Connect with us

Actualitate

Bilanțul pe 2020 al polițiștilor timișeni. Scădere importantă a criminalității

Publicat

în

Meniul zilei Octavian

Polițiștii timișeni au scris bilanțul de activitate pentru anul 2020, printre cele mai dificile perioade din istoria modernă pentru instituție. Pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional la nivelul judeţului au fost executate 878 acţiuni cu efective mărite, 18 razii, 3.774 de controale directe, 24.555 de intervenţii la evenimente sesizate, 1.864 de stări conflictuale aplanate, 414 participări la măsuri de ordine cu ocazia diferitelor adunări publice, 2.412 activităţi de patrulare în zona unităţilor de învăţământ sau zona adiacenta acestora și 171 activități educative preventive.

Prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 au fost preluate un număr de 21.907 apeluri, dintre acestea 13.267 au fost apeluri din mediul urban şi 8.632 apeluri din mediul rural. Din totalul apelurilor primite, în 16.473 (75,19%) din cazuri, poliţiştii au ajuns la faţa locului în mai puţin de 10 minute.

Coronavirusul, principala activitate în 2020

La nivelul I.P.J. Timiş, au fost organizate şi desfăşurate activităţi în contextul prevenirii şi limitării răspândirii virusului SARS-COV2 prin punerea în aplicare a Planurilor de măsuri/acțiune pentru realizarea misiunilor specifice din competenţă în contextul răspândirii  la nivel național a infecţiei cu virusul ,,Coronavirus SARS-CoV-2”, precum şi a Hotărârilor C.J.S.U. Timiş, fiind angrenaţi în cadrul acţiunilor în special poliţişti din cadrul structurilor de ordine publică, rutieră, investigaţii criminale, precum și alte structuri, rezultând o medie zilnică de 207 polițiști, pentru perioada stării de urgență, cât și a stării de alertă, respectiv în perioada 16.03.2020-31.12.2020 (291 zile).

RETIM

În vederea prevenirii/limitării răspândirii noului coronavirus SARS-Cov-2 şi reducerii efectelor asupra populaţiei, au fost organizate 2.429 de acțiuni punctuale fiind legitimate 235.413 persoane, au fost aplicate în total 33.044 sancțiuni contravenționale, din care 13.301 sancțiuni aplicate în contextul coronavirusului SARS-Cov-2, ordonanațe militare și 19.743 sancțiuni, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, din care 73 – pentru nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea, 17.949 – pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală, nepurtarea măştii, distanţare fizică, 75 – pentru nerespecarea măsurilor de diminuare a impactului riscurilor,aplicate operatorilor economici, 305 – aplicate persoanelor fizice, pentru participarea la activităţi în spaţiu public/privat/închis, 1.341 – pentru nerespectarea interdicţiilor privind deplasarea/libera circulaţie.Valoarea totală a sancțiunilor contravenționale aplicate fiind 12.818.364 lei, din care pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.55/2020, 6.437.955 lei.

Mai puține infracțiuni decât în 2019

La nivelul I.P.J. Timiș, infracționalitatea sesizată, a înregistrat în cursul anului 2020, comparativ cu  2019, o diminuare cu 16,73 %, fiind înregistrate reduceri la principalele  genuri de infracțiuni. Putem sublinia faptul că este al cincilea an consecutiv în care se continuă trendul descendent al acestui indicator.

În funcție de mediul de producere al infracțiunilor sesizate, evoluția criminalității se prezintă astfel: în mediul urban au scăzut cu 23,13 %, iar în mediul rural au scăzut cu 9,46 %.

Sesizările din sfera criminalităţii contra patrimoniului, au înregistrat o scădere, cu 16,70 % faţă de anul 2019, diminuarea fiind determinată, în principal, de reducerea semnificativă a infracțiunilor de furt, unde scăderea este de 21%.

Se consemnează scăderi în majoritatea cazurilor: furturile din locuinte, unde diminuarea procentuală este de circa 50 %, furturile din buzunare, cu o reducere de peste 25 %,  furturile de și din case de bani care s-au redus cu 100%, furturile din autovehicule cu 12% și furturile de autovehicule au scăzut cu 42%.  

Infracțiuni cu aproape 50% mai puține contra patrimoniului

O scadere semnificativă înregistrată la nivelul IPJ Tims cu privire la infracțiunile contra patrimoniului o reprezintă scăderea cu 43%.  

În domeniul rutier, structurile de profil ale inspectoratului au desfășurat un număr de 2.260 de acţiuni care au vizat principalele elemente care generează risc rutier, rezultatele acestor activități concretizându-se în reducerea accidentelor rutiere grave. 

În ceea ce privește dinamica accidentelor grave de circulație, la nivelul judeţului Timiş, în cursul perioadei analizate s-au produs 147 de accidente grave de circulaţie, cu 58 mai puţin decât în anul 2019, ceea ce din punct de vedere procentual reprezintă o diminuare cu aproximativ 28,29 %, aceste evenimente soldându-se cu un număr de 48 de persoane decedate, în creştere cu 1 persoană decedată față de anul 2019, adică procentual cu 2,12 % mai puțin şi cu un număr de 119 de persoane rănite grav, respectiv cu 66 mai puţine decât în anul 2019, reprezentând o diminuare procentuală de aproximativ 35,67 %.

Obiectivele și prioritățile stabilite pentru anul 2021 sunt:         

– Creşterea gradului de siguranţă şi protecţie a cetăţeanului prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală şi siguranţa rutieră;

– Prevenirea şi combaterea faptelor de evaziune fiscală şi contrabandă;

– Identificarea și documentarea activității membrilor unor grupări infracționale, în vederea destructurării acestora și prevenirii faptelor care ar putea genera conflicte stradale;

– Prevenirea accidentelor rutiere grave.

foto: IPJ Timiș

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

S-a încheiat curățenia de primăvară. Primăria deschide o platformă pentru deșeuri din construcții

Publicat

în

Primăria Municipiului Lugoj informează cetățenii că pot depozita molozul, respectiv deșeurile inerte rezultate din construcții (mortar, pietriș, cărămizi, țigle), la fosta balastieră AEGEF, unde accesul se face de pe centura ocolitoare a municipiului, din direcția Caransebeș, înainte de podul peste râul Timiș. Locul de depozitare este situat în spatele balastierei Compact.

Meniul zilei Octavian

Accesul spre locul de depozitare este permis de luni până vineri între orele 7.30 – 14.30  În acest deponeu este interzisă depunerea deșeurilor menajere sau a oricărui alt tip de deșeuri în afară de cele rezultate din construcții.

Reprezentanții  Serviciul Sere și Zone Verzi, anunță încheierea campaniei “Curățenia de primăvară” 2021, începând cu data de 19.04.2021.

„Solicităm cetațenilor să nu mai depună resturi vegetale pe domeniul public acolo unde colectarea s-a făcut chiar și de 2-3 ori pe aceeași stradă. În săptămâna 12.04.2021 – 16.04.2021 se va colecta doar de pe străzile unde nu s-a ajuns în ultimele săptămâni, în special pe străzile înguste unde accesul este îngreunat”, arată aceștia.

RETIM

Strângerea deșeurilor vegetale va fi reluată în toamnă.

 

Citiţi mai departe

Actualitate

Cinci motive pentru care aveți nevoie de un televizor inteligent acasă

Publicat

în

Meniul zilei Octavian

Televizoarele inteligente sunt cu siguranță cele mai bine vândute din industria TV în acest moment, mai ales pe măsură ce toată lumea începe să înțeleagă beneficiile pe care le aduc. Cu toate acestea, există încă un procent decent de oameni care nu cred în așa-numita lor valoare.

Deci, dacă se întâmplă să fii de acea partea, astăzi vă oferim 5 motive pentru care aveți nevoie de un televizor inteligent în viața dvs. S-ar putea să fiți surprinși, dar acest tip de televizor vă poate aduce mai multe beneficii decât vă puteți imagina.

1. Cea mai bună imagine

Deși nu este o caracteristică obligatorie, calitatea imaginii este ridicată la maxim în televizoarele inteligente. Ratele de contrast uimitoare, precizia excelentă a culorilor și nivelurile de luminozitate foarte bune sunt întâlnite doar în acest tip de televizoare.

RETIM

Experiența utilizatorului este, de asemenea, mult mai bună decât în ​​alte modele,chiar și în cazul multor televizoare Smart ieftine, iar popularitatea crescândă a televizoarelor inteligente este dovada. Orice tip de conținut va arăta mai bine pe un ecran inteligent. Poate fi HD, Blu-ray sau chiar unul prin cablu. Unele televizoare inteligente redau chiar și conținut DVD, iar calitatea imaginii este vizibil îmbunătățită.

2. Conectivitate la internet

Televizoarele inteligente au în prezent un sistem Wi-Fi pre-construit, care le permite să se conecteze cu ușurință la Internet. La fel ca smartphone-urile, conexiunea este automată și nu trebuie configurată manual de fiecare dată.

Singurul lucru la care trebuie să fiți atent este ca routerul Wi-Fi să fie amplasat suficient de aproape de televizor. Aceasta înseamnă fie în aceeași cameră, fie cel mult în cea alăturată. În caz contrar, cu o conexiune la internet slabă, televizorul dvs. inteligent nu va putea transmite în mod corespunzător conținutul online.

3. Design subțire

Când vine vorba de aspect, televizoarele inteligente sunt cu siguranță câștigătoarele, dintre toate modelele de televizor disponibile pe piață. Nu există un standard în ceea ce privește dimensiunile sau designul televizoarelor Smart. Cu toate acestea, există un element de design care este întotdeauna prezent – grosimea redusă.

În timp ce OLED-urile sunt întotdeauna sub 1 cm, LCD-urile și LED-urile sunt vizibil mai groase, dar toate reușesc să rămână sub 5 cm. Este posibil să nu pară un număr incredibil, dar dacă vedeți ce înseamnă în realitate, cu siguranță vă veți entuziasma.

4. Jocuri și aplicații disponibile

Acesta este unul dintre principalele motive pentru popularitatea televizoarelor inteligente. Ele pot înlocui cu ușurință un PC, atunci când vine vorba de jocuri, iar grafica va fi mult îmbunătățită.

Cu toate acestea, dacă nu sunteți neapărat un jucător și nu cumpărați  un tv inteligent din acest motiv, încă veți aprecia caracteristica aplicațiilor sale. 

5. Tăierea cablului

Dacă nu sunteți un mare fan al televiziunii dvs. prin cablu și încercați să îl anulați cât mai curând posibil, un televizor inteligent poate fi cel mai bun lucru care vi se poate întâmpla.

Televizoarele inteligente sunt capabile de streaming live oricând, plus că există servicii online cu plată. Acestea au o gamă largă de conținut și, dacă nu aveți nevoie de televiziune prin cablu din alte motive, sunt o alegere mult mai bună și pentru calitatea imaginii.

Citiţi mai departe

Actualitate

Vaccinurile Pfizer, dar și noile seruri Johnson & Johnson, ajung la Lugoj

Publicat

în

Meniul zilei Octavian

O nouă tranșă de peste 58.000 de doze de vaccin Pfizer ajung în aceste zile la Timișoara, de unde un număr important ar urma să ajungă și la Lugoj. Pe listele de așteptare pentru fluxul de vaccinare cu serul Pfizer se află în jur de 1500 de oameni.

Totodată, autoritățile locale anunță că noul vaccin creat de către cei de la Johnson & Johnson va ajunge în curând la Lugoj. Acesta are avantajul că se realizează într-o singură doză, fiind așadar un vaccin fără rapel. Cei care vor opta pentru serul Johnson & Johnson vor fi programați o singură dată.

Diferența dintre vaccinul Pfizer și cel Johnson & Johnson este că primul se bazează pe tehnologia mARN, în timp ce al doilea conține adenovirus, fiind astfel două soluții foarte diferite, dar care au același scop: producerea de anticorpi. La Lugoj, se vaccinează în prezent în jur de 50 de persoane pe zi, mai ales din cauza serului Astra Zeneca, singurul disponibil în oraș.

RETIM

Citiţi mai departe

Actualitate

La 16 ani, un tânăr beat și fără permis a pus pe jar polițiștii din Lugoj și Făget

Publicat

în

Meniul zilei Octavian

La data de 09 aprilie, în jurul orei 00:30, polițiștii Biroului Ordine Publică din cadrul Poliției Municipiului Lugoj, au efectuat semnal de oprire unui autoturism,care circula pe strada Huniade din municipiu,însă conducătorul auto, nu s-a conformat semnalelor polițiștilor, și-a continuat deplasarea, aceștia pornind în urmărirea autoturismului. A fost solicitat sprijinul celorlalte echipaje, autoturismul fiind oprit de către polițiștii din orașul Făget pe DN 68 A.

În urma legitimării și a verificarilor în baza de date, polițiștii au constatat că este vorba despre un tânăr de 16 ani, care nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, iar autoturismul l-a sustras de la o rudă fără încuviințarea acesteia. Întrucât emana halenă alcoolică , acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o valoare de 0,57 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infractiunilor de furt în scop de folosință, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul fără a deține permis de conducere și conducere sub influența alcoolului. Totodată, acesta a fost sancționat cu amendă în valoare de 500 de lei, conform Legii 55/2020 pentru nerespectarea interdicțiilor privind libera circulație.

RETIM

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite