Connect with us

Lugoj

Alexandru Mesian, o viață dedicată oamenilor și slujirii lui Dumnezeu. A fost stabilită data funeraliilor

Publicat

în

Funeraliile Preasfinției Sale Alexandru Mesian, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj, vor avea loc în ziua de miercuri, 15 martie 2023 la Catedrala „Coborârea Sfântului Spirit” din Lugoj după următorul program:

  • Ora 10 – Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie Arhierească;
  • Ora 12 – Slujba înmormântării.

Corpul neînsufleţit va fi condus la Cimitirul de pe strada Făgetului din Lugoj.

RETIM

Facem precizarea că în ziua de sâmbătă, 11 martie 2023, trupul Preasfinției Sale Alexandru a fost depus în Catedrala „Coborârea Sfântului Spirit”, iar cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu o vor putea face de sâmbătă şi până marţi în intervalul orar 08:00 – 22:00.

Odihna veșnică dă-i-o lui, Doamne, și lumina cea fără de sfârșit să-i strălucească!

Să se odihnească în pace, din mila lui Dumnezeu! Amin.

O viață dedicată bisericii

S-a născut la Ferneziu, Baia Mare, fiul lui Alexandru şi Ana, la 22 ianuarie 1937. Este cel de-al şaselea copil dintre cei opt copii ai părinţilor săi. După ce a absolvit şcoala profesională profil chimie la Baia Mare, a fost admis în Dieceza Romano-Catolică de Timişoara pentru a urma studii teologice la Institutul Teologic Romano-Catolic de la Iaşi în 1957. Din cauza originii sale greco-catolice, a fost exmatriculat în acelaşi an din dispoziția Departamentului Cultelor de la București.

În perioada 1957-1960, a satisfăcut stagiul militar la arma „Grăniceri”. În 1960, a început să lucreze ca tehnician la Întreprinderea Mecanică de Mașini și Utilaj Minier Baia Mare, unde a ajuns în funcția de tehnician principal, în compartimentul CTC Laboratoare, până în 1990, an în care a ales să se transfere la Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică din Baia Mare, care a fost reînființată în acel an. Aici a funcționat ca vicar general.

Între 1965 și 1990, a predat teologia în secret, deoarece biserica greco-catolică a fost interzisă de regimul comunist. A fost hirotonit preot la data de 8 mai 1965 de P.S.S. Ioan Dragomir, Episcopul român unit al Maramureşului în secret, iar până în 1972, nici măcar părinţii nu au ştiut că au în casă un fiu preot. În aceeași perioadă, s-a ocupat de catehizarea și asistența spirituală a celor care doreau acest lucru și care nu au vrut să rupă legăturile lor cu Biserica Catolică, în pofida persecuției și a interdicțiilor la care erau supuși, atât în Baia Mare cât și în alte localități din teritoriul Diecezei de Maramureș.

O altă preocupare pastorală a sa în aceeași perioadă a fost formarea de alți preoți tineri. În vara anului 1990, la Baia Mare, 10 candidați la preoție care s-au pregătit în clandestinitate au fost hirotoniți preoți în perioada de libertate a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică de către Arhiepiscopul și Mitropolitul Alexandru Todea și de către Episcopul de atunci al Maramureșului, P.S.S. Lucian Mureșan; acești tineri erau toți din Baia Mare.

La 21 ianuarie 1990, la Baia Mare s-a celebrat prima Sfântă Liturghie greco-catolică publică, în libertate, după anul de tristă memorie 1948; locul acestei celebrări a fost în faţa Casei de Cultură Municipale; la acel eveniment foarte mulţi preoţi din generaţia veche şi cei din clandestinitate, printre care a putut să apără în public.

La 20 iulie 1994 Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit Episcop coadjutor al Prea Sfinţitului Episcop Ioan Ploscaru, Episcop de Lugoj, iar la 8 septembrie 1994, la Blaj, am fost consacrat episcop de către Mitropolitul Blajului Lucian Mureşan, asistat de Episcopul Ioan Ploscaru şi de Episcopul George Guţiu; la acest eveniment a mai fost consacrat întru Episcop Prea Sfinţitul Virgil Bercea, Episcopul Diecezei Române Unite a Oradiei. În luna octombrie 1994 Sfântul Părinte l-a numit membru al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştine din Roma. În anul 1995 a fost numit membru al Comisiei Mixte Internaţionale de Dialog Teologic între Biserica Catolică şi Biserica Ortodoxă.

În luna octombrie 1995 Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit Episcop eparhial al Lugojului. Prin Decretul nr. 38 din 20 martie 1996 al Preşedintelui României este recunoscut în funcţia de Episcop eparhial al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj. La 5 mai 1996 a avut loc întronizarea ca Episcop diecezan la Lugoj. Pe plan local, raporturile cu celelalte culte – în special cu Biserica Ortodoxă Română – sunt foarte bune; vrednic de amintit aici este spiritul ecumenic al Î.P.S.S. Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului.

De-a lungul activităţii ca episcop al Eparhiei de Lugoj, a participat la foarte multe întâlniri cu caracter ecumenic, atât în ţară cât şi în străinătate. La data de 7 februarie 2004, Preşedintele României i-a acordat Ordinul “Meritul Cultural în grad de Comandor” – Categoria “G” – Culte. În cadrul Vizitei Pastorale a E.S.R. Arhiepiscopul Jean-Claude Perisset în Eparhia Lugojului (26-30 aprilie 2001), a avut loc sfinţirea pieţei „Josif Constantin Drăgan” şi a Catedralei episcopale, lăcaş de cult care a fost supus la lucrări de restaurare.

Din anul 2005 a fost declarat Cetăţean de onoare al Municipiului Lugoj. Din anul 2005 a fost numit Preşedintele Comisiei pentru redactarea Dreptului Particular al Sinodului BRU. Din anul 2016, Cetăţean de onoare al judeţului Timiş, din anul 2017 este Cetățean de Onoare al Comunei Bocsig, din anul 2018, Cetățean de Onoare al Municipiului Baia Mare. Din anul 2018, Cetățean de Onoare al Județului Caraș-Severin.

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lugoj

Astăzi e cea mai mare zi din sportul lugojean. Voleibalistele lugojene pot câștiga Cupa Challenge

Publicat

în

Timișoara este astăzi gazda unuia dintre cele mai importante momente din istoria sportivă a Banatului. Sala Sporturilor „Constantin Jude” pregătită să găzduiască meciul retur al finalei Cupei Challenge. În această seară, de la ora 18:30, CSM Lugoj – volei se va confrunta cu Reale Mutua Fenera Chieri ’76 într-o luptă pentru câștigarea trofeului. Vă reamintim în meciul tur, lugojencele au pierdut cu 3-0. De aceea, în meciul de astăzi este crucial sprijinul suporterilor.

Ieri, în pregătirea pentru această confruntare importantă, lugojencele au primit vizita a doi importanți handbaliști de la SCM Politehnica Timișoara, căpitanul Fenici Cristi și Marius Sadoveac. Cei doi jucători au venit să încurajeze echipa și să le ofere un tricou înrămat al alb-violeților. De asemenea, galeria fotbaliștilor de la Politehnica Timișoara și-a anunțat prezența la meci pentru a oferi suportul necesar.

RETIM

Suporterii italieni vor avea, de asemenea, parte de un grup de susținători care îi vor încuraja, iar suporterii din Lugoj vor avea la dispoziție șapte autocare pentru a se deplasa la Timișoara, care vor pleca de la Sala Sporturilor Ioan Kunst Ghermanescu Lugoj. Autocarele vor pleca la ora 15.00, din apropierea sălii de sport, însă trebuie să fiţi prezenţi la îmbarcare cu cel puțin 15 minute înainte de această oră. La Timişoara în sală, suporterii lugojeni o să intre începând cu ora 16.00, cu prioritate.

Evenimentul de astăzi demonstrează încă o dată importanța sportului în comunitatea locală și implicarea acesteia în susținerea echipelor favorite. În timp ce lupta pentru trofeu va fi una acerbă, sportul continuă să unească și să inspire oamenii din Lugoj, Timișoara și din întreaga regiune.

Citiţi mai departe

Lugoj

Ce trebuie să știi despre folia de acoperiș?

Publicat

în

Folia de izolație pentru acoperiș este un material esențial pentru structura acoperișurilor caselor. Aceasta protejează împotriva pierderii de căldură în timpul sezonului rece, previne acumularea de căldură în timpul sezonului cald și protejează de infiltrațiile de apă.

Iată ce trebuie să știe orice persoană despre folia  pentru acoperiș, de la tipurile disponibile și până la modul în care aceasta este instalată!

RETIM

Tipuri de folii de izolație pentru acoperiș

Foliile de izolație reflective sunt concepute pentru a reflecta razele solare și pentru a împiedica absorbția căldurii în interiorul clădirii. Acestea sunt fabricate din aluminiu sau alte materiale reflectante și sunt instalate sub țiglă sau alte materiale de acoperiș. Acestea sunt ideale pentru utilizarea în climatul cald și uscat, unde excesul de căldură este o problemă majoră.

Foliile de izolație cu bariere de vapori sunt concepute pentru a preveni pătrunderea vaporilor de apă în interiorul acoperișului. Acestea sunt instalate sub țiglă sau alte materiale de acoperiș și sunt fabricate din materiale care împiedică pătrunderea vaporilor de apă. Alege folie de acoperiș cu bariere de vapori dacă urmează să le utilizezi într-un climat în care umiditatea ridicată și vremea ploioasă sunt problemele principale.

Avantajele foliilor de izolație pentru acoperiș

Foliile de izolație pentru acoperiș oferă multe avantaje.

Reducerea pierderilor de căldură

Foliile de izolație reduc pierderile de căldură prin acoperiș, ceea ce duce la economii de energie și facturi mai mici la încălzire.

Reducerea acumulării de căldură

Foliile de izolație reflective reduc acumularea de căldură în interiorul clădirii, ceea ce poate duce la o temperatură mai confortabilă în timpul sezonului cald.

Reducerea umidității

Foliile de izolație cu bariere de vapori împiedică pătrunderea vaporilor de apă în interiorul acoperișului, reducând astfel riscul de deteriorare a structurii de acoperiș și de creștere a mucegaiului și a altor ciuperci.

Prelungirea duratei de viață a acoperișului

Foliile de izolație reduc expunerea acoperișului la umiditate, ceea ce poate duce la o durată de viață mai lungă a acestuia.

Cum se instalează folia pentru acoperiș?

Pentru a instala folia de izolație pentru acoperiș, este important să urmați acești pași:

Curățarea acoperișului

Înainte de a instala folia de izolație, este important să cureți acoperișul de resturile de materiale vechi și alte reziduuri. Acest lucru va asigura o suprafață curată și netedă pentru instalarea foliei.

Măsurarea și tăierea

Măsoară suprafața acoperișului și taie folia la dimensiunea potrivită. Este important să lași o marjă de aproximativ 10 cm pentru a putea acoperi marginile acoperișului.

Montarea

Folia de izolație trebuie să fie instalată sub materialul de acoperiș, astfel încât aceasta să fie protejată de elemente precum ploaia și zăpada. Aceasta trebuie să fie fixată de acoperiș cu știfturi sau benzi adezive speciale.

Sigilarea marginilor

După instalarea foliei de izolație, este important să sigilezi marginile cu un adeziv special pentru a preveni pătrunderea aerului și a apei în interiorul acoperișului.

Instalarea țiglei sau a altor materiale

După instalarea foliei de izolație, poți instala țigle sau alte materiale de acoperiș deasupra acesteia.

În concluzie, folia de izolație pentru acoperiș este un material esențial în construcția modernă a acoperișurilor, care oferă multe avantaje precum reducerea pierderilor de căldură, reducerea acumulării de căldură și prevenirea pătrunderii vaporilor de apă în interiorul acoperișului.

Este important să alegi tipul potrivit de folie de izolație pentru acoperiș în funcție de clima și de nevoile tale de izolare, precum și să urmezi instrucțiunile de instalare pentru a asigura o performanță optimă.

Citiţi mai departe

Lugoj

Aproximativ un milion de euro costă reabilitarea centrului. Când spun edilii locali că se termină lucrările

Publicat

în

Centrul orașului Lugoj, intrat în reabilitare cu mai bine de trei ani de zile în urmă, ar putea să fie finalizat în acest an, după cum dau asigurări reprezentanții administrației locale.

Lucrările de refacere a pavajului din centrul orașului Lugoj s-au blocat după alegerile locale, când s-a schimbat conducerea Primăriei Lugoj. Noua conducere a constatat că proiectul începuse fără avizele necesare și fără mutarea unor rețele de gaz și electricitate, aflate în zonă. Locul a rămas decopertat și îngrădit timp de doi ani de zile, perioadă în care edilii locali susțin că au încercat să obțină avizele necesare și să realizeze lucrările de subteran.

RETIM

Conform noului proiect, lucrările costă aproximativ 4 milioane de lei, fără TVA, iar noul spațiu central va fi format din două trotuare pietonale și o alee pe care se va putea circula și auto, ocazional. Suprafața va fi pavată cu lespezi de piatră naturală. Spațiul va fi dotat cu mobilier urban: bănci, coșuri de gunoi, cișmele și jardiniere, fiind o copie a centrului istoric care a existat la Lugoj.

„Proiectantul este în faza finală de obținere a avizelor, estimăm aceste avize se vor obține cel târziu până la mijlocul lunii aprilie. După aceea urmează, desigur, licitația pentru execuția propriu-zisă a lucrărilor, care, după estimarea noastră, ar putea debuta în cursul lunilor iulie sau august. Apoi, având în vedere lucrările care s-au făcut până în acest moment, restul lucrărilor nu vor mult dura mai mult de două-trei luni”, a declarat Bogdan Blidariu, primarul interimar al Lugojului.

Citiţi mai departe

Lugoj

Care sunt avantajele în colaborarea cu BFG Imobiliare, în cazul în care vindeți, închiriați sau cumpărați o proprietate

Publicat

în

Colaborarea cu BFG Imobiliare poate avea mai multe avantaje pentru cei care caută să vândă, să cumpere sau să închirieze o proprietate. În primul rând, experiență și cunoștințe profesionale: agențiile imobiliare au o experiență vastă în vânzarea, cumpărarea sau închirierea proprietăților și cunoștințele necesare în domeniul imobiliar. BFG Imobiliare vă poate ajuta să faceți alegeri informate și să evitați deciziile greșite.

BFG Imobiliare are acces la o bază de date extinsă de proprietăți disponibile la vânzare sau închiriere. Astfel, vă poate ajuta să găsiți proprietatea potrivită mai rapid și mai ușor.

RETIM

Marketing și promovare

BFG Imobiliare poate promova proprietatea dumneavoastră folosind diferite metode, precum publicitatea online, bannere publicitare, afișe și altele. BFG Imobiliare are contract exclusiv pentru promovarea proprietăților cu două dintre publicații online cele mai citite din Lugoj, respectiv din zona Banatului: www.lugojeanul.ro și www.ghidulbanatului.ro.

Acest lucru poate ajuta la atragerea unui număr mai mare de potențiali cumpărători sau chiriași și, astfel, la realizarea unei vânzări sau închirieri mai rapide și mai eficiente.

Pentru clienții BFG Imobiliare, promovarea este absolut gratuită. Sigurul cost este comisionul pe care doar proprietarul îl plătește în cazul vânzării sau închirierii proprietății. BFG Imobiliare nu pretinde contract de exclusivitatea pentru găsirea unui client.

Alte avantaje importante

Evaluarea corectă a prețului. BFG Imobiliare are cunoștințe despre prețurile pieței imobiliare și vă poate ajuta să evaluați corect prețul proprietății dumneavoastră, astfel încât să obțineți cel mai bun preț posibil.

BFG Imobiliare poate ajuta la negocierea tranzacțiilor și la gestionarea acestora în mod eficient, astfel încât să puteți obține cea mai bună ofertă posibilă și să finalizați tranzacția într-un mod profesionist și fără probleme. Prin specialiștii BFG Imobiliare beneficiați de consultanță profesionistă și asistență, de la promovarea proprietății până la aspectele juridice care țin de legalitatea încheierii contractului.

În general, colaborarea cu BFG Imobiliare poate fi foarte utilă și poate economisi timp și bani, în special pentru persoanele care nu au experiență în domeniul imobiliar.

Dacă doriți să vindeți, închiriați sau să cumpărați o proprietate ne puteți contacta la 0730.355.161

Citiţi mai departe

Cele mai citite