Connect with us


Educație

Colegiul Naţional “Coriolan Brediceanu” împlineşte 180 de ani de existenţă

Publicat

în

Meniul zilei, Octavian

În acest an, în luna octombrie, cea mai prestigioasă instituţie a învăţă-mântului lugojean, Colegiul Naţional “Coriolan Brediceanu” împlineşte venerabila vârstă de 180 de ani.

Cu această ocazie, conducerea Colegiului a trimis un comunicat de presă pe care îl publicăm mai jos.

“Începuturile ne duc prin negura vremurilor spre anul de graţie 1837, când în 9/23 octombrie, festivităţile de deschidere a gimnaziului, ridicat într-un timp record, s-au făcut cu mare fast, în prezenţa autorităţilor comitatului, a corpului profesoral, a elevilor şi a unui public numeros.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

De 180 de ani, edificiul monumental îşi reflectă imaginea în apele Timişului, adevărată citadelă a luminii dobândite prin învăţătură şi cunoaştere. În sălile de clasă, în cabinete şi laboratoare generaţiile se succed îndrumate şi modelate de oameni care se dăruiesc nobilei profesiuni de dascăl, ducând mai departe, în timp şi spaţiu, bunul renume al şcolii româneşti. În timp, pentru că de aproape două secole, în ciuda capriciilor istoriei, a reaşezărilor geopolitice, a reorganizărilor administrative şi a deciziilor vremelnice, liceul şi-a continuat neîntrerupt activitate. În băncile sale s-au plămădit caractere şi tot de pe ele şi-au luat zborul cele mai îndrăzneţe visuri adolescentine. În spaţiu, pentru că unele au devenit repere luminoase  pe firmamentul ştiinţei, tehnicii, artelor şi literelor româneşti, iar altele au intrat în circuitul mondial de valori. Dar mai presus de orice s-au format ca oameni adevăraţi, beneficiind de o instruire şi o educaţie de înaltă calitate, menite să le asigure cariera şi integrarea profesională.  

“Ne mândrim cu trecutul, ne asumăm prezentul şi avem privirea aţintită spre viitor”, ar spune oricare dintre elevii sau profesorii care în aceste zile de octombrie, reprezintă, dincolo de cadrul fizic, sufletul acestei citadele a cunoaşterii. În Colegiul Naţional “Coriolan Brediceanu”, generaţiile prezente continuă buna tradiţie a înaintaşilor. Pregătirea didactică şi competenţa profesională a corpului profesoral se conjugă, în mod fericit cu dorinţa de cunoaştere, ambiţia şi spiritul de competiţie al elevilor, realitate reflectată în notele şi premiile obţinute de elevi atât la examenele naţionale, la cele de admitere în învăţământul superior, cât şi în premiile la olimpiade şi concursuri şcolare. Orice aniversare, fie ea şi de suflet, prilejuieşte şi un moment de bilanţ. Astfel, în anul şcolar trecut, în primele zece medii ale judeţului la examenul de bacalaureat, s-au regăsit trei elevi de la Colegiul Naţional “Coriolan Brediceanu”(de altfel, singurul liceu al judeţului cu o asemenea perfor-manţă!). Promovabilitatea la acest examen al maturităţii a fost de 90%, mult peste media judeţului şi peste cea la nivel naţional, în competiţie cu cele mai bune licee, iar la examenul de evaluare naţională, la diciplina matematică, s-au obţinut patru note 10. 96% din absolvenţii claselor a VIII-a au devenit liceeni ai aceluiaşi colegiu, fiind admişi pe primele locuri la cele mai râvnite profiluri.

La fazele judeţene ale concursurilor şi Olimpiadelor şcolare, strădania elevilor şi a profesorilor lor a fost recompensată cu 78 de premii şi menţiuni şi 12 calificări la faza naţională. La faza naţională, cele două premii I, la matematică şi germană, premiul II la logică, cele două menţiuni la engleză şi chimie, cele două medalii de bronz la TIC au constituit motive de emulaţie şi mândrie. Din cele zece premii I, obţinute la nivel naţional de judeţul Timiş, două sunt de la Brediceanu. Sunt rezultate care continuă spiritul competitiv al colegiului, certifică aceleaşi aspiraţii spre desăvârşirea intelectuală şi spre un viitor plin de promisiuni.

Cu speranţa unui an plin de succese, la ceas aniversar,  directorul Colegiului Naţional “Coriolan Brediceanu”, profesor doctor Aurelian Sima urează tuturor elevilor, colegilor, absolvenţilor, prietenilor şi partenerilor, în bună tradiţie academică:

          VIVAT, CRESCAT, FLOREAT!

 

La mulţi şi luminoşi ani, Colegiului Naţional “Coriolan Brediceanu”!

    

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Educație

Cunoști un liceean care învață foarte bine dar nu are bani? Propune-l pentru o bursă Cupio

Publicat

în

Close-up of woman filling application form in cafe. Unrecognizable young woman working with papers. She busy with documents. Paperwork concept

Cupio România se implică din acest an în formarea tinerei generații prin susținerea educației și a performanței, lansând, cu ocazia aniversării a nouă ani de activitate, programul burselor de studii adresat liceenilor români.

Meniul zilei, Octavian

Programul „Bursele Cupio” are ca scop identificarea și susținerea copiilor și tinerilor care provin din familii cu posibilități materiale reduse, cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, având rezultate şcolare foarte bune şi obiective de carieră stabilite, care s-au făcut remarcaţi prin proiecte extracurriculare sau activităţi de voluntariat.

Nouă elevi cu rezultate remarcabile vor primi o bursă lunară în valoare de 1000 lei net pe toată durata anului școlar 2021/2022, inițiativă care face parte din strategia de responsabilitate socială a companiei. Bursele vor fi acordate în urma unei jurizări, fiind oferite după un minuțios proces de evaluare.

„Cupio reprezintă atât pentru angajații, cât și pentru clienții noștri, un brand dinamic și inovator, cu valori pe care le transpunem zi de zi în activitățile noastre. Ne-am dorit ca aniversarea celor nouă ani de Cupio să reprezinte mai mult decât celebrări specifice, ci să și vorbească despre valorile noastre. Prin acest program investim în educație și vom susține pe termen lung elevii cu rezultate bune și extrem de motivați să se dezvolte”, a declarat Raluca Ștefănescu, cofondator Cupio.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Programul de burse Cupio este unul dintre proiectele dezvoltate de companie pentru susţinerea educaţiei de calitate în România.
Termenul limită până la care tinerii pot aplica este 1 iulie, iar procesul de selecție pentru această ediţie va începe în aceeași lună. Elevii selectați vor fi anunţaţi pe site-ul companiei, www.cupio.ro, în data de 30 august. Mai multe detalii despre programul „Bursele Cupio” şi despre înscriere sunt disponibile pe http://bit.ly/BurseleCupio.

Citiţi mai departe

Educație

Câți elevi s-au vaccinat miercuri la Lugoj, cu ocazia vizitei echipei mobile de la Timișoara în licee

Publicat

în

Meniul zilei, Octavian

Miercuri, 2 iunie, o echipă mobilă de vaccinare de la Spitalul Clinic Militar de Urgența „Dr. Victor Popescu” – Timișoara a fost prezentă la Lugoj, la Liceul Tehnologic „Valeriu Braniște”, și la Nădrag, la Liceul Tehnologic „Traian Grozăvescu”. Au fost imunizați cu vaccinul Pfizer – Biontech elevii cu vârsta peste 16 ani și personal din unitățile de învățământ din Lugoj și Nădrag, 60 de persoane, după cum urmează:

Liceul Tehnologic „Valeriu Braniște” – Lugoj – 32 persoane vaccinate
Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” – Lugoj – 1 persoană vaccinată;
Liceul Teoretic „Iulia Hașdeu” – Lugoj – 5 persoane vaccinate;
Liceul Tehnologic „Traian Grozăvescu” – Nădrag – 22 persoane vaccinate.

Activitatea de vaccinare a elevilor și cadrelor didactice se desfășoară în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș. Vaccinarea minorilor se face doar cu acordul scris al părinților. O altă echipă de vaccinare, pentru imunizarea persoanelor nedeplasabile și care nu au acces la un centru fix de vaccinare, s-a deplasat în localitățile Belinț și Brestovăț.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

foto: ISJ Timiș

Citiţi mai departe

Educație

Toți elevii lugojeni revin de astăzi în bănci la orele de curs

Publicat

în

Meniul zilei, Octavian

Toți elevii lugojeni se întorc de astăzi, 19 mai, la clase pentru orele de curs. Prezența fizică a elevilor la ore a fost decisă după ce Ministerul Educației s-a consultat cu restul guvernului, fiind stabilit că deocamdată pericolele care există pot fi minimizate cu respectarea regulilor de distanțare socială și purtare a măștilor de protecție.

La Lugoj, toate școlile se află acum în scenariul verde, după ce rata de infectare la nivel de oraș a scăzut sub 1 la mia de locuitori. În zona Lugojului, există trei localități unde școala se desfășoară după scenariul galben, respectiv Boldur, Fârdea și Nădrag.

  • Scenariul 1 (verde) – toți elevii vin la școală, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori;
  • Scenariul 2 (galben) – participă fizic preșcolarii și elevii din învățământul primar, elevii din clasele a VIII-a și a XII-a, a XIII-a, elevii din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, precum și elevii din învățământul special, indiferent de clasă. Elevii din celelalte clase urmează cursurile online.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Citiţi mai departe

Educație

Consiliere, cursuri și prime de inserție pentru tinerii care nu au loc de muncă

Publicat

în

Primăria Municipiului Lugoj dorește să vină în sprijinul tinerilor lugojeni cu vârsta cuprinsă între 16 ani şi 24 de ani, care nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională, categorie denumită generic NEET (acronimul pentru formularea “Not in Education, Employment or Training”).
Aceștia pot beneficia de consiliere educaţională şi profesională, de posibilitatea de a urma un curs de formare profesională (gratuit), de prime de inserţie, de activare şi alte beneficii dacă decid să se angajeze. În acest sens, tinerii aflați în situația de mai sus pot fi cooptați într-un proiect european în cadrul Programului Operațional Capital Uman (POCU), intitulat INTESPO – Înregistrarea Tinerilor în Evidențele Serviciului Public de Ocupare.
Persoanele interesate pot să transmită intenția de a fi cooptate în acest proiect printr-o cerere depusă la registratura Primăriei Municipiului Lugoj, cam. 7, sau prin transmiterea la una dintre adresele de e-mail: contact@primarialugoj.ro sau intespo@edu.gov.ro a următoarelor date: numele şi prenumele, domiciliul, numărul de telefon mobil, e-mail.

Meniul zilei, Octavian

Citiţi mai departe
Publicitate
Publicitate

Cele mai citite