Connect with us


Eveniment

Bacalaureat 2014 Lugoj: Profesorii si candidatii din oras, multumiti de modul in care s-a desfasurat prima proba

Publicat

în

examen bacalaureat bac lugoj 2014 colegiul brediceanu colegiul hasdeu foto galerie subiecte bacalaureat rezultate bacalaureat 2014 lugojeanul (29)Probele scrise de la examenul de Bacalaureat din acest an au început astăzi, cu cea la Limba și Literatura Română, probă ce s-a desfășurat în toate centrele de examinare din țară între orele 9:00 și 12:00. Elevii au intrat în clase până la ora 8:30, având trei ore la dispoziție să rezolve cele trei subiecte propuse. La subiectul întâi, elevii au avut de rezolvat mai multe puncte de gramatică și morfologie bazându-se pe un text la prima vedere, „Omul din vis” a lui Cezar Petrescu. Candidații au avut de găsit sinonime, de explicat o cratimă, de arătat două motive literare, dar și de demonstrat, prin două argumente, că textul dat este al genului epic.

PMP

La al doilea subiect, absolvenții au avut de redactat un eseu despre rolul campaniilor de promovare a unui stil de viață sănătos, iar la ultimul subiect, tinerii au avut de scris un eseu despre tema și viziunea despre lume într-un text poetic studiat din opera lui Eminescu. La Lugoj, examenul s-a desfășurat fără evenimente deosebite, patru elevi, trei din Timișoara și unul din Deta, fiind însă eliminați din sală pentru că au încercat să fraudeze testarea. Potrivit elevilor care au susținut proba astăzi, subiectele au fost mai mult decât accesibile.

USR

„M-am descurcat, cel puțin așa cred. La primul subiect nu am avut probleme mari, decât la punctul șase, la care nu știu dacă am rezolvat corect. La al doilea subiect am scris puțin prea mult, dar sper să nu fiu depunctată pentru asta. Ultimul subiect a fost chiar ce am repetat în această dimineață, am scris tot, după barem și sper să iau cât mai multe puncte de la acesta. Sper să iau peste 8 la română, ar fi super”, ne-a declarat o elevă la ieșirea din sala de examinare, elevă care a susținut proba la centrul de la Brediceanu.

„Un examen corect, la care nu s-a suflat, nu s-a ajutat, nu s-a intervenit, cel puțin la noi în centru. Foarte bine organizat, fiecare sală a avut apă și pahare, profesorii supraveghetori la fel, apă și cafea în fumoar, totul ca la carte, iar președintele s-a descurcat impecabil”, ne-a declarat unul dintre profesorii supraveghetori de la centrul de examinare Hasdeu. Următoarea probă a examenului are loc mâine, la limba maternă, miercuri urmând să aibă loc cea la proba obligatorie, iar vineri cea la alegere dintre specializările profilului.

[FOTO] Bacalaureat 2014 Lugoj: Limba Romana, prima proba scrisa, a inceput! TOTUL despre testul maturitatii, SUBIECTELE la Limba Română, IMAGINI din salile de examen din Lugoj

lugojeanul-news-everywhere,-everytime-banner

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Eveniment

FOTO Zeci de lugojeni au participat la prima degustare de inițiere în lumea vinului din oraș

Publicat

în

PMP

Lugojenii pasionați de vinuri s-au adunat, miercuri seara, în cadrul unui eveniment unic pentru orașul de pe Timiș. Andreea și Albert, doi tineri lugojeni cunoscători profesioniști în tot ce ține de licoarea lui Bachus, au organizat la Lugoj prima degustare de inițiere în lumea vinului. La eveniment au participat 50 de persoane.

USR

Chiar dacă au ajuns la degustare ca simpli pasionați în ale vinului, participanții au plecat de la seara dedicată albelor, roșilor și rose-urilor cu un bagaj de cunoștințe important. Au învățat să aprecieze nu doar gustul, ci și aspectul și mirosul vinului. Să distingă arome și să determine calitatea unui vin după intensitatea lor, după aciditate și tanin. Au învățat diferența dintre vinuri, de ce unele vinuri au mai mult alcool sau zahăr și unele mai puțin.

La final de prezentare a urmat degustarea, formată din două vinuri albe, două roșii, un vin rose și un vin de desert. Organizatorii spun că prima degustare de vin a Lugojului a mers mult mai bine decât se așteptau și că de-abia așteaptă să pună la cale următoarele ediții.

“Am avut parte de o sală plină și ne-am bucurat să vedem că și lugojenii sunt interesați să învețe despre vin, despre cum să te bucuri de această băutură cât mai mult și să o descoperi în adevăratul sens al cuvântului. Noi suntem bucuroși că am avut un răspuns atât de pozitiv din partea oamenilor, care s-au simțit bine în cadrul evenimentului. Vrem să creăm o comunitate la Lugoj în jurul vinului, să ne întâlnim periodic la degustări și să ne bucurăm de vinuri și oameni de calitate”, a declarat pentru Lugojeanul.ro Albert Garboni, organizator.

Următoarea ediție a degustării va avea ca subiect Italia, cu ale sale vinuri deosebite.

“Ne-am gândit să continuăm degustările cu una special dedicată Italiei. Vom gusta delicioasele vinuri moscato, chianti, prosecco și amarone, precum și multe altele, dar și gustări tradiționale italienești. Vom vorbi despre zonele Italiei de unde vin cele mai bune vinuri, cum se obțin acestea și vom degusta împreună vinurile pentru a stabili favoritul serii”, a declarat Andreea Agache, organizator.

Degustarea dedicată vinurilor italienești are loc pe 4 decembrie. Înscrieri se pot face la Space Bowling Lugoj, pe pagina de Facebook sau la telefon 0747 115 582. Taxa de participare este de 75 de lei, iar pentru a vă asigura un loc trebuie să achitați suma în momentul rezervării.

Citiţi mai departe

Eveniment

Festivalul de lângă Lugoj unde papricașul este savurat anual de peste 10.000 de vizitatori

Publicat

în

PMP

Dacă îți place mâncarea bună de te lingi pe degete, muzica populară și distracția, atunci pregătește-te de o nouă ediție a celui mai îndrăgit festival din Banat dedicat papricașului. Zeci de ceaune se vor încinge în cadrul evenimentului care adună de fiecare dată laolaltă peste 10.000 de participanți din toate colțurile zonei de vest a țării.

USR

Este vorba despre celebrul Festival al Papricașului și Vinului de la Buziaș. În acest an, festivalul are loc în al doilea weekend din octombrie, mai exact pe 12 și 13. La festivalul care ajunge cu acest prilej la ediția cu numărul unsprezece se vor aduna cei mai buni bucătari în ale ceaunelor din întreg Banatul.

Bucuria cea mai mare va fi cea a gurmanzilor adevărați, care vor avea șansa să guste din preparate de nedescris în cuvinte. Nu vor lipsi papricașul de vită, oaie, porc sau pasăre, tocănițele de toate felurile, produsele tradiționale românești de pus pe grătar, dulciurile de toate soiurile și formele și licorile care mai de care mai răcoritoare.

Artiștii care vor urca pe scena festivalului îi găsești aici.

Citiţi mai departe

Eveniment

Cu avionul… la Buziaș! Mâncare bună, muzică de vis și distracție cât cuprinde

Publicat

în

PMP

Asociația pentru Dezvoltarea Zonei Buziaș, în colaborare cu Primăria Buziaș organizează, la sfârșitul lunii iulie, ediția cu numărul 5 a Festivalului Avioanelor. Manifestarea, care are ca scop promovarea tradițiilor locale și nu numai, are loc sâmbătă, 27 iulie, începând cu orele 17 și respectiv duminică, 28 iulie, până la orele 23.

USR

Atât buzieșenii, cât și petrecăreții din localitățile învecinate, vor petrece în compania artiștilor de muzică folk și rock invitați la eveniment. Sâmbătă, pe scena evenimentului vor urca formațiile Cu Asar și Rockabil. Duminică, vor concerta Ștefania Iacob și Mircea Baniciu, care vor încânta publicul prezent la eveniment până aproape de miezul nopții.

Festivalul Avioanelor a devenit deja o tradiție la Buziaș. Acesta vine în completarea altor manifestări culturale importante, cum ar fi Festivalul Veverițelor sau Festivalul Papricașului și Vinului, menite să promoveze orașul-stațiune.

Citiţi mai departe

Pro

Publicitate

Cele mai citite