Social
Cum alegeți cea mai bună pensiune canină pentru patrupedul dumneavoastră
In acest articol va vom impartasi cateva sfaturi de top referitor la cum sa alegeti cea mai buna pensiune canina pentru patrupedul dvs., atunci cand pur si simplu este imposibil sa va luati cainele cu dvs. intr-o anumita calatorie (cazarea nu permite animale de companie, calatoria cu masina sau avionul este lunga si/sau dificla, etc.).
Atunci cand alegeti o pensiune canina pentru cainele dvs., este important sa gasiti o locatie confortabila si usor accesibila, atat pentru dvs., cat si pentru cainele dvs. In zilele noastre, exista mai multe optiuni ca niciodata din care sa alegeti atunci cand va lasati cainele in grija altora. Pe langa pensiunile pentru caini exista si acei „dog sitters” sau ingrijitorii de animale care vor avea grija de cainele dvs. in locuinta lor sau a dvs. pana va intoarceti.
Aspecte importante:
- Gasirea unei pensiuni canine sigure si confortabile pentru cainele dvs. necesita o cercetare atenta
- Vizitati mai intai pensiunea canina/pet sitter-ul cu cainele dvs. pentru a vedea cum interactioneaza ambii
- Siguranta este esentiala, asa ca uitati-va dupa spatii sigure, curate, fara substante chimice si cu temperatura controlata.
Un bun loc pentru a incepe este sa va intrebati medicul veterinar, frizerul de caini, prietenii care detin caini numele pensiunilor canine pe care le recomanda. Este important sa cunoasteti intrebarile potrivite pe care sa le puneti si lucrurile pe care sa le cautati atunci cand incercati sa gasiti cea mai buna pensiune canina pentru patrupedul dvs.
Cum alegeti cea mai buna pensiune canina pentru patrupedul dvs.
- Contactati proprietarul pensiunii canine cu mult inainte de calatorie, pentru a programa o vizita impreuna cu cainele dvs.
- Faceti o verificare prealabila. Aflati informatii despre pensiunea canina si despre angajatii acesteia. Aflati daca puteti de cat timp angajatii practica meseria si cati clienti fideli au. Cititi cateva recenzii si pareri ale clientilor, daca exista.
- Aflati care sunt cerintele de imunizare. Multe pensiuni canine necesita efectuarea anumitor vaccinuri. Sunt de asemenea cainii inspectati pentru purici si capuse?
- Acordati atentie conditiilor de curatenie, siguranta si igiena. Ar trebui sa existe zone de exercitii adecvate, imprejmuite in siguranta si zone de dormit, cu suprafete confortabile antiderapante. Sunteti binevenit sa vizitati toate zonele din pensiunea canina la care va avea acces cainele? Sunt acestea sigure si lipsite de substante chimice daunatoare?
- Faceti cunostinta cu ingrijitorii si observati cum interactioneaza acestia cu cainele dvs. De cati caini vor avea grija odata? Cat de mult exercitiu fac cainii si cat de des sunt scosi afara? Ce tip de educatie si formare pentru ingrijirea animalelor au cei care se ocupa de animale?
- Faceti un bilant al conditiilor care vor asigura confortul patrupedului dvs. Acestea ar trebui sa includa apa proaspata de baut, controlul temperaturii, al ventilatiei si adapost.
- Aflati ce se intampla daca cainele dvs. are nevoie de ingrijire medicala sau are o urgenta care necesita medicamente si/sau ingrijire veterinara. Verificati daca pensiunea canina are personal certificat in acordarea primului ajutor pentru animale de companie. Aveti un caine de dimensiunea mare – de ex. un kangal? Verificati daca va avea suficient spatiu.
- Evaluati situatia personalului. Exista personal adecvat in incinta 24 de ore pe zi? Exista un plan de evacuare in caz de urgenta?
- Observati manipularea cainilor. Este permisa vreo interactiune cu alti caini? Cat de bine este supravegheat acest lucru?
Alte consideratii pentru alegerea unei pensiuni canine
Calitatea este evident cheia, dar costurile sunt importante atunci cand incercati sa alegeti cea mai buna pensiune canina.
- Aflati care sunt tarifele pentru zi/noapte, si daca acestea includ plimbari, atentie individuala, administrarea de medicamente si imbaierea.
- Ce fel de forma de plata accepta si daca veti plati in avans sau cand va luati cainele acasa.
- Care sunt orele de check-in si check-out si cat de mult sunteti taxat daca intarziati? Este posibil sa fiti penalizat pentru anumite situatii.
Daca nu ati mai lasat cainele intr-o pensiune canina pana acum, luati in considerare o sedere scurta peste noapte inainte de a-l lasa o perioada mai indelungata. Chiar si o dupa-amiaza poate fi un test bun pentru caine. Acest lucru va ajuta cainele sa se simta mai confortabil cu experienta si ii va oferi ingrijitorului o idee mai buna despre nevoile cainelui. De asemenea, va ofera sansa de a observa cum se comporta cainele dvs. atunci cand veniti dupa el. Cainele dvs. este disperat sa plece? Obosit, dar fericit? Se opreste sa isi ia ramas bun de la ingrijitor? Cereti ingrijitorului cat mai multe informatii detaliate despre cum a reactionat cainele dvs. la noul mediu.
- Cand va lasati cainele la pensiunea canina, aduceti-i mancarea, patul, jucariile preferate. Notati orice informatii relevante legate de sanatate, lasati datele de contact ale veterinarului.
- Asigurati-va ca lasati informatii de contact actualizate, precum si un contact de urgenta. La plecare, fiti pozitiv si optimist. Salutati-va scurt si dulce la despartire.
- Cand va ridicati cainele de la pensiunea canina sau de la casa pet sitter-ului, nu-l hraniti si nu-i dati apa timp de cel putin patru ore dupa intoarcerea acasa. Probabil ca acestia vor fi emotionati, ceea ce poate declansa inghitirea alimentelor, varsaturile si diareea. Daca le este sete, oferiti-le cateva cuburi de gheata in loc de apa. Apoi, lasati-va cainele sa se calmeze si sa se odihneasca.
Ce ar trebui sa mai aveti in vedere
- Atunci cand alegeti intre un dog sitter si o pensiune canina, aveti in vedere pretul. Nu doar ca exista o diferenta de la dog sitter la pensiune, insa exista diferente si de la pensiune la pensiune sau de la un ingrijitor la altul.
- Cand vizitati o pensiune, bazati-va si pe instinct si pe cainele dvs. Cainii simt in cine pot avea incredere, asa ca este cel mai bun indicator pe durata vizitei.
- Un dog sitter nu va avea grija de un numar mare de caini, deci probabil cainele dvs. se va bucura de mai multa atentie si de un mediu mai familiar.
Adesea, cea mai dificila parte a parasirii orasului este sa va lasati tovarasul in grija cuiva in care sa aveti incredere. Facandu-va timp pentru a gasi o pensiune canina de incredere, in care cainele dvs. va fi bine tratat, va face diferenta in cele din urma. Acum ca stiti ce intrebari trebuie sa puneti si ce sa cautati, sarcina dvs. va fi mult mai usoara.
Sursa imagine: pixabay.com
Social
Primăria împarte 250.000 de lei cultelor. Care sunt bisericile care primesc bani și ce sume vor fi alocate
Consilierii locali lugojeni se pregătesc să aprobe, în ședința din 31 mai, alocarea sumei de 250 de mii de lei pentru mai multe biserici din oraș.
” Conform prevederilor art. 3 alin. (3) din O.G. nr.82/2001 privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unitățile de cult aparținând cultelor religioase recunoscute din România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de la bugetele locale se pot aloca fonduri pentru completarea fondurilor proprii necesare pentru întreținerea şi funcționarea unităților de cult fără venituri sau cu venituri reduse, pentru construirea ori repararea lăcaşurilor de cult şi pentru conservarea şi întreținerea bunurilor apartinând cultelor şi care fac parte din patrimoniul cultural național mobil, pentru amenajarea şi întreținerea muzeelor cultural-religioase, pentru construirea şi repararea sediilor administrative ale eparhiilor sau ale centrelor de cult, a sediilor unităților de învățământ teologic proprietate a cultelor recunoscute, pentru construirea, amenajarea şi repararea clădirilor având destinația de așezăminte de asistentă socială şi medicală ale unităților de cult, precum şi pentru activitățile de asistentă socială şi medicală susținute de acestea.
Acordarea unui sprijin financiar pentru unitățile/lăcașurile de cult aparținând cultelor religioase recunoscute în România, situate pe raza administrativ-teritorială a municipiului Lugoj se realizează prin hotărâre a consiliului local. Suma totală cu această destinație este prevăzută în bugetul local, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 35 din 20.02.2023 este de 250.000 lei”, se arată în referatul înaintat de către primarul interimar Bogdan Blidariu.
Social
VIDEO Povestea tânărului care a început afacerea într-un garaj și acum are cinci restaurante în Lugoj și Timișoara
Povestea și rețeta de succes a unui tânăr antreprenor din Lugoj. Cum a pornit o afacere de la zero dintr-un garaj iar acum a ajuns la cinci fast-food-uri în județul Timiș, Benfast și Napoleon. Colega noastră, Daniela Decean, l-a avut invitat la podcastul „Direct la subiect”, pe Benu Marinescu, tânărul din Lugoj care și-a început afacerea într-un garaj. (vezi video, mai jos).
„În 2016 am deschis un mic fast-food numit Benfast în garajul părinţilor mei. Şase luni mai târziu am reuşit să ne mutăm într-un spaţiu de aproximativ 40 de metri pătraţi din oraş. Am funcţionat aşa timp de un an, cu o medie de 5-7 angajaţi. După un an, din cauza birocraţiei şi a provocărilor pe care le-am întâmpinat, am decis să las afacerea părinţilor şi m-am mutat în Anglia, împreună cu soţia mea”, povesteşte Benu, aşa cum îi spun prietenii.
În Anglia, lugojeanul a deschis o mică firmă de marketing.
„Am avut clienţi mici şi mijlocii pe care îi ajutam să îşi crească afacerea în mediul online. Am decis să ne întoarcem, totuşi, anul trecut pentru a continua visul meu, de aduce Benfast la un nivel pe care mi l-am dorit dintodeauna. M-am întors în august 2019 şi timp de o lună am analizat performanţa, iar în următoarele luni am pregătit sistemul operaţional pentru a putea să creştem cifra de afaceri, să o dublăm practic. Am reuşit să facem asta şi în acelaşi timp ne-am pregătit pentru ca în iunie 2020 să deschidem prima locaţie mare în centrul oraşului, unde funcţionăm acum. Am reuşit să ajungem la 20 de angajaţi, iar în septembrie 2020 am deschis, la Dedeman al doilea punct de lucru, ajungând la 25 de angajaţi”, povesteşte Benu.
Social
Județul Timiș va avea un sistem de alertare și informare privind particulele alergene din atmosferă
Consiliul Județean Timiș a încheiat un acord de parteneriat cu Universitatea de Științele Vieții ”Regele Mihai I”, cu Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” și cu Spitalul Județean de Urgență ”Pius Brânzeu”, în vederea realizării în comun a proiectului pilot de interes județean ”Soluție pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților alergici la (bio-)particule”.
Obiectivele acordului vizează următoarele aspecte:
-monitorizarea în timp real a calității aerului pe tip de (bio)particulă, calculul nivelului concentrației acestora și potențialul alergen, utilizând dispozitive inteligente interconectate și servicii integrate;
-alertarea persoanelor sensibile și/sau afectate în funcție de sensibilitatea la fiecare tip de (bio-)particulă, recomandând acțiuni specifice și monitorizând starea lor;
-monitorizarea și raportarea nivelului fenologic al plantelor alergene care emit bio-particule, în vederea alertării și informării populației cu mult înainte ca particulele să fie în atmosferă;
-consiliere și tratament pro activ al persoanelor sensibile și/sau afectate precum și monitorizarea evoluției acestora, reducând preventiv fluxul masiv pe centrele de tratament sau spitale;
-extinderea soluției pilot prin interconectarea la nivel național cu sisteme de alarmare și informare a populației și autorităților.
Se are în vedere identificarea zonelor cu grad mare de infestare cu plante cu potențial alergenic și trasabilitatea acestora, informarea populației, dar și consiliere și tratament pro activ al persoanelor sensibile. De asemenea, o altă direcție urmărită vizează dispozitivele IOT „edge-computing” inteligente, pentru identificarea parametrilor climatici necesari în estimarea evoluției fenologice a plantelor și fungilor și perioada de eliberare a polenului, respectiv sporilor nocivi. Protocolul va permite procesarea datelor și predicția trendului nivelului de polen și spori, precum și alerte și acțiuni colaterale.
Soluția propusă constituie o premieră în domeniu, prin identificarea și acțiunile țintite pe vario-tipuri de (bio-)particule, cu scopul în ameliorarea efectelor acestor asupra populației.
„Este un proiect de suflet, o idee pe care am avut-o acum doi ani și mă bucur ca am reușit să coagulăm principalii actori cu care am semnat un protocol de colaborare, pentru a trece la implementarea proiectului. Vorbim despre crearea unui sistem pilot, unic la nivel național, cu finanțare de la Consiliul Județean Timiș”, a spus Alin Nica, președintele CJ Timiș.
În județul Timiș, tendința alergiilor respiratorii este în creștere. Mai precis, dintre pacienții alergici identificați în perioada 2008 – 2018 (n = 13047 pacienți), aproape jumătate (44,49%) au fost diagnosticați cu rinoconjunctivită și/sau astm indus de (bio-)particule tip aero-alergeni, iar dintre aceștia, majoritatea erau sensibilizați la polen.
Social
Parcul de la Lugoj „Plantați în Amintire” are primul „frate” la Oradea
Parcul „Plantați în Amintire” înființat anul trecut, în orașul Lugoj, pe aproximativ 6000 mp, cu 100 de arbori, de către Asociația „Zi de Bine” are un „frate” la Oradea. Proiectul a fost multiplicat și joi, 20 aprilie, se va inaugura parcul din inima Ardealului. Fiecare copac plantat în memoria celui pierdut are un QR Code care, scanat, duce spre o poveste a a unui om, care nu mai e printre noi.
„Așa ne-a fost socoteala când am plantat primul parc sădit în amintire, la Lugoj, toamna trecută. Știm că la Oradea sunt mai mulți nepoți care au plantat un copac pentru bunicii lor, pe care nu i-au cunoscut niciodată. Joi, la Salca, va fi prima lor întâlnire, o amintire de pus bine în suflet pentru nepoții lor. O amintire despre cum să preschimbi dorul în viață, pentru generațiile care vin. Și ce e mai frumos decât un parc în care alți bunici să își plimbe nepoții, să construiască amintiri împreună? Un parc în care o sută de mesteceni spun, peste ani, povești de dor.
- Administrație3 zile în urmă
Primăria Lugoj transferă clădirile care urmează să fie demolate ca să facă loc noului spital
- Social4 zile în urmă
Primăria împarte 250.000 de lei cultelor. Care sunt bisericile care primesc bani și ce sume vor fi alocate
- Administrațieo zi în urmă
S-a amânat închiderea Podului de Fier. Când ar putea începe lucrările de reparații
- Cultură3 zile în urmă
Lugojul se pregătește să comemoreze unul dintre cei mai importanți autori de istorie locală