Educație
Un liceu din Lugoj va avea centru de vaccinare propriu pentru elevi și profesori
Un liceu din Lugoj va fi “echipat” cu centru de vaccinare pentru coronavirus. La cabinetul școlii, orice elev sau student se va putea imuniza la cerere, rapid și fără programări. Centrul se va deschide începând cu primele zile de școală.
Este vorba despre Liceul Teoretic “Coriolan Brediceanu” din oraș. Liceul lugojean face parte dintr-un grup de 6 unități din Timiș unde vor funcționa aceste centre de imunizare permanente. Pentru mediul rural, vor fi pregătite echipe mobile de vaccinare, care vor ajunge la toate școlile din județ acolo unde este cerere.
Vaccinarea începe în 13 septembrie în școli și va funcționa două luni în primă fază. Se pot vaccina copiii peste 12 ani, însoțiți de părinți, care să-și exprime consimțământul. Programul centrului de vaccinare din școală trebuie făcut public la loc vizibil și este stabilit de unitatea de învățământ.
Educație
Dispare Școala de Muzică „Filaret Barbu” din Lugoj. Anunțul Inspectoratului Școlar Timiș
Școala Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu” din Lugoj se va comasa cu Liceul „Iulia Hasdeu” din localitate, o decizie care va afecta numărul de clase și posturile administrative. În prezent, Școala de Muzică are doar 185 de elevi, iar prin această comasare va pierde o serie de funcții administrative, inclusiv cea de director.
„Se pierde funcția de director, deci nu vor avea suficiente clase pe școala care îi preia, să formeze un post de director adjunct. Chiar dacă colega noastră este director cu concurs, dumnealor au știut prin contractul de management semnat că, în situația în care există reorganizări de unități de învățământ, funcții pentru care au candidat, se pierd,” a declarat inspectorul general școlar Aura Danielescu.
De asemenea, șefa ISJ Timiș a subliniat că, în cazul reorganizărilor de școli, se va căuta păstrarea resurselor umane, inclusiv a personalului didactic auxiliar. Deocamdată, numărul de clase pentru Școala de Muzică „Filaret Barbu” rămâne neschimbat.
Citește și: Reacție a noului primar, în cazul Școlii de Muzică: „Nu dispare, doar își pierde personalitatea juridică”
Educație
Rotary vă invită la un eveniment special dedicat părinților, despre importanța primilor ani în viață
Pe 17 și 18 octombrie 2024, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea Europeană Drăgan din Lugoj vor găzdui conferința „Importanța primilor ani de viață”, organizată de Clubul Rotary Lugoj, Clubul Interact Lugoj și Mifne România. Evenimentul este dedicat părinților, oferind informații esențiale despre creșterea și educația copiilor în primii ani de viață.
În cadrul conferinței, specialiști renumiți vor aborda subiecte importante, precum interacțiunea și comunicarea, prin prezentarea susținută de psihologul Silvia Șălgău-Aniței, importanța jocului în dezvoltare, discutată de psihologul Bogdan-Andrei Ciofoaia, și rolul rutinei zilnice, explicat de psihologul Iuliana Marin. De asemenea, Sînziana Burcea, fondator Mifne România, va vorbi despre aspectele atipice ale dezvoltării și riscurile asociate.
Vor fi prezentate și etapele dezvoltării motorii ale copiilor, de către kinetoterapeutul Raluca Nedelea, terapia și educația psihomotricității, explicate de kinetoterapeutul Amelia Cuceu, precum și beneficiile jocului senzorial în dezvoltarea timpurie, subiect abordat de profesorul psihopedagog Mirabela Sdeorna.
Evenimentul va avea loc pe 17 octombrie la Timișoara, în Amfiteatrul A01 al Universității de Vest, între orele 18:00 și 21:00, și pe 18 octombrie la Lugoj, la Universitatea Europeană Drăgan, între orele 17:00 și 20:00. Conferința organizată de Clubul Rotary, Clubul Interact Lugoj și Mifne România reprezintă o inițiativă importantă pentru sprijinirea părinților, oferindu-le cunoștințe esențiale despre dezvoltarea armonioasă a copiilor.
Educație
Taberele școlare au fost preluate de Consiliul Județean Timiș. Vor fi reabilitate cu fonduri europene
Consilierii județeni din Timiș au decis astăzi, 8 octombrie, să preia cele cinci tabere școlare aflate în domeniul statului, o măsură care deschide noi perspective pentru reabilitarea și modernizarea acestora.
Este vorba despre taberele de la Poieni Sat, Poieni Strambu, Hearneacova, Cheveresu Mare și Bogda, toate închise din cauza degradării avansate.
Județul Timiș are acum oportunitatea de a solicita finanțare pentru proiecte de modernizare, extindere și reamenajare a spațiilor destinate copiilor și tinerilor, conform apelului de proiecte din cadrul Programului Regional Vest.
Alocarea maximă pentru fiecare județ în cadrul acestei intervenții este de 3.000.000 euro, iar pentru a putea aplica, solicitanții trebuie să dețină un drept de proprietate publică sau privată asupra imobilelor propuse pentru investiție.
Pentru ca proiectele să fie viabile, este necesară depunerea acestora în faza de Proiect tehnic cu Autorizație de construire obținută. Consiliul Județean Timiș se angajează să nu schimbă destinația clădirilor și să le reabiliteze în maxim cinci ani.
Educație
FORVIA HELLA sprijină educația în Lugoj
- Copiii și cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale nr. 2 din Lugoj încep anul școlar cu mobilier și echipamente IT noi, oferite de FORVIA HELLA
- În Lugoj, compania este implicată în proiecte de responsabilitate socială în domeniile educației și sănătății
FORVIA HELLA, furnizor automotive internațional, rămâne un partener al instituțiilor de învățământ din România, cu precădere în orașele în care compania are locații proprii. În Lugoj, unde are aproximativ 1200 de angajați în cea mai mare fabrică la nivel global a Diviziei Lifecycle Solutions, FORVIA HELLA a renovat și a dotat săli de studiu în Școala Gimnazială nr. 2. Proiectul de sponsorizare este parte din programul de responsabilitate socială al companiei.
Astfel, copiii uneia dintre clasele a I-a și cadrele didactice au început anul școlar cu 25 de pupitre noi. Laboratorul de informatică, folosit de cei aproximativ 200 de elevi ai ciclului gimnazial, a fost, de asemenea, dotat complet. Pe lângă mobilier modern, sala de studiu are echipament IT și de învățare de ultimă generație.
În anul școlar trecut, FORVIA HELLA a finalizat un proiect similar în aceeași instituție de învățământ, precum și în Școala Gimnazială ”Eftimie Murgu” din Lugoj, contribuind la renovarea și dotarea cu mobilier și echipamente.
”Continuăm să fim implicați în domeniul educației pentru comunitatea din Lugoj, în care ne-am integrat cu succes pe parcursul anilor. FORVIA HELLA este o companie care a privit mereu spre viitorul industriei, o abordare care se aplică și proiectelor noastre de responsabilitate socială. De la primii pași în procesul de studiu, sprijinim generația următoare să se dezvolte în condiții adecvate, să aibă interes și pasiune pentru activitățile care se desfășoară în școală”, spune Alina Rămneanțu, HR manager, Lifecycle Solutions, FORVIA HELLA România.
Reprezentanții Școlii Gimnaziale nr. 2 apreciază impactul pe care un astfel de proiect îl are asupra generațiilor actuale de elevi, dar și asupra celor viitoare.
”Contribuția la îmbunătățirea condițiilor de studiu pentru elevii noștri are efecte pe două planuri. Pe de o parte, este beneficiul de a te bucura de un context propice pentru procesul de învățare. Pe de altă parte, un astfel de proiect cultivă în mentalitatea copiilor o cultură de parteneriat în societate, între mediul de învățământ de stat și mediul de business privat. Suntem recunoscători companiei FORVIA HELLA pentru sprijinul acordat elevilor noștri, în ultimii ani. În urma întregului proiect de sponsorizare, două clase primare beneficiază de mobilier modern, iar copiii mai mari se bucură de un laborator de informatică dotat complet. Toate acestea au dus la o îmbunătățire substanțială a actului educativ”, explică Cristina Pop Coman, director al Școlii Gimnaziale nr. 2
Producție în Lugoj
În Lugoj, FORVIA HELLA produce atât componente electronice, precum plăcuțele electronice pentru sistemele de iluminat, cât și produse finite cu tehnologie LED, stopuri sau faruri. Produsele sunt folosite atât la mașini, cât și la vehicule speciale. O parte dintre produsele de aici sunt dezvoltate în centrul tehnic al FORVIA HELLA Lifecycle Solutions din Timișoara.
Despre FORVIA HELLA România
FORVIA HELLA este prezentă în România din 2005. Are cinci centre de proiectare și dezvoltare, un centru administrativ și trei unități de producție în Timișoara, Arad, Lugoj, Craiova, Oradea și Iași. FORVIA HELLA are în România peste 5000 de angajați și dezvoltă tehnologii inovatoare, contribuind la creșterea a trei tendințe majore din industrie: electrificarea și managementul energiei, conducerea autonomă în siguranță, precum și experiența unui habitaclu digitalizat și sustenabil.
Notă: Comunicatele de presă ale companiei pot fi văzute pe site-ul companiei
-
Socialo zi în urmă
Pomenirea Tuturor Răposaților în Cimitirul Romano-Catolic din Lugoj FOTO
-
Culturăo zi în urmă
Antonio Gandore este câștigătorul Concursului de Fotografie „Casian Mărgineanțu” FOTO
-
Actualitate5 zile în urmă
Lugojul poate rămâne și fără benzinăria OMV. Când se încheie contractul
-
Administrațieo zi în urmă
Școala de Arte „Remus Tașcău” și-ar putea relua activitatea, după patru ani de blocaj