Primăria Lugoj, prin vocea primarului Călin Dobra, a anunțat recent că orașul va beneficia de o investiție semnificativă în infrastructura de apă-canal, cu scopul de a construi o nouă stație de epurare.
Această inițiativă vine după ce serviciul de apă-canal al municipiului a fost preluat de operatorul regional Aquatim, iar autoritățile locale speră ca acesta să obțină o finanțare de 70 de milioane de euro pentru implementarea proiectului, menționează expressdebanat.ro.
„Această finanțare va însemna construirea unei noi stații de epurare, pentru că stația de la Jabăr, renumita stație de la Jabăr, va fi închisă definitiv. Vom crea o nouă stație de epurare și vom realiza alte foraje pentru o calitate a apei mult mai bună pentru întreg municipiul Lugoj”, a declarat primarul Călin Dobra.
Stația de epurare existentă, amplasată în apropierea localității Jabăr, a fost înființată în 1978, iar lucrările de modernizare au început în 2009, fără însă a obține rezultatele dorite.
„Lucrările de modernizare la stația de epurare au demarat în septembrie 2009 și ar fi trebuit să fie gata după doi ani. După opt acte adiționale și nenumărate tărăgănări, din cauza eșecului proiectului de modernizare, s-au cheltuit aproape 6 milioane de euro între 2008 și 2017, fără nici un rezultat”, a precizat primarul Dobra.
Mai mult, primăria a fost nevoită să plătească amenzi constante pentru calitatea necorespunzătoare a apei.
De asemenea, Călin Dobra a menționat că, împreună cu echipa de specialiști, a deblocat un alt proiect important pentru orașul Lugoj.
„Ca și autoritate locală, am deblocat împreună cu colegii mei din aparatul de specialitate un proiect de 23 de milioane de lei, un proiect care stagnează din 2015, la Ministerul Dezvoltării. A fost finanțarea obținută în 2015 și nu s-a mai întâmplat absolut nimic. Este un proiect care va duce la extinderea cu aproximativ 4 km a rețelei de apă în municipiul Lugoj, în valoare de 2 milioane de euro și va mai extinde și rețeaua de canalizare, în valoare de aproximativ 3 milioane de euro”.
În acest context, edilul a subliniat că orașul se va afla într-un continuu proces de dezvoltare și modernizare, lucru care poate aduce un disconfort temporar locuitorilor.
„În următoarea perioadă, în următorii ani, îmi cer scuze față de dumneavoastră și față de comunitatea lugojeană, dar să știți că Lugojul va fi un șantier în totalitate.”
Apariția Aquatim-ului la Lugoj poate reprezenta singura șansă pentru investiții de anvergură în infrastructura de apă-canal, pe care operatorul regional „Meridian 22”, aflat în insolvență, nu și le putea permite.