Connect with us

Social

Aplicația care îți spune dacă ai intrat în contact cu un bolnav de coronavirus, dezvoltată de un lugojean și colegii lui de la politehnică

Publicat

în

Contact tracking este termenul folosit de către inginerii dezvoltatori de aplicații care, de câteva luni, au început să lucreze la unele programe care, în viitorul apropiat, îți vor putea spune dacă ai intrat sau nu în contact cu o persoană infectată cu coronavirus sau cu un contact al acesteia. De câteva săptămâni, o asemenea aplicație se află în dezvoltare și la Universitatea Politehnica din Timișoara, acolo unde un tânăr lugojean, Robert Olariu, alături de colegi și profesori, pun bazele codului din spatele viitoarei Covnet.

“De câteva săptămâni lucrăm la această aplicație. Sperăm să fie o unealtă utilă în lupta împotriva COVID-19 prin care cu toții să revenim la viețile noastre de dinainte de epidemie. O aplicație care face contact tracking nu este utilă doar în vârful unei epidemii, ci cea mai mare utilitate a ei este prevenirea unui „al doilea val”. Este foarte important de ținut minte că în momentul în care restricțiile se vor diminua tot vor exista persoane purtătoare.

În acel moment, șansa de răspândire crește, aplicația fiind capabilă să detecteze persoanele cu care a intrat în contact o persoana purtătoare. În momentul acela este mai ușor pentru medici să identifice posibilii purtători ai căror simptome nu au ieșit înca la suprafață”, a explicat Robert Olariu.

Și cum datele personale și dreptul la viața privată nu pot fi trecute cu vederea nici măcar în cazul unei aplicații de acest gen, programatorii spun că toate întâlnirile dintre utilizatori sunt stocate local, nu pe un server, iar cheia de identificare este una dinamică, adică se schimbă odată la 15 minute. Dezvoltatorii respectă cu strictețe aceleași reguli pe care le respectă și cei de la Apple și Google pentru viața privată și normele GDPR pentru date personale.

Echipa care dezvoltă aplicația este formată din studenții Alexandru Chiru, Andrei Matraguna, Prodaniuc Andrei, Arpad Gabor, Flavius Fudulu, Mihai Ionascut, Cosmin Ionuț Cîrlea, Adrian Tucudean, Ioan-Flavius Stanca, Ioana Chiper. La fel de mult contează pentru dezvoltatori și sprijinul cadrelor didactice ale UPT, a cadrelor medicale și a altor persoane care s-au implicat, cum sunt Antonius Stanciu, Octavian Stefan, Dr. Ana Lascu, Dr. Virgil Musta, Dr. Nicoleta Bertici și Radu Ticiu.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

S-a stabilit data în care se poate deschide ștrandul din Lugoj. În ce condiții va rămâne închis

Publicat

în

Primăria a stabilit data în care va putea să deschidă ștrandul din Lugoj. Primarul Francisc Boldea spune că din punct de vedere administrativ ștrandul lugojean e pregătit să funcționeze de la 15 iunie, însă sunt așteptate noile reglementări de la București.

„Dacă vremea permite și nu apar alte probleme îl deschidem în 15 iunie. Am curățat bazinele, urmează ca mâine să introducem apa în bazine. A mai avut la sala bazinelor să tragem o șapă de beton care se rezolvă chiar acum. Sperăm să permită și timpul și apa să se încălzează, iar Guvernul să permită deschiderea ștrandurilor. Noi suntem pregătiți din toate punctele de vedere”, a declarat primarul Lugojului. Programul de funcționare rămâne același ca și anul trecut:

  • marți – vineri –  orele 10.00 – 18.00
  • sâmbăta și duminica – orele 09.00 – 18.00
  • luni  – închis

Tarifele sunt neschimbate:

  • 5 lei/persoană pentru elevi și studenți,
  • 10 lei/persoană pentru adulți,
  • preșcolarii au acces gratuit pe baza actului de naștere.
Citiţi mai departe

Social

Lugojenii, iubitori de terase de-o viață. Concordia, locul unde se relaxau orășenii cu mici, bere și fum

Publicat

în

Odată cu deschiderea teraselor de la 1 iunie, lugojenii au dat buzna la o cafea, la un suc, un pahar de vin sau o vorbă cu amicii. Plăcerea lugojenilor pentru vizitarea teraselor nu este însă nouă. De când e oraș modern, lugojenilor le plăcea să stea la terase, în compania muzicii bune, a băuturilor reci și a țigaretelor, mult mai în vogă  odinioară decât sunt în prezent. 

Poate cea mai renumită terasă din toate timpurile care a funcționat la Lugoj este Concordia. Situată lângă liceul Iulia Hașdeu și biserca cu două turnuri, terasa Concordia era locul de întâlnire a tuturor celor care își doreau să socializeze sau să se răcorească în aer liber, cu o halbă de bere și o porție de mici în față. Aici, lugojenii de toate vârstele și-au întâlnit viitorii parteneri de viață, în timp ce alții au pus bazele unor afaceri sau a unor prietenii ce încă se păstrează.

Acum, din fosta grădină de vară nu a mai rămas decât o curte, în care primăria a amenajat un spațiu de joacă pentru copii, cu jucării gonflabile. Alte terase sau grădini de vară importante a Lugojului, care au funcționat timp de zeci de ani în oraș, au fost Acapulco sau Ștrand.

foto: Facebook

Citiţi mai departe

Social

Când se redeschide spitalul din Lugoj pentru toate categoriile de pacienți

Publicat

în

Au trecut mai bine de trei luni de la declanșarea pandemiei de coronavirus, iar spitalul din Lugoj a fost printre primele din țară care au fost golite complet pentru a face loc pacienților care ar fi contactat boala. Din fericire însă, la spitalul din orașul de pe Timiș nu au ajuns bolnavi decât foarte puțini pacienți, raportat la media pe țară. 

Având în vedere scăderea constantă a numărului de cazuri din ultima perioadă, managerii de spitale din toată țara se pregătesc să își redeschidă unitățile medicale, cel puțin parțial în primă fază, pentru o gamă largă de probleme medicale.

La Lugoj, situația este una bună, un singur pacient mai fiind internat dintre cei care au avut coronavirus. Spitalul se va redeschide treptat începând cu 15 iunie, dacă autoritățile centrale nu vor decide altfel.

“Noi am început deja să facem internări din urgențe, respectând starea de alertă și măsurile ce se impun și doar la cazuri care necesită neapărat asta, se fac și consultații în ambulatoriu cu programare. Însă fiind spital suport Covid, doar din 15 iunie încolo putem vorbi de o reluare a activității normale”, a declarat pentru Lugojeanul.ro managerul Erwin Floroni. 

Și spitalul Victor Babeș din Timișoara, principalul spital pentru coronavirus din județ, își deschide treptat porțile pentru restul categoriilor de bolnavi începând cu din aceste zile.  

Citiţi mai departe

Cele mai citite