Connect with us

Actualitate

Bilanțul pe 2020 al polițiștilor timișeni. Scădere importantă a criminalității

Publicat

în

RETIM

Polițiștii timișeni au scris bilanțul de activitate pentru anul 2020, printre cele mai dificile perioade din istoria modernă pentru instituție. Pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional la nivelul judeţului au fost executate 878 acţiuni cu efective mărite, 18 razii, 3.774 de controale directe, 24.555 de intervenţii la evenimente sesizate, 1.864 de stări conflictuale aplanate, 414 participări la măsuri de ordine cu ocazia diferitelor adunări publice, 2.412 activităţi de patrulare în zona unităţilor de învăţământ sau zona adiacenta acestora și 171 activități educative preventive.

Prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 au fost preluate un număr de 21.907 apeluri, dintre acestea 13.267 au fost apeluri din mediul urban şi 8.632 apeluri din mediul rural. Din totalul apelurilor primite, în 16.473 (75,19%) din cazuri, poliţiştii au ajuns la faţa locului în mai puţin de 10 minute.

Autoliv angajează!

Coronavirusul, principala activitate în 2020

La nivelul I.P.J. Timiş, au fost organizate şi desfăşurate activităţi în contextul prevenirii şi limitării răspândirii virusului SARS-COV2 prin punerea în aplicare a Planurilor de măsuri/acțiune pentru realizarea misiunilor specifice din competenţă în contextul răspândirii  la nivel național a infecţiei cu virusul ,,Coronavirus SARS-CoV-2”, precum şi a Hotărârilor C.J.S.U. Timiş, fiind angrenaţi în cadrul acţiunilor în special poliţişti din cadrul structurilor de ordine publică, rutieră, investigaţii criminale, precum și alte structuri, rezultând o medie zilnică de 207 polițiști, pentru perioada stării de urgență, cât și a stării de alertă, respectiv în perioada 16.03.2020-31.12.2020 (291 zile).

În vederea prevenirii/limitării răspândirii noului coronavirus SARS-Cov-2 şi reducerii efectelor asupra populaţiei, au fost organizate 2.429 de acțiuni punctuale fiind legitimate 235.413 persoane, au fost aplicate în total 33.044 sancțiuni contravenționale, din care 13.301 sancțiuni aplicate în contextul coronavirusului SARS-Cov-2, ordonanațe militare și 19.743 sancțiuni, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, din care 73 – pentru nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea, 17.949 – pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală, nepurtarea măştii, distanţare fizică, 75 – pentru nerespecarea măsurilor de diminuare a impactului riscurilor,aplicate operatorilor economici, 305 – aplicate persoanelor fizice, pentru participarea la activităţi în spaţiu public/privat/închis, 1.341 – pentru nerespectarea interdicţiilor privind deplasarea/libera circulaţie.Valoarea totală a sancțiunilor contravenționale aplicate fiind 12.818.364 lei, din care pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.55/2020, 6.437.955 lei.

Mai puține infracțiuni decât în 2019

La nivelul I.P.J. Timiș, infracționalitatea sesizată, a înregistrat în cursul anului 2020, comparativ cu  2019, o diminuare cu 16,73 %, fiind înregistrate reduceri la principalele  genuri de infracțiuni. Putem sublinia faptul că este al cincilea an consecutiv în care se continuă trendul descendent al acestui indicator.

În funcție de mediul de producere al infracțiunilor sesizate, evoluția criminalității se prezintă astfel: în mediul urban au scăzut cu 23,13 %, iar în mediul rural au scăzut cu 9,46 %.

Sesizările din sfera criminalităţii contra patrimoniului, au înregistrat o scădere, cu 16,70 % faţă de anul 2019, diminuarea fiind determinată, în principal, de reducerea semnificativă a infracțiunilor de furt, unde scăderea este de 21%.

Se consemnează scăderi în majoritatea cazurilor: furturile din locuinte, unde diminuarea procentuală este de circa 50 %, furturile din buzunare, cu o reducere de peste 25 %,  furturile de și din case de bani care s-au redus cu 100%, furturile din autovehicule cu 12% și furturile de autovehicule au scăzut cu 42%.  

Infracțiuni cu aproape 50% mai puține contra patrimoniului

O scadere semnificativă înregistrată la nivelul IPJ Tims cu privire la infracțiunile contra patrimoniului o reprezintă scăderea cu 43%.  

În domeniul rutier, structurile de profil ale inspectoratului au desfășurat un număr de 2.260 de acţiuni care au vizat principalele elemente care generează risc rutier, rezultatele acestor activități concretizându-se în reducerea accidentelor rutiere grave. 

În ceea ce privește dinamica accidentelor grave de circulație, la nivelul judeţului Timiş, în cursul perioadei analizate s-au produs 147 de accidente grave de circulaţie, cu 58 mai puţin decât în anul 2019, ceea ce din punct de vedere procentual reprezintă o diminuare cu aproximativ 28,29 %, aceste evenimente soldându-se cu un număr de 48 de persoane decedate, în creştere cu 1 persoană decedată față de anul 2019, adică procentual cu 2,12 % mai puțin şi cu un număr de 119 de persoane rănite grav, respectiv cu 66 mai puţine decât în anul 2019, reprezentând o diminuare procentuală de aproximativ 35,67 %.

Obiectivele și prioritățile stabilite pentru anul 2021 sunt:         

– Creşterea gradului de siguranţă şi protecţie a cetăţeanului prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală şi siguranţa rutieră;

– Prevenirea şi combaterea faptelor de evaziune fiscală şi contrabandă;

– Identificarea și documentarea activității membrilor unor grupări infracționale, în vederea destructurării acestora și prevenirii faptelor care ar putea genera conflicte stradale;

– Prevenirea accidentelor rutiere grave.

foto: IPJ Timiș

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Rute ocolitoare pentru a evita blocajul dintre Cosava și Margina

Publicat

în

Lucrările în desfășurare pe DN 68A între Coșava și Margina au cauzat îngreunarea traficului, determinând autoritățile să recomande șoferilor utilizarea unor rute alternative pentru a evita aglomerația.

RETIM

Pe direcția Nădlac – București, șoferii pot opta pentru următoarele trasee: A1 Nod Balinț – A6 Lugoj – DN 6 Lugoj – DN 6 Caransebeș – DN 68 Caransebeș – DN 68 Hațeg – DN 66 Hațeg – DN 66 Simeria – A1 Simeria, sau A1 Nădlac – A1 Arad – A11 Arad – DN 7 Arad – DN 7 Ilia – A1 Ilia.

Pentru direcția București – Nădlac, rutele alternative sunt: A1 Ilia – DN 7 Ilia – DN 7 Arad – A1 Arad – A1 Nădlac.

Autoliv angajează!

Astfel, șoferii sunt îndemnați să aleagă aceste rute pentru a evita întârzierile cauzate de lucrările în desfășurare și pentru a avea un drum mai lin și eficient.

Citiţi mai departe

Actualitate

Daună totală. O mașină a luat foc pe Autostrada A1

Publicat

în

Marți, 16 iulie,  un autoturism a fost complet distrus de flăcări pe Autostrada A1, în zona nodului rutier Traian Vuia. Șoferul s-a autoevacuat înainte ca pompierii să ajungă la fața locului. Traficul a fost îngreunat în urma incendiului, însă din fericire, nu au fost înregistrate victime.

RETIM

La fața locului au intervenit Detașamentul Lugoj și Stația Făget cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă și 12 subofițeri, reușind să lichideze incendiul.

Cei de la DRDP Timișoara au anunțat incidentul și impactul asupra traficului.

Autoliv angajează!

Citiţi mai departe

Actualitate

O nouă avertizare meteo de la ANM. Printre zonele vizate intră și Banatul

Publicat

în

Zona aflată sub avertizare cod roşu de caniculă se extinde luni, 15 iulie, şi marţi, 16 iulie, temperaturile urmând să ajungă la 42 de grade. Medicii recomandă populaţiei să evite expunerea la soare, îmbrăcămintea de culoare închisă şi deplasările la orele prânzului.

RETIM

O avertizare cod portocaliu de caniculă va fi valabilă luni şi marţi în Maramureş şi în cea mai mare parte a Transilvaniei. ”În Maramureş şi în cea mai mare parte a Transilvaniei, valul de căldură va persista şi se va intensifica. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 35…40 de grade.

Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopţi tropicale”, transmit meteorologii.

Autoliv angajează!

Pentru luni şi marţi a fost emisă o avertizare cod roşu, zona afectată de caniculă extinzându-se. Zonele afectate sunt Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea şi sud-vestul Transilvaniei.

”În Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea şi sud-vestul Transilvaniei, valul de căldură va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 şi 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33… 36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza nopţi tropicale”, anunţă ANM.

Citiţi mai departe

Actualitate

Atenție dacă plecați la drum. Șosele cu restricții în vestul țării

Publicat

în

DRDP Timișoara anunță că mai multe lucrări extensive de modernizare și reparații vor avea loc pe drumurile naționale și autostrăzile din județele Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara și Arad, afectând traficul pe mai multe tronsoane importante.

RETIM

În județul Timiș se fac intervenții semnificative pe DN 68A Coşava – Margina, unde structura rutieră va fi refăcută până pe 25 iulie. Lucrările se desfășoară inclusiv pe timp de noapte, cu excepția weekend-urilor. În plus, se vor aplica marcaje rutiere pe DN 6 Sânnicolau Mare – Cenad și se vor efectua reparații pe DN 59A Săcălaz.

Pentru a evita aglomerația, șoferii pot utiliza rutele alternative:

Autoliv angajează!

  •  𝐩𝗲 𝗱𝗶𝗿𝗲𝗰𝘁̦𝗶𝗮 𝗡𝗮̆𝗱𝗹𝗮𝗰 – 𝗕𝘂𝗰𝘂𝗿𝗲𝘀̦𝘁𝗶: A1 Nod Balinț – A6 Lugoj – DN 6 Lugoj – DN 6 Caransebeș – DN 68 Caransebeș – DN 68 Hațeg – DN 66 Hațeg – DN 66 Simeria – A1 Simeria; sau A1 Nădlac – A1 Arad – A11 Arad – DN 7 Arad – DN 7 Ilia – A1 Ilia;
  • 𝐩𝗲 𝗱𝗶𝗿𝗲𝗰𝘁̦𝗶𝗮 𝗕𝘂𝗰𝘂𝗿𝗲𝘀̦𝘁𝗶 – 𝗡𝗮̆𝗱𝗹𝗮𝗰: A1 Ilia – DN 7 Ilia – DN 7 Arad – A11 Arad – A1 Arad – A1 Nădlac;

În județul Caraș-Severin, pe DN 57 Oravița – Grădinari și DN 67D Băile Herculane – Valea Cernei se vor realiza lucrări de consolidare a drumului. De asemenea, pe DN 57 Berzasca va fi construită o polată pentru protecția drumului de căderile de pietre de pe versant.

Județul Hunedoara va vedea intervenții pe DN 66 Zeicani – Sarmizegetusa, unde se va așterne un covor asfaltic. Totodată, se vor amenaja sensuri giratorii pe DN 66 Hațeg și DN 7 Orăștie și se vor consolida podurile pe DN 66 Uricani.

În județul Arad, DN 7 Conop va beneficia de reparații la podul peste pârâul Nadăș, iar pe DN 7 Julița se vor monta parapete pe rulouri.

Restricții de circulație, din cauza caniculei

Restricțiile de circulație pe perioada codului roșu de caniculă vor fi impuse în continuare luni, 15 iulie și marți, 16 iulie 2024. Aceste restricții survin ca urmare a avertizării meteorologice a ANM conform căreia temperaturile vor ajunge în cele două zile până la valori de 42 de grade Celsius.
În perioada 15 – 16 iulie, între orele 11.00 și 19.00, autovehiculele cu masa maximă autorizată mai mare de 12 tone, nu vor putea circula pe sectoarele de autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale aflate în administrarea următoarelor Direcții Regionale:
-DRDP București (Județele: Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Ialomița și Călărași);
-DRDP Craiova (Județele: Dolj, Olt, Vâlcea, Gorj și Mehedinți);
-DRDP Timișoara (Județele: Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara și Arad);
-DRDP Cluj (Județele: Bihor, Alba și Satu Mare);
-DRDP Iași (Județele: Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău și Vaslui)
-DRDP Buzău (Județele: Buzău, Vrancea, Galați și Brăila);
-DRDP Constanța (Județele: Constanța, Ialomița, Călărași și Tulcea).
Sunt exceptate de la respectarea acestor restricții:
* transporturile de persoane;
* transporturile de animale vii și de produse perisabile de origine animală și vegetală;
* vehiculele care participă la intervenții în caz de forță majoră;
* transporturile funerare;
* transporturile poștale;
* transporturile de echipamente de prim ajutor;
* transporturi pentru distribuire de carburanți;
* transporturile de mărfuri sub temperatură controlată;
* transporturile pentru tractări vehicule avariate;
* transporturile pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate;
* transporturile cu vehicule specializate destinate prin construcție salubrizării;
* transporturile de apă îmbuteliată și băuturi răcoritoare;
* transporturile de produse provenite din exploatări agricole;
* transporturile militare implicate în exerciții multinaționale;
* transporturile de produse alimentare diverse (produse de panificație, produse de patiserie și de cofetărie proaspete, pișcoturi și biscuiți, produse de patiserie și de cofetărie conservate, zahăr și produse conexe, cacao, ciocolată și produse zaharoase, paste făinoase, cafea, ceai și produse conexe, condimente și mirodenii, produse nutriționale speciale, diverse produse alimentare și produse uscate, sucuri și băuturi alcoolice și nealcoolice, inclusiv apă minerală).
De la aceste restricții mai sunt exceptate utilajele proprii ale CNAIR SA și utilajele firmelor cu care CNAIR SA are contracte de lucrări în derulare. Restricțiile cauzate de aceste temperaturi extreme cuprind regiunile: Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova (conform Avertizării Meteorologice emise de ANM).

Citiţi mai departe

Cele mai citite