România și-a creionat strategia privind legalizarea jocurilor de noroc începând cu 2009 cu OUG nr. 77, aprobată și promulgată în același an. Patru ani mai târziu, în 2013, prin OUG nr. 20, jocurile de noroc în mediul digital și terestru au devenit legale, iar prin HG nr. 298, emisă tot în același an, au beneficiat și de o instituție care să se ocupe de buna funcționare a acestei piețe.
La finalul anului 2023, numărul operatorilor aprobați de autoritatea locală din acest domeniu și care activează în mediul terestru și online ajunsese la 36. Sectorul românesc al jocurilor de noroc cu este evaluat la 2.7 miliarde de dolari, cu un număr estimat de 1.2 milioane de jucători. Segmentul digital a crescut masiv în 2020, procentul conturilor noi active atingând borna de 90%. Iar în spatele acestei creșteri a cazinourilor din spațiul virtual stau o serie de factori.
România – stat european și la nivel de jocuri de noroc în spațiul virtual
Repartizarea preferințelor jocurilor de noroc în mediul online la top cazinouri în România este similar cu al multor state europene. Românii sunt interesați de pariurile pe sporturi, asemenea rezidenților din Cipru, Malta, Polonia, Slovacia, Franța, Grecia, Austria, Luxemburg și Portugalia. Cazinourile se situează puțin mai joc pe scara preferințelor, asemenea rezidenților din Spania, Regatul Unit și Germania.
Loteria offline este favorită românilor, spre deosebire de Finlanda, Belgia, Suedia, Danemarca și Slovenia, care preferă loteriile din cazinourile virtuale. La nivelul țărilor europene, 39% dintre rezidenți joacă online la cazinou, atenția fiindu-le atrasă de jocurile de masă și de sloturi. Pariurile pe sporturi au atras 35% din preferințelor rezidenților din Europa, iar 18% și-au îndreptat atenția către loteria virtuală.
Cum au crescut în popularitate jocurile de noroc digitale în preferințele românilor?
Ascensiunea cazinourilor din mediul virtual în topul preferințelor se datorează unui cumul de factori favorabili. România nu dispune de o rețea extinsă de cazinouri terestre, iar acest lucru a contribuit la direcționarea jucătorilor către platformele de pe internet. Mai mult decât atât, unii dintre furnizorii de jocuri de noroc tereștri operează concomitent și site-uri de cazinou.
Iar cei care nu activează pe piața virtuală au stabilit parteneriate cu furnizorii online, pe partea de live casino. Astfel, aceștia le oferă acces în camere reale de cazinou jucătorilor care joacă cu interfețele digitale ale partenerilor. Anul 2020 a reprezentat un test pentru piața terestră locală de cazino, prilej cu care sectorul online a crescut masiv.
Procentajul atins în această perioadă în privința numărului de conturi a ajuns la 90%, cea mai ridicată cotă înregistrată la nivelul Europei. Cu această ocazie, românii au descoperit privilegiile acordate de furnizorii care operează în mediul virtual, motiv pentru care numărul conturilor a ajuns la 400 de mii.
Furnizorii de servicii digitale de cazinou le acordă jucătorilor care aleg să-și deschidă conturi o serie de privilegii, printre care se evidențiază:
· Acces într-un mediu reglementat de ONJN, autoritate legală locală cu atribuții complete pe piața din România;
· Multiple opțiuni de distracție, cu diferite moduri de joc, gratis ori cu fonduri, de la sloturi și jocuri de cărți și de masă digitale și până la show-uri reale și jocuri de masă live, cu transmisiuni în timp real din studiouri de cazino realiste și camere reale din cazinouri terestre;
· Sisteme variate de recompensare a jucătorilor, care se bazează pe diverse criterii, precum activitatea jucătorilor, valoarea mizelor rulate sau fidelitatea jucătorilor;
· Accesibilitate superioară în comparație cu locațiile fiizce, cazinourile digitale fiind disponibile pe tot teritoriul României datorită găzduirii în mediul online;
· Compatibilitate mobilă a site-urilor digitale de cazino, numărul conexiunilor pe mobil în România fiind de 29.1 milioane.
Aproximativ 46% dintre români au înțeles să trateze jocurile de cazinou ca pe un hobby, iar 26% dintre aceștia le experimentează datorită interacțiunii sociale. Peste 99.4% dintre români respectă principiul jocului responsabil, ceea ce înseamnă că știu să trateze jocurile de noroc corespunzător.
Ceea ce înseamnă limitarea timpului petrecut în sălile virtuale de cazinou, gestionarea mizelor și accesarea jocurilor doar în timpul liber. Reglementarea acestui aspect, dar și protejarea drepturilor jucătorilor de către statul român prin intermediul organelor abilitate sunt elementele care au contribuit la creșterea popularității cazinourilor din mediul virtual.