Proiectul de construire a unui nou spital în Lugoj, cu o valoare estimată de 150 de milioane de euro, a fost oprit oficial după ce Ministerul Sănătății a decis retragerea finanțării din PNRR. Motivul principal al anulării proiectului sunt întârzierile acumulate și problemele administrative, inclusiv contestarea procedurii de licitație și nerespectarea termenelor stabilite.
Pe de altă parte, un alt proiect major din județul Timiș se află într-o etapă avansată de implementare. Institutul Regional de Oncologie din Timișoara, care va deservi întreaga regiune de vest a țării, a început lucrările de construcție după semnarea ordinului de începere a proiectului, conform news.ro.
Cu o finanțare de aproape 250 de milioane de euro, Institutul Regional de Oncologie va deveni unul dintre cele mai mari proiecte sanitare din afara Capitalei. Autoritățile locale sunt încrezătoare că această investiție va rezolva o nevoie majoră în domeniul tratamentului cancerului în vestul țării.
În timp ce Lugojul rămâne fără un spital modernizat, Timișoara își întărește infrastructura sanitară cu un nou institut dedicat combaterii cancerului.
„E o mare victorie, e un proiect complicat, a fost un proiect greu de dus, probabil cea mai mare finanţare din afara apitalei în domeniul sanitar din România, care e atât de avansată. Din urmare, după zeci de ani de promisiuni, iată că se şi întâmplă ceea ce promiteam în anii trecuţi”, a declarat Alfred Simonis, președintele Consiliului Județean Timiș.
Noul spital va deservi zona de vest a ţării şi va avea 250 de paturi pentru spitalizare de zi, ambulatoriu, zona de servicii de diagnosticare (analize de laborator, imagistică, endoscopie, explorări funcţionale), bloc operator, terapie intensivă, laborator radioterapie, laborator medicină nucleară, centru pentru transplant medular şi afereză celule stem).
Unitatea sanitară va avea, de asemenea, un centru pentru primirea urgenţelor oncologice şi spaţii de studiu şi cercetare (sala multifuncţională, săli de studiu, săli de prezentări practice, birouri de studiu, etc). Lucrările vor transforma o clădire abandonată, fostul spital din Calea Torontalului, într-o unitate medicală modernă.
Institutul Regional de Oncologie de la Timişoara va costa aproape 250 de milioane de euro, finanţarea fiind asigurată prin PNRR.
În ciuda acestui pas înainte pentru Timișoara, rămâne întrebarea: ce se va întâmpla cu spitalele din localitățile mai mici ale județului? În contextul în care Lugojul și alte orașe din Timiș rămân în așteptare, cetățenii se întreabă dacă promisiunile făcute vor deveni realitate în viitorul apropiat.