Connect with us


Educație

Colegiul Naţional “Coriolan Brediceanu” împlineşte 180 de ani de existenţă

Publicat

în

RETIM

În acest an, în luna octombrie, cea mai prestigioasă instituţie a învăţă-mântului lugojean, Colegiul Naţional “Coriolan Brediceanu” împlineşte venerabila vârstă de 180 de ani.

Cu această ocazie, conducerea Colegiului a trimis un comunicat de presă pe care îl publicăm mai jos.

“Începuturile ne duc prin negura vremurilor spre anul de graţie 1837, când în 9/23 octombrie, festivităţile de deschidere a gimnaziului, ridicat într-un timp record, s-au făcut cu mare fast, în prezenţa autorităţilor comitatului, a corpului profesoral, a elevilor şi a unui public numeros.

De 180 de ani, edificiul monumental îşi reflectă imaginea în apele Timişului, adevărată citadelă a luminii dobândite prin învăţătură şi cunoaştere. În sălile de clasă, în cabinete şi laboratoare generaţiile se succed îndrumate şi modelate de oameni care se dăruiesc nobilei profesiuni de dascăl, ducând mai departe, în timp şi spaţiu, bunul renume al şcolii româneşti. În timp, pentru că de aproape două secole, în ciuda capriciilor istoriei, a reaşezărilor geopolitice, a reorganizărilor administrative şi a deciziilor vremelnice, liceul şi-a continuat neîntrerupt activitate. În băncile sale s-au plămădit caractere şi tot de pe ele şi-au luat zborul cele mai îndrăzneţe visuri adolescentine. În spaţiu, pentru că unele au devenit repere luminoase  pe firmamentul ştiinţei, tehnicii, artelor şi literelor româneşti, iar altele au intrat în circuitul mondial de valori. Dar mai presus de orice s-au format ca oameni adevăraţi, beneficiind de o instruire şi o educaţie de înaltă calitate, menite să le asigure cariera şi integrarea profesională.  

“Ne mândrim cu trecutul, ne asumăm prezentul şi avem privirea aţintită spre viitor”, ar spune oricare dintre elevii sau profesorii care în aceste zile de octombrie, reprezintă, dincolo de cadrul fizic, sufletul acestei citadele a cunoaşterii. În Colegiul Naţional “Coriolan Brediceanu”, generaţiile prezente continuă buna tradiţie a înaintaşilor. Pregătirea didactică şi competenţa profesională a corpului profesoral se conjugă, în mod fericit cu dorinţa de cunoaştere, ambiţia şi spiritul de competiţie al elevilor, realitate reflectată în notele şi premiile obţinute de elevi atât la examenele naţionale, la cele de admitere în învăţământul superior, cât şi în premiile la olimpiade şi concursuri şcolare. Orice aniversare, fie ea şi de suflet, prilejuieşte şi un moment de bilanţ. Astfel, în anul şcolar trecut, în primele zece medii ale judeţului la examenul de bacalaureat, s-au regăsit trei elevi de la Colegiul Naţional “Coriolan Brediceanu”(de altfel, singurul liceu al judeţului cu o asemenea perfor-manţă!). Promovabilitatea la acest examen al maturităţii a fost de 90%, mult peste media judeţului şi peste cea la nivel naţional, în competiţie cu cele mai bune licee, iar la examenul de evaluare naţională, la diciplina matematică, s-au obţinut patru note 10. 96% din absolvenţii claselor a VIII-a au devenit liceeni ai aceluiaşi colegiu, fiind admişi pe primele locuri la cele mai râvnite profiluri.

La fazele judeţene ale concursurilor şi Olimpiadelor şcolare, strădania elevilor şi a profesorilor lor a fost recompensată cu 78 de premii şi menţiuni şi 12 calificări la faza naţională. La faza naţională, cele două premii I, la matematică şi germană, premiul II la logică, cele două menţiuni la engleză şi chimie, cele două medalii de bronz la TIC au constituit motive de emulaţie şi mândrie. Din cele zece premii I, obţinute la nivel naţional de judeţul Timiş, două sunt de la Brediceanu. Sunt rezultate care continuă spiritul competitiv al colegiului, certifică aceleaşi aspiraţii spre desăvârşirea intelectuală şi spre un viitor plin de promisiuni.

Cu speranţa unui an plin de succese, la ceas aniversar,  directorul Colegiului Naţional “Coriolan Brediceanu”, profesor doctor Aurelian Sima urează tuturor elevilor, colegilor, absolvenţilor, prietenilor şi partenerilor, în bună tradiţie academică:

          VIVAT, CRESCAT, FLOREAT!

 

La mulţi şi luminoşi ani, Colegiului Naţional “Coriolan Brediceanu”!

    

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Educație

Cum se vor desfășura cursurile la școlile din Lugoj și satele din jur de luni, 8 martie

Publicat

în

RETIM

După carantinarea Timișoarei și a satelor limitrofe, Inspectoratul Școlar Județean Timiș a decis să modifice și scenariile după care se desfășoară orele în toate școlile și liceele din județ. Astfel, peste 130 de școli și licee din Lugoj, satele din jurul orașului, dar și din restul județului, vor funcționa după noi scenarii începând cu 8 martie.

În tabelul de mai jos veți găsi scenariile de funcționare pentru toate unitățile de învățământ din Lugoj, satele din jur, precum și restul unităților școlare din Timiș. La Lugoj, școlile funcționează după scenariul galben. Cele trei posibile scenarii sunt verde, galben, și respectiv roșu.

Incidența în cele trei scenarii:

  • scenariul verde – incidența sub 1 la mia de locuitori
  • scenariul galben – incidența de sub 3 la mia de locuitori
  • scenariul roșu – incidența de peste 3 la mia de locuitori

În localitățile care se încadrează în așa-numitul scenariu verde, cu relativ puține cazuri, toate școlile se redeschid fizic, copiii merg la școală.

În localitățile care se încadrează în scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, lucrurile se schimbă în sensul că merg în continuare la școală, mai exact la grădiniță și la școală, copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, și copiii din clasele terminale – VIII, XII, XIII.

În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă la școală și la grădiniță copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală.

Tabel cu scenariile școlilor din Timiș.

Citiţi mai departe

Educație

Concurs creativ despre reciclare pentru elevii județului Timiș

Publicat

în

RETIM și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș alături de Zonă în Dezvoltare Lions Dinamic Plus Timisoara organizează concursul 3R – Reducere, Refolosire, Reciclare a deșeurilor dedicat tuturor elevilor din clasele 0-IV, V-VIII şi IX- XII în perioada 03 martie – 12 aprilie 2021. Concursul este organizat și se desfășoară în județul Timis, zona 1 și zona 0.

RETIM

Scopul acestui concurs online este de informare si conștientizare a modului în care pot reduce, refolosi si recicla deșeurile de la școală sau acasă. Elevii, cei care învață pentru prima data despre aceste concepte, trebuie să înteleagă ca de ei depinde viitorul mediului înconjurător. Copiii pot învăța de mici cum să sorteze deșeurile, să respecte mediul înconjurător, să consume mai puțin. Toate aceste gesturi îi vor face să fie conștienți de ce înseamnă ecologie. Grija față de mediu se va vedea în multe alte comportamente ale tinerilor, grija față de spațiul personal, de la camera și banca de la școală, sau ghiozdan. Un copil care deprinde din timp noțiuni ecologice va deveni un adolescent responsabil.

Astfel, tinerii pot deveni creativi prin diferite forme, desene, eseuri, fotografii, videouri, obiecte sau reprezentări grafice realizate din materiale reciclabile, ilustrând princiiple 3R.

Înscrierea elevilor și depunerea materialelor de concurs se va face în perioada 03 – 16 martie 2021 astfel: conducerea fiecarei unități de invatamant va desemna un profesor coordonator care va implementa proiectul în clasă, iar profesorul coordonator va înscrie elevii prin completarea și transmiterea Anexei 1 (disponibila pe site-ul retim.ro) în format electronic la adresa de email timisrecicleaza@gmail.com. Lucrările vor fi transmise în același timp cu Anexa 1. Fișierul cu lucrarea expediată va fi denumit cu numele elevului și școala din care face parte.

Premiile oferite de către organizatori sunt:
⦁ 21 x biciclete
⦁ 21 x trotinete freestyle
⦁ 21 x seturi role
⦁ 100 x ruscaci
Premii de participare:
⦁ 150 x bidoane de apă
⦁ 150 x sepcuțe
⦁ 100 x sacoșe din material reciclabil

Detaliile despre regulamentul concursului, descrierea etapelor acestuia şi anunţarea câştigătorilor se găsesc pe https://retim.ro/regulamentul-oficial-al-concursului-3r-reducere-refolosire-reciclare-a-deseurilor/

Citiţi mai departe

Educație

Un liceu din Lugoj își va împodobi toate ferestrele cu mici „grădini suspendate”

Publicat

în

Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” Lugoj ia parte la Erasmus + Ka 229 „Respecting Nature for a Better Future”.

RETIM

Proiectul Erasmus + Ka 229 „Respecting Nature for a Better Future” este un parteneriat strategic între următoarele școli partenere: Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” Lugoj, Gazi Mustafa Kemal Anadolu Lisesi Turcia, Colegio Claret Askartza Ikastetxea Spania, Profesionalna Tehnicheska Gimnaziya „N.Y.Vaptsarov” Bulgaria, Istituto Professionale Di Stato Per I Servizidi Enogastronomia E Ospitalita’ Alberghiera Potenza Italia și Lycee Professionnel Les Carillons Franța.

„În zilele noastre, în timp ce lumea se confruntă cu o epidemie care amenință grav umanitatea, de fapt, lupta globală, solidaritatea, problemele împreună și realizează cât de important este să găsești soluții sincere pentru mamei Pământ. Importanța dezvoltării unei atitudini de respect față de natură la elevii noștri va crește gradul de conștientizare a elevilor și profesorilor noștri cu privire la respectarea naturii, cu activitățile pe care le vom desfășura în școlile partenere. Scopul nostru comun este de a minimiza și de a crea un viitor mai viabil prin creșterea sensibilităților generațiilor. Primul pas în îndeplinirea acestui obiectiv este ideea de realizarea unei grădini suspendate la fiecare fereastră a liceului nostru”, arată reprezentanții liceului, printr-un comunicat de presă. Fiecare grădină în miniatură va fi o jardinieră cu aranjamente florale.

Citiţi mai departe

Educație

Prima unitate de învățământ din Lugoj care se închide din cauza infectărilor, la două săptămâni după revenirea în clase

Publicat

în

RETIM

O primă unitate de învățământ din Lugoj se închide complet, timp de 14 zile, la doar două săptămâni după redeschidere. Joi dimineața, educatorii de la Grădinița „Harul” au fost anunțați că orele se mută din nou online, după ce mai multe cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost confirmate la preșcolari, educatori și îngrijitori.

În urma unei ședințe pe care au avut-o miercuri, reprezentanții grădiniței au decis să închidă complet unitatea. Inițial, doar două grupe urmau să fie trecute în online, însă conducerea unității de învățământ a luat decizia de a suspenda complet cursurile la clasă.

Totodată, educatorii și profesorii care se ocupă de elevi au început să fie programați pentru vaccinarea împotriva coronavirus. La Lugoj, două grădinițe, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 5 și respectiv Harul, au avut până acum cazuri confirmate de infectare cu SARS-Cov 2.

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite