncii, sunt adulți, au familii. Poate reușim să facem prezența obligatorie doar procentual, un procent de 20%, iar în restul timpului ei să aibă cumva posibilitatea să participe fie la cursuri pe platforme, fie la cursuri online”, a precizat Danielescu.

Controlul a scos în evidență faptul că o parte dintre cadrele didactice nu sunt prezente la orele de seral, iar acest fenomen generalizat are un impact negativ asupra sistemului educațional și asupra alocării resurselor financiare. De asemenea, Mihai Ritivoiu, prefectul județului Timiș, și-a exprimat îngrijorarea față de absenteismul cadrelor didactice de la cursurile serale.

„Ce mă îngrijorează este că avem profesori plătiți pe bani – orele de seral se plătesc la fel ca orele de la liceele normale – care vin sau nu vin la ore, pentru că unii erau absenți. Această practică este generalizată și avem două consecințe: cheltuirea de bani de la bugetul statului – este o realitate și vorba aia: e clar că banii s-au cam terminat” a declarat prefectul.

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Fiți la curent cu cele mai importante știri

Apăsând butonul SUBSCRIBE, confirmi că ai citit și ești de acord cu politica noastră GDPR și Termen și condiții
Publicitate