Connect with us

Eveniment

Cultura, din nou la înălțime la Lugoj: concurs de poezie, vernisaj și un eveniment dedicat lui Mihai Eminescu

Publicat

în

Trei evenimente culturale importante au loc la Lugoj și în zona de vest în perioada imediat următoare, fiind vorba de întruniri de o valoare însemnată între poeți, dar și între iubitori ai picturii. Este vorba despre vernisajul unei expoziții de pictură a lui Silviu Nopcea, dar și despre un concurs de poezie, organizat de elevii de la Brediceanu, precum și de o deplasare a mai multor poeți lugojeni la un eveniment dedicat marelui poet român Mihai Eminescu.002

Evenimentele vor avea loc vineri, iar primul dintre ele începe la ora 18:00, când elevi și profesori ai Colegiului Național „Coriolan Brediceanu” din Lugoj au pregătit un concurs de poezie, care se va desfășura la Școala Populară de Arte, în sala de festivități. În concurs s-au înscris elevi ai colegiului, juriul fiind format din profesori de română ai școlii. Se vor premia atât tinerii poeți, dar și cei care vor interpreta poeziile, concursul fiind organizat în două părți, scriere și interpretare. Atât în timpul concursului, dar și la finalul acestuia, elevi ai colegiului vor susține scurte interpretări muzicale, iar la finalul festivității de premiere, Cristian Buică, invitatul special al concursului, va încheia evenimentul cu un concert.silviu nopcea pictura lugoj vernisaj vineri 14 iunie 2013 lugojeanul

Vernisajul expoziției „Realitate şi percepţie” de grafică experimentală al artistului plastic Silviu Nopcea va avea loc tot vineri, la Galeria „Pro Arte” din Lugoj, începând tot la ora 18:00. Silviu Nopcea este absolvent al Universităţii de Vest Timişoara, Facultatea de Arte Plastice, secţia Grafică, promoţia 1999. Artistul lugojan este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România începând cu anul 2001, autor al numeroaselor lucrări existente în colecţii private din ţară şi stăinătate, expuse în cadrul expoziţiilor din Marea Britanie, Franţa, Danemarca,Germania, Brazilia.

mihai eminescu de veghe oravita scriitori lugojeni participa 14 iunie 2013 vineri lugojeanul

Și tot vineri, însă de această dată seara, începând cu ora 21:00, pe scena Teatrului Vechi din Oraviţa va avea loc un recital actoricesc din lirica eminesciană, apoi poeţii prezenţi vor lectura din versurile lor, îşi vor prezenta noile apariţii editoriale sau volumele care consideră că îi reprezintă, până la ora 4:00, când a fost declarată oficial moartea lui Mihai Eminescu. Evenimentul, dedicat așadar ultimei nopți din viața poetului național, va fi vizitat de mai mulți scriitori de versuri din Lugoj, care și-au anunțat deja intenția de a participa la acest important colocviu.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Eveniment

FOTO Zeci de lugojeni au participat la prima degustare de inițiere în lumea vinului din oraș

Publicat

în

Lugojenii pasionați de vinuri s-au adunat, miercuri seara, în cadrul unui eveniment unic pentru orașul de pe Timiș. Andreea și Albert, doi tineri lugojeni cunoscători profesioniști în tot ce ține de licoarea lui Bachus, au organizat la Lugoj prima degustare de inițiere în lumea vinului. La eveniment au participat 50 de persoane.

Chiar dacă au ajuns la degustare ca simpli pasionați în ale vinului, participanții au plecat de la seara dedicată albelor, roșilor și rose-urilor cu un bagaj de cunoștințe important. Au învățat să aprecieze nu doar gustul, ci și aspectul și mirosul vinului. Să distingă arome și să determine calitatea unui vin după intensitatea lor, după aciditate și tanin. Au învățat diferența dintre vinuri, de ce unele vinuri au mai mult alcool sau zahăr și unele mai puțin.

La final de prezentare a urmat degustarea, formată din două vinuri albe, două roșii, un vin rose și un vin de desert. Organizatorii spun că prima degustare de vin a Lugojului a mers mult mai bine decât se așteptau și că de-abia așteaptă să pună la cale următoarele ediții.

“Am avut parte de o sală plină și ne-am bucurat să vedem că și lugojenii sunt interesați să învețe despre vin, despre cum să te bucuri de această băutură cât mai mult și să o descoperi în adevăratul sens al cuvântului. Noi suntem bucuroși că am avut un răspuns atât de pozitiv din partea oamenilor, care s-au simțit bine în cadrul evenimentului. Vrem să creăm o comunitate la Lugoj în jurul vinului, să ne întâlnim periodic la degustări și să ne bucurăm de vinuri și oameni de calitate”, a declarat pentru Lugojeanul.ro Albert Garboni, organizator.

Următoarea ediție a degustării va avea ca subiect Italia, cu ale sale vinuri deosebite.

“Ne-am gândit să continuăm degustările cu una special dedicată Italiei. Vom gusta delicioasele vinuri moscato, chianti, prosecco și amarone, precum și multe altele, dar și gustări tradiționale italienești. Vom vorbi despre zonele Italiei de unde vin cele mai bune vinuri, cum se obțin acestea și vom degusta împreună vinurile pentru a stabili favoritul serii”, a declarat Andreea Agache, organizator.

Degustarea dedicată vinurilor italienești are loc pe 4 decembrie. Înscrieri se pot face la Space Bowling Lugoj, pe pagina de Facebook sau la telefon 0747 115 582. Taxa de participare este de 75 de lei, iar pentru a vă asigura un loc trebuie să achitați suma în momentul rezervării.

Citiţi mai departe

Eveniment

Festivalul de lângă Lugoj unde papricașul este savurat anual de peste 10.000 de vizitatori

Publicat

în

Dacă îți place mâncarea bună de te lingi pe degete, muzica populară și distracția, atunci pregătește-te de o nouă ediție a celui mai îndrăgit festival din Banat dedicat papricașului. Zeci de ceaune se vor încinge în cadrul evenimentului care adună de fiecare dată laolaltă peste 10.000 de participanți din toate colțurile zonei de vest a țării.

Este vorba despre celebrul Festival al Papricașului și Vinului de la Buziaș. În acest an, festivalul are loc în al doilea weekend din octombrie, mai exact pe 12 și 13. La festivalul care ajunge cu acest prilej la ediția cu numărul unsprezece se vor aduna cei mai buni bucătari în ale ceaunelor din întreg Banatul.

Bucuria cea mai mare va fi cea a gurmanzilor adevărați, care vor avea șansa să guste din preparate de nedescris în cuvinte. Nu vor lipsi papricașul de vită, oaie, porc sau pasăre, tocănițele de toate felurile, produsele tradiționale românești de pus pe grătar, dulciurile de toate soiurile și formele și licorile care mai de care mai răcoritoare.

Artiștii care vor urca pe scena festivalului îi găsești aici.

Citiţi mai departe

Eveniment

Cu avionul… la Buziaș! Mâncare bună, muzică de vis și distracție cât cuprinde

Publicat

în

Asociația pentru Dezvoltarea Zonei Buziaș, în colaborare cu Primăria Buziaș organizează, la sfârșitul lunii iulie, ediția cu numărul 5 a Festivalului Avioanelor. Manifestarea, care are ca scop promovarea tradițiilor locale și nu numai, are loc sâmbătă, 27 iulie, începând cu orele 17 și respectiv duminică, 28 iulie, până la orele 23.

Atât buzieșenii, cât și petrecăreții din localitățile învecinate, vor petrece în compania artiștilor de muzică folk și rock invitați la eveniment. Sâmbătă, pe scena evenimentului vor urca formațiile Cu Asar și Rockabil. Duminică, vor concerta Ștefania Iacob și Mircea Baniciu, care vor încânta publicul prezent la eveniment până aproape de miezul nopții.

Festivalul Avioanelor a devenit deja o tradiție la Buziaș. Acesta vine în completarea altor manifestări culturale importante, cum ar fi Festivalul Veverițelor sau Festivalul Papricașului și Vinului, menite să promoveze orașul-stațiune.

Citiţi mai departe

Cele mai citite