Educație
Clase HoReCa în Făget, Sânnicolaul Mare, Recaș, Buziaș, dar și școli de vară
În contextul în care industria ospitalității din județ și regiune acuză o perpetuă lipsă a forței de muncă și a personalului specializat, luând în calcul relansarea proiectului Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023, cât și efectele pandemiei de Covid-19 asupra industriei, Consiliul Județean și-a propus coagularea eforturilor actorilor principali din domeniul turismului și învățământul preuniversitar și universitar timișean, în vederea implementării de soluții în comun.
În acest sens, în această dimineața, la sediul instituției a fost semnată o declarație comună ce prevede, printre altele, susținerea organizării unei campanii pentru evidențierea avantajelor învățământului dual, organizarea unor cursuri sau școli de vară pentru elevi, cu participare unor specialiști din domeniu, sprijinirea înființării de clase cu profil turistic / HoReCa inclusiv în localități precum Făget, Sânnicolaul Mare, Recaș, Buziaș ș.a.
De asemenea, vor fi lansate competiții adresate școlilor sau elevilor de la licee de profil cu teme specifice domeniului turistic, cu scopul de a stimula competitivitatea și dorința de implicare a viitorilor lucrători in domeniul turistic. În plus, va fi realizată o aplicație, o bază de date cu cei interesați, implicați activ în domeniul HoReCa: elevi practicanți, absolvenți, agenți economici, tutori de practică. Această aplicație va putea face posibila o comunicare mai eficienta și rapidă, bună colaborare, organizarea de evenimente, repartizare sarcini, soluționare probleme. Semnatarii declarației își propun de asemenea să lucreze împreună pentru sprijinirea înființării unei școli/campus pentru educație duală.
„Cu toții am concluzionat că este nevoie de o colaborare strânsă, de o formă organizată în care să acționăm și să implementăm, în special ținând cont de programul Capitală Europeană a Culturii și de nevoia acută de personal pregătit în domeniul HoReCa. Ne dorim să conturăm echipe de lucru, care să genereze acțiuni imediate și care să producă rezultate până în 2023”, a declarat Alexandru Proteasa, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș.
Trebuie menționat că declarația semnată astăzi răspunde și obiectivului din Strategia sectorială de dezvoltare turistică a județului Timiș 2018-2028, de creștere cu 10% a personalului angajat în turism în 2025 față de 2018 și creșterea gradului de retenție pe posturi din turism și conexe cu 20% în același interval.
Semnatarii declarației:
– Alexandru Proteasa, vicepreședinte – Consiliul Județean Timiș;
– Delioara Barbu, director – Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș;
– Marin Popescu, inspector școlar general – Inspectoratul Școlar Județean Timiș;
– Petru Ștefea – Universitatea de Vest din Timișoara;
– Larisa Ivașcu – Universitatea Politehnica Timișoara;
– Ioan Brad – Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara;
– Corina Macri – Asociația patronală HORETIM;
– Călin Ile – Federația Industriei Hoteliere din România;
– Florina Spălățelu – Colegiul Economic „Francesco Severio Nitti”;
– Ramona Carmen Românescu – Liceul Tehnologic al Industriei Alimentare Timișoara;
– Adina Mioc – Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu”;
– Nicoleta Herișeanu – Colegiul Tehnic „Henri Coandă”.
Educație
Au fost publicate rezultatele de la Bacalaureat. Cea mai mare medie din Timiș este 9.96
Rezultatele la Bacalaureat 2022au fost publicate pe site-ul dedicat al Ministerului Educației. Numele candidaților sunt anonimizate, la fel ca anul trecut.
Absolvenții de liceu nemulțumiți de notele primite pot depune contestații. Rezultatele finale la bacalaureat 2022 vor fi afișate vineri, 1 iulie.
Educație
S-au publicat rezultatele pentru Evaluarea Națională, din Timiș. Nicio medie de 10 la Lugoj
Rezultatele la examenele pentru Evaluarea Națională susținute în perioada 14-17 iunie au fost publicate. În județul Timiș, 11 elevi au reușit să obțină media maximă. Majoritatea provin de la școli din Timișoara, unul de la o școală din Giroc și unul de la Sânnicolau Mare.
Aici găsiți toate rezutatele din Timiș!
Astăzi, între orele 16-19, și pe 24 iunie, între orele 8-12, elevii nemulțumiți pot depune contestații. Rezultatele finale vor fi afișate pe 30 iunie.
Candidaţii care doresc să depună o contestație trebuie să completeze şi semneze o declaraţie-tip în care se menționează că au luat cunoștință de faptul că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreștere. În cazul candidatului minor, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestuia.
Educație
Sute de elevi lugojeni încep bacalaureatul. Când au loc probele orale și cele scrise
Prima sesiune de bacalaureat din acest an a început deja pentru sute de elevi lugojeni care au terminat liceul. Sesiunea de vară a debutat luni, 6 iunie, cu proba orală la limba română. Joi, 9 iunie, elevii vor fi testați pentru competențele lor digitale, urmând ca luni, 13 iunie, să aibă loc testarea la o limbă de circulație internațională.
Greul va începe însă pe 20 iunie, cu proba scrisă la limba română. Pe 21 iunie, elevii vor scrie examenul la proba obligatorie a profilului lor. Pe 22 iunie, bacalaureatul se încheie cu proba scrisă la alegere a profilului.
Peste 400 de elevi dau bacalaureatul în acest an la Lugoj, majoritatea fiind elevi din promoția curentă. Primele rezultate pe care elevii le vor primi la probele scrise vor fi afișate pe 27 iunie, până la prânz. Elevii vor avea timp să depună contestații până în după-masa zilei de 27 iunie, urmând ca rezultatele finale să fie afișate pe 1 iulie.
Educație
Se pregătește o investiție importantă pentru un liceu din Lugoj. Vor fi construite trei ateliere și 10 laboratoare
Consilierii locali au aprobat, în ultima ședință, un studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici privind construcția de „Laboratoare și ateliere la Liceul Tehnologic Valeriu Braniște din Lugoj”. Proiectul primăriei prevede construirea unui nou corp de cădire, amplasat în imediata apropiere a corpurilor de clădire deja existente, în care funcționează liceul.
„Investiția propusă constituie o necesitate, numărul mare de copii a condus la necesitatea creării unor spații specifice educaționale învățământului liceal, cu profil tehnologic. În momentul de față, pe amplasament se află construcții având ca destinații săli de clasă și spații anexe. Din cauza numărului mare de elevi, este necesară creșterea numărului spațiilor educaționale cu un număr de trei ateliere, 10 laboratoare, o sală multimedia și un centru de consiliere profesională”, arată primarul Claudiu Buciu, în referatul de susținere a proiectului.
Documentația a avut nevoie de aprobarea consilierilor locali, deoarece, pentru realizarea investiției, Primăria Lugoj dorește atragerea de fonduri europene. Valoarea totală a proiectului este de 12,3 milioane de lei.
-
Administrație3 zile în urmă
Un lugojean cere anularea prelungirii termenului de valabilitate pentru PUG-ul orașului, ca să scape de o sancțiune
-
Administrație4 zile în urmă
Cum se reorganizează Primăria. Noua organigramă cuprinde 284 de posturi, dintre care 123 sunt vacante
-
Politică2 zile în urmă
PSD Lugoj și-a ales conducerea și vrea să câștige alegerile locale din 2024
-
Educație4 zile în urmă
S-au publicat rezultatele pentru Evaluarea Națională, din Timiș. Nicio medie de 10 la Lugoj