Administrație
Ce averi au noii consilieri locali ai Lugojului, proaspăt investiți în funcție cu ocazia alegerilor locale
Noii consilieri locali și-au completat declarațiile de avere, respectând data limită impusă de lege, de la investitura în funcție ce a avut loc în luna octombrie a anului 2020. Aceștia se “laudă” și nu prea cu averi peste averi, unii având mai mult sau mai puțin decât alții. În funcție de ocupație și de afaceri, consilierii locali stau mai bine sau mai puțin bine la capitolul financiar, conturi bancare, sau rate. Iată situația acestora, în ordine alfabetică, potrivit declarațiilor de avere:
Agache Mihai – Partidul Național Liberal: deține două terenuri în Hunedoara, trei imobile, nu are mașini și nici credite pe numele lui. Are un salariu de 38.455 de lei pe an la frima de mobilă Agache, adică 3.200 de lei pe an, la care se adaugă indemnizația de 8.942 de lei pe an;
Bădina Nicu – Partidul Social Democrat: are trei terenuri și trei clădiri la Lugoj, Sacoșul Turcesc și Breaza, un autoturism, a vândut un teren de aproape 100.000 de euro în octombrie a anului trecut, având totodată un cont bancar cu 270.000 de lei. Ca și venit, încasează chirie pe numele soției, precum și pensie care în 2019 a valorat 29.552 de lei;
Blidariu Bogdan – Ștefan – Partidul Național Liberal: viceprimarul orașului deține împreună cu alți membrii ai familiei un teren în Bozocici, Caraș-Severin, dar și două imobile în comuna cărășeană și în Lugoj. Are datorii de 15.000 de euro în două credite bancare, iar ca venituri, a încasat 24.945 de lei ca director executiv la Agromec Lugoj;
Câmpean Ioan – Partidul Național Liberal: a moștenit un teren, deține un imobil și nu are niciun alt bun, iar la venituri, singura care aduce bani în casă este soția, potrivit declarației, care a încasat în ultimul an 57.842 de lei ca asistent medical.
Cliciovan Ionel – Dănuț – Partidul Național Liberal: deține două imobile și un teren în Lugoj, precum și alte două clădiri în afara orașului. Are trecute în declarație două mașini pe numele lui, precum și două conturi bancare de aproximativ 57.000 de lei. La capitolul datorii, are un credit de 572.707 de lei scadent în 2029, medicul lugojean câștigând pe an suma de 255.513 de lei ca șef al secției ATI a spitalului din Lugoj.
Cornean Cristian – Dorinel – Partidul Național Liberal: deține 11 terenuri, la Lugoj și Criciova, dar și șase case de locuit, în cele două localități, precum și un spațiu comercial. Are un cont cu 24.000 de euro, iar ca venituri, Cornean a declarat că este paznic de vânătoare, și că a încasat într-un an 15.150 de lei.
Crăciunescu Iosif – Partidul Social Democrat: două imobile și un teren pe numele lui apar în declarația de avere, dar și un Logan. Veniturile sunt de la Casa de Cultură a Sindicatelor, de pe postul de director, 30.296 de lei, plus cele de la Asociația de Cultură pentru Tineret “Traian Grozavescu” Lugoj, 7.092 anual.
Cut-Lupulescu Flavia-Lorena – Partidul Național Liberal: deține jumătate dintr-un teren de 5720 de metri pătrați, fără imobile sau mașini pe numele ei. Are un credit la BCR, de 110.000 de lei, scadent în 2025. Ca venituri, a încasat 77.800 de lei într-un an din activități didactice, manager producție și respectiv operator linie producție.
Costea Gheorghe-Marian – Partidul Mișcarea Populară: cu patru terenuri și fără niciun alt bun, Costea a realizat venituri de 27.000 de lei din consultanță, la care se adaugă 37.000 din funcția de manager a firmei din partea soției, precum și 8.700 de lei arenda unui teren.
Dumitra Daniel-Adelin – Partidul Național Liberal: singurul consilier care nu a trecut absolut nimic în declarația de avere.
David Paul – Sebastian – Alianța USR-PLUS: are un teren și o casă de locuit la Lugoj, o mașină, precum și un credit de 50.000 de lei la bancă, scadent în 2025. Este angajat la Autoliv, iar suma pe care o câștigă anual nu a făcut-o publică în declarație. Fără alte venituri declarate.
Galescu Cristian – Pavel – Partidul Social Democrat: fostul viceprimar de Lugoj deține nu mai puțin de 15 terenuri la Lugoj, în parte cu alte persoane, dar și unul la Ilia. I-au fost donate trei imobile, două la Lugoj și unul la Ilia, având totodată pe numele lui un autoturism. În 2020 a încasat 98.565 de lei + 1.450 de lei voucher de vacanță, în funcția de viceprimar.
Jivulescu Sorin Ciprian – Partidul Național Liberal: a cumpărat două terenuri la Tapia, alături de soție, având totodată două imobile la Lugoj, precum și trei autoturisme. Nu are declarat venit, singurul din declarație fiind cel al soției, de 15.600 de lei din funcția de administrator.
Mîrșevină Nicoleta – Partidul Național Liberal: deține o casă în Lugoj dobândită în 1991, având și un credit bancar în valută, în valoare de 35.000 de euro, scadent în 2033. Nu are venituri declarate.
Opriș Gerlinde – Partidul Social Democrat: deține un teren și un imobil în Lugoj, dar și un autoturism și un credit bancar de 44.000 de lei scadent în 2028. A încasat 21.345 de lei în ultimul an, din funcția de director al firmei proprii, la care se adaugă indemnizația de consilier.
Serendan Adrian – Doru – Partidul Național Liberal: deține două terenuri la Lugoj și unul forestier, o casă și un spațiu comercial, precum și un autoturism. Venitul principal al familiei este pensia lui și a soției, în total 67.188 de lei anual.
Szucs Diana – Maria – Partidul Național Liberal: deține jumătate dintr-un teren și un imobil în Lugoj, precum și trei autoturisme. Are două conturi bancare în valoare de 120.000 de lei. Venitul din ultimul an declarat pentru medicul lugojean și familia sa a fost de 392.000 de lei.
Țepeș – Paleu Daniela – Alianța USR-PLUS: noul consilier și candidat de primar deține un teren în intravilanul orașului, dar și un imobil și două autoturisme. Are trei conturi bancare cu sume mai mici de 3.000 de lei, iar la capitolul încasări, a declarat în jur de 30.000 de lei, plus dividente de 23.000 de lei.
Vari Lajos – Ernestin – Alianța USR-PLUS: deține o casă și un teren la Lugoj, precum și un cont de economii de 12.000 de euro, dar și un credit scadent în 2040, în valoare de 455.000 de lei. De la firma pe care o conduce, a încasat oficial în ultimul an 48.000 de lei, plus cei 36.000 de lei ai soției.
Găsiți aici lista cu toate cele 19 declarații de avere ale aleșilor locali.
foto: arhiva Lugoejanul
Administrație
Administrația lugojeană este datoare să spele o rușine națională. Până acum nicio mișcare
Parcul de la poalele Dealului Viilor din Lugoj, proiect pilot la nivel național inițiat de Asociația Zi de Bine și fosta prezentatoare a știrilor Melania Medeleanu, se află într-o stare jalnică, fără ca autoritățile locale să fi luat măsuri pentru reabilitare. Parcul, numit „Plantați în amintire”, a fost conceput ca un loc în care fiecare copac să fie plantat în amintirea unei persoane dragi care a decedat. 100 de persoane din toată țara au venit, la Lugoj, în noiembrie 2022, pentru a planta un copac în amintirea apropiaților care nu mai sunt printre noi.
Proiectul a inclus plantarea a peste 100 de mesteceni și un Ginkgo biloba pe o suprafață de 6.000 mp. La începutul verii, reprezentanții Asociației Zi de Bine au semnalat că parcul se află într-o stare gravă de degradare. În replică, primarul interimar de atunci, Bogdan Blidariu, a promis că parcul va fi replantat integral.
„I-am făcut și un răspuns doamnei care ne-a sesizat. La rectificarea bugetară vom aloca sumele necesare ca să înlocuim pomii. În toamnă nu au avut nimic. Avem și fotografii cu pomii care erau în vegetație. Ulterior, s-au uscat. Parcul va fi refăcut integral, în sensul că vor fi plantați arbori noi, care se pretează la tipul de sol. Colega de la sere a făcut deja o analiză a pH-ului solului, din care a rezultat ce fel de arbori trebuie să plantăm. O să apelăm la doamna Medeleanu să ne dea codurile QR pentru fiecare arbore în parte și vom reface integral acel parc”, a declarat la acea vreme Bogdan Blidariu, primarul interimar din Lugoj.
Cu toate acestea, până în prezent nu s-au înregistrat progrese, deși rectificarea bugetară a trecut. Mai e timp pentru a spăla rușinea, în această toamnă, cât timp sezonul de plantare este încă deschis.
Administrație
Începerea lucrărilor a fost blocată pentru podul de la Tapia. Consiliul județean vrea să-l demoleze și să construiască unul nou
Sorin Predescu, șeful Direcției de Cultură Timiș, a declarat că începerea lucrărilor la podul istoric de la intrarea în satul Tapia, aparținător de Lugoj, vor fi amânate. Potrivit acestuia, discuțiile sunt în desfășurare atât cu autoritățile județene, cât și cu organizațiile de patrimoniu, pentru a decide dacă podul va fi demolat și înlocuit cu unul nou sau va fi păstrat și restaurat din punct de vedere cultural.
„Am avut discuții și cu cei care se ocupă de proiect. Este un subiect delicat, deoarece acest pod reprezintă o legătură importantă, însă în prezent nu este utilizabil din motive tehnice. Am primit recent o cerere din partea Fundației Pro Patrimoniu pentru clasarea podului ca urgență. Cu toate acestea, dosarele nu au fost completate din cauza lipsei de capacitate tehnică”, a precizat Predescu.
În timp ce Consiliul Județean susține demolarea podului și construirea unuia nou, organizațiile de patrimoniu își doresc păstrarea și reabilitarea acestuia. Predescu a menționat că este dificil de găsit o soluție de mijloc, având în vedere că finanțările disponibile sunt destinate construcțiilor noi, nu reparațiilor podurilor vechi.
„Orice reabilitare a acestui pod din cărămidă nu va susține traficul greu, iar păstrarea lui ar însemna dispariția unei legături esențiale pentru zonă. Este o decizie complicată și încercăm să luăm cea mai bună măsură”, a adăugat oficialul.
Lucrările trebuia să înceapă în această săptămână, conform informațiilor transmise de Consiliul Județean.
Administrație
Renovarea unei clădiri din centrul Lugojului stârnește un nou scandal legat de distrugerea patrimoniului local
Lucrările de renovare și modernizare la clădirea în care funcționează școala Harul din Lugoj, clădire de patrimoniu construită în stil neoclasic în 1875-1876, au stârnit controverse majore în comunitate. Imobilul, fostă școală romano-catolică de fete și simbol al istoriei multiculturale și religioase lugojene, a fost subiectul unor intervenții care au atras atenția autorităților și locuitorilor.
Muzeograful Cristian-Oliviu Gaidoș, locuitor al Lugojului și activist pentru protejarea patrimoniului local, a trimis o sesizare oficială Inspectoratului de Stat în Construcții, în care semnalează distrugerea ornamentelor originale ale fațadei clădirii școlii Harul.
Conform reclamației sale, după demontarea schelelor de pe fațada secundară a clădirii, în octombrie 2023, s-a observat că elementele decorative din ipsos (frontoane, console, baluștri) au fost complet înlăturate, iar fațada a fost tencuită fără respectarea avizelor legale emise de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș (DJCT). „Am anunțat autoritățile culturale și am sperat că se vor lua măsuri pentru a opri distrugerea acestui simbol al Lugojului. Din păcate, comanditarul a continuat lucrările, îndepărtând 60% din ornamentele fațadei principale”, a scris Gaidoș în plângerea sa.
Gaidoș cere o verificare detaliată a legalității lucrărilor și oprirea completă a șantierului, subliniind că decorațiile rămase ar putea fi salvate pentru o eventuală restaurare conform normelor contemporane de conservare.
„O să punem decorațiunile înapoi”
Pe de altă parte, Gigel Olaru, reprezentantul fundației care administrează clădirea, a subliniat că lucrările au fost motivate de degradarea avansată a fațadei, care punea în pericol siguranța elevilor.
„De trei ani, tencuiala era în pericol să cadă și să rănească copiii. Am decis să intervenim pentru a îndepărta zonele deteriorate și a tencui pereții, conform proiectului autorizat, pe care îl avem valabil până în 2026. Vom reface toate elementele decorative în a doua etapă a lucrărilor, dar siguranța copiilor a fost prioritatea noastră”, a explicat Olaru.
El a afirmat că fundația a avut responsabilitatea de a proteja elevii și că părinții au solicitat intervenții urgente pentru a preveni un posibil accident. Deși au fost eliminate ornamentele, administratorul a dat asigurări că acestea vor fi refăcute după standardele proiectului aprobat.
Direcția de Cultură: „O crimă împotriva patrimoniului”
Sorin Vlad Predescu, șeful Direcției Județene pentru Cultură Timiș, a fost mult mai critic în evaluarea lucrărilor, considerând intervențiile ilegale și destructive pentru o clădire de o importanță istorică majoră. Predescu a subliniat că avizul DJCT impunea conservarea ornamentelor originale, iar înlocuirea acestora cu versiuni din materiale de calitate inferioară, cum ar fi polistirenul, este „împotriva tuturor normelor de restaurare și conservare”.
„Am oprit lucrările în octombrie 2023, deoarece elementele artistice au fost înlăturate fără avizul nostru, deși era necesar. Intenția inițială era de a înlocui ornamentele originale cu altele din polistiren, dar am impus refacerea acestora din tencuială, conform standardelor. Din păcate, clădirea arată acum ca un bloc ANL, ceea ce este o rușine pentru Lugoj”, a declarat șeful Direcției Județene pentru Cultură Timiș.
Predescu a calificat intervențiile drept „o crimă împotriva patrimoniului local”, subliniind că imobilul, cu o istorie de peste 130 de ani, a fost un simbol al educației multiconfesionale din Lugoj, iar intervențiile neconforme au distrus o parte esențială a identității orașului.
Deși reprezentanții fundației care gestionează școala argumentează că lucrările au fost necesare pentru prevenirea unor accidente, autoritățile culturale și activiștii locali susțin că modul în care au fost efectuate a dus la mutilarea ireversibilă a unui simbol istoric.
Administrație
Rectificare bugetară pentru proiectul de construire a 25 de km de piste pentru biciclete și tronsonul doi din centrul civic
Consilierii locali lugojeni au fost convocați, joi, 5 septembrie, în ședință, în procedură „de îndată”, pentru a aproba o contribuție a Consiliului Local Lugoj la proiectul finanțat de ADR Vest, pentru „Îmbunătățirea condițiilor de deplasare pentru pietoni și bicicliști în Municipiul Lugoj, prin amenajarea, modernizarea și construirea de piste de biciclete și zone pietonale”.
„În ședința Consiliului Local al Municipiului Lugoj a fost aprobată suma de 30.816 lei, pentru proiectul finanțat din fonduri externe nerambursabile și din bugetul local”, a declarat Angelica Rus, purtător de cuvânt la Primăriei Lugoj.
Municipiul Lugoj a primit recent acceptul pentru finanțarea proiectului, din partea ADR Vest. Reabilitarea tronsonului doi din centrul civic – Strada Mocioni, între Strada Traian Grozăvescu și Gara CFR, face parte din acest proiect amplu.
Cu o valoare totală de peste 43.310.691,57 RON (8,6 milioane de EURO), lucrările vor include realizarea a 25,8 km de piste de biciclete pe următoarele străzi: Ep. Dr. Ion Bălan, Bucegi, Buziașului, Caraiman, Caransebeșului, Cloșca, Crișan, Făgetului, Gheorghe Doja, Horia, A. Mocioni, N. Titulescu, Padeșului, Plopilor, Timișorii, Ștrandului, Tapiei, Țesătorilor, Timotei Popovici și V.V. Delamarina.
De asemenea, proiectul presupune înființarea de stații de închiriere biciclete, contribuind astfel la îmbunătățirea infrastructurii urbane și la promovarea mobilității sustenabile în Lugoj.
- Administrațieo săptămână în urmă
Un drum din Lugoj se închide temporar pentru lucrări
- Actualitateo săptămână în urmă
Ministerul Finanțelor propune măsuri radicale de austeritate. Primăria Lugoj ar putea pierde circa 800 de milioane de lei
- Administrațieo săptămână în urmă
Cel mai vechi pod al Lugojului intră în lucrări pentru 6 luni. Localnicii trebui să ocolească chiar și 30 km, ca să ajungă acasă
- Actualitateo săptămână în urmă
Autostrada lipsă face din nou victime. Accident grav pe ruta Coșava-Margina