Administrație
Constructorul lotului lipsă al Autostrăzii A1 Lugoj-Deva dă asigurări că va finaliza lucrările până în 2026
Dorinel Umbrărescu, patronul companiei UMB, a asigurat Ministerul Transporturilor că lucrările la lotul lipsă al Autostrăzii A1 Lugoj-Deva va fi finalizat până în 2026, garantând astfel că România nu va pierde fondurile alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
UMB, recunoscută drept cea mai puternică firmă de construcții din România, a început lucrările în această primăvară la cei 10 kilometri dintre Margina și Holdea. Totuși, lucrările la cele două tuneluri de peste 2 kilometri fiecare nu au demarat încă, deoarece nu a fost emisă Autorizația de Construire. Durata de execuție a lucrărilor este estimată la 34 de luni de la emiterea ordinului de începere, ceea ce înseamnă că UMB trebuie să termine tunelurile cu aproape șase luni înainte de termen.
Promisiunile UMB au fost transmise marți, 21 mai la Timișoara, în cadrul Comitetului de Monitorizare Programul Transport 2021-2027, secretarul de stat Ionel Scrioșteanu care răspunde de sectorul rutier menționând discuțiile directe cu patronul Dorinel Umbrărescu : ,,Am avut o discuție foarte aplicată și importantă și cu constructorii importanți prezenți la acest eveniment, români și străini, printre care Dorinel Umbrărescu (grupul de firme UMB), Gabriel Stanciu (Alstom) și Ilker Gülen (Nurol): În ceea ce privește grupul de firme UMB, care are cele mai multe contracte finanțate prin PNRR, am reafirmat împreună că România nu va pierde niciun euro din acest program alocat pentru infrastructura rutieră; În ceea ce privește relația cu antreprenorii, am insistat pe un parteneriat deschis și transparent între beneficiari și constructori, care să ducă la proiecte de calitate, implementate în termenul contractat”.
În aprilie 2024, Consiliul ECOFIN a decis că Mecanismul de redresare și reziliență european, din care face parte și PNRR-ul României, nu va fi prelungit după 2026. Luni, 22 aprilie 2024, Ministerul Transporturilor a emis Autorizația de Construire pentru primii 5 kilometri ai lotului lipsă al autostrăzii, cu o valoare a contractului de 1,8 miliarde lei finanțat prin PNRR. Lotul va completa autostrada de la Sibiu (Boița) la Nădlac II.
Administrație
Ce sumă va cheltui Lugojul pentru premierea elevilor olimpici și a sportivilor de performanță
Municipiul Lugoj va premia în bani tinerii care au făcut performanță, la olimpiade școlare și respectiv la competiții sportive, în 2024. Pe 16 decembrie, începând cu ora 11:00, la Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu” va avea loc „Gala Elevului de Succes”, unde vor fi premiați elevii care au obținut rezultate remarcabile la olimpiadele școlare din anul școlar 2023-2024.
La orele 17:00, la Sala de sport „Ioan Kunst Ghermănescu”, vor fi recompensați sportivii și antrenorii care au obținut performanțe remarcabile în competițiile naționale și internaționale din 2024.
„Vă invităm cu drag să veniți să-i susțineți și să-i felicitați pe acești tineri talentați care, prin munca lor, dau un exemplu pentru întreaga comunitate. Haideți să fim alături de ei, să le arătăm aprecierea noastră și să ne bucurăm împreună de realizările lor!” scriu cei de la Primăria Lugoj într-un comunicat de presă.
Pentru cele două evenimente, primăria a alocat un buget de 332.789 de lei, dintre care 139.500 pentru elevi și respectiv 193.289 pentru sportivi. Pentru elevii olimpici premiile sunt cuprinse între 400 și 3.000 lei, iar pentru sportivi și antrenori între 100 și 11.022 lei.
Administrație
O comună de lângă Lugoj încasează aproape 700.000 de lei de la CJT, pentru un centru de fizioterapie
Consilierii județeni au aprobat luni, într-o ședință extraordinară desfășurată online, alocarea unei sume de aproximativ 668.000 de lei către comuna Dumbrava. Fondurile provin din cotele defalcate ale impozitului pe venit.
Hotărârea privind distribuirea sumelor din fondul aflat la dispoziția Consiliului Județean pentru unitățile administrativ-teritoriale din județul Timiș, provenite din încasările suplimentare ale anului 2024, a fost adoptată în cadrul plenului extraordinar.
La începutul lunii decembrie, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara a comunicat Consiliului Județean Timiș suma suplimentară de 667.450 de lei, aferentă anului 2024.
Aceste fonduri, rezultate din cotele defalcate ale impozitului pe venit, sunt destinate distribuirii către unitățile administrativ-teritoriale. Conform legislației, primăriile pot utiliza acești bani pentru proiecte de dezvoltare locală, lucrări de infrastructură care necesită cofinanțare locală sau, în caz de necesitate, pentru cheltuieli de funcționare.
„Miercuri (n.r. – 4 decembrie) am primit de la Finanțe decizie cu suma de 667.450 lei încasată suplimentar la nivel național. Menționez că toate consiliile județene au primit această sumă de repartizat. Prin HG 1389 din noiembrie au fost alocate sume către UAT-uri, din fondul de rezervă al guvernului.
Majoritatea primăriilor au primit între 900.000 și 1.300.000 de lei. Primăria Dumbrava a primit doar 400.000, nu știu de ce. Primăria Dumbrava are în derulare un proiect pe fonduri europene, un centru de fizioterapie și trebuie să acopere mai mult de 700.000 de lei cofinanțare din fonduri proprii. Neavând această posibilitate, riscă să piardă această finanțare.
Ținând cont că suma este foarte mică (n.r. – cea încasată suplimentar din cotele defalcate din impozitul pe venit), dacă am repartiza în mod egal celor 99 de primării, propunem ca această sumă să fie repartizată integral Primăriei Dumbrava”, a declarat Marcel Marcu, director al Direcției de Buget-Finanțe din cadrul CJT, în ședința de consiliu.
Noua administrație județeană a fost cea care a propus ca toată suma să ajungă la comuna Dumbrava, situată nu departe de Lugoj.
Administrație
Primarul Lugojului, apel disperat către cetățeni pentru a stopa mizeria din oraș
Călin Dobra, primarul Lugojului, își ia în serios rolul, declarat la început de mandat, de apărător al curățeniei orașului. Acesta face un apel la toți cei care descoperă gropi de gunoi clandestine, să le raporteze la primărie. Totodată, edilul spune că se așteaptă de la lugojeni să își respecte orașul și să nu mai arunce gunoaie pe domeniul public.
„Dragi lugojeni, hai să ne respectăm orașul și pe noi înșine! În fiecare zi, muncim pentru a curăța Lugojul de gunoaie. Adunăm mii și mii de saci de deșeuri. Dar, peste noapte, parcă totul se repetă. Și nu vorbim doar de ambalaje sau resturi obișnuite – găsim chiuvete, toalete, căzi, covoare. Este inadmisibil să transformăm Lugojul într-o mare groapă de gunoi clandestină.
Problema nu este că nu se adună gunoaiele. Se adună, în fiecare zi. Problema este că, din păcate, unii dintre noi continuă să arunce, fără să se gândească la consecințe. Zilele acestea, am strâns zeci de saci de pe str. T. Vladimirescu, colț cu str. Panselelor, de pe lângă Pasajul Buziașului, str. Smârdan și multe alte zone. Aceste lucruri nu ar trebui să se întâmple. Lugojul este casa noastră, iar casa trebuie îngrijită!
Vine un an nou. Haideți să intrăm în el mai curați, mai responsabili, mai educați. Dacă fiecare dintre noi am respecta câteva reguli simple și am avea un pic mai multă grijă, orașul nostru ar arăta altfel. Nu e vorba doar de autorități. Este vorba despre fiecare dintre noi. Lugojul este al nostru – să-l respectăm!” a scris Dobra pe Facebook.
Într-un interviu, Dobra a declarat că, dacă nu câștigă lupta cu gunoaiele din oraș, nu le va mai cere a doua oară votul lugojenilor.
Administrație
Dobra l-a pus pe Buciu să rezolve procesul din proiectul noului spital. „Este o problemă delicată”
Primarul municipiului Lugoj, Călin Dobra, a făcut declarații cu privire la situația complicată a construirii noului spital din oraș, subliniind că procesul juridic în care este implicat proiectul ridică probleme majore. În ședința Consiliului Local, primarul Lugojului a propus aleșilor, iar aceștia au aprobat, ca fostul manager de proiect Claudiu Buciu să reprezinte municipalitate în proces.
„Este un proces foarte delicat, pentru că ne-am trezit cu el fără să avem cunoștință de cauză și l-am desemnat pe fostul manager de proiect ca să reprezinte Consiliul Local, având și pregătirea juridică necesară. Mai ales că fostul manager, împreună cu primarul interimar au semnat și au înaintat o acțiune în instanță împotriva câștigătorului licitație privind construirea spitalului. O acțiune în instanță care nu are în spate susținerea direcției juridice din Primărie,” a declarat primarul Dobra.
Primarul Lugojului spune că procesul poate bloca proiectul.
„Este o problemă delicată și am considerat că, fiind manager de proiect și având cunoștințele necesare, fostul manager poate reprezenta Consiliul Local. Totuși, această acțiune blochează bunul mers al proiectul, iar colegii mei analizează acum decizia CNSC-ului (Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor) legată de contestații. Procesul suplimentar are primul termen luna viitoare și va crea dificultăți în implementarea proiectului,” a explicat edilul.
Termenul de implementare a proiectului, în cazul în care se va reuși semnarea contractului de execuție, este deja foarte strâns. În acest context, s-a decis amânarea unor etape pentru a încerca să se deblocheze situația. Primarul Dobra a avertizat că aceste obstacole ar putea duce la întârzieri considerabile în construirea noului spital, un proiect esențial pentru comunitatea din Lugoj.
-
Administrație6 zile în urmă
Noul primar al Lugojului are trei apartamente și o casă. Ce alte avuții a notat în declarația de avere
-
Administrație6 zile în urmă
Dobra l-a pus pe Buciu să rezolve procesul din proiectul noului spital. „Este o problemă delicată”
-
Lugoj5 zile în urmă
Când se deschide patinoarul la Lugoj, funcțional pe toată perioada iernii
-
Lugoj5 zile în urmă
Caz complicat pentru polițiștii din Lugoj: Mașină sub sechestru pe străzi, iarbă printre scaune, tânăr fugit de la centru