Fidelity by Iulius Mall

Aplicația care îți spune dacă ai intrat în contact cu un bolnav de coronavirus, dezvoltată de un lugojean și colegii lui de la politehnică

Contact tracking este termenul folosit de către inginerii dezvoltatori de aplicații care, de câteva luni, au început să lucreze la unele programe care, în viitorul apropiat, îți vor putea spune dacă ai intrat sau nu în contact cu o persoană infectată cu coronavirus sau cu un contact al acesteia. De câteva săptămâni, o asemenea aplicație se află în dezvoltare și la Universitatea Politehnica din Timișoara, acolo unde un tânăr lugojean, Robert Olariu, alături de colegi și profesori, pun bazele codului din spatele viitoarei Covnet.

Publicitate

“De câteva săptămâni lucrăm la această aplicație. Sperăm să fie o unealtă utilă în lupta împotriva COVID-19 prin care cu toții să revenim la viețile noastre de dinainte de epidemie. O aplicație care face contact tracking nu este utilă doar în vârful unei epidemii, ci cea mai mare utilitate a ei este prevenirea unui „al doilea val”. Este foarte important de ținut minte că în momentul în care restricțiile se vor diminua tot vor exista persoane purtătoare.

În acel moment, șansa de răspândire crește, aplicația fiind capabilă să detecteze persoanele cu care a intrat în contact o persoana purtătoare. În momentul acela este mai ușor pentru medici să identifice posibilii purtători ai căror simptome nu au ieșit înca la suprafață”, a explicat Robert Olariu.

Și cum datele personale și dreptul la viața privată nu pot fi trecute cu vederea nici măcar în cazul unei aplicații de acest gen, programatorii spun că toate întâlnirile dintre utilizatori sunt stocate local, nu pe un server, iar cheia de identificare este una dinamică, adică se schimbă odată la 15 minute. Dezvoltatorii respectă cu strictețe aceleași reguli pe care le respectă și cei de la Apple și Google pentru viața privată și normele GDPR pentru date personale.

Echipa care dezvoltă aplicația este formată din studenții Alexandru Chiru, Andrei Matraguna, Prodaniuc Andrei, Arpad Gabor, Flavius Fudulu, Mihai Ionascut, Cosmin Ionuț Cîrlea, Adrian Tucudean, Ioan-Flavius Stanca, Ioana Chiper. La fel de mult contează pentru dezvoltatori și sprijinul cadrelor didactice ale UPT, a cadrelor medicale și a altor persoane care s-au implicat, cum sunt Antonius Stanciu, Octavian Stefan, Dr. Ana Lascu, Dr. Virgil Musta, Dr. Nicoleta Bertici și Radu Ticiu.

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Fiți la curent cu cele mai importante știri

Apăsând butonul SUBSCRIBE, confirmi că ai citit și ești de acord cu politica noastră GDPR și Termen și condiții
Publicitate