Fidelity by Iulius Mall

Câte abateri a găsit Camera de Conturi la Primăria Lugoj. Printre nereguli și contractul vicepreședintelui PNL, Adrian Ștef

Inspectorii Camerei de Conturi Timiș, care au fost în control la Primăria Lugoj, până luna trecută, au finalizat raportul verificărilor. În urma acțiunii de audit au fost descoperite abateri pe 15 capitole. Printre acestea este vorba de necalcularea penalităților de întârziere la unele lucrări, abateri la încasarea veniturilor la bugetul local, nereguli la inventarierea patrimoniului, neactualizarea inventarul de bunurilor și nerespectarea clauzele contractelor de achiziții publice etc.

În raportul inspectorilor apare chiar și situația scoasă la iveală de către președintele PNL, Claudiu Buciu. În urmă cu câteva săptămâni, Buciu i-a cerut demisia colegului său, Adrian Ștef, vicepreședinte al filialei lugojene și consilier județean, pentru că a făcut afaceri cu PSD și a prejudiciat bugetul local. Ștef a respins acuzațiile, a refuzat să-și dea demisia și i-a cerut lui Buciu să-i prezinte scuze. Raportul Camerei de Conturi, arată însă că Buciu a avut dreptate.

Publicitate

Despre contractul lui firmei Adrian Ștef, inspectorii Camerei de Conturi spun că nu s-au respectat clauzele contractuale stabilite prin contractul de achiziție publică referitoare la cantitatea și calitatea bunurilor livrate/lucrărilor executate/serviciilor prestate – fiind efectuate plăți efectuate către S.C. STEFCIN AD BUILDING S.R.L. pentru punerea în operă a două articole de deviz diferite de cele ofertate, facturate și plătite. Mai jos, vă prezentăm exact ce au scris inspectorii în raport.

„În luna decembrie a fost încheiat între Direcția de Asistență Socială Comunitară a Municipiului Lugoj și STEFCIN AD BUILDING S.R.L. Lugoj, contractul de lucrări nr. 21409 din 12.12.2018 în valoare de 69.787,04 lei având ca obiect efectuarea unor lucrări reabilitare și reparații la sediul Cantinei de Ajutor Social (situată pe str. A. Mocioni nr. 34, Lugoj) respectiv: lucrări de placare cu gresie și faianță; reparații pereți interiori și zugrăvirea acestora; înlocuirea ușilor deteriorate de la toalete; amenajare rampă persoane cu dizabilități și placarea cu gresie a încăperii de depozit materiale – anexa nr. 1.

În cuprinsul Procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor nr. 22.066/20.12.2018 comisia de recepție menționează faptul că „lucrările efectuate sunt conform situației de lucrări și a devizului” – anexa nr. 2. În data de 20.12.2018, executantul emite factura nr. 112 în valoare de 69.787,04 lei anexa nr. 3. Prin OP nr. 2094/21.12.2018, entitatea verificată efectuează plata integrală a facturii mai sus menționate – anexa nr. 4.

În urma inspecției efectuate în teren de către auditorii publici externi în data de 04.10.2019 a fost întocmită Nota de constatare privind rezultatul verificărilor efectuate în teren, înregistrată la entitatea verificată sub nr. 17.437/04.10.2019 (anexa nr. 7), ocazie cu care s-a constatat faptul că pentru cele 2 băi existente la nivelul cantinei, ușa la intrarea în baie și ușa interioară de la WC sunt identice, respectiv uși din material plastic pentru toalete (elementul din deviz având prețul unitar de 350 lei), așa după cum se poate observa din pozele atașate – anexa nr. 8. În aceeași ordine de idei, pentru cele 2 băi renovate, executantul deși în oferta depusă respectiv cantitățile de lucrări prezentate la decontat și plătite de către entitate a prevăzut uși diferite (cea exterioară pentru intrarea în baie, din termopan la prețul unitar de 987 lei/buc iar cea interioară pentru intrarea la WC, din PVC la prețul unitar de 350 lei/buc) faptic, la intrarea în baie nu a montat ușile din termopan prevăzute (preț unitar 987 lei) ci cele din PVC pentru WC (preț unitar 350 lei). Ca urmare a celor mai sus menționate, entitatea verificată a fost prejudiciată cu suma totală 1.972 lei, după cum reiese din calcul efectuat de către echipa de audit. În concluzie, DASC Lugoj a efectuat plăți nelegale către STEFCIN AD BUILDING S.R.L. reprezentând elemente de deviz puse în operă diferite de cele ofertate, facturate și plătite de către entitatea verificată. Cauzele şi împrejurările care au condus la apariția deficienței consemnate rezidă în: – inexistența unei fundamentări a valorii estimate a lucrării ca urmare a faptului că nu a existat nici un deviz respectiv o antemăsurătoare (care ar fi putut fi realizat de către personalul cu pregătire tehnică de la nivelul ordonatorului principal având în vedere faptul că la nivelul ordonatorului terțiar de credite nu există personal tehnic specializat în activitatea de investiții). – în comisia de recepție nu au fost nominalizate persoane cu pregătire tehnică specifică.”, se arată în rapostul întocmit de inspectorii Camerei de Conturi Timiș.

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Fiți la curent cu cele mai importante știri

Apăsând butonul SUBSCRIBE, confirmi că ai citit și ești de acord cu politica noastră GDPR și Termen și condiții
Publicitate