Connect with us

Actualitate

Bilanțul pe 2020 al polițiștilor timișeni. Scădere importantă a criminalității

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Polițiștii timișeni au scris bilanțul de activitate pentru anul 2020, printre cele mai dificile perioade din istoria modernă pentru instituție. Pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional la nivelul judeţului au fost executate 878 acţiuni cu efective mărite, 18 razii, 3.774 de controale directe, 24.555 de intervenţii la evenimente sesizate, 1.864 de stări conflictuale aplanate, 414 participări la măsuri de ordine cu ocazia diferitelor adunări publice, 2.412 activităţi de patrulare în zona unităţilor de învăţământ sau zona adiacenta acestora și 171 activități educative preventive.

Prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 au fost preluate un număr de 21.907 apeluri, dintre acestea 13.267 au fost apeluri din mediul urban şi 8.632 apeluri din mediul rural. Din totalul apelurilor primite, în 16.473 (75,19%) din cazuri, poliţiştii au ajuns la faţa locului în mai puţin de 10 minute.

Coronavirusul, principala activitate în 2020

La nivelul I.P.J. Timiş, au fost organizate şi desfăşurate activităţi în contextul prevenirii şi limitării răspândirii virusului SARS-COV2 prin punerea în aplicare a Planurilor de măsuri/acțiune pentru realizarea misiunilor specifice din competenţă în contextul răspândirii  la nivel național a infecţiei cu virusul ,,Coronavirus SARS-CoV-2”, precum şi a Hotărârilor C.J.S.U. Timiş, fiind angrenaţi în cadrul acţiunilor în special poliţişti din cadrul structurilor de ordine publică, rutieră, investigaţii criminale, precum și alte structuri, rezultând o medie zilnică de 207 polițiști, pentru perioada stării de urgență, cât și a stării de alertă, respectiv în perioada 16.03.2020-31.12.2020 (291 zile).

RETIM

În vederea prevenirii/limitării răspândirii noului coronavirus SARS-Cov-2 şi reducerii efectelor asupra populaţiei, au fost organizate 2.429 de acțiuni punctuale fiind legitimate 235.413 persoane, au fost aplicate în total 33.044 sancțiuni contravenționale, din care 13.301 sancțiuni aplicate în contextul coronavirusului SARS-Cov-2, ordonanațe militare și 19.743 sancțiuni, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, din care 73 – pentru nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea, 17.949 – pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală, nepurtarea măştii, distanţare fizică, 75 – pentru nerespecarea măsurilor de diminuare a impactului riscurilor,aplicate operatorilor economici, 305 – aplicate persoanelor fizice, pentru participarea la activităţi în spaţiu public/privat/închis, 1.341 – pentru nerespectarea interdicţiilor privind deplasarea/libera circulaţie.Valoarea totală a sancțiunilor contravenționale aplicate fiind 12.818.364 lei, din care pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.55/2020, 6.437.955 lei.

Mai puține infracțiuni decât în 2019

La nivelul I.P.J. Timiș, infracționalitatea sesizată, a înregistrat în cursul anului 2020, comparativ cu  2019, o diminuare cu 16,73 %, fiind înregistrate reduceri la principalele  genuri de infracțiuni. Putem sublinia faptul că este al cincilea an consecutiv în care se continuă trendul descendent al acestui indicator.

În funcție de mediul de producere al infracțiunilor sesizate, evoluția criminalității se prezintă astfel: în mediul urban au scăzut cu 23,13 %, iar în mediul rural au scăzut cu 9,46 %.

Sesizările din sfera criminalităţii contra patrimoniului, au înregistrat o scădere, cu 16,70 % faţă de anul 2019, diminuarea fiind determinată, în principal, de reducerea semnificativă a infracțiunilor de furt, unde scăderea este de 21%.

Se consemnează scăderi în majoritatea cazurilor: furturile din locuinte, unde diminuarea procentuală este de circa 50 %, furturile din buzunare, cu o reducere de peste 25 %,  furturile de și din case de bani care s-au redus cu 100%, furturile din autovehicule cu 12% și furturile de autovehicule au scăzut cu 42%.  

Infracțiuni cu aproape 50% mai puține contra patrimoniului

O scadere semnificativă înregistrată la nivelul IPJ Tims cu privire la infracțiunile contra patrimoniului o reprezintă scăderea cu 43%.  

În domeniul rutier, structurile de profil ale inspectoratului au desfășurat un număr de 2.260 de acţiuni care au vizat principalele elemente care generează risc rutier, rezultatele acestor activități concretizându-se în reducerea accidentelor rutiere grave. 

În ceea ce privește dinamica accidentelor grave de circulație, la nivelul judeţului Timiş, în cursul perioadei analizate s-au produs 147 de accidente grave de circulaţie, cu 58 mai puţin decât în anul 2019, ceea ce din punct de vedere procentual reprezintă o diminuare cu aproximativ 28,29 %, aceste evenimente soldându-se cu un număr de 48 de persoane decedate, în creştere cu 1 persoană decedată față de anul 2019, adică procentual cu 2,12 % mai puțin şi cu un număr de 119 de persoane rănite grav, respectiv cu 66 mai puţine decât în anul 2019, reprezentând o diminuare procentuală de aproximativ 35,67 %.

Obiectivele și prioritățile stabilite pentru anul 2021 sunt:         

– Creşterea gradului de siguranţă şi protecţie a cetăţeanului prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală şi siguranţa rutieră;

– Prevenirea şi combaterea faptelor de evaziune fiscală şi contrabandă;

– Identificarea și documentarea activității membrilor unor grupări infracționale, în vederea destructurării acestora și prevenirii faptelor care ar putea genera conflicte stradale;

– Prevenirea accidentelor rutiere grave.

foto: IPJ Timiș

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Făgețean amendat după ce a plecat de acasă deși era izolat la domiciliu

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Un bărbat din Făget aflat în izolare din cauza noului coronavirus a fost amendat după ce a fost prins de polițiști la plimbare prin oraș. În data de 22 septembrie, 298 de forţe de ordine au patrulat în județ în această cauză, fiind verificate 99 de societăți comerciale, precum şi 115 mijloace de transport persoane, dintre care 38 de mijloace de transport în comun, fiind totodată legitimate peste 2000 de persoane.

Pentru abaterile constatate au fost aplicate  131 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 37.000 de lei. Dintre acestea, 130 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, respectiv pentru nepurtarea măștii sanitare. 

O sancțiune în valoare de 1000 de lei a fost aplicată unui bărbat, la Făget, pentru nerespectarea măsurilor de carantinare/izolare. Acesta era in izolare si nu a fost găsit la domiciliu.

RETIM

Citiţi mai departe

Actualitate

Spitalul din Lugoj a mărit numărul de paturi în ATI, dar tot nu face față numărului de bolnavi COVID

Publicat

în

FOTO Arhiva

Spitalul din Lugoj și-a mărit capacitatea secției de anestezie și terapie intensivă (ATI), de la cinci, la opt paturi, însă sunt din nou toate ocupate cu bolnavi COVID. Lucian Cocoș spune că numărul pacienților testați și descoperiți cu coronavirus este tot mai mare, de la o zi la alta.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

„Acum avem opt paturi pe ATI, ăsta e maxim ce putem face. Toate paturile sunt echipate cu tot ce trebuie, cu ventilatoare cu monitoare, cu injectomate. A crescut foarte mult procentul celor descoperiți la testare, aproape 50 la sută. Ieri, de exemplu, din 60 testați, 28 erau infectați. În spital avem internați 30 de pacienți pe non ATI și opt pe ATI”, a declarat directorul spitalului din Lugoj.

Lucian Cocoș a făcut un apel la persoanele nevaccinate să meargă să se vaccineze, pentru că în scurt timp spitalele nu vor mai face față numărului mare de pacienți care vor trebui internați.

RETIM

Citiţi mai departe

Actualitate

Alimentarea cu apă este oprită în unul dintre cartierele Lugojului

Publicat

în

Primăria Municipiului Lugoj informează cetățenii că în cursul zilei de 22 septembrie 2021 S.C. Meridian 22 S.A. desfășoară lucrări de intervenție la rețeaua de alimentare cu apă în cartierul Mondial Bocșei. Pe perioada lucrării este sistată alimentarea cu apă în cartierul Mondial Bocșei și zona adiacentă.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

„Ne cerem scuze pentru disconfortul creat cetățenilor din zonă, pe care îi asigurăm că echipa de intervenție va face tot posibilul pentru finalizarea lucrărilor și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp”, au anunțat reprezentanții Primăriei Lugoj.

Citiţi mai departe

Actualitate

Ziua cu cele mai multe cazuri noi de infectare la Lugoj din valul patru

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Valul patru al pandemiei de coronavirus a ajuns și la Lugoj, Marți la prânz, autoritățile au raportat cele mai multe cazuri într-o singură zi la nivel de oraș, dar și la nivel județean. Astfel, la Lugoj au fost descoperite luni, 20 septembrie, 25 de cazuri de infectare.

La nivel județean, au fost descoperite 481 de cazuri noi, dintre care 271 la Timișoara. În satele din jurul orașului, cum sunt Coșteiu, Boldur, Belinț, Bara, Dumbrava, Fârdea, Margina, Racovița, Tomești și Victor Vlad Delamarina, au fost descoperite 20 de cazuri noi de infectare.

Numărul mare de infectări noi vine și de la numărul de teste efectuate, la fel mai mare ca în vară, astfel că au fost efectuate peste 3300 de teste în 24 de ore în Timiș. O persoană a murit fiind depistată cu SARS-CoV 2, în județ, în ultima zi.

RETIM

Citiţi mai departe
Publicitate
Publicitate

Cele mai citite