Connect with us

Social

Aplicația care îți spune dacă ai intrat în contact cu un bolnav de coronavirus, dezvoltată de un lugojean și colegii lui de la politehnică

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Contact tracking este termenul folosit de către inginerii dezvoltatori de aplicații care, de câteva luni, au început să lucreze la unele programe care, în viitorul apropiat, îți vor putea spune dacă ai intrat sau nu în contact cu o persoană infectată cu coronavirus sau cu un contact al acesteia. De câteva săptămâni, o asemenea aplicație se află în dezvoltare și la Universitatea Politehnica din Timișoara, acolo unde un tânăr lugojean, Robert Olariu, alături de colegi și profesori, pun bazele codului din spatele viitoarei Covnet.

vodafone angajează

“De câteva săptămâni lucrăm la această aplicație. Sperăm să fie o unealtă utilă în lupta împotriva COVID-19 prin care cu toții să revenim la viețile noastre de dinainte de epidemie. O aplicație care face contact tracking nu este utilă doar în vârful unei epidemii, ci cea mai mare utilitate a ei este prevenirea unui „al doilea val”. Este foarte important de ținut minte că în momentul în care restricțiile se vor diminua tot vor exista persoane purtătoare.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

În acel moment, șansa de răspândire crește, aplicația fiind capabilă să detecteze persoanele cu care a intrat în contact o persoana purtătoare. În momentul acela este mai ușor pentru medici să identifice posibilii purtători ai căror simptome nu au ieșit înca la suprafață”, a explicat Robert Olariu.

Și cum datele personale și dreptul la viața privată nu pot fi trecute cu vederea nici măcar în cazul unei aplicații de acest gen, programatorii spun că toate întâlnirile dintre utilizatori sunt stocate local, nu pe un server, iar cheia de identificare este una dinamică, adică se schimbă odată la 15 minute. Dezvoltatorii respectă cu strictețe aceleași reguli pe care le respectă și cei de la Apple și Google pentru viața privată și normele GDPR pentru date personale.

Echipa care dezvoltă aplicația este formată din studenții Alexandru Chiru, Andrei Matraguna, Prodaniuc Andrei, Arpad Gabor, Flavius Fudulu, Mihai Ionascut, Cosmin Ionuț Cîrlea, Adrian Tucudean, Ioan-Flavius Stanca, Ioana Chiper. La fel de mult contează pentru dezvoltatori și sprijinul cadrelor didactice ale UPT, a cadrelor medicale și a altor persoane care s-au implicat, cum sunt Antonius Stanciu, Octavian Stefan, Dr. Ana Lascu, Dr. Virgil Musta, Dr. Nicoleta Bertici și Radu Ticiu.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

Primul caz de coronavirus depistat lângă Lugoj după două luni de pauză

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Autoritățile județene au anunțat luni, 3 august, primul caz de infectare cu coronavirus din ultimele aproape două luni lângă Lugoj. Cazul a fost depsitat la Făget, acolo unde, alături de Lugoj și de zona de est a orașului, nu au mai fost semnalate infectări de la începutul verii.

vodafone angajează

În total, au fost semnalate 21 de cazuri în Timiș, un record absolut pentru ultimele săptămâni. Au fost descoperite cazuri la Timișoara – 10, Dumbrăvița – 3, Cărpiniș – 1, Giarmata – 1, Giroc-2, Ciacova – 1, Făget – 1, Sânnicolau Mare – 1 și Variaș-1.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Număr de teste 1865, din care 811 teste rapide În această dimineață, numărul total de persoane internate (confirmate și suspecte) COVID-19: 43. Număr persoane internate la ATI (confirmate și suspecte)  Covid 19: 9.

Citiţi mai departe

Social

Un turn vechi lăsat în paragină la Lugoj a reînviat după ce a fost pictat

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Un artist din Lugoj, Alexandru Dandu, a pictat în întregime un turn vechi și neîngrijit până acum din oraș. Este vorba despre turnul de servicii de la intrarea în Parcul “George Enescu”, acolo unde Alexandru și-a pus îndemânarea la încercare și a oferit clădirii o înfățișare nouă.

vodafone angajează

Folosind culori vii și mesaje înălțătoare, pictorul a ales arta și muzica, ca teme principale pentru lucrarea realizată în doar câteva zile. Una dintre piesele principale ale picturii o reprezintă o vioară gigantică, de culoare roșie, pictată chiar pe fațada dinspre strada C. Wallisch.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

“Este unul dintre proiectele finanțate de către consiliul local, având o valoare de 30.000 de lei. Obiectivul este de a promova artiștii locali. În acest sens Alexandru Dandu a executat lucrarea, tema lucrării este legată de artă și muzică, fiind ilustrate instrumente muzicale și evidențiat compozitorul George Enescu. Lucrarea va fi gata în această săptămână, au fost implicate mai multe elemente, se va schimba și burlanul turnului, iar lucrarea nu are nimic de-a face cu activitatea din interior. Artistul a folosit atât sprayuri, cât și pensule, iar inițiativa se bucură deja de succes, fiind pe placul lugojenilor”, a declarat pentru Lugojeanul.ro Roxana Alexa, consilier cabinet primar.

Marți, lucrarea era finalizată în proporție de 95%, astfel că lugojenii o pot admira deja când trec prin zona parcului lugojean.

Citiţi mai departe

Social

Unde poți primi ajutor dacă nu te simți bine de la caniculă, în Lugoj și Timișoara

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Următoarele câteva zile vor fi de-a dreptul incendiare, spun meteorologii. Temperaturile la Lugoj vor depăși chiar și 38 de grade Celsius, motiv pentru care unele persoane ar putea avea de suferit. Din cauza temperaturilor ridicate anunțate în următoarele zile, au fost amplasate puncte de prim ajutor în mai multe locații.

vodafone angajează

Astfel, în municipiile Timișoara și Lugoj vor fi amplasate după cum urmează:

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Timișoara:

► Oficiul Poștal nr. 1 – B-dul Revolutiei 1989 nr. 2;

► Opera Română Timișoara – Agenția de bilete,  Strada Mărășești, nr. 2;

► Oficiul Poștal nr. 5, Ghișeul nr. 1, pe strada 1 Decembrie nr. 90;

► Piața Iosefin din Timișoara;

Lugoj:

► Teatrul Municipal T Grozăvescu – Str. Coriolan Brediceanu, nr. 4;

► Piața I.C. Drăgan, nr. 10;

► Piața Agroalimentară.

Totodată, cetățenii sunt sfătuiți să urmeze recomandările privind protecția pe timpul caniculei și să evite deplasările în intervalul 11:00 – 18:00.

Citiţi mai departe

Social

FOTO Cum arată și cât costă apartamentele cu cele mai bune priveliști din Lugoj

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

În ciuda pandemiei, site-urile de profil nu duc lipsă de anunțuri din domeniul imobiliarelor la Lugoj. Mai mult, acum pare să fie momentul ideal pentru cei care își doresc o casă nouă, mai ales un apartament cu vedere de vis în orașul de pe Timiș. Prețurile la aceste apartamente au fost în scădere în ultima perioadă.

vodafone angajează

De exemplu, un apartament situat chiar în centrul orașului, pe strada Mocioni pentru pietoni, costă 59.900 de euro direct de la proprietar. Are trei camere și se află în clădirea cu DM și Vodafone, peste drum de cinematograf și hotel. Dispunând de 54 de metri pătrați, apartamentul are camere mari, cu înălțime de 4,5 metri. Mobila nu este inclusă, însă poate fi adăugată la prețul final la cerere.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

O altă zonă pitorească unde găsim apartamente de vânzare este cea de lângă primărie, mai exact în blocul poștei. De aici, viitorii proprietari au o priveliște grozavă asupra orașului, inclusiv a bisericii cu două turnuri și primărie. Pentru 56.500 de euro, noul proprietar se alege cu patru camere și 90 de metri pătrați de spațiu util, la etajul 6 al blocului. Apartamentul trebuie însă renovat înainte de mutare.

Citiţi mai departe
Publicitate
Publicitate

Cele mai citite