Connect with us

Cultură

Concert de Crăciun, susținut de Corul ,,Ion Vidu”, la Casa de Cultură ,,Traian Grozăvescu” Lugoj

Publicat

în

noriel.ro Casa de Cultură ,,Traian Grozăvescu” Lugoj are bucuria de a invita lugojenii la tradiționalul Concert de Crăciun, susținut de Corul ,,Ion Vidu” cu prilejul Sărbătorii nașterii Mântuitorului Iisus Hristos și Zilei Lugojului.

RETIM

Și anul acesta, în cadrul concertului dirijat de Alexandru Șuca, vor urca pe scenă și actorii Teatrului Municipal ,,Traian Grozăvescu” Lugoj, care vor recita din lirica românească de Crăciun.

Deosebitul eveniment artistic va avea loc în Sala de spectacole a Teatrului Municipal ,,Traian Grozăvescu” miercuri, 20 decembrie 2023, de la ora 19.00 unde,    într-o atmosferă de caldă sărbătoare, vor fi oferite  tuturor celor prezenți cântece și colinde românești  de Crăciun, ale unor cunoscuți compozitori precum Gheorghe Cucu, Alexandru Podoleanu, Ioan D. Chirescu, Ion Costescu, Dumitru Georgescu-Kiriac, Remus Georgescu, Achim Stoia, Stelian Olariu, Anton Pann, Alexandru Pașcanu, Sabin Drăgoi,Timotei Popovici,Valentin Teodorian, Nicolae Lungu, Francisc Hubic, Gheorghe Budiș și Emil Monția.

Autoliv angajează!

Soliștii concertului vor fi soprana Sorina Neacșu și baritonii Bogdan Sărăcin și Ion Toma.

Vor interpreta actorii Ileana Nemecsek Căprariu, Loredana Lupescu, Maria Rogobete, Constantin Goloșie și Marian Costea.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

Corul „Ion Românu” al Filarmonicii „Banatul” Timișoara, concert în primă audiție la Lugoj

Publicat

în

Asociația Scena Muzicală și Casa de cultură „Traian Grozăvescu” a Municipiului Lugoj, organizatorii proiectului Marea Muzică, lansează lugojenilor invitația de a participa, într-un cadru solemn și profund, la prima audiție a imnurilor religioase „Ubi Caritas”, „Ave generosa”, „Northern Lights”, „Lux beata Trinitas” și a altor lucrări cunoscute ale compozitorului Ola Gjeilo într-un concert coral de excepție, ce va avea loc la Catedrala Coborârea Sfântului Spirit din Lugoj, piața J.C. Drăgan. Joi, 27 iunie 2024, de la ora 19:30.

RETIM

Publicul va trăi această experiență emoționantă alături de Corul „Ion Românu” al Filarmonicii „Banatul” Timișoara, dirijat de maestrul Iosif Todea. De asemenea, le vor fi alături solista Rut Iovescu – soprană, Regina Csermak la pian, precum și soliștii Simona Mehedinți și Damaris Prisăcariu la vioară, Maria Ghiga la violă, Anca Lăzărescu la violoncel și Gabriel Drăgoi la oboi.

Într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Radio România Timișoara, maestrul Iosif Todea subliniază importanța compozitorului și a lucrărilor sale: „Ola Gjeilo este unul dintre cei mai frecvent interpretați compozitori din lumea corală actuală. Pianist desăvârșit, improvizațiile asupra propriilor piese corale publicate au devenit o marcă a lucrărilor sale. Deși norvegian prin naștere, America este probabil țara de adopție a lui Ola Gjeilo, cea care a influențat cel mai mult lumea sonoră distinctă a compozitorului, evoluând într-un stil care este adesea descris ca fiind cinematografic și evocator, cu un sunet luxuriant și armonios. Ola Gjeilo a crescut într-o casă eclectică din punct de vedere muzical, ascultând muzică clasică, jazz, pop și folk, un fundal vast pe care l-a încorporat ulterior în studiile sale de compoziție clasică, de la Juilliard School, Royal College of Music din Londra și, în prezent, în orașul New York.”

Autoliv angajează!

Interpretarea evocatoare și plină de armonie a lucrărilor lui Ola Gjeilo va fi pusă în valoare de acustica locației, Catedralei Coborârea Sfântului Spirit din Lugoj. Evenimentul este gratuit și face parte din proiectul Marea Muzică al Asociației Scena Muzicală, organizat împreună cu Casa de Cultură „Traian Grozăvescu” și finanțat din bugetul local al Municipiului Lugoj. Parteneri: Episcopia Greco-Catolică de Lugoj.

Citiţi mai departe

Cultură

Muzeu din Lugoj vă așteaptă cu o manifestare deosebită de Ziua Universală a Iei

Publicat

în

Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică din Lugoj în colaborare cu Asociația de Intervenție și Regenerare Comunitară organizează, vineri 21 iunie, începând cu ora 17.00, ateliere creative dedicate copiilor, activitățile desfășurându-se în curtea muzeului.

RETIM

Workshop-urile, coordonate de doamna prof. Ileana Teslevici, sunt concepute  special pentru copii și vor include tehnici de imprimare cu plante pe textile și cromatografie, având ca modele motivele ornamentale florale de pe spăcelele(iile) tradiționale din Banat. Copiii vor avea ocazia să exploreze aceste metode artistice, dar și să interacționeze cu o mașină de brodat modernă, realizând broderii personalizate. Atelierele fac parte din proiectul ArtDen finanţat prin Fondul Științescu Timișoara. Programul Ştiinţescu Timişoara este implementat de Fundația Comunitară Timișoara, finanţat la nivel local de Hamilton Central Europe şi de Fundația Bosch România, la nivel naţional de Romanian-American Foundation şi este susţinut de Federația Fundațiile Comunitare din România – FFCR.

Manifestarea este dedicată suscitării interesului copiilor vis-a-vis de tehnicile meșteșugurilor tradiționale, intenția noastră fiind de a promova spiritualitatea tradițională bănățeană, prin portul iei, al spăcelului, așa cum era el numit în limbaj dialectal bănățean.

Autoliv angajează!

Vizitatorii sunt invitați să admire, în expoziția permanentă de etnografie a muzeului lugojean, impresionanta colecție de ii din patrimonial nostru  – piese valoroase prin unicitate, decor, vechime și stare de conservare foarte bună.

În foaierul Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, vom organiza, de asemenea, de la ora 18.00,  vernisajul expoziției de pictură “BAZAR” al artistei plastice Dorina Zah, expoziție inspirată de misterul exotic marocan. Lucrările pot fi admirate, în perioada 21.06 – 31.10.2024.

 

Citiţi mai departe

Cultură

Mai multe exponate ale muzeului din Lugoj sunt expuse la Muzeul de Artă Contemporană București

Publicat

în

Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj participă, în premieră, la București, cu obiecte din colecțiile sale de patrimoniu, la expoziția națională Răsucirea. Triumful provinciei, amurgul imperiilor, vernisată la sediul Muzeului Național de Artă Contemporană București, în 12-13 iunie 2024.

RETIM

Într-o companie selectă, muzeul lugojean a expus  alături de mari muzee naționale din București, Timișoara, Iași, Arad, Reșita, Oradea, Tulcea, Drobeta Turnu Severin, Deva, Slobozia( Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”; Muzeul Național al Literaturii Române, București; Muzeul Municipiului București;  Muzeul Național al Literaturii Române, Iași; Complexul Muzeal Arad – Muzeul de Artă; Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion”, Tulcea; Institutul Geologic al României – Muzeul Național Geologic, București; Muzeul Banatului Montan, Reșița; Muzeul Civilizației Dacice și Romane, Deva; Muzeul de Istorie și Arheologie Callatis, Mangalia; Muzeul Național al Agriculturii, Slobozia; Muzeul Național al Banatului, Timișoara; Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”; Muzeul Regiunii Porților de Fier, Drobeta Turnu-Severin; Muzeul Țării Crișurilor, Oradea), dar și de colecționari privați.

Această manifestare, la care Muzeul din Lugoj participă cu 16 exponate din colecțiile patrimoniului său cultural, reprezintă pentru instituția noastră un prilej de pledoarie în favoarea cunoașterii și aprecierii la nivel național dar și internațional(la vernisajul expoziției participând și reprezentanți ai unor ambasade străine la București), a valoroaselor piese deținute de instituția noastră.   

Autoliv angajează!

La expoziția curatoriată de Călin Dan(director al Muzeului Național de Artă Contemporană  București și CeliaGhyka(director al Departamentului de Istoria și Teoria Arhitecturii și Conservarea Patrimoniului la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” din București), muzeul lugojean a fost reprezentat de directorul D.Vuia  și restauratorul D.Zah.

      Răsucirea. Triumful provinciei, amurgul imperiilor reprezintă a doua etapă a unui itinerariu cultural inițiat odată cu “Răsucirea. 5 niveluri pentru edificarea Banatului etern (expoziție ce a făcut parte, în anul 2023, din programul Timișoara Capitală Culturală).

Expoziția  poate fi vizitată în perioada 13.06. 2024 — 10.11. 2024, la sediul Muzeului Național de Artă Contemporană București.

 

Citiţi mai departe

Cultură

Lugojul, pe harta turneului Romanian Chamber Orchestra. Unde vor mai cânta celebrii muzicieni

Publicat

în

Romanian Chamber Orchestra anunță un nou sezon de excelență muzicală odată cu lansarea primului turneu al anului 2024, o călătorie care îi va purta pe cei patru membri ai RCO String Quartett pe meleaguri timișene, în cinci locații din județul Timiș.

RETIM

În perioada 6 – 8 iunie, RCO String Quartett va susține cinci concerte de excepție construite în jurul unui concept artistic deosebit care reflectă angajamentul profund față de valorile culturale românești. Repertoriul include lucrări din repertoriul clasic și aranjamente contemporane care vor pune în valoare tradiția muzicală regională, aducând în fața publicului lucrări de referință din patrimoniul muzical național:

  • Suita din Transilvania (aranjament Radu Sinaci)
  • Sabin Dragoi – Cvartetul nr. 1
  • Ciprian Porumbescu – Balada
  • Dimitrie Cantemir – Suite de piese (aranjament Radu Sinaci)
  • Béla Bartók – Dansurile populare românești

Primul concert din această serie de evenimente finanțate de către Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2024, va debuta în Timișoara, hub-ul ansamblului Romanian Chamber Orchestra, și va continua în Făget, Lugoj, Sânnicolau Mare și Jimbolia.

Autoliv angajează!

Programul concertelor: 

6 iunie, ora 19:00, Timișoara – Sala multifuncțională a Consiliului Județean Timiș

7 iunie, ora 13:00, Făget – Liceul Teoretic „Traian Vuia”

7 iunie, ora 18:30, Lugoj – Sinagoga Neologă Lugoj

8 iunie, ora 17:00, Sânnicolau Mare – Biserica Romano-Catolică

8 iunie, ora 20:00, Jimbolia – Școala Gimnazială, Sala multifuncțională

Această inițiativă este dezvoltată de Asociația Scena Muzicală și susținută de Consiliul Județean Timiș, Primăria Făget și Liceu Teoretic „Traian Vuia” din Făget, Primăria

Municipiului Lugoj și Comunitatea Evreilor din Lugoj, Casa de Cultură și Primăria Orașului Sânnicolau Mare, Casa de Cultură și Primăria Orașului Jimbolia.

Accesul publicului este gratuit pentru fiecare concert.

Despre RCO – String Quartett

Cvartetul promovează muzica clasică interpretată la un nivel excelent și are în componență muzicieni de renume, membri ai Romanian Chamber Orchestra. Cvartetul este constituit din violoniștii Radu Dunca (concertmaistru al Operei Naționale din București) și Alexandru Marian (concertmaistru al Orchestrei de Cameră Radio), violistul Cristian Andriș (director artistic al Romanian Chamber Orchestra și șeful partidei de violă al Swiss Orchestra) și violoncelistul Radu Sinaci (șeful partidei de violoncel al Orchestrei de Cameră Radio).

Despre Scena Muzicală

Asociația Scena Muzicală este o organizație dedicată promovării muzicii clasice în comunitatea locală și dincolo de ea. Ne dorim să oferim publicului larg oportunitatea de a participa la manifestări artistice deosebite, chiar în vecinătatea casei lor. În acest sens, organizăm concerte, recitaluri și festivaluri care explorează diversitatea și profunzimea repertoriului muzicii clasice, contribuind astfel la îmbogățirea cunoașterii și aprecierii acestui gen muzical.

Citiţi mai departe

Cele mai citite