Politică
ANI cere anchetarea lui Alin Nica pentru conflict de interese, fals în declarații și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane
Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către NICA ALIN ADRIAN a infracțiunilor de conflict de interese, respectiv folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât în exercitarea funcției de primar al comunei Dudeștii Noi (mandatul 2016 – 2020), a participat la luarea unor decizii ce au adus un folos patrimonial în valoare de 132.000 lei unei entități în cadrul cărui Consiliu deținea calitatea de membru și, totodată, a emis pentru aceasta o autorizație de construcție.
Mai mult, NICA ALIN ADRIAN a încheiat un contract civil în baza căruia a fost remunerat cu suma de 6.900 Lei, cu o societate comercială cu care Primăria Dudeștii Noi încheiase 15 contracte prin achiziție directă. Totodată, în calitate de primar a încheiat și un contract de arendă cu o întreprindere individuală, cu care încheiase un contract de arendare, în calitate de persoană fizică.
De asemenea, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către NICA ALIN ADRIAN a infracțiunii de fals în declarații, prevăzut de art. 326 din Codul Penal, întrucât, în declarațiile de interese depuse în anii 2021 și 2022 a declarat deținerea unei calități din care demisionase. Totodată, persoana evaluată nu a menționat în declarațiile de avere depuse în anul 2020, venituri în cuantum de 4.636 Lei obținute în anul 2019 de la o întreprindere individuală.
„Nu e nimic neobișnuit față de prin ceea ce am trecut cât am fost primar, sunt o grămadă de persoane care vor să sesizeze anumite aspecte care li se par nelegale și în acest caz totul a pornit de la o sesizare a unui cetățean care a crezut că ceea ce am făcut că primar nu este legal. ANI, așa cum ați văzut, și-a declinat competență fiindcă sunt sesizate aspecte ce țin de natură penală și a sesizat, practic, Parchetul de pe lângă ICCJ cu privire la anumite aspecte ce ar putea să nască suspiciuni de nelegalitate.
Eu am fost chemat la ANI și am dat explicații cu privire la toate lucrurile semnalate. În principal, este vorba despre niște HCL-uri pe care le-am inițiat cu privire la construirea unei noi biserici în Dudeștii Noi și eu, fiind și membru în Consiliul Parohial, ANI a considerat că ar putea fi suspiciuni de favorizare a unei persoane. Să fim serioși, totuși, e vorba de o instituție cu un puternic impact public, e vorba de Biserica Ortodoxă, iar eu că sunt ortodox m-aș află într-un conflict de interese aprobând sau inițiind un demers care generează beneficii pentru Biserica Ortodoxă Română, în speță construirea unei biserici.
Am crezut că am clarificat aceste aspecte, nu e niciun aspect de natură penală în a da bani de la primărie către o biserica, este legea privind Cultele în care este permis că autoritățile locale să sprijine construirea de lăcășe de cult. Faptul că eu am fost membru în consiliul parohial până pe la mijlocul lui 2020, nu impietează sub niciun fel capacității mele de a fi obiectiv, pentru că eu am sprijinit, în calitatea de primar, toate bisericile de pe rază administrativ-teritorială a comunei Dudeștii Noi, indiferent de confesiune.
Un alt aspect semnalat a fost acela al existenței unui contract de prestări servicii, în calitatea mea de lector cu o firma cu care anterior primăria a avut mai multe contracte de prestări de servicii pentru cursuri de formare profesională pentru angajații primăriei sau de participarea reprezentanților comunei la lucrările Adunării Generale a Asociației Comunelor din România, firma această organizând aceste servicii, iar reprezentanții comunelor care participau la aceste adunări trebuiau să achiziționeze aceste servicii.
Cu această firma, eu fiind în comisia care a elaborat codul administrativ, am fost solicitat să țin două sau trei cursuri, eu să fiu lector, să explic care sunt noile modificări. Evident că am fost remunerat pentru cursuri, cred că a fost vorba de vreo 6.000 de lei. Dar încă o dată, conform legii 161 din 2003 privind integritatea în funcțiile publice, activitățile cu caracter didactic și formare profesională sunt permise.
Aceste lucruri au fost preluate și în Codul Administrativ adoptat în 2019. De aceea, nu văd care ar fi conflictul de interese sau vreo fapta de natură penală. Mai mult decât atât, eu mi-am delegat calitatea de ordonator principal de credite către administratorul public încă din 2013 și nu am semnat nici măcar un contract cu această firma sau vreun act legat de această firma, nici înainte, și legea spune clar că nu ai voie după ce ai tu un angajament sau un contract față de o terță persoană să închei la primărie un astfel de contract, iar la noi lucrurile au fost exact invers.
O ultima speță era cu un contract de arendă pe care eu l-am semnat în urmă desfășurării unei proceduri de licitație la primărie și cu persoană respectivă am avut înainte un contract de arendă pe care îl reziliasem cu câteva săptămâni înainte de licitația propriu-zisă, fiindcă terenul era în aria persoanei respective, o arie mai largă pe care o lucra. Nici aici nu e vreun conflict de interese.
Un alt aspect menționat acolo e un fals în declarații, faptul că am menținut această calitate de membru în Consiliul Parohial al Bisericii Ortodoxe din Dudeștii Noi încă doi ani după ce mi-am dat demisia din el. Or, aici a fost o simplă eroare de copy/paște. În fiecare an copiez din declarația de interese a anului precedent.
Nu sunt aspecte pe care să le consider nelegale, sunt atent în continuare și am fost atent, fiindcă sunt chestiuni care țin de imaginea și integritatea persoanelor aflate într-o funcție publică. Sigur, ANI și-a făcut datoria, își face datoria la fel că orice instituție abilitată să constate și să sancționeze astfel de fapte de integritate. Sunt convins că și celelalte instituții sesizate își vor face datoria și adevărul va ieși la iveală. Nu am nimic de ascuns și sunt convins că am respectat toate prevederile și rigorile legii. Mi se pare absurd că pentru o chestiune ce ține de credință personală a fiecărei persoane să ajungă să fie sesizat Parchetul, fiindcă ai dat bani pentru construcția unei biserici. Fiecare cred că nu se poate rupe de credință personală atunci când e pus să ia o decizie. Ar însemna că toți ortodocșii nu ar mai trebui să aprobe fonduri pentru biserici sau toți baptiștii pentru bisericile baptiste. Aici cred că s-a mers un pic prea departe, dar sunt convins că instituțiile vor clarifica acest aspect.”, precizează liderul CJ Timiș, Alin Nica, pentru opiniatimisoarei.ro
Politică
Europarlamentarul Cristian Terheș vine la Lugoj. Unde puteți să-l întâlniți
Europarlamentarul Cristian Terheș va fi prezent în Lugoj, pe data de 11 martie 2023, de la ora 14:00, în fața Universității Europene „Josif Constantin Drăgan”, la invitația tânărului antreprenor și fondator al Asociației @Voluntar Pentru România, Alexandru Sîrbescu. Aceasta este o oportunitate pentru cei care doresc să-l întâlnească și să-i transmită preocupările lor.
Cristian Terheș este un cunoscut luptător pentru drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor. În calitate de membru al Parlamentului European, el este responsabil pentru reprezentarea cetățenilor din România și promovarea intereselor lor în Uniunea Europeană. Este cunoscut pentru lupta sa pentru respectarea libertății presei și protejarea minorităților din România și din întreaga Europă. El a militat în mod constant pentru promovarea drepturilor omului și a valorilor democratice în politica europeană.
Politică
Titu Bojin relansează partidul Mariei Grapini, în Timiș
Titu Bojin este noul președinte al Partidului Umanist Social Liberal Timiș, al eurodeputatei Maria Grapini, și a reușit să atragă un număr impresionant de membri în ultimele două luni și jumătate, consolidând astfel organizația și transformând-o într-un jucător important pe scena politică locală.
Într-un interviu recent, Bojin a explicat că succesul său se datorează eforturilor susținute ale umaniștilor din județ, care au reușit să atragă oameni capabili și hotărâți să lupte pentru cauzele partidului. „Avem oameni deosebiți, foarte capabili și hotărâți să lupte pentru partid”, a spus Bojin.
Ca urmare a acestor eforturi, numărul membrilor Partidului Umanist Social Liberal Timiș a crescut semnificativ, ajungând la 665 în luna martie 2023. Bojin și-a exprimat dorința de a candida la o funcție, dar nu a dezvăluit încă pentru ce poziție va opta. Decizia va fi luată împreună cu conducerea partidului la nivel național. În acest sens, Bojin a sugerat că ar fi bine să se comaseze cele patru tururi de alegeri programate pentru 2024, considerând că sunt prea multe într-un an și că ar putea fi dificil să se mobilizeze oamenii de fiecare dată.
Politică
Prefectul județului, sesizat să anuleze concursul pentru postul de director de la Casa de Cultură din Lugoj
Partidul Social Democrat din Lugoj a transmis o sesizare prefectului Mihai Ritivoi pentru a interveni în organizarea concursului de la Casa de Cultură a Municipiului Lugoj. Recent, doi candidați s-au înscris pentru funcția de director, iar în urma concursului, Cosmin Ilie Petrovici, angajat al Primăriei Lugoj, a câștigat. Însă, PSD Lugoj susține că concursul a fost organizat fără a se respecta normativele legale și că câștigătorul nu îndeplinește condițiile de studii universitare pentru un astfel de post, fiind un fost angajat al Biroului de Autorizare Activități Comerciale din Primăria Timișoara, iar recent din Primăria Lugoj.
Legea impune ca managementul unei instituții de cultură să fie asigurat de un responsabil cu studii universitare în domeniul de activitate al acesteia, sus’in cei din PSD Lugoj. În cazul de față, câștigătorul concursului nu are legătură cu managementul unei instituții de cultură.
„PSD Lugoj semnalează de câte ori are loc o astfel de situație, cum este și concursul organizat pentru managementul Casei de Cultură din oraș. Acest concurs a fost organizat fără să respecte normativele, iar PSD Lugoj a sesizat Instituția Prefectului Județului Timiș. Legea cere ca managementul unei instituții de cultură să fie făcut de un responsabil care „întrunește condițiile de studii universitare de licență în domeniul de activitate al instituției”. Câștigătorul concursului de director al Casei de Cultură din Lugoj a fost angajat al Primăriei Timișoara, în cadrul Biroului de Autorizare Activități Comerciale, deci fără nicio legătură cu ce înseamnă managementul unei instituții de cultură.
Sperăm ca și de această dată instituțiile avizate să pună frână ilegalităților comise de Primăria Lugoj”, arată reprezentanții organizației locale PSD.
Politică
Acuzațiile unui primar, clasate de procurori. S-a plâns că a fost amenințat, hărțuit și lovit de un rival politic
Procurorii de pe lângă Judecătoria Făget au luat decizia finală în cazul conflictului politic dintre primarul comunei Bethaushen, Ioan Lihoni, și Președintele Organizației AUR, Nicu Benzar.
Lihoni a făcut o plângere împotriva lui Benzar, acuzându-l de hărțuire și amenințare, precum și intrarea fără permisiune în curtea sa. Conflictul dintre cei doi a început cu un accident bizar în 2021, când Benzar a lovit mașina condusă de Lihoni, din spate. În urma acestui accident, Benzar și-a pierdut permisul de conducere, însă imaginile camerei de bord arată că Lihoni a frânat brusc, fără un motiv clar.
Conflictul a escaladat, cu ambele părți depunând plângeri una împotriva alteia, cu Benzar acuzându-l pe Lihoni de tentativă de omor.
Procurorii au clasat dosarul deschis în urma plângerii lui Benzar și, la sfârșitul lunii ianuarie, au luat aceeași decizie și în cazul plângerii primarului Lihoni. Acest lucru înseamnă că conflictul juridic dintre cei doi rivali politici se încheie aici, iar procurorii nu au găsit suficiente dovezi pentru a continua procesul.
- Actualitate3 zile în urmă
Un lugojean a murit în urma unui incendiu
- Cultură3 zile în urmă
Cele mai importante manifestări de artă plastică contemporană din România vor ajunge la Lugoj
- Administrație2 zile în urmă
Amenzi de la Comisia Europeană. Lugojul pe lista neagră a orașelor care riscă sancțiuni drastice
- Actualitate2 zile în urmă
Minora dată dispărută de două ori în doar 30 de zile a fost găsită, nu departe de Lugoj