Connect with us


Divertisment

Povestea bucătarului bănăţean care face adevărate opere de artă din fructe şi legume

Publicat

în

Marian Popovici, bănăţeanul cu sânge peruan, este unul dintre cei mai căutaţi bucătari din vestul ţării. S-a născut la Rudăria, în Caraş-Severin, dintr-o mamă româncă şi un tată peruan, care, însă, l-a părăsit după câteva luni. A fost crescut de către mama lui şi de bărbatul cu care s-a căsătorit ea, după câţiva ani.

1-martie-USRPLUS

Amândoi părinţii lui Marian au fost surdo-muţi, însă s-au străduit să-l ajute să-şi facă un rost în viaţă. Astăzi, Marian este Executiv Chef şi unul dintre bucătarii care, în ultimii ani, a obţinut zeci de premii la concursurile internaţionale de gătit, din întreaga lume.

Cele mai bogate aranjamente, la nunţile de romi

Marian este foarte des solicitat însă şi pentru o altă îndeletnicire a sa. Este unul dintre cei mai pricepuţi sculptori în fructe. În Banat, bucătarul a aranjat barurile de fructe sau candy-bar-urile pentru cele mai bogate nunţi.

RETIM

“Cele mai mari mese de fructe le-am făcut la nunţile de romi din Timişoara. Ei pun foarte mult accent pe asta şi nu se uită la bani. Vor ca totul să fie cât mai spectaculos. De fiecare dată, îmi cer să fac ceva ieşit din comun, unicat, cu care să se mândrească. Lubeniţe şi pepeni sculptaţi, fructe combinate în cât mai multe moduri, cele mai exotice şi mai scumpe fructe”, povesteşte Marian Popovici.

Pasiune descoperită cu zece ani în urmă

Bucătarul bănăţean spune că pasiunea pentru sculptura în fructe a început cu aproape zece ani în urmă. “Am început la ziua unui prieten, m-am apucat să sculptez într-o lubeniţă. Am rămas uimit ce am putut să fac. Încet-încet am început să-mi dedic tot mai mult timp pentru asta şi să-mi perfecţionez tehnica. Cum am tot fost pe afară, pe la diferite expoziţii şi concusuri internaţionale de gastronomie, am văzut ce se face pe acolo şi am învăţat. Astăzi, lăsând modestia la o parte, pot spune că sunt puţini în România care pot face ceea ce fac eu”, adaugă bucătarul. Secretul stă şi în uneltele profesionale pe care şi le-a achiziţionat în ultimii ani, precizează el.

De altfel, Marian este unul dintre puţinii bucătari care, la barurile de fructe, creează adevărate opere de artă, combinând legumele cu fructele. “Toată lumea lucrează doar cu fructe. Eu am vrut să fac ceva mai deosebit şi atunci am combinat anumite legume cu fructe şi cu ciocolată. Cu ridichiile lucrez cel mai bine. Pot să şi sculptez foarte uşor în ele şi le pot şi combina cu diverse fructe şi sortimente de ciociolată, ca să fie bune la gust, comestibile. De fapt, tot ce face eu e comestibil. Nu sunt doar lucrări de imagine”, povesteşte bănăţeanul. El mai spune că sunt diferite aranjamente la care lucrează chiar şi trei-patru ore.

Rochie de mireasă din legume şi fructe

Marian ne-a dezvăluit că unul dintre cele mai importante proiecte pe care le are este să facă o rochie de mireasă din legume şi fructe. Inedita lucrare va fi prezentată la unul dintre cele mai mari târguri de profil din ţară. “Va fi o lucrare mare, pentru care o să-mi dedic câteva zile. O adevărată operă de artă. Am să o fac şi vreau să o scot la licitaţie, la unul dintre marile târguri de nunţi. Iar banii care se vor încasa pentru ea o să vreau să fie donaţi pentru tratarea bolnavilor de cancer. Mama mea a murit de cancer şi vreau să fac acest gest să sprijin în acest fel pe cei care luptă cu această maladie”, susţine bucătarul bănăţean.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”17″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”30″ number_of_columns=”3″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” template=”/home/lugojean/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/ngglegacy/view/gallery-caption.php” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Divertisment

Primăria va organiza un concurs internațional de soluții pentru reabilitarea insulei din Cotu Mic

Publicat

în

Insula din Cotu Mic a intrat în atenția administrației locale. Angajații Serviciului de spații verzi au început o amplă acțiune de curățenie, iar Primăria caută o soluție pentru refacerea digului de apărarea și reabilitarea totală a insulei.

1-martie-USRPLUS

„Am fost la București și am discutat cu cei de la Apele Române să intervină și să repare digul de apărare. Din păcate, nu pot, pentru că nu este proprietatea lor. Va trebui să facem noi aceste intervenții, care sunt extrem de costisitoare. Primul pas pe care îl vom face va fi un concurs internațional de soluții cu privire la destinația pe care o putem da acestei insule. Vom selecta, probabil o entitate specializată, o universitate sau un ONG, încă nu știm, ne vom consulta cu Ordinul Arhitecților din România, care să gestioneze desfășurarea acestui concurs de soluții, urmând să accesăm fonduri europene pentru amenajarea ei. Există linii de finanțare pentru astfel de activități”, a transmis Claudiu Buciu, primarul Lugojului.

Buciu a mai spus că a dispus începerea curățenii și a cerut Sindicatului Meridian, care administrează insula să dea în judecată fostul chiriaș care a defrișat haotic și a lăsat de izbeliște întreaga zonă.

RETIM

„Am discutat cu cei de la Sindicatul Meridian și i-am avertizat că trebuie să se îndrepte împotriva fostului chiriaș. Dacă nu vor face asta suntem nevoiți să ne îndreptăm noi împotriva lor, pentru că lucrurile nu pot să rămână așa. Există un responsabil pentru toată această situație, nu inundațiile au distrus insula”, a declarat primarul.

Citiţi mai departe

Divertisment

Cele mai vechi jocuri și evoluția acestora

Publicat

în

În prezent jocurile de societate ocupă un loc de cinste în viața oamenilor. Nu există întrunire între prieteni sau eveniment în familie de la care să lipsească aceste jocuri. Pe lângă faptul că sunt distractive, ele ne ajută de cele mai multe ori să cunoaștem mai bine persoanele din preajma noastră. De asemenea, prin intermediul acestora putem socializa, ne destindem, ne eliberăm de stres și învățăm să fim mai răbdători.

1-martie-USRPLUS

Multe dintre jocurile clasice de societate au fost adaptate realității de zi cu zi, fiind acum disponibile în format electronic. Totuși, nu trebuie să uităm că istoria lor este una foarte bogată iar de-a lungul timpului au trecut prin multe schimbări.

Șah 

RETIM

Când vine vorba de șah, există mai multe teorii cu privire la originile sale. Însă multă lume este de părere că acest joc a luat naștere în zona Indiei. Se pare că locuitorii de acolo îl jucau prin secolul al VI-lea î.Hr.

Ceva vreme mai târziu a apărut o variantă care se aproprie de ceea ce cunoaștem azi. Aceasta din urmă se numea „shatranj”. Expansiunea islamului a fost momentul în care acest joc s-a răspândit din Persia către Spania și în restul Europei.

Succesul a fost garantat din prima, iar europenii au iubit acest joc. Din acest motiv în secolul al X-lea shatranjul se juca peste tot în Europa.

Prin anul 1200 au fost aduse câteva modificări jocului. Un alt moment important a fost anul 1851 când șahul a fost transformat în sport.

Jocuri cu sloturi 

Un alt joc popular în zilele noastre sunt sloturile. Originile acestui joc datează din secolul al XIX-lea. În anul 1891 a fost dezvoltată una dintre primele mașinării de sloturi de către o companie cu sediul în New York. Jocul conținea 50 de cărți iar mașinăria era disponibilă în multe baruri. Pentru a putea fi jucat era necesară introducerea unei monede și acționarea levierului. Câțiva ani mai târziu, prin anul 1895 Charles Augustus Frey a inventat o mașină care permitea plăți automate.

O altă dezvoltare importantă a avut loc în anul 1964. Atunci a fost creată prima mașină de sloturi electromecanică. Deși rolele erau operate electric, jucătorii tot trebuiau să acționeze levierul. Începând cu anul 1996 a avut loc un alt eveniment important în industria cazinoului. Atunci, pe ecranul aparatului apărea o altă imagine pentru a oferi o rundă bonus. Lucrurile au evoluat mult de atunci iar acum jocurile de poker și sloturile sunt disponibile online pentru a putea fi accesate de oriunde.

Table 

Poate părea greu de crezut, dar jocul de table este printre cele mai vechi jocuri de acest tip din lume. În general, la acest joc pot să ia parte doi jucători. Tabla are 24 de triunghiuri desenate. De asemenea, se folosesc și două zaruri.

La originea tablelor stă un joc egiptean numit „Senet”. Acesta se juca cu bastonașe și cochilii. Jocul Senet era cunoscut încă din anii 1400 î.Hr. În momentul de față există un exemplar la Muzeul Regal de artă și istorie care se află în Bruxelles.

La muzeul British Museum din Londra se poate vedea un exemplar al celui mai vechi joc de table care provine din Mesopotamia. Tabla care datează din anul 2600 î.Hr. conține piese albe, negre și trei zaruri cu patru fețe.

De curând s-a făcut o descoperire în zona Iranului. Acolo a fost găsit un joc similar care dovedește că jocul de table era chiar mai vechi decât cel egiptean.

Domino

În jurul anilor 1120 apărea un joc cu piese de piatră care trebuiau așezate pe suprafețe mari. La fel ca o mare parte dintre jocurile de acest tip, dominoul provine din China.

Materialul folosit pentru piesele jocului de domino era ebonita, fiind mai apoi acoperite cu os sau fildeș. Cele 28 de piese de joc sunt însemnate cu puncte (de la zero la șase) iar jucătorii trebuie să le combine conform unor reguli.

Există mai multe teorii cu privire la răspândirea jocului. Conform primei teorii, jocul a fost adus în Europa de către chinezi. Conform celei de-a doua teorii, dominoul a fost inventat în mod independent de către Europeni.

Interesant este că și eschimoșii jucau o versiune similară a acestui joc. Așadar, există posibilitatea ca acesta să se fi răspândit înainte de împărțirea uscatului în continente.

Cert este că regulile variază iar în ceea ce privește piesele, cele europene sunt mai scurte în comparație cu cele chinezești.

Acestea sunt câteva dintre cele mai vechi jocuri de societate care au fost inventate în trecut, fiind practicate chiar și în zilele noastre.

 

Citiţi mai departe

Divertisment

Un lugojean a lansat o carte cu 365 de glume, câte una pentru fiecare zi a lui 2021

Publicat

în

1-martie-USRPLUS

Un lugojean a scris și lansat prima lui carte, inspirată din întâmplări reale, dar cu tentă complet ilară. Sorin Palciuc, comedian, actor și artist de stand-up, a lansat cartea “Glume pentru tot anu’ de la un fost dolofan”, carte ce a apărut chiar la sfârșitul anului 2020.

Cartea conține patru capitole de amintiri pentru început, din primii ani de peripeții ai lugojeanului pasionat de comedie și actorie. Mai apoi, Palciuc a adunat 365 de glume scurte, câte una pentru fiecare zi a noului an 2021, pentru ca cititorii să își poată începe zilele cu un zâmbet.

RETIM

“Ideea mi-a venit după ce în 2020, lipsit de scenă și de spectacole, am petrecut mai mult timp în casă, scriind glume scurte, care sunt preferatele mele. M-am gândit că ar fi o idee bună să le pun într-o carte, pe care să o poți răsfoi chiar și fără internet, și să începi ziua cu o glumă bună. Adevărul e că nu știm ce ne așteaptă în 2021, măcar să râdem”, a declarat pentru Lugojeanul.ro Sorin Palciuc.

Cartea tânărului comedian lugojean o puteți cumpăra direct de la el, cu un mesaj privat pe profilul său de Facebook

Citiţi mai departe

Divertisment

Tot ce trebuie să știți despre Chardonnay

Publicat

în

Chardonnay este al doilea soi de struguri preferat de către pasionații de vin alb, după Sauvignon Blanc. Cu toate acestea, acest soi vine cu o serie de stigme și concepții greșite. Continuați să citiți pentru a vă lărgi orizonturile Chardonnay și pentru a vă asigura că cunoștințele dvs. sunt în formă maximă, înainte de Ziua Națională Chardonnay (21 mai).

1-martie-USRPLUS

Originar din Burgundia, Franța, Chardonnay este acum unul dintre cele mai larg acoperite soiuri de struguri din lume. Este potrivit pentru o mare varietate de soluri, climă și tehnici de vinificație și produce astfel o gamă incredibil de diversă de stiluri, cum ar fi Recaș Sole Chardonnay Barrique, un produs premium, fermentat parţial în butoaie din lemn de stejar franţuzesc noi, ce este produs în cantităţi limitate.

Acesta este un vin sec, cu un parfum delicat floral, completat cu note fructate şi tonuri calde de vanilie. Ca gust, are arome răcoroase de fructe proaspete, îmbogăţite cu accente citrice şi note dulci de miere, iar ca și culoare, Sole este galben auriu, cu tonuri verzui discrete.

RETIM

În climatul mai răcoros, stilurile de vin variază de la elegante, uscate, bogate și dulci, de la Meursault în Burgundia la vinuri minerale slabe și clare din zone precum Chablis, Franța sau Tasmania, Australia. Caracteristicile tipice ale climatului rece sunt cele ale merelor și pere verzi, citricelor și fructelor de piatră.

În climatele calde, exemplele bine făcute tind să fie mai bogate și pline de fructe tropicale, cum ar fi ananasul și fructul pasiunii, adesea însoțite de o senzație untoasă și arome sărate, de la îmbătrânirea stejarului.

Să nu uităm de rolul esențial pe care îl joacă acest soi în producția de vin spumant, adăugând eleganță și finețe amestecului tradițional de șampanie (cu Pinot Noir și Pinot Meunier), acum reprodus în întreaga lume.

Vinul Chardonnay este făcut adesea în butoaie din stejar, dar încă suferă de problemele de imagine create în anii 1990, de o mulțime de vinuri Chardonnay produse în masă. Rețineți, însă, că multe dintre exemplele de astăzi sunt fie slabe, curate și complet pure, fie cu o aromă de stejar atât de blândă și delicată, încât aromele naturale sunt cât se poate de echilibrate.
Cu ce să împerecheați un pahar de Chardonnay
Fiind o băutură cu mai multe sortimente diferite, Chardonnay acompaniază superb multe feluri de mâncare. Potrivirile se vor baza pe locul în care au fost crescuți strugurii și modul în care a fost făcut (de exemplu, dacă a fost sau nu îmbătrânit în stejar) și cât de matur este vinul atunci când îl beți.

Vin Recas – descoperă ofertele

Vinurile tinere și răcoroase (cum ar fi cele din Chablis, Tasmania și Carneros) fac o combinație excelentă cu crustacee, cum ar fi crab, pește la grătar sau aburit (stați departe de felurile de mâncare cu influențe de roșii sau tailandeze și pește afumat sau ton care pot avea ca rezultat o aromă ușor metalică). Pot funcționa foarte bine și cu rissoturi de legume sau crustacee de vară.

Vinurile tânără, caldă și îmbătrânită (de exemplu, din Noua Zeelandă, Chile sau Africa de Sud sau albă Burgundia)

Alternativ, cu vinuri mai bogate, dovlecelul și dovleacul fac o pereche excelentă. Încercați-le cu pui cu dovlecei gratinați.

Un Chardonnay special, matur are nevoie de o pereche grozavă, iar scoicile sau homarul pot funcționa excepțional de bine. Aceste vinuri bogate, mieroase, se asociază de asemenea bine cu carne de pasăre friptă, ciuperci sălbatice și trufe.
Instrucțiuni pentru servire
Vinurile slabe, curate, medii și ușoare ar trebui să fie servite între 10 și 12 grade C. Sortimentele mai bogate vor fi servite între 12 și 16 grade C. O regulă de bază este aceea că, cu cât vinul este mai bogat, cu atât mai cald poate fi servit.

Datorită nivelului natural de aciditate în general scăzut, Chardonnay (în special vinul maturat de stejar) este cel mai bine servit într-un pahar mai mare, cu margini largi, pentru a permite aromelor să se dezvolte în pahar și pentru ca vinul să vă umple complet gura.

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite