Educație
Colegiul „Brediceanu”, pe primul loc la un concurs internațional
Colegiul Naţional „C. Brediceanu” a obţinut locul I, din 119 participanți, la concursul internaţional Play Energy, cu proiectul ”Lumină în noapte”. Acesta a fost realizat de către elevii Cania Alice, Ciroagă Arianna, Groza Loredana, Jivulescu Alexia, Vuia Medeea eleve în clasa a VIII-a coordonaţi de doamna profesoară Boldea Maria Lucia
Concursul PlayEnergy este un proiect pe care compania Enel îl dedică școlilor, pentru a construi împreună un viitor sustenabil, inovator, accesibil tuturor, axat pe cunoștințe și pe utilizarea inteligentă și creativă a tuturor resurselor, începând cu energia electrică. Proiectul se desfășoară în baza protocolului de colaborare încheiat între Enel și Ministerul Educației Naționale numărul 8632/29.02.2016, fiind înscris în Calendarul Concursurilor Naționale Școlare organizate în anul școlar 2016-2017, fără finanțare M.E.N., numărul 26401/16.02.2017.
În ediția din acest an, concursul PlayEnergy își propune să realizeze mai multe proiecte energetice inovatoare, pornind de la 5 Cuvinte cheie: Eficiență, Colaborare, Inovație, Tehnologie și Accesibilitate. Cu ajutorul instrumentelor puse la dispoziția dumneavoastră, întregul proces de creație este gândit să stimuleze curiozitatea elevilor de a descoperi atât utilitatea energiei, cât și modalități inedite de utilizare a energiei: în casă, pe stradă, în oraș, în centralele electrice și în lumea întreagă.
Educație
Cartea l-a făcut om mare. Orfan crescut în casele de copii, acum are două facultăți și este directorul unei școli
Educație
Zeci de școli din Timiș nu sunt dotate și pregătite corespunzător pentru începerea anului școlar
În perioada 9 iulie – 30 august 2024, o comisie mixtă, compusă din reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Timiș, Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Banat” al Județului Timiș, Direcției de Sănătate Publică Timiș și Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș, a desfășurat o amplă acțiune de verificare și control la nivelul unităților de învățământ din județ.
Rețeaua școlară din județ pentru anul 2024-2025 include 617 unități de învățământ preuniversitar, ce vor găzdui peste 100.000 de elevi. Dintre acestea, 332 sunt creșe și grădinițe, 205 școli primare și gimnaziale, 62 licee și colegii, și 18 alte unități, cum ar fi cluburi sportive și școli postliceale. În acest context, 16 unități de învățământ vor funcționa în clădiri noi sau extinse, 20 în clădiri reabilitate, iar pentru 10 unități va fi necesară relocarea unor grupe din cauza lucrărilor de reabilitare neterminate.
De asemenea, din lipsa spațiului, 108 clase vor funcționa în spații modulare, iar până la sfârșitul anului 2024, alte 11 unități vor beneficia de construcții noi sau reabilitate. În cadrul PNRR, 13 proiecte pentru „școli verzi” sunt în curs de semnare a contractelor de finanțare, iar 161 de unități vor fi dotate cu mobilier și echipamente IT, în timp ce 37 de școli vor primi laboratoare inteligente.
100 de clădiri fără autorizație de securitate la incendiu
În județul Timiș, toate unitățile de învățământ dispun de toalete interioare, fără a exista unități cu toalete de tip latrină. Deși toate școlile sunt pregătite să înceapă anul școlar pe 9 septembrie, controalele au relevat că 100 de clădiri funcționează fără autorizație de securitate la incendiu, dintr-un total de 953 de clădiri destinate învățământului. Principalele probleme identificate includ lipsa autorizațiilor de securitate la incendiu, nefuncționarea instalațiilor de detectare și alarmare în caz de incendiu, precum și exploatarea instalațiilor electrice cu defecțiuni sau improvizații. Au fost emise avize pentru 55 de unități de învățământ pentru realizarea unor investiții necesare obținerii autorizației de securitate la incendiu.
În ceea ce privește securitatea unităților de învățământ, 97 de unități sunt asigurate cu o formă de pază umană, 297 de unități sunt dotate cu sisteme tehnice de alarmare împotriva efracției, iar 81 de unități beneficiază de ambele măsuri. Cu toate acestea, 142 de unități nu dispun de nicio formă de securitate. Totodată, s-a constatat că 59 de unități nu dețin analize de risc la securitate fizică, iar 57 de unități nu au implementat măsurile stabilite în aceste analize. În urma acestor constatări, au fost aplicate patru sancțiuni contravenționale sub formă de avertismente și au fost trasate măsuri clare pentru remedierea deficiențelor, cu termene de implementare.
27 de școli nu au autorizații sanitare de funcționare
Referitor la transportul școlar, au fost verificate 156 de autovehicule, iar șoferii și coordonatorii acestora au fost reinstruiți cu privire la respectarea destinației vehiculelor și conduita preventivă. De asemenea, au fost identificate 45 de deficiențe de semnalizare rutieră în apropierea școlilor, pentru care administratorii de drum au primit termene clare de remediere.
În privința autorizațiilor sanitare, 27 de unități școlare, majoritatea din mediul rural, nu au încă autorizație sanitară de funcționare, însă 20 dintre acestea au depus deja documentația necesară. În județ, există 113 cantine școlare înregistrate sanitar-veterinar, iar controalele efectuate la 20 de grădinițe în timpul verii nu au identificat nereguli în privința siguranței alimentare.
Pentru unitățile de învățământ special, aflate în finanțarea Consiliului Județean Timiș, s-au realizat lucrări de curățenie, igienizare și reparații, iar Liceul Tehnologic Special „Gheorghe Atanasiu” Timișoara va desfășura temporar cursurile în containere, din cauza unor investiții aflate în desfășurare.
Educație
Peste 300 de școlari din Lugoj primesc gratuit ghiozdanele și rechizitele necesare primului an de școală
Primăria Municipiului Lugoj continuă și în 2024 tradiția campaniei „Primul Ghiozdan”, oferind micilor școlari din clasa pregătitoare ghiozdane echipate în prima zi de școală.
Anca Micșa Oprea, city managerul orașului, a declarat: „Așa cum ne-am obișnuit în ultimii ani, și în 2024, micii școlari din clasa zero vor primi ghiozdane echipate în prima zi de școală. Anul acesta sunt 348 de copii care încep clasa pregătitoare la școlile publice din oraș și, implicit, vom avea 348 de ghiozdane personalizate pentru fete și băieți.”
Ghiozdanele vor conține toate materialele esențiale pentru începutul școlii, de la pixuri și creioane, la caiete și blocuri de desen.
Educație
Profesori de la Brediceanu, specializare în Croația, într-un program Erasmus+
Proiectul de acreditare Erasmus+, 2023-1-RO01-KA121-SCH-000127970, implementat de Liceul Teoretic „Coriolan Brediceanu” din Lugoj, se încheie cu succes în cel de-al doilea an de derulare. După ce în luna ianuarie, 12 elevi au participat la un stagiu de pregătire la Business Academy Linz pentru examenul de certificare lingvistică Deutchessprachdiplom, în luna august, a venit rândul profesorilor să-și îmbogățească cunoștințele.
Șapte profesori din cadrul liceului s-au deplasat în Split, Croația, pentru a urma cursuri de perfecționare în utilizarea tehnologiei în procesul didactic și învățarea limbii engleze. Activitățile desfășurate au variat de la cursuri în săli de clasă, până la exerciții interactive în aer liber și vizite tematice. „Învățarea în echipe internaționale este întotdeauna benefică pentru participanți”, au declarat reprezentanții liceului. Profesorii și-au îmbunătățit abilitățile de comunicare, competențele digitale și capacitatea de a colabora în echipe internaționale, toate acestea având scopul de a spori creativitatea și motivația elevilor.
În plus, utilizarea tehnologiei în pregătirea pentru lecții va ajuta cadrele didactice să-și gestioneze mai bine timpul de lucru și să fie mai eficiente în activitatea lor. Profesorii au avut ocazia să compare aspecte ale sistemelor de învățământ europene, cum ar fi dotarea cu tehnică modernă, politica de utilizare a telefoanelor mobile și regimul temelor pentru acasă.
Pentru anul școlar 2024-2025, conducerea liceului este optimistă și speră ca procesul educațional să se desfășoare sub „auspicii favorabile unui învățământ de calitate europeană”. Aproximativ o treime dintre profesorii liceului au participat la cursuri de perfecționare sau au însoțit elevii în deplasările internaționale. Pe lângă experiența profesională acumulată, aceștia s-au întors acasă cu amintiri frumoase și contacte noi, care ar putea sta la baza viitoarelor proiecte europene.
- Administrațieo săptămână în urmă
Un drum din Lugoj se închide temporar pentru lucrări
- Actualitateo săptămână în urmă
Ministerul Finanțelor propune măsuri radicale de austeritate. Primăria Lugoj ar putea pierde circa 800 de milioane de lei
- Administrațieo săptămână în urmă
Cel mai vechi pod al Lugojului intră în lucrări pentru 6 luni. Localnicii trebui să ocolească chiar și 30 km, ca să ajungă acasă
- Actualitateo săptămână în urmă
Autostrada lipsă face din nou victime. Accident grav pe ruta Coșava-Margina