Connect with us

Educație

Colegiul Naţional “Coriolan Brediceanu” împlineşte 180 de ani de existenţă

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

În acest an, în luna octombrie, cea mai prestigioasă instituţie a învăţă-mântului lugojean, Colegiul Naţional “Coriolan Brediceanu” împlineşte venerabila vârstă de 180 de ani.

Cu această ocazie, conducerea Colegiului a trimis un comunicat de presă pe care îl publicăm mai jos.

“Începuturile ne duc prin negura vremurilor spre anul de graţie 1837, când în 9/23 octombrie, festivităţile de deschidere a gimnaziului, ridicat într-un timp record, s-au făcut cu mare fast, în prezenţa autorităţilor comitatului, a corpului profesoral, a elevilor şi a unui public numeros.

RETIM

De 180 de ani, edificiul monumental îşi reflectă imaginea în apele Timişului, adevărată citadelă a luminii dobândite prin învăţătură şi cunoaştere. În sălile de clasă, în cabinete şi laboratoare generaţiile se succed îndrumate şi modelate de oameni care se dăruiesc nobilei profesiuni de dascăl, ducând mai departe, în timp şi spaţiu, bunul renume al şcolii româneşti. În timp, pentru că de aproape două secole, în ciuda capriciilor istoriei, a reaşezărilor geopolitice, a reorganizărilor administrative şi a deciziilor vremelnice, liceul şi-a continuat neîntrerupt activitate. În băncile sale s-au plămădit caractere şi tot de pe ele şi-au luat zborul cele mai îndrăzneţe visuri adolescentine. În spaţiu, pentru că unele au devenit repere luminoase  pe firmamentul ştiinţei, tehnicii, artelor şi literelor româneşti, iar altele au intrat în circuitul mondial de valori. Dar mai presus de orice s-au format ca oameni adevăraţi, beneficiind de o instruire şi o educaţie de înaltă calitate, menite să le asigure cariera şi integrarea profesională.  

“Ne mândrim cu trecutul, ne asumăm prezentul şi avem privirea aţintită spre viitor”, ar spune oricare dintre elevii sau profesorii care în aceste zile de octombrie, reprezintă, dincolo de cadrul fizic, sufletul acestei citadele a cunoaşterii. În Colegiul Naţional “Coriolan Brediceanu”, generaţiile prezente continuă buna tradiţie a înaintaşilor. Pregătirea didactică şi competenţa profesională a corpului profesoral se conjugă, în mod fericit cu dorinţa de cunoaştere, ambiţia şi spiritul de competiţie al elevilor, realitate reflectată în notele şi premiile obţinute de elevi atât la examenele naţionale, la cele de admitere în învăţământul superior, cât şi în premiile la olimpiade şi concursuri şcolare. Orice aniversare, fie ea şi de suflet, prilejuieşte şi un moment de bilanţ. Astfel, în anul şcolar trecut, în primele zece medii ale judeţului la examenul de bacalaureat, s-au regăsit trei elevi de la Colegiul Naţional “Coriolan Brediceanu”(de altfel, singurul liceu al judeţului cu o asemenea perfor-manţă!). Promovabilitatea la acest examen al maturităţii a fost de 90%, mult peste media judeţului şi peste cea la nivel naţional, în competiţie cu cele mai bune licee, iar la examenul de evaluare naţională, la diciplina matematică, s-au obţinut patru note 10. 96% din absolvenţii claselor a VIII-a au devenit liceeni ai aceluiaşi colegiu, fiind admişi pe primele locuri la cele mai râvnite profiluri.

La fazele judeţene ale concursurilor şi Olimpiadelor şcolare, strădania elevilor şi a profesorilor lor a fost recompensată cu 78 de premii şi menţiuni şi 12 calificări la faza naţională. La faza naţională, cele două premii I, la matematică şi germană, premiul II la logică, cele două menţiuni la engleză şi chimie, cele două medalii de bronz la TIC au constituit motive de emulaţie şi mândrie. Din cele zece premii I, obţinute la nivel naţional de judeţul Timiş, două sunt de la Brediceanu. Sunt rezultate care continuă spiritul competitiv al colegiului, certifică aceleaşi aspiraţii spre desăvârşirea intelectuală şi spre un viitor plin de promisiuni.

Cu speranţa unui an plin de succese, la ceas aniversar,  directorul Colegiului Naţional “Coriolan Brediceanu”, profesor doctor Aurelian Sima urează tuturor elevilor, colegilor, absolvenţilor, prietenilor şi partenerilor, în bună tradiţie academică:

          VIVAT, CRESCAT, FLOREAT!

 

La mulţi şi luminoşi ani, Colegiului Naţional “Coriolan Brediceanu”!

    

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Educație

Tot mai mulți elevi cu coronavirus, la cel mai mare liceu din Lugoj

Publicat

în

Liceul „Coriolan Brediceanu” din Lugoj are deja mai multe clase care au fost trecute în online, după ce mai mulți elevi au fost depistați cu COVID. Directorul instituției, Aurelian Sima spune că situația este supravegheată foarte atent, zilnic, însă numărul cazurilor de copii infectați crește de la o zi la alta.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

„Din păcate, în momentul de față avem opt clase în sistem online, deoarece în fiecare clasă avem elevi pozitivi. Conform legii, am luat toate măsurile și elevii vor urma cursurile în sistem online, iar în sălile respective au fost montată aparatura necesară pentru transmiterea orelor. Sperăm să nu mai avem și cazuri, în viitor”, ne-a declarat Aurelian Sima.

Liceul „Brediceanu” are și un cabinet unde se pot efectua testări, însă până în prezent aceste testări nu au fost realizate în cadrul liceului.

 

RETIM

Citiţi mai departe

Educație

Peste 20 de elevi și preșcolari au fost depistați pozitivi la Lugoj, după prima săptămână de școală

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Mai mulți elevi și preșcolari care învață în școlile din Lugoj au fost depistați cu noul coronavirus, la doar o săptămână după începerea noului an școlar. Potrivit datelor furnizate de către autorități, cele mai multe cazuri au fost depistate la Brediceanu, cinci la număr, patru la liceu și unul la gimnaziu.

La Vlaicu, Filaret Barbu și respectiv Anișoara Odeanu, au fost depistate câte un caz. La grădinițele 4 și 1, au fost depistate câte două și respectiv un caz. Alte cazuri au fost depistate și la Braniște, patru, Hașdeu, unul, Școala 4, două, și respectiv Școala 3, trei cazuri, însă potrivit conducerilor acestor școli, elevii erau acasă și nu ar fi intrat în contact direct cu alți elevi.

La clasele cu elevi infectați și care au participat la cursuri s-a impus măsura organizării cursurilor online.

RETIM

Citiţi mai departe

Educație

Profesorii din Lugoj s-au vaccinat în proporție de 50% până la începerea școlii

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Profesorii timișeni, inclusiv cei din Lugoj, s-au vaccinat în proporție de 50% până la începerea noului an școlar. Potrivit datelor adunate de Inspectoratul Școlar Judetean, doar 3.851 dintre cei 6.695 de profesori au ales să se imunizeze în Timiș.

Rata de vaccinare este și mai mică în rândul personalului auxiliar și nedidactic. Din cei 2.654 de angajati la nivel județean, 1.209 au fost complet imunizati, iar 88 au primit prima doză de vaccin.

Elevii și părinții acestora nu pot afla care dintre profesori sunt vaccinați sau nu. Aceștia pot afla această informație doar dacă dascălii decid să-i înștiințeze, pentru că legea le permite să nu facă public acest lucru.

RETIM

Citiţi mai departe

Educație

Premieră pentru începutul de an școlar la Lugoj, primarul nu va participa la festivitățile din școli

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Peste 5.000 de elevi din Lugoj și din satele din jur au început de luni dimineața noul an școlar. În timp ce bobocii au intrat pentru prima dată pe porțile noilor școli în care vor învăța, elevii mai mari s-au putut bucura în sfârșit de o oarecare normalitate, revăzându-se cu colegii lor în fața școlii, ca în vremuri normale.

La liceele din oraș, forfota a fost mare încă de la orele 8 ale dimineții, când elevii și părinții acestora au început să apară în fața școlilor. Cu flori și alte cadouri pentru diriginte, tinerii păreau chiar entuziasmați că încep în sfârșit școala normal, fără restricții. Absent de la începerea de an școlar a fost primarul Claudiu Buciu, care rupe tradiția fostului primar Francisc Boldea de a participa la cât mai multe începuturi de an școlar în fiecare septembrie.

“Dragi copii, suntem răspunzători pentru multele neajunsuri printre care trebuie să răzbiți. Am decis să nu particip la nicio manifestare de deschidere a anului școlar. Rolul nostru, al politicienilor implicați în administrație e să facem tot ce putem pentru voi, fără însă a căuta răsplată sau mulțumiri”, a transmis elevilor primarul Buciu.

RETIM

Majoritatea școlilor și liceelor au avut ca oră de deschidere ora nouă dimineața, unele unități preferând să inaugureze noul an școlar de la zece, după caz.

foto: arhiva Lugojeanul.ro

Citiţi mai departe
Publicitate
Publicitate

Cele mai citite